URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2010, 17:16

Râia societăţii - nesimţirea la genul masculin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă am aşezat pe tapetul virtual o scriitură despre manifestări feminine ale nesimţirii, se cade de drept să prezentăm şi varianta masculină. În ţara noastră, din păcate, binele şi frumosul nu mai sunt demult virtuţi. Nesimţirea s-a instalat în Românica, încet dar sigur, aproape la fiecare palier, mai ales în rândul aşa numiţilor "bărbaţi". Şi nu vorbim doar de cei dintr-o anumită clasă socială, cu o anumită educaţie sau statut material...

Dacă până nu demult ne deranjau masculii care scuipau seminţe sau îşi aruncau mucoasele nazale pe stradă, astăzi manifestanţii au ajuns până în casele noastre, la televizor. Parfumaţi şi cu fashion-ul în top, scuipă şi înjură pe oricine nu le place, sar la bătaie în direct sau au replici perverese pentru fiecare moderatoare. Dacă ne coborâm un etaj, la volanul unei maşini, descoperim că bunul simţ le este duşmanul numărul unu: au fluierături şi claxoane pentru fiecare piţipoancă, înjurături pentru bătrânii de pe trecerea de pietoni, scuipături şi lovituri pentru sexul frumos, proaspăt urcat la volan (că doar ei sunt sexul puternic). Muzica şi limbajul acestora e specific şi pe măsură. Prostia, aroganţa, incultura şi nesimţirea fac casă bună cu mintiuca acestor gen de masculi.

De asemenea, în parcuri şi pe trotuare, agramaţii umblă beţi şi cu ochi libidinoşi, vânând doamne şi domnişoare cu replici de genul: "Nu vrei să vizitezi Turnul Eiffel la mine în dormitor?", "Păpuşă, eşti prea frumoasă ca să nu fi gonflabilă" sau "Mă laşi să trec cu Săgeata Albastră prin tunelul tău?". Arţăgoşi şi plini de tupeu, sunt gata oricând să încingă o bătaie ca-ntre dobitoace, chiar într-o sală de cinema.

Nici lumea virtuală nu a scăpat de ei: cocălari care pozează cu lanţuri de biţiglă la gât şi ochelari de soare în casă, cu pieptul umflat de steroizi. Ei sunt promototorii clipurilor în care se filmează în timp ce fac sex, conduc beţi sau îşi bat joc de copii.

Bineînţeles că dincolo de această specie umană - nesimţiţii, au supravieţuit şi bărbaţii adevăraţi: creatură elevată, raţională, responsabilă, cu umor de bun gust, puternică (nu neapărat prin violenţă). Ei sunt cavalerii şi protectorii sexului frumos despre care ne citeau părinţii noştri... cu ceva timp în urmă. Din păcate, însă, acest bărbat, cel adevărat, e pe cale de dispariţie.

S-a decretat, pe 5 mai, Ziua Bărbatului. Băutură, sex, divertisment cât mai pervers şi un spirit care promoveză bărbatul alcoolic, afemeiat, agramat şi violent. Poate par prea exclusivist, moralist sau chiar utopic prin această scriitură, dar luăm parte la un proces subtil şi sigur spre regres. Aş vrea să spun "La mulţi ani", dar nu sunt chiar sigur cu cine mă asociez şi cui mă adresez la această sărbătoare: bărbatului, sau...?

Darius Cornean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Beton!!! Mai vrem~
Voi doi aveti amandoi dreptate, dar fiecare in felul lui, "propriu si personal". Ma mir ca va preocupa mai mult sa va contrati intre voi decat sa va spuneti parerea despre condamnabilii de genul celui din imagine... Oricum, ROADRUNNER, sa stii ca jurnalistul pe care il hulesti nu a scris "Romanica" in sens peiorativ, ci ca o aluzie la tara de vis in care cei asemeni exemplarului din imagine, isi fac veacul (si cu succes inca). Asa ca nu prea are sens efortul de a-l condamna (pe Dariu Cornean, autorul). O fi avand Bihoreanul destui ziaristi de mana a doua (sau a treia), dar asta nu pare a fi unul dintre ei.... - - - - - P.S. - - - - - - - "1. Nu folosii cuvinte" - - - forma corecta "nu folosi cuvinte" - - - - - sorry, nu m-am putut abtine..... Toate bune!
Postat 20 Iunie 2010, 01:39 de mda...
Chiar imi place!
Am urmarit de ceva vreme scrierile "Raia societatii" si doresc sa mai citesc si in continuare. Felicitari autorului pentru initiativa si redactiei pentru curajul de a publica asemenea autori.
Postat 09 Mai 2010, 13:06 de shadow
@patriotului (roadrunner)
am o nelamurire: comentariile nu erau de obiecei moderate? ma mir cu ce rapiditate au fost postate, tocmai azi, Duminica;) Oricum, buna ideea:) RESPECT
Postat 09 Mai 2010, 12:37 de stone
raspuns pt stone
Ha, ha! Evidenta supara pe la noi ziaristii scosi cu forcepsul de prin padurea deasa a blogerilor! ........Cultura ta, vizibil construita pe net, se pare ca are o baza subreda de vaioaga. Degeaba ai pus acoperis de plastic rosu tipator. Stilul acesta agresiv si egocentrist pe care-l promovezi nu-ti va aduce beneficii pe termen lung. Fa bine si mai pleaca urechea si la alte pareri. Inca ceva: cuiva nu-i spui "esti penibil" si "cu respect" deodata; sau tu respecti penibilul? Fara respect.
Postat 09 Mai 2010, 12:25 de roadrunner
@patriotului (roadrunner)
"greseli elementare de gramatica si de ortografie"...hai sa facem pe desteptii si sa ne luam la intrecere cine si unde a facut mai multe greseli... ESTI PENIBIL (indiferent cine esti). E simplu: cui nu place sa se uite in alta parte, nu e pentru toata lumea: Interzis idealistilor si aviz frustratilor. Si ca sa inchei in stilul tau: unu face o observatie critica, hop ţop si idealistul cu 10 comenturi. Pana aici ti-a fost. Am treburi mai importante de facut decat sa fac teoria chibritului. Si ca sa vezi ca sunt onest, recunosc ca am facut si eu o greseala: am pierdut vremea raspunzand la toate prostiile tale. Sper sa mi-o pot ierta. "Succesuri" la comentat. Cu respect
Postat 09 Mai 2010, 12:06 de stone
raspuns pt stone
@stone AGRAMÁT, -Ă, agramați, -te, adj., s.m. și f. Adj. Care conține greșeli elementare de gramatică și de ortografie. – Din lat. agrammatos. Sursa: DEX '98 Din pacate exact asa a fost primul tau raspuns: agramat. Probabil esti autorul judecand dupa ce spui la pct.3. Eu nu scriu la bihoreanul deci nu e cazul sa facem un concurs de "scriituri", insa nu e mare lucru de depasit in acest caz. La pct.4 si pct.2 jignesti din nou fara rost si fiind total in necunostinta de cauza. Daca unii fac(demult) ceva rau(adica spun Romanica sau Rromania) trebuie sa facem si noi la fel si sa nu mai trecem nimic prin filtrul gandirii? Proverb modificat acum de mine: un nebun arunca o piatra si alti 10 il urmeaza.
Postat 09 Mai 2010, 11:47 de roadrunner
@roadrunner (patriotului)
1. Nu folosii cuvinte care nu sunt in vocabularul tau zilnic si nu le stapanesti intelesul (de ex. agramat); 2. Tu nu ai inteles absolut nimic din acest articol. 3. As fi curios cum ai reusi sa expui in cuvinte o scriitura ca cea a autorului, "una educativa si cu limbaj elevat nu de mahala" 4. Decat sa faci pe emfaticul, mai bine ai face ceva pentru conationalii tai care ne fac patria de ras. si... apropo: chestia cu romanica e veche rau, si a iesit din spatiul jurnalistic - pamfletar;). Mai da un update la baza de date. Cu respect
Postat 09 Mai 2010, 11:22 de stone
raspuns pt stone
Lasand la o parte jignirile gratuite pe care mi le adresezi(fara sa ma cunosti) si agramatismul jenant, ambele tipice pentru spatiul web romanesc, realizez cat e de dificil sa educi oamenii. Bineinteles ca am mai intalnit aceasta deformare a numelui tarii dar nu de la un ziarist. Degeaba incearca el sa prezinte niste tare ale societatii noastre cand limbajul sau e de mahala. Nu ma deranjaza cand romani sunt facuti tigani (pentru ca deseori ne comportam deplorabil) dar cu ce e de vina tara? Pentru oamenii altor popoare "tara" lor e sfanta si nu ti-ar permite sa-i pocesti numele sub nici o forma chiar daca despre conationalii lor nu au tot timpul cea mai buna parere; noi in schimb cautam senzationalul ieftin, nu avem nimic sfant (nu ma refer la religie) si ne aruncam laturi in cap unii celorlalti.
Postat 09 Mai 2010, 10:55 de roadrunner
@patriotului (roadrunner)
bai... patriotule, dacă acum ai auzit prima data de "tertipul" acesta, de a articula in HALUL ACESTA scumpa ta tarisoara, ori trăieşti undeva pe plaiuri mioritice si ai prins si tu netu în ceva salcam şi faci pe "dasteptu" ori te simti cu musca pe caciula si... teai ofticat (vorba jargonului vostru) Cred ca ceea ce a spus autorul nu insufla deloc dispret fata patria mama, mai degraba fata de un anumit comportament al locuitorilor acesteia dar, vorba aia: bagamas in tata sama...
Postat 09 Mai 2010, 01:12 de stone
@autorul articolului
ar trebui sa-ti fie rusine ca nu stii sau, si mai grav,iei in deridere numele tarii tale: ROMÂNIA; tu de fapt esti ziarist sau vreun pusti care scrie pe mess? ca noi romanii suntem cum suntem e una, dar sa pocesti numele tarii crezand ca esti cool e dovada de mare nesimtire; nu cred ca esti departe de ala din poza
Postat 08 Mai 2010, 23:55 de roadrunner
Astra Gutza
Manelele ie prosti...
Postat 08 Mai 2010, 00:36 de kbm
www.obiectia.blogspot.com
un ratat si jumatate.
Postat 07 Mai 2010, 18:26 de polo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON