URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2020, 11:41

Mitocan în trafic: O femeie din Oradea, cât pe ce să fie luată la bătaie de un șofer enervat că l-a „blițuit” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă a simţit pe propria-i piele că în traficul din Oradea sunt şi mitocani periculoşi.

Luni dimineaţă, mergând spre serviciu, la volanul maşinii sale, femeia a îndrăznit să-l atenţioneze cu farurile pe un şofer din faţa sa. "Eram pe Calea Borşului, pe banda a doua, şi pentru că mergea mai încet, l-am "bliţuit". Mi-a făcut ceva semn, am bănuit că vrea să o ia la stânga, aşa că l-am ocolit eu prin dreapta, pe banda întâi, iar apoi m-am băgat în faţa lui", a povestit şoferiţa pentru BIHOREANUL.

Gestul ei l-a enervat la culme pe şoferul cu pricina. "M-a claxonat lung, am văzut în oglinda retrovizoare că gesticulează, nervos", a spus femeia.

Mai mult decât atât, bărbatul a urmărit-o pe străzile Oradiei. "S-a ţinut după mine, eu mergând spre Parcul Industrial. Pe o stradă din parc, s-a băgat în faţa mea şi a oprit. S-a dat jos din maşină şi a venit spre mine, dar de teamă că mă va lovi, l-am ocolit şi am plecat", mai spune şoferiţa.

Întreaga scenă a fost surprinsă de camera de bord montată pe maşina orădencei, în imagini văzându-se clar cum bărbatul frânează brusc în faţa ei şi apoi, foarte nervos, se dă jos din autoturismul marca Toyota. Maşina de culore albă şi cu numere de Bucureşti (B 216 TRC), are inscripţionat numele unei companii care vinde ţigări electronice, IQ OS, semn că, probabil, şoferul este un agent de vânzări al acestei firme.  

Ce n-a mai surprins camera de bord de pe maşina femeii este că, după ce l-a ocolit pe şoferul de Toyota şi a plecat spre compania la care lucrează, orădeanca a fost urmărită în continuare de acesta! "Norocul meu este că la companie avem parcare privată, cu barieră, şi nu a mai putut intra. Probabil că m-ar fi bătut, dacă mă prindea. Oricum, acum mă tem, pentru că ştie ce maşină am şi unde lucrez", a mărturisit orădeanca pentru BIHOREANUL.

Femeia a reclamat incidentul la Poliţie, dar nu se aşteaptă la rezultate concrete. "Mi-au spus poliţiştii că, din moment ce nu sunt lovite maşinile şi nici eu nu am păţit nimic, mare lucru nu pot să-i facă. Probabil că trebuia să aştept să mă lovească sau să intru eu cu maşina în el, ca să fie un incident important pentru Poliţie", a spus ea.

UPDATE: 

IQ OS reacționează și promite măsuri

Compania IQ OS, a cărei nume este inscripționat pe mașina bărbatului agresiv, a transmis BIHOREANULUI un punct de vedere vizavi de acest incident, reprezentații firmei precizând că au urmărit cu ”consternare” imaginile.

Vreau să vă asigur că tratăm cu maximă seriozitate acest caz, care ilustrează o atitudine cu care niciunii dintre noi nu ar dori să se întâlnească în trafic. Nu încurajăm comportamente de felul celui pe care l-am văzut în înregistrarea video din articol și facem tot ceea ce este posibil ca să le prevenim. Toți șoferii noștri urmează cursuri de conducere defensivă, iar cultura pe care o promovăm în cadrul Philip Morris nu încurajează agresivitatea de niciun fel, nici în trafic, nici oriunde altundeva”, a transmis, în numele companiei, Dragoș Bucurenci. 

Acesta a mai transmis că mașina din înregistrarea video este folosită de compania Interbrands Marketing & Distribution, partenerul IQ OS pentru servicii logistice. ”Autoturismul este încredințat spre utilizare unui angajat al acestei companii. I-am reamintit partenerului nostru standardele de comportament pe care trebuie să le ceară din partea angajaților și i-am cerut să investigheze situația și să dispună acele măsuri permise de lege. Vom reitera angajaților și partenerilor contractuali care desfășoară activități legate de distribuția produselor Philip Morris solicitarea ca în exercitarea atribuțiilor de serviciu să dea dovadă de un comportament public exemplar din punct de vedere al acțiunilor, cuvintelor și moralității”, a mai transmis Bucurenci.

În final, acesta a promis că IQ OS nu va trece cu vederea această situație și va face tot posibilul pentru a descuraja comportamente similare din partea altor angajați sau colaboratori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
@danu
Incerci sa ne lamuresti care-s prosti si care nu? Sau te pomenesti ca toti sunt prosti!
Postat 03 Februarie 2020, 17:20 de Kid
BLA BLA BLA......
”Vreau să vă asigur că tratăm cu maximă seriozitate acest caz..." Da sigur. Sunt convins.
Postat 03 Februarie 2020, 11:29 de Kuler
dovada
aici, jos, aveti dovada scrisa ca la circulatie se pricep toti(prostii).
Postat 01 Februarie 2020, 21:52 de DaNu
@cetatean
In Germania e cum zici tu. Am discutat cazul cu mai multi prieteni care s-au mutat in Germania si intr-adevar ei nu semnalizeaza in sens, semnalizeaza dreapta doar cand parasesc sensul. E treaba nemteasca, simpla, clara. Din pacate noi suntem in Romania si in oug 195 scrie expres ca sensul giratoriu este o intersectie. La noi esti obligat sa semnalizezi! Inchei aici ca nu are sens sa mai continuam discutia. Merci pt intelegere!
Postat 31 Ianuarie 2020, 15:12 de Kid
@kid
Concluzia mea este ca sensul giratoriu nu trebuie tratat ca o intersectie,ci ca un drum de sine statator,asa cum este in realitate.Un sens unic,circular,cu una sau mai multe benzi. Asa este interpretat in majoritatea tarilor UE,ba mai mult,in unele tari(Germania de ex.) este mentionat in legislatie ca se interzice semnalizarea de orice fel la patrunderea in sens,(cu exceptia cand se paraseste sensul la prima iesire),logic,se elimina orice efect rudundant,deoarece schimbarea directiei de mers se face dupa patrunderea si parcurgerea unei anumite distante in sens,ci nu inainte de patrundere.Pun si un link:https://www.avd.de/regeln-kreisverkehr/...la capitolul "Blinken"(semnalzare),se specifica clar ca se semnalizeaza doar parasirea sensului,semnalizarile eronate fiind penalizate cu amenda 10 euro.
Postat 31 Ianuarie 2020, 12:16 de cetatean
@cetatean
Exact asta spun, practic doar treci peste banda, nu o schimbi. Nu te lega de sensurile giratorii cu mai mult de 4 intrari/iesiri. Nici astea cu 4 nu sunt clare in mintea soferilor. Ma bucura totusi ca avem un dialog civilizat. Sa stii ca eu nu spun ca esti in eroare totala, eu zic doar ca tu interpretezi altfel legea. Asta nu inseamna ca ai dreptate. Nu te poti plimba de pe o banda pe alta intr-o intersectie. Repet ca un papagal: incadrarea se face cu 50 m inainte de intersectie. Suntem amandoi de acord ca ar trebui tratat detaliat sensul giratoriu in lege, sa nu mai lase loc la interpretari. Totusi lucrul nu se face si nu-mi dau seama de ce...
Postat 31 Ianuarie 2020, 11:41 de Kid
@kid
Imi pare rau,dar esti in eroare totala. Cand ai un sens giratoriu,cu mai multe benzi,clar demarcate prin marcaje rutiere,tu vii si spui ca nu se considera schimbare de banda atunci cand incalci acel marcaj??? Gandeste-te la situatia in care te incadrezi pe prima banda a unui sens,iar apoi schimbi banda prin trecere pe o banda superioara,pentru ati continua deplasarea in sens.Dupa parerea ta ai zice ca te-ai incadrat gresit pe banda 1 ,daca nu parasesti giratia pe prima iesire(la dreapta) sau pe urmatoarea(tu ii spui “inainte”),dar in fapt nu se incalca nicio regula rutiera,practic in interiorul giratoriului cu mai mult de o banda pe sens,ai in realitate un sens unic cu una sau mai multe benzi pe sens,dupa caz. Io aici vad lacuna din legislatie,in sensul ca giratia este considerat o intersectie ca oricare alta. Ori,dpdv al dinamicii autovehiculului,parasirea sensului giratoriu se face intotdeauna prin viraj la dreapta!Asta inseamna ca in realitate in giratoriu nu mergi “inainte”,nu faci “la stanga”,nu “intorci”...in fapt noi gandim “geografic” daca pot sa ma exprim asa,dar in realitate ce te faci cand ai giratii cu 4-5 benzi si cu mai mult de 4 iesiri???Sugerez ascultarea cu atentie a comenzilor vocale din softurile de navigatie,intotdeauna la intalnirea unor sensuri giratorii,veti primi indicatia:patrundeti in sensul giratoriu si parasiti-l la prima,a doua,a treia,etc ...iesire(dupa caz, si nu indicatia “inainte” sau “la stanga”!Doar WAZE are in unele cazuri(putine) abordari diferite,”netratand” ca sens giratoriu acele sensuri cu raza fff mica,gen cel din zona Lidl Iosia cu str.Cazaban,de exemplu(verificat de mine).
Postat 31 Ianuarie 2020, 08:44 de cetatean
@excalibur
In oug 195 scrie ca daca te deplasezi pe directia inainte nu semnalizezi! Daca intri in sensul de la Selgros si te deplasezi pe directia inainte spre Felix nu semnalizezi nimic! Semnalizezi dreapta numai dupa ce ai trecut de drumul care vine de la Auchan sa anunti lumea ca parasesti sensul. Observ ca si tu si cetatean folositi termenul de SCHIMBARE DE BANDA in intersectie. Conform oug195 schimbarea de banda se face INAINTE DE INTERSECTIE cu 50 m. Daca iti pastrezi banda, 2 in cazul expus de tine, poti sa iesi spre Felix impreuna cu soferul de pe banda 1 care vine dinspre Auchan. Fiecare pe banda lui. Si eu am avut emotii ca cel care venea din dreapta, venea destul de tare si m-am pregatit sa franez in cazul in care s-ar deplasa pe directia inainte. Cand iesi din sens de pe banda 2, treci obligatoriu peste banda 1, dar aici e buba, miscarea insa nu poate fi numita schimbare de banda. Ar trebui introdusa o notiune noua, PARASIREA SENSULUI sau IESIRE DIN SENS pt ca, si aici ma repet, schimbarea de banda nu se face in intersectie ci inainte de intersectie cu 50 de m. @cetatean: am vazut si eu prostiile de pe youtube, recomand alta sursa: oug 195. Caz concret: te duci spre Felix din Nufarul, pe directia inainte incadrat pe banda 2. Pe banda 1 incadrat gresit langa tine un tip vireaza la stanga spre Metro. Acrosaj lateral! Clar nu va intelegeti, tu zici ca te-ai incadrat bine, el s-a incadrat gresit. El zice ca tu trebuia sa-i dai prioritate ca ai trecut pe banda lui. Vine politia rutiera si va sanctioneaza pe amandoi, culpa camuna. Pe tine ca nu te-ai asigurat la schimbarea benzii de circulatie iar pe el ca nu s-a incadrat corect. Sunt sute de cazuri de tipul asta. Dupa mine vina INTEGRALA o poarta cel de pe banda 1 incadrat gresit, cel de pe banda 2 NU SCHIMBA BANDA ci PARASESTE SENSUL. In instanta va fi cum zic eu 100%. Repet, pt politisti: inaintati o completare a oug 195 care sa clarifice situatia circulatiei in sensul giratoriu! Ce naiba, nu poate fi atat de greu!
Postat 31 Ianuarie 2020, 06:47 de Kid
circulatia in sensul giratoriu
Pentru cei care au comentat sau inca sunt nedumeriti care sunt regulile de circulatie in sensurile giratorii cu mai mult de o banda pe sens,le sugerez accesarea urmatorului link: https://www.trafictube.ro/circulatia-sensul-giratoriu/ Mare atentie la parasirea sensului giratoriu,cand te afli pe banda superioara(2,3,etc)....aceasta manevra se face intotdeauna prin trecerea pe banda 1(exterioara).Ori daca acolo se afla un alt autovehicul,acesta are prioritate fata de cel care doreste sa paraseasca sensul. Mai simplu,la giratiile cu mai mult de o banda pe sens aplicam regulile de circulatie din cazul drumurilor cu mai multe benzi pe sens..vrei sa schimbi banda...te asiguri ,semnalizezi,acorzi prioritate,dupa caz.
Postat 30 Ianuarie 2020, 23:36 de cetatean
Ore suplimentare legislatie rutiera
Pentru cine doreste o supradoza: dragi moderatori, e un link educativ, cum procedam la un mega-giratoriu(turbogiratie pentru cunoscatori): www.youtube.com/watch?v=zG3ghj_nOwQ
Postat 30 Ianuarie 2020, 22:27 de excalibur
Citeste si arde
Abordarea giratoriilor e varza.Pentru ca nu exista un regulament clar,facut de profesionisti.Caz concret: vii dinspre nufarul,pe banda 2,mergi inainte spre felix.Semnalizezi dreapta, conform regulamentului,desi mergi inainte.Mergi lejer pe banda 2, si unul grabit care vine de la auchan,intra in giratoriu pe banda 1 ,tu poti presupune ca o ia spre felix, dar ,instinctiv,dai sa frinezi ca nu stii ce-i poate capul, in plus,tu trebuie sa schimbi banda ca sa iesi din giratoriu,deci trebuie sa ai grija la ce vine din dreapta,ca altfel esti bun de plata...Cazul e obligatoriu daca omul e calare pe un camion,peste 50 ani, eventual firme de constructii locale, very busy ca lucreaza pentru p.m.o...Citeam,cindva,10-15 years ago,cind studiam roundabout-ul, ca de exemplu,la intersectiile cu 3-4 benzi pe sens ,la schimbarea directiei se pastreaza rangul benzii,adica esti pe banda 3 din 4 ,virezi stinga/dreapta tot pe banda 3 din 4.O fi valabil/obligatoriu la giratoriu? Deci ,ca sa nu lungim povestea, daca aveti un link cu abordarea legala,pas cu pas, aunui giratoriu cu cel putin 2 benzi, ar fi binevenit.In romana,vizat politia rutiera, sau alta limba.La fel intersectii cu >3benzi.Sa traiti bine...
Postat 30 Ianuarie 2020, 22:12 de excalibur
@Excalibur
Normal, daca in sens nu intra nici o masina 0e banda 1 dinspre Nufarul in exemplul tau, nu ai cui ceda trecerea (la virajul spre Felix). Cel de pe banda 2, daca intra in sens pe banda 2, trebuie sa iasa din sens pe banda 2, logic. Atat ca sunt prea multi care habar nu au acest aspect si intra in sens pe banda 2 si ies pe banda 1. La fel cum sunt prea multi care habar nu au ca la iesirea din sens trebuie sa semnalizezi de altfel.
Postat 30 Ianuarie 2020, 21:43 de Ciocolata
Buna seara, tuturor
Revin cu problema giratoriului cu 4 intrari/iesiri cu 2 benzi fiecare.Pentru simplitate ,sa luam cazul giratoriului de la selgros.Deci vii de la auchan,vrei sa mergi in felix,te incadrezi pe banda 1.In giratoriu,o masina gireaza pe banda 2,tu o surprinzi pe sfertul de cerc dintre nufarul si auchan.Cum procedezi? Intri in giratoriu si virezi pe banda 1 spre felix sau astepti si dai prioritate masinii de pe banda 2 a giratoriului.Atentie, n-am pomenit ce semnalizeaza masina din giratoriu.Caci o masina care intra in giratoriu e obligata sa semnalizeze ceva: semnalizare dreapta daca merge inainte sau la dreapta,respectiv semnalizare stinga daca vireaza stinga prin giratoriu.Deci putem avea 2 variante, daca masina SEMNALIZEAZA ceva.Daca semnalizeaza stinga ,posibil sa iasa spre felix sau praktiker,depinde daca a intrat dinspre praktiker sau dinspre nufaru.Daca semnalizeaza dreapta ,posibil sa vina dinspre nufaru si sa o ia spre felix.Parerea mea e ca nu prea ai avea voie sa intri in giratoriu in nici un caz.Ceea ce multi soferi nu fac.Adica ei intra in giratoriu,oarecum abuziv. Mai mult,giratoriul ar trebui sa constituie o exceptie de la regula prioritatii de dreapta.Adica dai prioritate de stinga din momentul in care intri in giratoriu si pina iesi.Pe undeva citeam odata ca se RECOMANDA sa iesi din giratoriu pe banda 1,tocmai pentru a minimiza sansa ca un grabit care forteaza intrarea in giratoriu sa sara la gitul tau ca nu i-ai acordat prioritate cind tu iesi din giratoriu si evident schimbi banda,iar el deja are drepturi depline ,fiind deja intrat in giratoriu.Data viitoare,studiem giratoriul cu 3 benzi, pe care speram sa ni-l faca Aladdin,in premiera nationala,un frate mai mic pentru turbo-giratie.
Postat 30 Ianuarie 2020, 21:00 de excalibur
mda...
Traim in Romania, unde infractorii au drepturi, si persoanele care circula agresiv cu viteza, trec peste linie continua cu un harb cu parbrizul crapat sunt victimele agresiunilor.
Postat 30 Ianuarie 2020, 13:50 de seth
Observ multe nedumeriri legate de circulația printr-un giratoriu cu două benzi !?!
E bine că se comentează subiectul, dar cei care nu pricep ... nu e nevoie să li se explice în termeni prea complicați, pentru că vor intra în "cerc" precum boul și vor ieși pe post de vacă !?! E simplu de explicat, iar din punctul acesta de vedere toți rutieriștii din IPJ sunt instruiți deja !?! Mai precis, SENSUL GIRATORIU, indiferent pe câte benzi e făcut, este O INTERSECȚIE !?! Se respectă toate regulile care există și subzistă unei INTERSECȚII, cu separatoarele de sens aferente și care, de regulă, sunt desenate pe carosabil !?!
Postat 30 Ianuarie 2020, 10:33 de CrisDumi
Rutieriștii bihoreni sunt tot milițieni ... cu sula-n straiță !?!
E adevărat că șoferița a forțat oarecum nota, reintrând în fața "neamului de traistă" de pe o bandă pe alta cam brusc ... asta-i evident !?! Dar individul a comis-o de la un cap la altul ... începând cu faptul că mergea prea încet, blocând parțial traficul pentru vorbea probabil la telefon, până la a face filaj neautorizat, a face gesturi obscene la volan și a avea tentativa de a opri un alt autovehicul în mers și a face scandal în public !?! Așadar, milițienilor ... ia mai mergeți voi la școală să învățați noile reglementări de circulație și cele de comportament, așa cum ar trebui ele aplicate în "România Normală", cea care s-a născut din eșecul "României Lucrului Bine Făcut" !?! Că dacă nu vă resetați voi comportanentul neaoș bihorean ... precis că veți avea parte de rezultatele noii abordări din cadrul programului "România Educată", care vă este destinat !?!
Postat 30 Ianuarie 2020, 10:21 de CrisDumi
nedumerire
De ce ambii soferi merg pe banda doi pe final, cand banda 1 e goala? Si de ce mitocana revine pe 2 cu 1 libera, dupa ce depaseste mitocanul care mergea pe 2?
Postat 30 Ianuarie 2020, 08:15 de testtest
blitzara de tot rahatul
Nu se circula pe banda 2 cand e libera 1 si NU se blitzuieste! Ambele creaturi sunt mitocane. Daca baba s-a plans nu inseamna ca are dreptate.
Postat 30 Ianuarie 2020, 08:12 de testtest
S-au umflat biscuitii in el sarac infometat
Dar mama ce ieseau imprastiati de avea tupeul sa se opreasca la mine. Kit ca imi luam si eu le penal vreo amenda da ala in viata lui nu mai cobora el in trafic la nimeni, da nici altceva decat biscuiti nu mai manca o vreme. Sau pacifist vorbind, primul lucru as fi sunat la iqos si le-as fi dat filmarea completa (aici e taiata mult) si as fi cerut explicatii. Da poate ca si tantisorul are ceva de ascuns din moment ce lipsesc secvente sanatoase. Oricum, mi-as dori sa se ajunga sa coboare lacika ala la mine in trafic, nu am mai facut uz de arma de mult! (Pt carcotasi, am permis de concealed carry care e valabil si in afara tarii de unde l-am obtinut)
Postat 30 Ianuarie 2020, 07:36 de poiu
@excalibur si pinonel - o parte din pol rutiera si instructorii auto nu stie sa circule in sensul giratoriu
Hai sa recapitulam din oug 195: a) Pt a te deplasa la dreapta intr-o intersectie esti obligat sa ocupi banda 1. b)pt a te deplasa pe directia inainte poti ocupa atat banda 1 cat si banda 2. c) pt a te deplasa la stanga sau a intoarce esti obligat sa ocupi banda 2. d) benzile de circulatie se schimba inainte de intersectie cu 50 de m. e) sensul giratoriu este o intersectie. f) daca te-ai incadrat gresit, esti obligat sa te deplasezi pe directia care nu contravine prevederilor legii urmand sa revii la traiectoria ta ulterior, cand drumul iti permite. Buuun! @excalibur: avand in vedere cele de mai sus, tu esti pe banda 1 si vrei sa virezi dreapta, celalalt e pe banda 2 este obligat sa se deplaseze pe directia inainte sau la stanga. TRAIECTORIILE VOASTRE NU SE VOR INTERSECTA, DACA RESPECTATI LEGEA, PRIN URMARE NU AI CUI SA DAI PRIORITATE, CU CONDITIA CA IESIREA DIN SENS SA FIE PE 2 BENZI. Ex: mergi spre iesira din oras pe Aradului si ajungi la sensul cu Vladeasa, vrei sa o iei la dreapta pe Ibsen. Presupunem ca sensul asta are 2 benzi de circulatie marcate, nu cum e acum, una si jumatate de lata. In sens circula unul pe banda 2 care intra in oras pe Aradului si vireaza la stanga sa intre pe Ibsen. El e pe banda 2, tu pe 1, ambii ati respectat legea, tu trebuie sa-i dai prioritate, Ibsen are o singura banda, el circula in sens inaintea ta. Problema apare in sensul giratoriu cu 2 benzi la intrare si 2 la iesire cand cel care circula pe banda 2, paraseste sensul pe banda 1 sau cel care circula pe banda 1, vireaza la stanga sau intoarce. Cred ca asta a fost problema lui pinonel, art 54 nu are treaba cu sensul giratoriu. Sunt instructori auto care la ora asta desi invata elevii sa se incadreze corect la intrarea in sens, la iesirea din sens o fac de kaka la intoarcere sau virare la stanga, de pe banda 2 parasesc sensul pe banda 1. M-am oprit cu cativa de-a lungul timpului si nu am avut cu cine sa vorbesc, o tineau pe-a lor intr-una. Faptul ca ati trecut de pe banda 2 pe banda 1 presupune SCHIMBARE DE BANDA, lucru interzis in intersectie, miscarea trebuie facuta INAINTE DE INTERSECTIE CU 50 DE M. Sa presupunem ca ar fi corect cum zic si fac unii instructori, nu am putut sa-i conving nici de faptul ca circulatia ar fi mai fluida si mai sigura avand in vedere ca traiectoriile auto nu se mai intrepatrund daca fac cum zic eu. Cred ca politia ar trebui sa clarifice situatia in OUG 195 cu un capitol separat in care sa teateze circulatia in sensul giratoriu!
Postat 30 Ianuarie 2020, 06:52 de Kid
@excalibur
Cu privire la intrebarea ta, cu circulatia in giratoriu si prioritatile. Intreaba-i pe cei de la politia rutiera, habar nu au! Nici agentii, da' nici ,,consilierii" juridici. Dupa opinia lor, cel care circula pe banda I ar trebui sa franeze si sa-i dea prioritate celui de pe banda a II-a, adica celui care schimba directia de mers. Si ca bataia de joc sa fie deplina, in sprijinul acestor tampenii invoca tocmai art 54(1) din OUG195/2002!!! Norocul meu a fost ca am dat peste niste doamne judecatoare (fond si apel) care nu aveau permise de conducere, dar cunosteau legislatia si au indreptat porcariile rutieristilor. Daca cei de la rutiera se considera calomniati/insultati, sa le fie de bine, am cele doua hotarari care imi dau dreptate intru totul. Le au si ei, daca nu le-or fi dat la prietenul lor Déli Emeric de la Delforest SRL, sa faca focul cu ele! P.S. Dle Hanis, sunt constient ca semnati multe acte intr-o zi, deh, functia... Totusi, incercati sa cititi ce semnati, pt. ca altminteri va faceti de ras, ditamai generalul de politie sa nu stie o regula elementara de circulatie?!
Postat 30 Ianuarie 2020, 05:44 de pinonel
completare
.. iar doamnei ar trebui sa i se aplice o amenda pt ca circula cu parbrizul spart. Doar in Romania nu-i pasa nimanui de asa ceva, doar in Romania poti sa ameninti oameni in trafic, doar in Romania se moare pe capete pe sosele. Pare sa ne placa, ca altfel am avea o reactie.
Postat 29 Ianuarie 2020, 22:02 de cchris26
Maimuta pericol public
Maimute ca si asta se manifesta in acest fel pt ca le este permis. E evident ca este comportament agresiv iar politia trebuia sa reactioneze. A oprit brusc pe un loc unde nu doar ca nu era permis dar i-a si pus in pericol atat pe doamna reclamanta cat si pe ceilalti. Se putea face un accident. Faceti treaba asta intr-o tara din vest si vedeti daca reactioneaza politia sau nu. POLITIA E INCAPABILA, asta e problema, asa ca traim cu maimutele in trafic.
Postat 29 Ianuarie 2020, 22:00 de cchris26
O-ntre-bare
Am o nedumerire,poate stiti voi cum e corect? Sau logic? Ai in fata un giratoriu cu 2 benzi.Esti pe banda 1 si semnalizezi dreapta,vrei sa iesi pe prima la dreapta.In giratoriu e o masina pe banda 2.Cum procedezi? Intri in giratoriu si iesi pe prima la dreapta sau astepti,dind prioritate masinii de pe banda 2 ?
Postat 29 Ianuarie 2020, 21:30 de excalibur
Kid
Daca te iei după EXCALIBUR și CrisDumi , bulevardul Dacia are doar o banda pe sens.
Postat 29 Ianuarie 2020, 21:00 de sandu1260
@excalibur
Daca ar fi cum zici tu ar fi si mai mare haos! OUG 195 specifica expres modul de ocupare a benzilor de circulatie si totusi ordonanta nu se respecta. Am intalnit soferi care circula pe banda 2 desi banda 1 este libera. Daca le dai blitz, franeaza in fata ta! Bizoni! Alti soferi stiu ca undeva, peste vreo 2 km trebuie sa vireze la stanga, asa ca ei folosesc banda 2 cap-coada, desi banda 1 este libera...sa nu se deranjeze cumva sa schimbe banda cu 50 m inainte de intersectie. Alti soferi stiu ca pe banda 1 sunt mai multe capace de canal de cat pe banda 2, asa ca folosesc abuziv banda 2, * the rest! Altii merg intre cele 2 benzi...ma rog, am intalnit si tipul asta... Concluzia mea este ca Politia nu isi face datoria vis-a-vis de aducerea la cunostinta soferilor prin orice mijloace, culminand cu sanctiuni contraventionale, ca folosirea abuziva a benzii 2 este pedepsita de lege. Pt politisti: majoritatea soferilor romani nu sunt pregatiti pt circulatia pe autostrazi. Flosesc abuziv banda 2 iar ceilalti soferi care vor o viteza de deplasare superioara sunt fortati sa devanseze vehiculul din fata pe banda 1. Vezi excalibur! Nu e ok, pot fi accidente grave. Incet incet se construiesc si la noi autostrazi. Faceti ceva! Tampitii circula si pe contrasens pe autostrada si nu cazuri singulare! La noi nu exista cultura autostrazilor la soferi. Sa nu vorbim de schimbarea benzilor pt a facilita accesul pe un drum a unui vehicul care circula pe banda de acelerare! Ar fi multe de spus si poate ar fi bine sa se faca emisiuni tv cu politisti invitati, care sa trateze separat fiecare articol din OUG 195. Ce naiba, la mortalitate si accidente rutiere suntem fruntasii Europei. Pt cei cu BMW: dati-o naibii, la voi chiar sunt arse toate becurile de la semnalizare? :)
Postat 29 Ianuarie 2020, 20:46 de Kid
Nu se intelege nimic...
Ce se intelege ar fi,pe de o parte,necesitatea abrogarii obligatiei de a ocupa benzile in ordine crescatoare.Adica sa fie o recomandare,un deziderat, nu obligativitate care sa determine efervescenta testosteronului in diverse subspecii umane,care au bmw,care au drepturi speciale in trafic,care au exclusivitati pe drumurile publice.Care e problema ca vreau eu sa merg pe care banda vreau ,cu ce viteza vreau.De multe ori esti blitzat in localitate ,desi mergi cu 60/ora.Daca esti grabit,depaseste pe banda din dreapta,sau pe contrasens,pe unde vrei.In al 2-lea rind,avem atitudinea politiei: non-combat, cu probe video.Adica ce era asa greu sa-l identifice pe individ si s-ai dea un telefon in care sa-i spuna ca e luat in evidenta si ca next time va fi sanctionat.Daca avea chef de comentarii,pe baza probelor audio(ca doar politia are telefoanele inregistrate la secunda,nu?)se putea incadra omul la vreo contraventie/infractiune/ultraj. Make romania great again...
Postat 29 Ianuarie 2020, 18:23 de excalibur
intrebarea e
oare de ce s-a dat jos? cu siguranta o fi facut si doamna ceva gesturi, dar camera nu arata
Postat 29 Ianuarie 2020, 16:58 de Christa
Banda 2
Multi cretini stau pe banda 2 si merg de parca ar fi strada lor. Pe banda 2 se depășește si revii pe 1. Nu stai si freci buha.
Postat 29 Ianuarie 2020, 14:57 de ArdeleanOradean
Laci ?
Lacika, tu esti ? Bravo;-))))))
Postat 29 Ianuarie 2020, 12:36 de Kuler
Trogloditismul urban
Oradea e plină de astfel de maimuțe cu permis auto. Majoritatea parașutată din Binșul istoric, sau din alte rezervații rurale ale bihorului unde omul cavernelor are smartphone și buletin. Mândria acestora e invers proporțională cu dezvoltarea cerebrală sau emoțională. Drumurile sunt ale lor, regulile inexistente, circulă așa cum o fac în sate, precum mersul boului la păscut. Cine și cum le dă permise auto, rămâne un mister. Cum reacționează un bou la claxon, așa și tomberoanele astea umane. Femeia ar trebui să sesizeze firma de țigări, poate are ceva noroc.
Postat 29 Ianuarie 2020, 12:25 de Cetatea
Cocalar viteaz cu femei
Mare viteaz si erou ca se ia de femei,dupa un blitz! Si franeaza brusc imbecilu cu IQ de gaina,noroc ca a fost pe faza domna ca intra in el si din contrasens venea un autobus cu viteza,se putea intampla o nenorocire! Da...si POLITIA sta ascunsa cu radaru pe strazile orasului nostru din ce in ce mai aglomerat sa te ciupeasca cu un 15-20 km/h in plus in loc sa ia aminte la cazurile grave si la sanctionarea celor care-s cu adevarat pericole reale in trafic !!! Poate-l sanctioneaza mai tare firma de tigari electronice firma de tigari electronice decat POLITIA RUTIERA !! Parca nu treaba lor ar fi ! In cazu asta,demonstrat clar nebunia de a frana brusc ,cu risc de accident si de a opri in mijlocu drumului la scandal dupa cum are chef tot idiotu,care si-a luat permisu pe "pile" cum mai au si altii permis si te intrebi cum l-au luat daca pe demonstrate nu stiu scrie!!??
Postat 29 Ianuarie 2020, 12:17 de Ciocoiu
ce e de facut?
eu ma intreb daca politia romana a fost sesizata...? Din pacate e plin orasul de astfel de specimene de oameni.
Postat 29 Ianuarie 2020, 12:14 de danielb
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON