URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2020, 09:02

"Am plătit degeaba?" Orădenii acuză Primăria că le trimite somaţii de plată deşi şi-au achitat impozitele online

'Am plătit degeaba?' Orădenii acuză Primăria că le trimite somaţii de plată deşi şi-au achitat impozitele online Vezi aici formularul tip prin care contribuabilii pot cere comunicarea online cu Primăria.

Orădenii acuză Primăria că le trimite acasă somaţii de plată în ciuda faptului că şi-au achitat integral impozitele online. Contribuabilii reclamă că funcţionarii municipalităţii îşi pierd timpul cu o birocraţie inutilă.

Şi bun-platnic şi somat!

"Eu mi-am plătit impozitele online încă din 15 ianuarie, pe casă, pe maşini, pe tot. Zilele trecute mi-a venit poştaşul acasă şi mi-a dat un plic trimis pe 24 februarie cu o decizie de impunere despre cât am de plătit pe anul acesta. Cineva din Primărie nu a verificat dacă mi-am plătit impozitul înainte să îmi trimită somaţia!", a reclamat un orădean BIHOREANULUI.

Bărbatul este cu atât mai supărat cu cât şi-a pus chiar întrebarea dacă banii pe care i-a plătit au şi fost evidenţiaţi în evidenţele municipalităţii.

"Să înţeleg că am plătit degeaba? Cum să mai am încredere în plăţile online ale Primăriei dacă aceasta nici măcar nu ştie că i-am dat deja toţi banii şi încă în avans?", se întreabă, pe bună dreptate, contribuabilul.

"Io nu mai înţeleg!"

Situaţia nu este nici pe departe singulară. Actorul Richard Balint a anunţat pe Facebook că a primit înştiinţare scrisă cu suma pe care o are de plată, cu toate că îşi achitase şi el impozitele prin internet.

"Bă, io nu mai înţeleg! Amu o lună mi-am plătit toate impozitele online. Azi îmi vine în poştă o decizie de impunere, cu vreo 60 de lei în plus! Alooo, primăriaaa! Mai lucrează cineva acolo în afară de Bolojan?", a postat actorul pe propria pagină de Facebook.

Mai mult, artistul a povestit că a trimis Primăriei un email în care a reclamat situaţia, iar funcţionarii i-au cerut să se prezinte la ghişeu.

"În loc să-mi ceară mai multe detalii sau dovada plăţii m-au trimis la ghişeele de informaţii. Adică şi online-ul primăriei are o limită! Păi eu de ce am plătit online? Ca să mă plimb după aia cu jalba-n băţ pe la ghişee?", a protestat Richard Balind.

Actorul a făcut haz de necaz, constatând că "probabil de aia e Oradea pe locul doi în topul Smart - City, că merge online-ul numai pe jumătate".

Înştiinţări la tot poporul!

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii au declarat că nu au cunoştinţă de nemulţumirile orădenilor. "Nu mi-a spus nimeni că ar exista reclamaţii cu privire la deciziile de impunere transmise de Primărie", a spus, vădit surprins, directorul economic Eduard Florea.

Potrivit funcţionarului, transmiterea către contribuabil a deciziei anuale de impunere este o obligaţie legală impusă de noul Cod Fiscal şi este pusă în operă începând de anul acesta.

"Până acum făceam astfel de înştiinţări doar după scadenţa primului termen de plată (n.r. de la sfârşitul lunii martie) şi doar către contribuabilii care nu au făcut nicio plată. Începând de anul acesta, deciziile de impunere vor ajunge la toţi orădenii", a adăugat Florea.

Primele înştiinţări, către 13.000 de persoane juridice din evidenţele Primăriei, au fost transmise în urmă cu două săptămâni.

Apoi, săptămâna trecută au fost expediate primele 10.000 din cele 120.000 de impuneri anuale ale persoanelor fizice.

"Ideal ar fi fost ca deciziile anuale de impunere să le fi trimis în prima zi a anului. Acest lucru este însă imposibil. În cazul persoanelor fizice durează până când stabilim toate obligaţiile de plată, iar în cazul firmelor, Codul Fiscal spune că acestea pot depune rapoarte de evaluare (n.r. pe baza cărora se stabilesc obligaţiile de plată) până la data de 31 martie", a zis Florea.

Viitorul e online

În ciuda campaniei de comunicare prin poştă cu contribuabilii orădeni, directorul economic al Primăriei a declarat că municipalitatea va încuraja în continuare plăţile online.

"În plicul cu deciziile de impunere am introdus pliante cu informaţii privind posibilităţile de plată şi de comunicare online cu Primăria. În plus, am introdus un formular tipizat pe care contribuabilul îl poate completa şi expedia prin care poate solicita să comunice cu municipalitatea prin SMS sau email", a declarat Florea.

Potrivit directorului, în fiecare zi circa 30 de firme cer Primăriei să îşi mute corespondenţa în spaţiul virtual.

"Cum la persoanele fizice înştiinţările ajung abia în aceste zile, numărul orădenilor care cer să treacă pe comunicarea online este deocamdată mai mic", a explicat directorul.

"O scăpare"

Eduard Florea a pus pe seama unei scăpări a angajaţilor municipalităţii nemulţumirea orădenilor care s-au trezit cu plicurile în poştă în ciuda faptului că şi-au stins obligaţiile fiscale.

"Probabil ar fi trebuit să scriem clar pe formularele trimise că decizia de impunere este un titlu de informare, iar cei care şi-au plătit deja impozitele nu trebuie să ţină cont de ea", a spus Florea.

Costurile asumate de municipalitatea orădeană cu expedierea celor 13.000 de decizii de impunere către persoanele juridice şi cele 120.000 decizii de impunere către persoanele fizice se ridică la circa 150.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
he, he, he...
Ce pupic suav plasat prin dos ,,Mai lucrează cineva acolo în afară de Bolojan?" Actorule, poate nu stii, ai o scuza, traiesti de-o viata intr-o lume a imaginarului: raspunderea pt. tampeniile colaboratorilor este intai si-ntai a sefului! De 12 ani isi tot selecteaza colaboratorii. Aici n-a gresit birtinezul, rezultatele se vad, colaboratorii sunt precum seful!
Postat 02 Martie 2020, 08:34 de pinonel
Excepția.
“Mai lucrează cineva acolo în afară de Bolojan?" Evident el îi excepția, mai presus de orice și oricine, fără greșeală. Păcat că toate astea sânt ideea lui, semnătura lui, funcționează sau nu, asta e.
Postat 01 Martie 2020, 16:04 de oradeaveche
Țara (orașul) proștilor
Adica am posibilitatea si profit ca sa platesc taxele locale online dar primaria "cea mai eficienta" ever din toata galaxia, imi trimite o instiintare prin Posta Romana care de fapt inseamna un aviz in cutia postala in care doar mi se cere sa ma prezint la posta, fara sa stiu in realitate despre ce e vorba. Bineinteles ca voi sta la coada la posta, asa cum statateam alta data la primarie ca sa platesc impozitul. Pentru bataia asta de joc, o sa imi platesc taxele in luna Decembrie! Penalizarile aferente nu valoreaza cat bataia de joc a primariei la adresa contribuabilului, asa ca sa astepte primaria! Sictir!
Postat 01 Martie 2020, 13:50 de oradeanbihor
Nimic nou sub Soare ... în "Oradea online" !?!
Asta pentru că nu e același compartiment cel care emite impunerile cu cel care, în baza arhivei electronice neactualizate la zi, transmite deciziile !?! Același lucru se întâmplă și la Digi, Telekom, Orange, Vodafone, Electrica, etc, etc !?! Cel mai rău la acest capitol stă ANAF, unde actualizările pentru contribuabilii individuali se fac doar după luni bune, legate cică de anul fiscal !?! Orădenii care au reclamat treaba asta de la PMO sunt "înapoiați" pentru că, odată plătit online poți verifica soldul intrând iar în contul online !?! Problema serioasă e alta, că este încă o "aventură" plata online în România, în raport de instituțiile publice, pentru că IT-iștii români scutiți de impozite și tot felul de taxe ... sunt niște amatori incapabili să genereze din capul lor niște aplicații "normale" și fără "defecțiuni" !?!
Postat 01 Martie 2020, 11:20 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON