URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2012, 09:00

Noua Roşie Montană, în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma maghiară Mol vrea să facă în Bihor exploatări de gaze de şist, un tip de gaz "prins" în straturile de cărbuni.

Aceste exploatări sunt controversate pentru că extracţia se face printr-o tehnologie denumită fracţionare hidraulică, ce presupune pomparea în pământ a unor cantităţi de apă amestecată cu substanţe chimice care, pentru a elibera gazul, dizolvă rocile.

De altfel, nici nu sunt reglementate încă de legislaţia românească. Ecologiştii s-au alarmat, susţinând că zonele unde se va extrage acest gaz vor fi pur şi simplu otrăvite, transformându-se în noi Roşii Montane.

Opt laureaţi ai Premiului Nobel i-au şi scris deja preşedintelui României să nu permită asemenea exploatări ostile mediului. Numai să nu-l apuce pe Băse pandaliile de dragul gazului, cum l-au apucat pentru aurul din Apuseni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ziaristi de 3 lei
Dragi ziaristi, procedeul se numeste fracturare prin care se introduce sub o presiune extrem de mare fluid insotit de alti agenti gen nisip sau substante chimice prin care roca se "crapa" pe distante considerabile si permite zacamantului sa se "scurga" spre a fi exploatat. Prin procedee similare se exploateaza potasiul, petrolul, gazele naturale. Matoda este extrem de eficienta prin faptul ca deschide zacamantul si se practica in multe parti ale lumii ce include Orientul Mijlociu, Canada, USA, etc. Metodele practicate de romani de extragere a petrolului prin perforarea zacamantului, sunt vax albina. De asemenea pentru a exploata formatiuni intr-un mod eficient, se practica forajul directional pentru a ajunge la target. Se pot sapa astfel in mod dirijat pana poate si peste 10km de roca. Nu sunt ostile mediului daca sunt facute la adancimi mari fata de verticala si geologia zonei o permite.
Postat 27 Februarie 2012, 20:12 de Bunny
Parere
Dar tarile care au interzis deja practica extragerii din sist credeti ca au facut-o la misto? Astfel de resursa e destul de raspandita, deci chiar aveau motive sa nu o interzica si totusi au facut-o. O astfel de exploatare va distruge tot circuitul subteran al apelor geotermale, atat de importante pt Bihor!
Postat 23 Februarie 2012, 17:07 de Andreea
parteneriat
daca va fi vorba tot de un parteneriat public-privat cu beneficii maxime pentru Romania, cum e cel de la Rosia Montana, sa-i dam bataie. Daca nu, pa Mol!
Postat 23 Februarie 2012, 14:02 de Rebecca
ecologizare
nu stiu care-i faza adevarata cu gazul de sist, dar Gold Corporation nu vad cum va otravi mediul, cand el are in plan chiar ecologizarea zonei. Nu sunt situatii comparabile.
Postat 23 Februarie 2012, 12:26 de Anda
Disproportii
Laureatii Premiului Nobel (cei opt) nu-i sigur ca au calificarea tocmai potrivita pentru a emite pareri fata de astfel de initiative.La fel cum nici in cazul Rosiei Montane nu-i tocmai optiunea fericita ca Eugen Simion s-a facut portavocea non-exploatarii.Asta in timp ce Educatia/Cultura au luat-o binisor razna,iar Academia romana pare ca hiberneaza de vreo doua decenii incoace,producand doua-trei interventii lingvistico-ortografice (care n-au cutremurat cu nimic stiintele mondiale) si diverse jocuri de imagine (conferinte,simpozioane,comemorari,dezveliri de placi s.a.m.d.). Este laudabila atentia ecologistilor si-n aceste directii,dar pare-se ca sunt victimele unor manipulari.
Postat 23 Februarie 2012, 11:31 de gyorgy tozser
gaze!!!
nu comparati aurul cu gazul,ai aur ai orice resursa doresti sa cumperi,aurul e singura "valuta" care creste mereu indiferent de situatia pe plan mondial si mai lasati teoria cu cianurile ca si altii folosesc aceiasi metoda pe cind injectarea in sol a unor substante chimice are mai mare impact asupra mediului
Postat 23 Februarie 2012, 10:57 de luky
unde?
care-s zonele vizate pentru aceste exploatari?
Postat 23 Februarie 2012, 10:51 de ioan si nu ion
@ADRIAN
Da ... dar in BUkgaria nu e UDMR-ul cu MOL-ul la spate in vesnica guvernare. Ungurii conduc Rromanica asa ca pot face ce vor muschi lor aici. Altfel asa cum spunea odata baciul lor " se vor bate unguri cu rromanii pe strazi" . In RRomaniaca ziua si teapa trasa de firme din Ungaria!!! si tat asa pana la victoria finala !!!
Postat 23 Februarie 2012, 10:16 de s.
Vai de noi!
DE CE NU SPUNETI SI CATE TARI DIN EUROPA au interzis deja acest tip de exploatare. Pana si Bulgaria a avut atata minte!!
Postat 23 Februarie 2012, 09:05 de Adrian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON