URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2018, 18:31

Scandal în Consiliul Local: Pictoriţa Vioara Bara i-a reproşat primarului Ilie Bolojan că investeşte în astfalt ignorând cultura (VIDEO)

În Consiliul Local, şedinţa şi scandalul! Liniştea întâlnirii de joi, în care majoritatea punctelor de pe ordinea de zi au fost votate pe bandă rulantă, a fost tulburată la încheierea lucrărilor de preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Bihor, Vioara Bara.

Pictoriţa i-a reproşat primarului Ilie Bolojan, pe un ton ridicat, că a canalizat toate fondurile oraşului către asfaltări şi construcţia de poduri ignorând domeniul culturii. "Domnule primar, sunteţi mediatizat în toată ţara drept cel mai grozav primar! Aţi făcut într-adevăr enorm pentru acest oraş, ceea ce nimeni nu a putut să facă... V-am admirat foarte mult, dar din păcate am simţit că vreţi să ne luaţi toate spaţiile şi să ne aruncaţi la gunoi!", a acuzat preşedinta UAP.

Manelizarea Cetăţii

Bara a spus că uniunea de creaţie plăteşte anual taxe pe sediul din strada Republicii în valoare de 7.800 lei, în vreme ce alte asociaţii similare din ţară beneficiază de la administraţiile locale de sediu gratuit.

"Am vrut să punem un bancomat în sediu, ca să mai scoatem un ban, ca să putem plăti taxe şi chirie, nu ni s-a permis!", a spus pictoriţa.

Vioara Bara a acuzat municipalitatea că intenţionează să scoată UAP inclusiv din spaţiul din deţinut în incinta Cetăţii. "Nu ni s-a mai reînnoit contractul cu Cetatea. Cetatea aceasta atât de frumoasă va fi o cetate de nunţi, manele şi alte chestii de divertisment cultural", a acuzat Bara.

"Declar şedinţa închisă!"

Cum intervenţia artistei a durat mai bine de un sfert de oră, consilierii locali au început să îşi piardă răbdarea. Preşedintele de şedinţă, Camelia Dulca, i-a cerut să sintetizeze. "Aţi spus că veţi veni cu propuneri. Vă rog să le prezentaţi pe scurt", a cerut Dulca.

Cum, extrem de pornită, Bara nu a reuşit să îşi spună revendicările în clar, Dulca a pus capăt dezbaterilor. "Declar şedinţa închisă!", a spus consiliera. Consilierii locali s-au ridicat de la masa de şedinţă, preşedinta UAP rămânând să se plângă reprezentanţilor UDMR.

Bara este la cea de-a doua apariţie în Consiliului Local după ieşirea din 14 iunie. Pictoriţa a dat de înţeles că va participa la toate şedinţele aleşilor locali, până când aceştia vor găsi de cuviinţă să sprijine UAP.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Dacă se investea în asfalt...
...Aveam și eu pe stradă asfalt! Cu mici excepții se investește unde sunt interese. Gen... Grigorescu. Când s-a asfaltat ultima stradă în cartierul orașului Oradea, Episcopia?!!
Postat 30 Iunie 2018, 07:10 de sofer-or
Asphalt tango
Se vede in poza cu ochelarii pe nas un true-specialist in asfalt. Cum poate sta pasiv la acuzele grave aduse sefului sau, ca investeste in asfalt. Care asfalt , fa?? Porfir si piatra trani, la care insusi MM a calculat albedo-ul acu trei ani, si i-a iesit mult mai mic decit la asfalt si beton.Pentru asa confuzie, parasim sala...pardon, tara
Postat 29 Iunie 2018, 20:27 de excalibur
o alta sluga
de ce nu ii luati la rost pe guvernanti despre cat aloca pentru cultura? Macar la Bolojan se vede ca face ceva pe cand tara asta se duce de rapa!!!
Postat 29 Iunie 2018, 14:22 de budurean
Neutryno
Asa e la romani, gratis daca se poate. Iar nu sunt rau sau incult dar arta "moderna" e un "scartavete" pe un piedestal alb. Murat! Sau o ata rosie pe o hartie alb negru. Ce a produs UAP pt oraș sau populatie ca sa aiba vreo gratuitate? Iar 140€ pe luna pe Republicii e chiar simbolic. Si sunt convins ca au mai milt de 40mp spatiu, nu? Fac analogie la pretul chiriei unei garsoniere mai mari, cam la aceeasi bani
Postat 29 Iunie 2018, 13:49 de poiu
clovn
Pai de miri cum de n-o ia nimeni in seama?! Cu freza aia de clovn? Pe bune, asta e reprezentanta culturii oradene?!
Postat 29 Iunie 2018, 13:17 de speed
Nu vorbiti de funie in casa spanzuratului!
Nu cred ca-i banuieste niciun om cu scaun la cap pe birtinez, pe viceprimari, pe consilieri, in fine, pe cei din administratia locala, de vreo afinitate pt. cultura! Nu zic, or fi doi, trei, mai spalati, dar cu o floare nu faci primavara! E o politica nationala, toti cei care ne conduc ne vor inculti, agramati functional! Cum altfel ar putea conduce tara repetentii, cum altfel ar putea hotii sa(-si) dea legi?! Si mai ales cum ar mai putea ei fura?!
Postat 29 Iunie 2018, 07:00 de pinonel
Așa da, BRAVO!
Asta înseamnă să ai personalitate.Chiar dacă ieșirea nu a fost foarte elegantă pt.un artist,cred ca mesajul transmis a fost năucitor pt.cei 3 șuetiști din față dar și pt. lacheii din jur,din cate observ foarte deranjați de subiect și brusc foarte grabiti.Să mergi si sa vorbești de cultură si artă cu un asemenea auditoriu "select" e naivitate curată. Cu astfel de ipochimeni și inși rudimentari aflați la butoane,Oradea va deveni din ce in ce mai rurală,manelizată și izolată la acest capitol.
Postat 28 Iunie 2018, 21:35 de altoradean
Ca...ful...rul!
Bravo artistei scenograf de exceptie, rușine taximetristei!
Postat 28 Iunie 2018, 21:10 de pisicarosievargata
Asta este suma? Sau e greseala?
7800 lei/an, deci 650 lei/luna adica 140 euro/luna transformat in moneda uzuala pt chirii? Mi se pare foarte putin, in orice caz nu din aceasta cauza apare pierderea artistilor. Poate ca sunt destul de saraci, cei talentati si actualmente neapreciati isi vor imbogati mostenitorii probabil, dar o suta si ceva de euro lunar nu face nici o diferenta. Ceva e putred aici, sau e o greseala.
Postat 28 Iunie 2018, 20:40 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON