URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2019, 21:11

Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)

Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO) "Frontul" din Cetate. Expoziţia interactivă dedicată generalului Traian Moşoiu are un caracter permanet şi poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 10 - 18.

Vizitatorii expoziţiei interactive dedicate lui Traian Moşoiu, vernisată joi în Cetate, au primit varză cu cartofi. Curajoşii au putut completa meniul şi cu un pahar cu vin.

Moşoiu, în familie...

La vernisajul expoziţiei au luat parte peste o sută de orădeni, studenţi, istorici şi oficialităţi, în frunte cu primarul Ilie Bolojan. Vizitatorii au primit la intrare, din partea gazdelor, o replică a unui nasture de la uniforma generalului.

Printre invitaţii de onoare s-au numărat nepoata generalului Traian Moşoiu, actriţa Anca Neculce, care le-a mulţumit orădenilor pentru primirea călduroasă, şi strănepotul acestuia, Mihnea Păsărin, abia sosit în Oradea pentru a participa la festivităţile din 20 aprilie.

"Sunt sigură că, de acolo din stele, arhanghelul Ardealului, generalul Traian Moşoiu, se întoarce către dumneavoastră, vă zâmbeşte şi vă mulţumeşte", a spus Anca Neculce.

De altfel, personalitatea lui Moşoiu a fost evocată şi de generalul în rezervă Grigore Bartoş cu ocazia lansării noului număr al revistei "Identitatea naţională".

Tipărit în 2.500 de exemplare,cel mai recent număr este dedicat personalităţii generalului Moşoiu şi zilei de 20 aprilie 1919. "Este o revistă bogată cu informaţii inedite şi va fi distribuită gratuit în timpul festivităţilor de sâmbătă", a spus Bartoş.

"Bună ziua, ostaşi!"

Organizată la primul etaj al Cetăţii, expoziţia interactivă dedicată lui Traian Moşoiu, generalul care a eliberat Oradea, se întinde pe patru săli pline cu imagini, exponate şi manechine închipuind scene şi militari din Primul Război Mondial.

Pentru un plus de realism, la vernisaj au participat elevi ai Şcolii de Subofiţeri "Avram Iancu", îmbrăcaţi în uniforme de epocă şi înarmaţi cu replici ale puştilor din Primul Război Mondial, iar din difuzoarele răspândite prin săli se puteau auzi crâmpeie ale unor scene de luptă.

"Expoziţia a fost pregătită astfel încât vizitatorul să poată interacţiona cu majoritatea obiectelor expuse, să poată intra într-o tranşee, să poată pune mâna şi să se poată fotografia cu o puşcă", a spus directorul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea.

Jurnal de front

Astfel, prima sală a expoziţiei a fost gândită să introducă vizitatorul în atmosfera de război, cu imagini de pe front şi chiar un manechin reprezentând un militar pregătit de tragere în spatele unui zid din saci de nisip.

Cea de-a doua sală reprezintă o casă de refugiu în care o soră medicală oblojeşte un militar rănit, în timp ce un altul se odihneşte, iar un ostaş urcă pe o scară în pod probabil pentru a-şi prelua postul în gardă.

Cea de-a treia sală este dedicată exclusiv generalului Moşoiu şi cuprinde imagini din viaţa şi activitatea acestuia.

"Expoziţia cuprinde fotografii inedite aparţinând colecţionarului Constantin Demeter. Aici poate fi văzută scena întâmpinării generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Károly în faţa Primăriei sau cea privind întâmpinarea arhanghelului Ardealului la Tileagd unde coboară din maşină", a explicat istoricul Cristina Puşcaş, unul dintre coordonatorii expoziţiei.

În cea de-a patra sală a fost amenajată scena unei bucătării de campanie pentru a le aminti vizitatorilor traiul militarilor din Primul Război Mondial.

Pentru completarea atmosferei, la ieşirea din sală gazdele i-au servit pe vizitatori cu un meniu cazon de varză cu cartofi, pită nedospită şi apă rece. Curajoşii au primit şi un pahar cu vin. Poate revin...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON