URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2020, 15:04

Două avioane Boeing aduc la Oradea 20 de tone de materiale sanitare pentru spitale, în lupta contra Covid-19 (FOTO / VIDEO)

Două avioane Boeing aduc la Oradea 20 de tone de materiale sanitare pentru spitale, în lupta contra Covid-19 (FOTO / VIDEO) Dr. Gheorghe Carp a supervizat primirea şi descărcarea primei aeronave Boeing care a adus, miercuri, 10 tone de echipamente la Oradea
Două avioane Boeing aduc la Oradea 20 de tone de materiale sanitare pentru spitale, în lupta contra Covid-19 (FOTO / VIDEO) foto: Mihai Jurca
Două avioane Boeing aduc la Oradea 20 de tone de materiale sanitare pentru spitale, în lupta contra Covid-19 (FOTO / VIDEO) foto: Mihai Jurca

Două aeronave Boeing 737 ale companiei aeriene naţionale Tarom aduc, miercuri, pe Aeroportul Internaţional din Oradea noi materiale sanitare necesare pentru spitalele din oraş în lupta împotriva noului coronavirus.

Prima aeronavă a aterizat, la ora 15, pe pista aeroportului orădean.

Din China, via Kazahstan

Este vorba despre 20 de tone de combinezoane şi măşti, dar şi mănuşi, ochelari de protecţie, botoşei, bonete, halate impermeabile etc. Fiecare aeronavă Boeing este încărcată cu câte 10 tone de echipamente, achiziţionate şi plătite de Primăria Oradea şi de Spitalul Judeţean. 

"Au decolat de pe aeroportul din Shanghai - China, fac o escală de realimentare cu kerosen în Kazahstan şi, după aproape 14 ore de zbor, vor ateriza pe aeroportul din Oradea. Primul va ateriza în jurul orei 15, al doilea la noapte, târziu", a anunţat, după prânz, pe Facebook, primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Edilul a mai precizat că materialele "fac parte din contractul de import din care am mai adus la sfârşitul săptămânii trecute 37 de tone de materiale sanitare". 

"Dacă totul va fi în regulă, a treia aeronavă Boeing 737 va aduce până la sfârşitul acestei săptămâni ultimul transport, încă 10 tone de materiale sanitare. Vom fi asiguraţi cu materiale sanitare pentru toate spitalele şi pentru toţi cei care sunt în linia întâi în judeţul Bihor", a precizat Bolojan. 

"Respect!"

Primarul Oradiei le-a mulţumit celor care s-au implicat pentru a se asigura că aceste materiale indispensabile ajung în oraş. 

"Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit şi au susţinut ca aceste produse vitale să ajungă în siguranţă la noi: transportatori, celor care ne-au garantat plăţile, autorităţilor care ne-au susţinut, donatorilor şi tuturor celor care au dat o mână de ajutor. Vom face un raport în detaliu în zilele următoare, după ce toate livrările vor fi făcute, cu privire la cantităţi, tipuri de materiale şi preţuri. Toate costurile vor fi prezentate în mod transparent. În tot cazul, oamenii din linia întâi au echipamente, iar economiile realizate de spitale şi primărie sunt consistente. Doi oameni au o contribuţie majoră la acest import: Gheorghe Carp - directorul Spitalului Judeţean şi Mihai Jurca - directorul APTOR. Respect!", a transmis edilul. 

Materiale de 3,1 milioane de dolari

Miercuri, în jurul orei 15, pe Aeroportul Oradiei se aflau, pentru a primi primul transport aerian, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor locale pe perioada stării de urgenţă, împreună cu consiliera primarului Ilie Bolojan, Anca Grama, şeful serviciului administrativ din Primărie, Mircea Oaie, şi Mihai Jurca, directorul APTOR. 

"Valoarea materialelor achiziţionate din China (aduse cu TIR-uri şi aeronave) a fost de 3,1 milioane de dolari, plus cheltuieli de transport şi logistică", a precizat, la faţa locului, dr. Gheorghe Carp. 

Potrivit acestuia, în cadrul achiziţiei ajung în total în Oradea 75 de tone de echipament, care vor fi suficiente pentru "încă două luni – două luni şi jumătate", şi care sunt destinate spitalelor implicate în eforturile anti-Covid. 

Toată cantitatea este transportată de la Aeroport cu un autotren pus la dispoziţie de compania orădeană Rozoti, iar produsele urmează să fie depozitate şi apoi distribuite beneficiarilor.

În competiţie cu state, la jumătate de preţ

Atât dr. Carp, cât şi Mihai Jurca, de la APTOR, au precizat că achiziţia "s-a făcut de către municipiul Oradea în competiţie cu alte state" şi că "Oradea a reuşit să le cumpere fără intermediari la preţuri mai mici decât au făcut-o reprezentanţii unor state", ba chiar la jumătate din preţurile pieţei europene.

"Comparând preţurile care se practică în România şi în Europa, cred că am luat la sub jumătate. O să aveţi şi comparaţiile (n.r. – pe site-ul Spitalului Judeţean), o să arătăm şi preţurile cu care se achiziţionează în momentul de faţă echipamente", a spus dr. Carp.

În acest demers, oraşul a fost sprijinit de reprezentanţii unei companii din Parcul Industrial care are unităţi de producţie şi în China. 

Prima aeronavă a aterizat la ora 15 pe Aeroportul Internaţional Oradea:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Oradea
Ma mandresc ca traiesc intr-un oras ca Oradea, care are un adevarat PRIMAR!!! Felicitari, Domnule PRIMAR Bolojan!!! Hai, detractori de *, sariti cu gura!!!
Postat 17 Aprilie 2020, 11:57 de AnaConda
Udmr=psd
Respect maxim celor care pe langa ca sunt foarte implicati si muncesc in continuu,au si viziune,isi asuma decizii grele ,in schimb papagalii,scuze baietii destepti,eleganti ,finuti stau si carcotesc pe margine,dar n-au niciuna singura idee sau propunere pt rezolvarea unor probleme de interes major.Sunt profesori la populism si smecherie ,angajari si relatii ,contracte cu dedicatie...cat nu le e rusine...Ati ghicit cred...iar daca nu e altceva de facut pescuiesc ei linistiti pt ca altceva nu stiu saracii...doar manipulare !!!! Na haida pasztorka si janoska pescuiti si comentati ,dar speram sa platiti pt toate smecheriile voastre....ori in viata asta ori dupa!
Postat 17 Aprilie 2020, 10:41 de tattianasilva6
Felicitări domnule Dr.Carp!Respect si maxima admirație, echipei domnului Ilie Bolojan, cel mai bun primar si manager in administratia publica din ROMÂNIA!
Chapeau stimabililor, oameni de bine care munciti pentru si in folosul oamenilor, a oradenilor.P.S CIOCU MIC TUTUROR CONTESTATARILOR PRIMARULUI, CAND O SA FACETI SI VOI ( PSD, ALDE, UDMR, ETC) 1% DIN CAT A FACUT ECHIPA DOMNULUI BOLOJAN SA MAI IESITI LA CERSIT VOTURI.
Postat 15 Aprilie 2020, 23:34 de User anonimizat
Bravo
Asta înseamnă o echipă de conducere buna, unită și in interesul cetățeanului.
Postat 15 Aprilie 2020, 21:30 de Adrian_Preda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON