URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2018, 22:34

Protest pentru respect: Jurnaliştii din Timişoara au ieşit din sală când primarul şi-a început conferinţa de presă (VIDEO)

Protest pentru respect: Jurnaliştii din Timişoara au ieşit din sală când primarul şi-a început conferinţa de presă (VIDEO) foto: news.ro

Cei aproximativ 30 de jurnalişti din presa locală din Timişoara au ieşit, marţi, din sala de conferinţe în care primarul Nicolae Robu urma să susţină o conferinţă de presă. Ei au continuat, astfel, protestul pe care l-au iniţiat după ce primarul liberal a spus despre ei că sunt "paraziţi sociali" şi i-a comparat cu "prostituatele". Vreme de două săptămâni, numele şi imaginea primarului Robu nu vor mai apărea în presa locală.

Fără bătaie de joc

Potrivit site-ului news.ro, jurnaliştii au părăsit sala în momentul în care edilul a început să vorbească. Bogdan Marta, redactorul şef al tion.ro, a explicat că gestul este unul fără precedent în presa locală şi a fost făcut "deoarece nu mai acceptăm limbajul suburban pe care îl foloseşte cu noi, nu mai acceptăm să fim acuzaţi că suntem în slujba vreunui partid fără nominalizări, fără ca domnul primar să vină cu dovezi în acest sens". "Nu mai acceptăm bătaia de joc pe care domnul primar o face de câţiva ani încoace", a declarat Marta.

La rândul său, Dragoş Boţa, editor şef Pressalert.ro, a spus că protestul este un gest de normalitate. El a atras atenţia că jurnaliştii din Timişoara "nu pot fi jigniţi la infinit de un personaj care pretinde că este profesor universitar doctor inginer, dar nu are un comportament de minim şapte ani de acasă". 

“Acţiunea de astăzi (n.r. marţi) este o continuare a protestului început ieri (n.r. luni) de jurnaliştii din Timişoara ca reacţie la jignirile repetate ale primarului Timişoarei, care au avut ca şi ţintă jurnaliştii. Chiar şi ieri (n.r. luni), după ce am trimis acea scrisoare de protest, cel care este şi preşedinte al PNL Timiş a continuat valul de insulte la adresa reprezentanţilor presei, indiferent de politica editorială şi de opiniile noastre. Toate redacţiile din Timişoara suntem unite în a apăra libertatea de exprimare şi de a pune întrebări politicienilor. Nu vom negocia acest lucru cu nimeni şi nu vom mai tolera astfel de comportamente abuzive, mai ales că Timişoara este oraşul unde în 1989 s-a murit în primul rând pentru libertatea cuvântului”, a declarat Boţa pentru Mediafax.

Cu toate că jurnaliştii au părăsit sala de conferinţe, Nicolae Robu a continuat să susţină conferinţa de presă, pe care a transmis-o şi pe Facebook.

Atac la presă

Gestul de marţi este continuarea unui protest iniţiat săptămâna trecută. Liderii instituţiilor media locale, editori şi corespondenţi din Timişoara au semnat o scrisoare de protest în cadrul căreia condamnă ferm atitudinea primarului municipiului, Nicolae Robu (PNL), care a spus, pe 2 martie, într-o conferinţă de presă, despre jurnalişti că sunt "paraziţi sociali", "ultrapenibili" sau "indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază".

Demersul este semnat de directorii tuturor publicaţiilor din Timişoara, editori şi corespondenţi şi este adresat Comisiei de Etică a PNL, Nicolae Robu fiind şi preşedintele filialei PNL Timiş, comisiilor pentru cultură şi mass-media din Parlamentul României, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi ONG-urilor care apără libertatea de exprimare şi libertatea presei.

Semnatorii spun că îşi propun să aducă în atenţie “derapajele grave” ale primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care a jignit jurnaliştii în mod repetat, de-a lungul anilor. Ultima întâmplare s-a produs într-o conferinţă de presă în care Robu nu le-a permis să îi adreseze întrebări și le-a transmis că "există mai multe variante de prostituţie, nu numai pe centuri", după ce în cursul dimineţii, pe Facebook, i-a catalogat pe jurnalişti "paraziţi sociali care trăiesc din taxă de protecţie şi taxă de asmuţire!".

Primarul Facebook

Primarul a avut o astfel de reacţie după ce presa locală a scris că străzile nu au fost curăţate de zăpadă şi că există doar 14 utilaje de deszăpezire pentru tot oraşul, care are aproximativ 1.300 de străzi.

”Nu mă întrerupeţi, vă rog frumos. Nu se poate că tocmai prezint ceva şi ne urmăresc foarte mulţi oameni care trebuie să înţeleagă ce prezint. Nu vă merge diversiunea cu a mă întrerupe, să nu poată urmări cei care sunt în faţa calculatoarelor (pe Facebook n.r.). Domnişoară, vă convine, staţi aici, nu vă convine, la revedere, oraşul are foarte multe puncte de atracţie. Şi aşa numai mizerii scrieţi, nu lucruri reale, că probabil atâta pricepeţi, că altfel nu ştiu cum să îmi explic, că într-o vreme scriaţi în acord cu realităţile, dar probabil că s-a schimbat ceva în privinţa celor cu fisele la vreun tonomat în oraş. La revedere! Sunt cel mai tare organism de presă din Timişoara, cu pagina mea de Facebook. Aşadar, vreţi să veniţi aici, nu vreţi să veniţi, la revedere, eu îmi văd de treabă. Nu e nicio problemă, nu aia contează. Eu am 35.000 (n. r. fani pe Facebook) fără niciun cent”, i-a spus Nicolae Robu unei jurnaliste care l-a întrerupt.

În urma episodului, presa din Timişoara a decis ca, vreme de două săptămâni, numele primarului Nicolae Robu şi fotografii cu acesta nu vor mai apărea în presa locală, în semn de protest.

Explicaţii

Primarul Nicolae Robu a încercat să îşi explice gestul duminică, pe Facebook, susţinând că a fost întrerupt în timpul declaraţiilor cu o întrebare, iar când a vrut să dea răspunsul, doi jurnalişi vorbeau peste el. El spune că şi-a păstrat calmul, dar s-a enervat când a văzut că jurnaliştii îl tot întrerupeau.

Robu afirmă că "profesia de jurnalist extrem de importantă în societate", dar "nu oricine care bate o minge pe un maidan poate pretinde că e fotbalist, tot la fel nu oricine scrie / vorbeşte pe te miri unde - şi presa îşi are maidanele ei - este jurnalist".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Procentajul de 77.77 % din șeptel
e mai aproape de realitate, zic...
Postat 07 Martie 2018, 11:55 de Vlaicu
Robu e dus cu pluta ... diliu recunoscut !?!
In ceea ce-i priveste pe jurnalisti insa, a avut dreptate 50% dintre cazurile intregului șeptel !??
Postat 07 Martie 2018, 09:37 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON