URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2018, 12:11

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: "Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare" (FOTO/VIDEO)

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) sursa foto: ziare.com
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) sursa foto: www.mediafax.ro
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) foto: mediafax.ro
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) foto: mediafax.ro
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) foto: mediafax.ro
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) foto: mediafax.ro
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) foto: mediafax.ro
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Patriarhul Daniel: 'Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare' (FOTO/VIDEO) foto: mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După cel puţin 110 milioane de euro investiţi, dar fără ca lucrările să fie gata, Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită, duminică, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, alături de mai mulţi ierarhi români şi străini. După slujba de sfinţire, a început prima liturghie oficiată în interiorul bisericii.

Potrivit estimărilor, la slujbă participă circa 20.000 de credincioşi. În interiorul catedralei au avut acces însă doar invitaţii speciali, 2.000 la număr.

În prima linie s-a aflat premierul Viorica Dăncilă, miniştrii Eugen Teodorovici, Ecaterina Andronescu, Graţiela Gavrilescu, dar şi preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a anunţat că nu poate participa, deoarece este la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Mulţumiri de la Patriarh

La finalul slujbei de sfinţire, Patriarhul le-a mulţumit celor care au ajutat financiar pentru ridicarea acestei construcţii. "Mulţumim celor care ne-au ajutat şi celor care ne vor ajuta în continuare, pentru că, aşa cum se vede, mai sunt unele lucrări şi trebuie pictat mozaicul. Sperăm ca peste 3 ani să revenim la sfinţirea picturii Catedralei", a spus Patriarhul Daniel.

El a vorbit şi despre capacitatea catedralei. "Până joi inclusiv, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru întărirea dorinţelor de bine. Noi vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura mai realist acum câte persoane încap în Catedrală fiind aşezate pe scaune. Deci, avem loc pentru 3.000 de scaune pentru Catedrală, când toţi credincioşii stau în picioare, atunci Catedrala are o capacitate de 5.000. Este totuşi mică în raport cu populaţia credincioşilor care sunt afară. Întotdeauna ea va fi neîncăpătoare. Când timpul este mai bun, vom putea săvârşi Sfânta Liturghie şi afară", a spus Patriarhul, la începutul liturghiei.

Un fost preot şi-a dat foc!

În timp ce în catedrală avea loc slujba de sfinţire, un fost preot din judeţul Constanţa şi-a dat foc, duminică, în faţa Catedralei Mântuirii Neamului (foto).

Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au precizat, pentru mediafax.ro, că bărbatul şi-a scos geaca şi şi-a dat foc, însă flăcările au fost stinse imediat. El a fost condus la o secţie de poliţie, unde a ajuns şi un echipaj SMURD pentru a-i acorda îngrijiri medicale deoarece a refuzat transportul la spital.

Preotul este nemulţumit de reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, pentru că i-a fost luat dreptul de a sluji, după ce a fost implicat într-un accident de circulaţie în anul 2015.

Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala în cifre

Catedrala Naţională este gata în proporţie de 96% la "roşu". Are 120 de metri înălţime, în vârful crucii, cu 34 de metri mai mult decât Casa Poporului, scrie newsweek.ro

La construcţia fundaţiei au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton şi aproximativ 5.000 de tone de armătură. Are opt lifturi care duc la o zonă de "belvedere", de unde poate fi văzut oraşul, două săli polivalente dotate cu altare, care vor funcţiona ca biserici: una la 16 metri înălţime, iar cealaltă la 11 metri. 

În perimetrul de la subsol mai sunt construite 42 de cripte, patru adăposturi antiatomice, un muzeu al creştinismului şi diverse spaţii pentru comunicare media.

Catedrala Naţională are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor de pretutindeni. 

Termenul final al lucrărilor este estimate în anul 2024.

În timp ce BOR susţine că pentru ridicarea Catedralei s-au cheltuit până acum 110 milioane de euro, site-ul safielumina.ro a făcut un istoric al acestui şantier şi a arătat că, de fapt, s-au cheltuit peste 121 de milioane de euro, din care cel puţin 75 de milioane din bani publici.

Citeşte pe această temă şi articolul: "În grija Domnului! Catedrala Mântuirii Neamului se inaugurează fără aviz ISU"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
:)
Niste idioti inculti, pupatori de oase .
Postat 26 Noiembrie 2018, 08:36 de elev
@ GIBONUL de mai jos
Europenii occidentale au devenit, in mare parte, atei. Rezultatul ? 1) Destui s-au dedat la VICII de tot felul, 2) Si-au daramat bisericile. iar in locul lor se construiesc moschei.
Postat 25 Noiembrie 2018, 21:34 de Alcor
Mega Căcatedrala
După ce că este nespus de urâtă, excesiv de scumpă și total inutilă, mai este și foarte înaltă, ca să se vadă de departe catedrala jecmănirii neamului prost. Fuga la pupat mumii, că e promoție: 2 la preț de una.
Postat 25 Noiembrie 2018, 14:46 de ABP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON