URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2018, 09:37

Coaliţie anti PSD! Bolojan caută aliaţi pentru alegerile locale din 2020 (VIDEO)

Coaliţie anti PSD! Bolojan caută aliaţi pentru alegerile locale din 2020 (VIDEO) foto: republica.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, totodată prim vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a declarat că singura soluţie pentru ca PSD să nu câştige masiv alegerile locale din 2020 este formarea unei coaliţii anti-PSD pentru alegerile locale şi susţinerea unor candidaţi comuni ai acesteia la primăriile marilor oraşe.

Potrivit site-ului Republica.ro, edilul este primul lider al PNL care a vorbit deschis despre această necesitate, în emisiunea "În faţa ta" de la Digi24, reprodusă, duminică şi pe site-ul televiziunii, în care a precizat că, în absenţa unei astfel de strategii, PSD va câştiga în aproape toate marile oraşe dat fiind că alegerea primarilor din primul tur favorizează partidele mari şi plasează PSD într-o poziţie greu de învins.

"Există două posibilităţi: prima, ca tabloul politic în 2020 să arate ca azi, cu un partid mare, PSD, şi forţe politice non-PSD dezbinate, variantă în care cert în aproape toate marile oraşe din afara arcului carpatic va câştiga PSD. Nu neapărat datorită performanţelor, ci datorită pulverizării voturilor. Şi a doua variantă, eu cred că trebuie pusă în practică, e ca forţele non-PSD, cele de centru-dreapta, să se adune şi să ofere cel mai bun candidat din localitate, ca votul din primul tur, pe care PSD îl foloseşte ca armă politică, să fie folosit împotriva PSD. E o soluţie pentru Bucureşti, sectoare şi celelalte oraşe. Şi atunci vom avea o situaţie: primarii care sunt în funcţie şi au făcut o treabă buna sigur vor câştiga, indiferent de unde sunt, dar nu vor mai câştiga cei care nu au performat şi se va da o şansa altcuiva să facă ceva în acele oraşe", a declarat Bolojan.

Acesta a subliniat că votul în primul tur se va aplica cel mai probabil şi în 2020 şi că existenţa unor candidaţi comuni ai forţelor non-PSD rămâne cea mai bună soluţie. Desemnarea acestora ar trebui făcută "în baza unor anchete sociologice", astfel încât să fie selectaţi candidaţii cu cele mai mari şanse. "Candidatul trebuie pregătit şi, indiferent de partidul de care aparţine, trebuie susţinut. PNL poate să facă asta", a declarat el.

Primarul a mai arătat că o astfel de coaliţie ar trebui să fie făcută din timp şi formalizată din punct de vedere juridic, pentru a exista timp pentru selecţia candidaţilor şi "armonizarea intereselor locale". Totodată, el a opinat că nicio forţă politică nu ar trebui exclusă de la negocieri şi că din viitoarea coaliţie ar trebui să facă parte, alături de PNL, cel puţin USR, PMP şi Mişcarea România Împreună, condusă de Dacian Cioloş. 

De altfel, potrivit republica.ro, reprezentanţii Mişcării România Împreună, care urmează să devină partid până în această toamnă, au anunţat anterior că sunt gata să facă o alianţă cu USR şi cu PNL pentru a desemna împreună candidaţi care să-i poată învinge pe cei ai PSD. Dragoş Pîslaru, unul dintre fondatorii mişcării conduse de Dacian Cioloş, confirma luna trecută pentru Republica intenţia unei alianţe cu USR şi PNL la alegerile locale din 2020.

În aceeaşi emisiune, Bolojan a vorbit şi despre politicile de dezvoltare a oraşelor, despre măsurile nepopulare care stau la baza acestora şi care sunt evitate de politicienii de la putere, subliniind că fondurile europene au fost un motor important al dezvoltării oraşelor din România.

"Orice s-ar spune, guvernarea PSD este într-o zonă de mediocritate şi cred că PNL va face tot ce ţine de el ca în 2020 să avem o altfel de guvernare. Una dintre condiţii e ca PSD să nu câştige alegerile prezidenţiale, indiferent ce candidat ar avea", a mai spus Bolojan.

În altă ordine de idei, întrebat dacă PNL ar susţine candidatura fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu la Bucureşti, acesta a răspuns că, din punctul lui de vedere, răspunsul este "da", dacă acest lucru rezultă în urma unor analize serioase.

Vezi mai jos conţinutul integral al emisiunii!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@sarca dan e let(lemn)
si taica-meu a terminat liceul agricol din simleu si este mult mai inteligent decat pesdeii tai de mii de ori. esti un frustrat pesdist dispus sa jignesti pe oricine(nu conteaza daca ai dreptate au ba) doar ca sa iti atingi scopul. esti jenant si incurabil.
Postat 07 Mai 2018, 08:27 de User anonimizat
@ sandu
Ai dreptate, fatalitatea ne-a adus la oraș. Adică cândva părinții sau bunicii noștrii au fost obligați forțați să se mute la oraș. Comuniștii au colectivizat tot, le-au luta terenurile și tot ce aveau de preț pe lângă casa așa că singura soluție a fost sa se mute la oraș să muncească în uzinele comuniste. In acest moment se întâmplă la fel: migrația forței de muncă spre orașe e motivată de lipsa locurilor de muncă, a infrastructurii sau dezvoltării în zonele rurale, fapt de care nebunu' profita ba l-ar și amplifica. M-am născut în acest oras, muncesc și plătesc taxe aici de mai bine de 20 de ani, copilul meu s-a născut aici, așa că nu ești tu în măsura să îmi spui ce sa fac dar ai dreptate intr-un fel: incep să mă simt tot mai înghesuit și incomod... Poate din cauza celor ca tine?
Postat 07 Mai 2018, 07:35 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Corect. Tu nu ai ce cauta la oraș. Sa te înghesui pe aici.
Postat 07 Mai 2018, 00:00 de Sandu1201
Coaliție de dreapta fara PNL!!!
Asta e nebun! Va rog să urmăriți interviul cu atentie și nu o sa mai aveți motive de cearta. In megalomanebunia sa, consideră că până și introducerea apei curente in mediul rural e o chestiune socială care nu merita prioritizata. Hai sa înghesuim cat mai multi fraieri in orașe așa cum a făcut Ceaușescu...
Postat 06 Mai 2018, 23:27 de User anonimizat
SITUATIA
Cand am citit prima propozitie, pe bune ca m-am gandit din prima la filmul Avengers Ifinity war :)))))))))))))). DAR in rest, are perfecta dreptate. PS: dar oricum, eu cred ca majoritatea oamenilor sa nu il voteze, si SA MEARGA LA VOT!!!!!!
Postat 06 Mai 2018, 21:53 de Timea
Daniel
Era roman, nascut in Romania, in Bihor. Nu era francez, era analfabet ala de la Sfat ce i-a completat certificatul de nastere. Nu era singurul caz, cunosc Francois in loc de Francisc, slovac, din acelasi sat. O fi avand ala pe vremeuri vise cu frantuzi. Nu stim descendentii lui Ciolos si foarte bine, ca is chestii personale. Dar daca avea probleme cu invatatura... Si eu aveam note cat sa trec clasa. Azi am un loc de munca si un venit la care altii viseaza.. daca isi pot crea visele. Notele si rezultatele scolare sunt 0 de vreo 15 20 de ani incoace. Colegii mei olimpici nationali si balcanici inca viseaza sa treaca de pragul de 1500€. Pacat, erau prunci ce studiau mult, pacat ca nu le-a fost fe prea mare ajutor :).
Postat 06 Mai 2018, 19:54 de poiu
Dani-e-let
Din 9 comentezi 5 sunt ale tale. Cum naighba vine asta.
Postat 06 Mai 2018, 17:59 de Sandu1201
RE: Dani-e-let
Şi tu îi calci pe urme...
Postat 07 Mai 2018, 00:30 de Moderator
feste..
Titlul e : au claire de la lune...sper că tu nu ești Jean B.
Postat 06 Mai 2018, 17:47 de dani-e-let
au clădire de la mine mon ami Julien...
@poiu: Bietul Georges! De ce nu a rămas în Franța? Mă întreb și de ce marele tehnocrat Julien nu a rămas în Franța? Noua să vină plantat le choux/ a la mode, a la mode....de caz nous! Dacă tot e choux măcar să o planteze! Ca tehno...ce e!
Postat 06 Mai 2018, 17:45 de dani-e-let
Daniel
Pe bunicul meu il chema Georges. Surpriza? Nume frantuzesc. Si mai fain, a stat ani buni în Franța. Si vorbea franceza si a facut închisoare politica. Ghilimelele ascutite sunt din developmentul site-ului problema. Nu ma pricep la codat dar asta pare a fi. Sau e ceva penteu data validation si code protection. Eu doar am sesizat. Iar Ciolos crede-ma ca e mult peste oricare din 89 incoace. Tehnocrația mai poate salva România. Gen ingineri la transporturi, finantisti la finante, academicieni la invatamant, etc. Da de aia reali nu produsi de agora sau alte ciudatenii
Postat 06 Mai 2018, 17:22 de poiu
Chiar?
@poiu: Pe bine? Nu e voie cu ghilimele? N-am știut... să mai citesc...
Postat 06 Mai 2018, 14:34 de dani-e-let
scenariu
@poiu: Chiar NU! CIOLOS este un fel de Dinu Păturică ! S-a agățat de orice! Cine naiba pică ( gen, nu mai stiu exact...)la un liceu agricol din Simleul Silvaniei? Cine l-a trimis în străinătate? De ce nu m-a trimis pe mine, cu admiterea luata din prima si 10 la licență? Cum de taman Valerie ( care chiar crede ca e chanteuse...)i-a devenit nevastă? Cum de mama i-a pus numele Julien?(cunosc explicația oficială dar in perioada comunistă imi este greu sa cred că la vreo Primărie din Sălaj vreun funcționar avea curajul să înregistreze un copil cu prenumele Julien...decât cu acordul securitatii! ). Ceva putea dar PUTE rău...
Postat 06 Mai 2018, 14:32 de dani-e-let
@moderatori
Aveti o mica problema la codul din site. La comentarii cuvintele puse intre "
Postat 06 Mai 2018, 13:46 de poiu
RE: @moderatori
Poate, dacă sunt "ghilimele" de tipul <>. Vom investiga.
Postat 06 Mai 2018, 16:00 de Moderator
Ciolos
Chiar nu e omul sa fie vorbit astfel. Daniel, ii fi tu fan pesede dar chiar de Ciolos nu te poti lua. In momentul de fata e mai școlit decat jumate din pesedisti, e bine vazut la parlamentul european si e citit. Leaga 2 vorbe si denota inteligenta mult peste media gurvernului curent. Deci de Ciolos cineva adulator al pesede ar trebui sa stea deoparte, chiar si cu vorbele. In momentul de fata nici un pesedist din putere nu se ridica la gleznele omului aluia. Hai sa punem pe hartie parerile noastre si nu cele insuflate de "cel mai "iubit" fiu al partidului". (Sarcastic acolo)
Postat 06 Mai 2018, 13:44 de poiu
SARCA
Sarca pârâciosul clasei.
Postat 06 Mai 2018, 11:37 de Sandu1201
chiar te spun lu' d-na!
Mult stimate și apreciat-ule Primar D-le Ilie Gavril Bolojan! Sigur, puteți încerca orice! Să vă aliați cu amărâtul ăla de Ciolos care a absolvit un ceva pe la Șimleu și nu a fost capabil să intre din prima la ceva cu horticultura? Sinucideti-vă politic! Ce să zic... Pe plan local vă veți alia cu Dehelean care nici măcar nu e carismatic? Sau cu Duma, "specialistul" în "ospitalitate" devenit mare ONG-ar? Plătit de... ?
Postat 06 Mai 2018, 09:58 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON