URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2019, 13:20

Jos pălăria! OMV face o DONAŢIE URIAŞĂ, de 10 milioane de euro, pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România (VIDEO)

Jos pălăria! OMV face o DONAŢIE URIAŞĂ, de 10 milioane de euro, pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România (VIDEO) captură YouTube

Donaţie fără precedent făcută în proiectul pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Grupul OMV Petrom a decis să ofere nu mai puţin de 10 milioane de euro pentru această cauză, iniţiată asociaţia Dăruieşte Viaţă şi susţinută exclusiv din donaţii.

Practic, prin donația oferită, proiectul poate fi dus la bun sfârșit, suma acoperind necesarul pentru finalizarea spitalului.

Proiectul prinde viață

"Noi, OMV Petrom, suntem foarte mândri să contribuim la construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Fiecare copil merită o şansă la viaţă şi am fost cu adevărat impresionată de numărul mare de români care sprijină acest spital cu donaţii. Există cauze care pot părea imposibil de realizat şi e nevoie de mult curaj pentru a porni la drum. Dar, când acestea sunt importante pentru un număr mare de oameni, visul va deveni realitate", a declarat, potrivit HotNews.ro, Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Iniţiatorarele acestui proiect, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, de la Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, au primit vestea emoţionate şi cu lacrimi în ochi.

Site-ul stirileprotv.ro scrie că proiectul a luat naştere în 2015, cu paşi mici şi timizi. De atunci, arată sursa citată, peste 1.700 de companii şi peste 250.000 de donatori s-au alăturat acestei cauze, astfel că, în acest moment construcţia are două etaje.

"Am pornit acest proiect cu gândul la copii care nu, nu au şansele copiilor care se tratează în Europa de Vest. În 2020 vom putea deschide acest spital. Să arătăm că în ţara lui nu se poate, acum se poate. Să arătăm ca afară, nu doar să minţim că o facem", a spus Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

"Primul gând al părinţilor este să plece în străinătate şi într-o ţară din Europa din 2019 mi se pare cumplit şi faptul că oamenii ăştia nu au un loc în România e.. este anormal şi nu mai trebuie să tolerăm", a precizat Oana Gheorghiu, vicepreşedinte Asociaţiei Dăruieşte Viaţă:

Până acum, inclusiv cu banii primiţi vineri, asociaţia a strâns 26 de milioane de euro, mai scrie site-ul stirileprotv.ro.

Cum va arăta noul spital

Potrivit HotNews.ro, din cele 10 milioane de euro, 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru achiziţia de echipamente medicale necesare pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii: un aparat de radioterapie, un aparat CT (computer-tomograf) şi echipamente pentru blocul operator precum şi pentru training-ul personalului medical şi auxiliar al spitalului. Restul de 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru lucrări de instalaţii sanitare şi electrice şi amenajări interioare.

"Am pornit acest proiect de la zero, dar cu încredere că românii pot să-şi ia viaţa în mâini şi să-şi construiască singuri un spital, pentru copiii bolnavi de cancer. Am construit proiectul cărămidă cu cărămidă, datorită sprijinului extraordinar al oamenilor care au trimis SMS-uri şi au donat online, precum şi datorită companiilor care ne-au sponsorizat. Fiecare contribuţie, oricât de mică, ne-a ajutat să mergem înainte şi să ajungem în acest moment în care să obţinem acest sprijin masiv al OMV Petrom. Este cu siguranţă cea mai mare sponsorizare primită de Dăruieşte Viaţă pentru spitalul oncologic pentru copii şi ea ne ajută să încheiem proiectul conform calendarului stabilit", spune Carmen Uscatu.

"Decizia OMV Petrom este o adevărată şansă pentru copiii bolnavi de cancer din România şi pentru familiile lor şi o confirmare a investiţiei făcute de fiecare dintre donatorii şi dintre sponsorii noştri. Este o dovadă de solidaritate şi de cât de puternici putem fi toţi, cu mic şi mare, dacă suntem solidari. Ne dorim ca exemplul dat de OMV Petrom să fie urmat şi de alţii, firme sau donatori privaţi, aşa cum şi această companie a urmat exemplul a sute de mii de români şi a numeroase alte companii", afirmă Oana Gheorghiu.

Spitalul de Oncologie si Radioterapie Pediatrică va fi primul spital specializat în oncologie pediatrică din România şi va funcţiona în incinta spitalului Marie Curie din Bucureşti. Pacienţii vor avea acces la toate specialităţile pediatrice necesare pentru tratarea holistică a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc).

Noul spital (video) va putea asigura tratarea, în fiecare an, a peste 300 de copii cu cancer, dar şi efectuarea a peste 9.600 de intervenţii chirurgicale oncologice şi non-oncologice.

Donațiile continuă

Conform HotNews.ro, lucrările de construcţie a spitalului au început în 2018. Proiectul va continua cu partea de instalaţii, design interior precum şi cu achiziţia de echipamente speciale şi pregătirea personalului.

Spitalul va avea 6 etaje şi o suprafaţă totală de 12.000 de metri pătraţi, cu un nou bloc operator, cu 7 săli de operaţii, secţii de chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie şi terapie intensivă. Asociaţia Dăruieşte Viaţă şi-a propus ca spitalul să fie dat in folosinţă în 2020. El va funcţiona ca spital public, în cadrul Spitalului Marie Curie, dar după proceduri medicale şi de management specifice unităţilor similare din Occident. 

Se estimează că în România sunt 5000 de copii bolnavi de cancer şi în fiecare an, alţi 500 de copii sunt diagnosticaţi cu această boală. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt trataţi în Bucureşti, în cele două centre existente (Marie Curie şi IOB), care nu pot răspunde în totalitate nevoilor.

"Cu siguranţă e nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, în continuare pentru că după finalizarea lucrărilor la noul spital, Dăruieşte Viaţă va moderniza şi actulul spital Marie Curie. Oricine poate ajuta cu SMS la 8864 cu mesajul "spital"", mai scrie site-ul stirileprotv.ro

Vezi mai jos un reportaj pe șantierul primului spital oncologic pentru copii din România. Video: HotNews

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@crisdumi
Auzi bre psd-istule....stat sau Stat?
Postat 17 Februarie 2019, 14:18 de elev
Decât să dăm Statului acel maxim 2% care se deduce din impozit ...
... mai bine ne promovăm mediatic, așa că obținem și recunoaștere publică și mai bune vânzări către "pacienți", pe principiul "doi iepuri dintr-o lovitură", la care se adaugă bunăvoința celor care ne denumeau "colonizatori" !?!
Postat 17 Februarie 2019, 11:38 de CrisDumi
Bine si asa decat nimic
E ceva fata de nimicul oferit de actuala clasa politica dar sa nu uitam @feedback de privatizarea cu cantec aranjata de tot de psd la vremea aceea in cardasie cu austriecii care au luat la pret de nimica Petromul impreuna cu resursele de petrol ale Romaniei, asa ca sandule business-uri cu resursele fraierilor primite pe dea mocca sa tot faci. Pana una alta jos palaria pentru donatie.
Postat 17 Februarie 2019, 07:45 de oradeanbihor
Christa
Business are business, donații poți face și tu. Nu putem aștepta că firmele să-și doneze profitul guvernului. Tu muncești pt tine, nu pt vecina, nu împărți salarul tau cu ea.
Postat 17 Februarie 2019, 00:16 de Sandu1206
2%
Daca rulam 10 miliarde de euro pe an si statul aplica o taxa de 2% pe cifra de afaceri rezulta 200 mil. € pierduti.Surpriza: taxa nu se mai aplica...de bucurie donam 10 milioane...raminem cu 190 milioane curati, romania e stupefiata de generozitatea poporului austriac
Postat 16 Februarie 2019, 20:07 de excalibur
@christa
Auzi fa......psd-ul trebuia sa faca spitalul nu sa astepte sa doneze cineva banii. Si decat sa vb numai tampenii, cum ca fac in 5 zile banii astia mai bine ai aprecia gestul. Ca de mancat kkt e simplu. PS Astept ca ceva firma de stat de-a adulatului tau Livache sa pluseze, macar 1 milion. Si dupa aceea poti sa-mi dai replica. Pana atunci insa.....taci.
Postat 16 Februarie 2019, 18:31 de feedback
o donatie
O donatie uriasa pentru nestiutori, dar o donatie mica pentru popor. La cat incaseaza ei 10 mil e cifra de afaceri pe posibil 5 zile daca nu mai putin. Ar trebui sa continuie, cel putin o astfel de investitie pe an.
Postat 16 Februarie 2019, 16:44 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON