URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2018, 13:00

Poftiţi la festival! Peste 450 de luptători, meşteri şi domniţe vor face spectacol la Cetate, alături de invitaţi ca Mircea Baniciu şi Subcarpaţi (VIDEO)

Orădenii sunt invitaţi, la finalul săptămânii, de vineri până duminică, la o nouă ediţie a Festivalului Medieval al Cetăţii. Va fi cea mai bogată ediţie de până acum, la Oradea urmând să sosească peste 450 de luptători, meşteri medievali, domniţe şi cavaleri, din România, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Ungaria şi Cehia, care vor da spectacole şi vor purta lupte crâncene.

Înapoi în timp…

Programul celei de-a treia ediţii a Festivalului Medieval al Cetăţii a fost prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). "Este cel mai important eveniment pe care-l găzduieşte Cetatea. Sărbătoarea din iulie din Cetate se ţinea şi în secolul XV, printr-un târg care aduna mulţi oameni din zona aceasta a Europei", a spus Jurca.

Organizatorul a subliniat că, prin prezenţa celor 450 de invitaţi din 34 de trupe medievale, festivalul din fortăreaţa orădeană este cel mai amplu de acest fel din ţară. În cele trei zile de festival, cavalerii şi domniţele îşi vor instala taberele în Parcul Cetăţii, în stânga şi în dreapta porţii de Est, şi vor oferi publicului demonstraţii de lupte, reconstituiri de bătălii, concursuri de tir cu arcul tradiţional şi călare, dresură de păsări de pradă, muzică şi dansuri medievale.

Reconstituirea invaziei mongole

Vizitatorii vor putea vedea la lucru mai mulţi meşteri medievali, între care fierari, cioplitori în lemn şi turnători de bronz. De asemenea, pe platoul de lângă fostul hotel din Cetate, organizatorii vor pregăti o zonă pentru copii, unde se vor ţine spectacole, farse medievale, ateliere de luterie, pictură pe faţă şi pictură pe scuturi.

Pe Aleea Breslelor îşi vor pune standurile peste 40 de meşteri şi producători tradiţionali, cu siropuri şi gemuri, miere, lavandă, broderii, pielărie şi îmbrăcăminte tradiţională românească.

Zona va mai găzdui ateliere participative cu felurite meşteşuguri tradiţionale, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari: tors lână, confecţionat ţiteră şi opinci, împletit nuiele, ţesut, confecţionat podoabe şi jucării din fetru (lână) şi nuiele.

Vizitatorii vor putea asista, sâmbătă, de la ora 18, la un spectacol medieval în premieră, "Asediul mongol asupra Cetăţii Oradea", la care vor participa peste 250 de luptători medievali, fiind folosite inclusiv catapulte şi diverse arme.

Spectacolul va pune în scenă una din cele mai importante bătălii din istoria oraşului, invazia mongolă din anul 1241. La reconstituire s-ar putea rescrie istoria, căci finalul bătăliei de acum nu este regizat, iar învingătorii vor fi decişi în luptă.

Distracţie cu Subcarpaţi

Din programul festivalului mai fac parte lecţii de tir cu arcul tradiţional, jonglerii cu focul, spectacole medievale, farse medievale şi alte momente menite să readucă în Cetate atmosfera de demult.

Cu sprijnul a doi parteneri, DigiFM şi DigiMobil, în Cetate va fi adus şi un balon cu aer cald, în care se vor organiza ridicări ancorate. Dacă vremea, mai exact vântul, o va permite, vizitatorii vor putea experimenta o cursă cu balonul gratuit, ridicările fiind gestionate de partenerii evenimentului menţionaţi mai sus.

Participanţii la Festivalul Medieval vor avea la dispoziţie, în curtea Cetăţii, şi tot soiul de bunătăţi, de la mâncăruri tradiţionale şi de tip street-food până la dulciuri şi îngheţată.

Serile festivalului vor fi animate de concerte de muzică live susţinute de artişti din ţară şi din străinătate: Brody Janos, Menestrelii Cetăţii Oradea & Invitaţii (Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea, Mircea Bodolan) - vineri, de la ora 19, Nightlosers, Subcarpaţi - sâmbătă, de la ora 20, respectiv Ad Libitum Voices şi Vanotek - duminică, de la ora 20.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON