URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2018, 12:31

Şcoala a început cu emoţii, flori, îmbrăţişări şi cântece. Bolojan, la Gojdu: "Dezvoltarea Oradiei va ţine de modul în care elevii sunt pregătiţi" (FOTO / VIDEO)

Noul an şcolar a început, luni, pentru circa 90.000 de elevi din judeţul Bihor, cei mai emoţionaţi dintre ei fiind picii din clasele zero şi întâi, care s-au dus la şcoală însoţiţi de părinţi şi ţinând în mâini buchete de flori pentru învăţătoare.

Dezvoltarea Oradiei, în mâinile tinerilor

La rândul lor, micuţii au avut parte de surprize. La Şcoala Generală nr. 16, spre exemplu, elevii din clasa I B au fost aşteptaţi cu o sală de clasă colorată şi decorată cu copăcei şi panglici, precum şi cu câte un mic cadou de bun venit din partea învăţătoarei lor.

Emoţii au fost şi la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde învaţă elevi de gimnaziu şi de liceu. Încă de la ora 9.30, în curtea şcolii s-au adunat sute de elevi. Bucuroşti de revedere, mulţi dintre ei şi-au îmbrăţişat colegii înainte de a se aşeza în careu.

La ceremonie a participat, la fel ca în alţi ani, şi primarul Ilie Bolojan, care a subliniat importanţa educaţiei pentru dezvoltarea oraşului şi a vorbit despre istoria de 99 de ani a Colegiului.

"Dezvoltarea lui este legată în primul rând de oameni. E adevărat, sunt importante şi infrastructura şi dotările unui oraş, dar cel mai important lucru - şi de el se leagă şi dezvoltarea oraşului nostru - sunt oamenii. Ceea ce se întâmplă în şcolile din Oradea în aceşti ani este determinant pentru viitorul oraşului nostru. De modul în care elevii din Oradea sunt pregătiţi va ţine dezvoltarea Oradiei în anul următor", a spus edilul.

Colegiu românesc

Absolvent de Gojdu, Ilie Bolojan le-a mulţumit profesorilor colegiului că au menţinut "un standard ridicat de învăţământ". De asemenea, primarul a amintit că şcoala este înfiinţată în urmă cu 99 de ani, imediat după ce administraţia românească a preluat oraşul.

"La primăvară vom sărbători 100 de ani de administraţie românească în Oradea, iar în toamnă - 100 de ani de la  înfiinţarea liceului. Una din primele decizii ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei a fost aceea de a înfiinţa şcoli româneşti în marile oraşe din Transilvania", a spus Ilie Bolojan, care le-a urat apoi tuturor elevilor din Oradea succes în noul an şcolar.

În timp ce unii dintre elevi au ascultat din primele rânduri ale careului discursurile susţinute de directorul Florin Nicoară, primarul Ilie Bolojan şi alţi invitaţi, alţi tineri, cei "cool", au stat în spate, discutând despre vacanţă, modă şi prieteni.

Împreună pentru Palat

La Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, directoarea Antonia Nica le-a vorbit părinţilor, profesorilor şi elevilor şi despre incendiul catastrofal care a distrus Palatul Episcopal, din vecinătate.

Profesoara a spus că era în şcoală, când flăcările mistuiau clădirea, şi se gândea îngrijorată că focul s-ar putea extinde şi în liceu, ceea ce, din fericire nu s-a întâmplat. De asemenea, Nica i-a îndemnat pe cei prezenţi să sprijine reconstrucţia palatului, "să dovedim că suntem o mare familie".

La ceremonie a fost prezent şi episcopul Virgil Bercea, care a ţinut o slujbă şi un scurt discurs, vorbind despre importanţa educaţiei. De asemenea, a fost prezent consulul român din Gyula, Florin Vasiloni, şi inspectorul şcolar Gabriela Nan.

"Îmi place şcoala, poate e ciudat"

La Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, deschiderea anului şcolar a avut şi un moment inedit. În locul discursurilor lungi şi plictisitoare, conducerea şcolii a dat prilejul elevilor să se exprime, şi nu oricum, ci în acorduri muzicale. Două dintre elevele şcolii au interpretat live câte o melodie "asezonată" evenimentului, stârnind aplauzele colegilor lor şi ale părinţilor strânşi în careu şi destinzând atmosfera altminteri destul de serioasă.

"Îmi place şcoala, poate e ciudat, îmi place şcoala, e adevărat", au fost versurile melodiei cântate de Ana Burescu (clasa a III-a B), în vreme ce Georgia Igna, elevă în clasa I A, a pus, prin cântecelul său, concluzia zilei: "Nu-i nimic pe lume mai frumos decât copilăria".

În scurtul său discurs, directoarea Florina Muscă le-a reamintit celor prezenţi care este viziunea Şcolii Oltea Doamna, preluată de la Rudolf Steiner: „Misiunea noastră este să îi primim pe copii cu veneraţie, să îi educăm cu iubire şi să îi trimitem mai departe în libertate”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Claudiu Damian, luni, în Bihor, au început şcoala aproximativ 90.000 de elevi. Manualele nu au ajuns încă în unele şcoli, însă reprezentantul IŞJ spune că acest lucru se va întâmpla în următoarele zile.

Smaranda Chişbora, Mădălina Sim

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?
Mamă...ce dispar comentariile!!!! Intervenții de la Sorbo?
Postat 12 Septembrie 2018, 10:02 de soricel
RE: ?
Nu, comentarii penibile şi pe lângă subiect.
Postat 12 Septembrie 2018, 13:54 de Moderator
???
2 intrebari: - De ce sunt necesare careurile in stil comunist la inceperea scolii???? Totul s-ar putea rezuma la nivel de clasa in mediu elegant sa li se comunice elevilor totul. nici o schimbare de 50 de ani - care pregatire a elevilor? Oricum cei buni pleaca. Raman cei de tip ghiocel.
Postat 10 Septembrie 2018, 13:25 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON