URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2019, 12:12

Un comisar european laudă Oradea: "Este un exemplu nu numai pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarul european Corina Creţu a vizitat, marţi, două şantiere din Oradea, ambele deschise recent, în cadrul unor proiecte cu finanţare comunitară.

Oficialul a văzut cum decurg lucrările la reabilitarea Pieţei Ferdinand şi la amenajarea noii linii de tramvai din Calea Aradului şi a avut numai cuvinte de apreciere pentru Oradea.

Centrul pietonilor

Creţu a ajuns în Piaţa Ferdinand în jurul orei 9.45, venind pe jos de la Primărie alături de primarul Ilie Bolojan şi de viceprimarul Mircea Mălan, dar şi de orădencele Claudia Timofte şi Simona Kadas, cu care este colegă în Partidul Pro România.

Viceprimarul Mălan a fost cel care i-a prezentat comisarului lucrările. "Toată această zonă va deveni pietonală. În spatele Teatrului se va crea o zonă unde se vor putea organiza spectacole în aer liber. Toate reţelele din subteran se înlocuiesc cu prilejul acestor lucrări", a explicat edilul. Lucrările, efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolutions şi Iriconstruct, au început luna aceasta şi au termen de execuţie de 18 luni. Mircea Mălan a mai precizat că, pe lângă acest şantier, pe malul stâng al Crişului, se mai fac lucrări de pietonalizare pe strada Aurel Lazăr şi în zona străzii Libertăţii.

Acelaşi proiect european, în valoare totală de 70,4 milioane lei, a mai cuprins şi construcţia Podului Centenarului, la a cărui inaugurare comisarul Corina Creţu a fost de asemenea prezentă.

Reabilitare Piaţa Ferdinand Oradea

O nouă linie de tramvai

Din centrul Oradiei, comisarul şi edilii Oradiei au pornit spre Calea Aradului, unde la sensul giratoriu de la intersecţia cu străzile Oneştilor şi Lipovei au început, în acestă săptămână, lucrările la realizarea unei noi linii de tramvai.

"Vom continua linia de cale ferată înspre Arad şi apoi pe malul unui pârâu, Peţa, spre Universitate, până la sediul OTL, realizând practic un alt cerc cu linia de tramvai. Vom lega şi acele zone cu transport public durabil, acolo se dezvoltă Universitatea, o nouă sală polivalentă", a explicat Mircea Mălan, adăugând că valoarea proiectului este de 48 de milioane de lei, iar termenul de execuţie este de 24 de luni.

Linie noua de tramvai Oradea

Echipă de succes

În scurte declaraţii făcute jurnaliştilor, primarul Ilie Bolojan a ţinut să se le mulţumească public colegilor din Primărie, mai precis angajaţilor Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană.

"Îi mulţumesc domnului Moş (n.r. Marius Moş, şeful DMPFI, foto extrema stângă), doamnei Mihaela Neag (n.r. manager de proiect Piaţa Ferdinand, foto extrema dreaptă), sunt cei care, împreună cu domnul Mălan şi ceilalţi colegi, au făcut să vedem azi toate aceste proiecte", a precizat edilul.

Corina Creţu la Oradea

Comisarul Corina Creţu a avut doar vorbe de laudă la adresa echipei orădene. "Ştiu că pentru unii dintre orădeni toate aceste lucrări reprezintă un disconfort, dar Oradea e un exemplu de oraş care se dezvoltă inteligent, într-un mod integrat şi această dimensiune a dezvoltării transportului urban era o necesitate. Modernizarea parcului de tramvaie şi încurajarea mersului pe jos, străzi de calitate, sunt lucruri esenţiale pentru un oraş modern european", a declarat Corina Creţu.

Bani mai mulţi

Aceasta a mai spus că Oradea "este un exemplu nu numai pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană", demonstrând că "banii europeni sunt folosiţi pentru a schimba efectiv faţa oraşelor şi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor". Corina Creţu l-a felicitat în mod special pe Ilie Bolojan, precizând totodată că îşi doreşte ca la alegerile locale, în toate oraşele României "să prevaleze principiul omului gospodar".

Comisarul european a menţionat şi faptul că România nu a reuşit să depăşească "anumite blocaje" în absorbţia fondurilor europene. Subliniind că "politica europeană nu are culoare politică", Creţu a mai spus că speră că bugetul propus de Comisia Europeană pentru 2021-2027, care va fi mai mare pentru România cu 6 miliarde de euro, să fie în beneficiul ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
User anonimizat
Ar trebui sa te muți la Vaslui. Senzații tari, și secolul XII
Postat 23 Mai 2019, 01:02 de Sandu1206
Realitatea din teren e cu totul alta..
Bolojane, Malane, degeaba va laudati in presa si in fata unor politicieni, relitatea este cu totul alta . Oradenii sunt nemultumiti, pe buna dreptate ! La cate milioane de euro s-au atras din fonduri UE, Oradea in 2019 ar trebui sa arate cel putin ca Budapesta,Viena..in realitate nu e asa !! Avem drumuri mizerabile in tot orasul, drumuri denivelate,carpite, asfaltari de 2 lei cu gauri de canal sub nivelul asfaltului . Oradenii sunt nervosi din cauza discomfortului creat de voi, discomfort care nu se mai termina,dar nici nu vedem vreo imbunatatire. Datorita pietonalizarii visate de voi se desfiinteaza sute de locuri de parcare in zone in care oradenii aveau nevoie de mai multe parcari, expropriati fara obraz iar toate proiectele cu care veniti nu au nici o tangenta cu adevaratele nevoi ale oradenior.. La Oradea din pacate traim o dictatura asemenea comunismului, ceea ce nu a terminat Ceausescu face azi Bolojan..
Postat 15 Mai 2019, 00:40 de User anonimizat
orice om...
orice om cat de cat onest si cat de cat cinstit si cat de cat patriot paraseste gasca de tradatori de neam si tara, gasca de hoti, mincinosi, demagogi trecuta pe persoana fizica numita dracnea pesedeul!
Postat 14 Mai 2019, 22:12 de scortosul
Corina Crețu este primul comisar european ...
... care habar nu are cum și după ce standarde se evaluează un proiect !?! Bate câmpii despre turnatul betoanelor, de parcă ar fi un criteriu al evoluției urbane !?!
Postat 14 Mai 2019, 19:57 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON