URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2017, 12:40

Moşule, am fost cuminte! Moş Crăciun a sosit cu trenul, în Gara Mare din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva sute de prichindei şi părinţii lor l-au întâmpinat, sâmbătă dimineaţă, pe Moş Crăciun, în gara Mare din Oradea, care i-a primit cu hotote, zâmbete şi cadouri. Copiii i-au spus Moşului că au fost cuminţi, că mănâncă şi că dorm cât trebuie, iar unii chiar i-au înmânat personal scrisoarea cu cadourile de anul acesta.

Trenul lui Moş Crăciun a ajuns în Gara Oradea la ora 10 fix. Spre deosebire de anii trecuţi, de data aceasta, întâlnirea cu Moşul a fost mai bine organizată. Pentru a evita un accident, jandarmii au amplasat garduri de protecţie, la câţiva metri de linia de tren, astfel că Moşul a putut să se mişte în voie, fără îmbulzeli. "Toată lumea o să aibă cadouri", le-au zis jandarmii copiilor nerăbdători.

Încă de cum a coborât pe peron, Moşul le-a zis copiilor că se simte bucuros să îi vadă şi l-a scuzat pe renul Rudolf, care n-a mai încăput în tren. "Aţi fost cuminţi? Aţi mâncat? Nu faceţi nazuri la mâncare? Şi nu faceţi şotii, da?", i-a întrebat bătrânelul cu barbă albă pe cei mici, care au încuviinţat, nerăbdători să îşi primească cadourile.

Însoţiţi de părinţi şi de bunici, care nu mai conteneau să îi fotografieze şi să-i filmeze cu telefoanele mobile, cei mici s-au bucurat văzându-l pe Moş. "Moşule, Moşule, şi eu am fost cuminte!", i-a strigat un ţânc care stătea la rând, după gard. Degeaba au încercat părinţii să îl potolească, zicându-i că sunt cadouri suficient şi, chiar dacă nu ar primi, îi vor cumpăra ei orice va dori. Copilul nu mai contenea să îi atragă atenţia Moşului. De altfel, văzându-l că îl strigă cu atâta patos, i-a înmânat cadoul mai repede.

"Moşule, nu uita să vii şi la noi pe acasă", i-a strigat, de pe umerii tatălui său, un alt copilaş de vreo 4 anişori.

La gară au fost împărţite peste 800 de cadouri, iar după aproape 50 de minute, pe când afară începea să fulguiască uşor, Moş Crăciun a urcat într-o caleaşcă trasă de doi armăsari negri şi a pornit spre Piaţa Unirii, la Târgul de Crăciun. Aici, a împărţit alte 300 de cadouri.

Moşul s-a instalat pe tronul amplasat lângă bradul mare şi a stat de vorbă cu fiecare ţânc. O fetiţă foarte emoţionată că îl vede în carne şi oase a venit chiar cu un afiş pe care a scris "I love Santa". Prichindeii i-au înmânat şi scrisorile pentru seara de Ajun, i-au cântat "Moş Crăciun" şi Florile Dalbe, bucurându-se de prezenţa jovială.

De precizat că, iniţial, reprezentanţii municipalităţii orădene se gândeau să anuleze, în premieră după 1989, sosirea lui Moş Crăciun în Gara Oradea, după ce auditul intern al Primăriei a ajuns la concluzia că municipalitatea nu poate plăti din bani publici pachetele cu dulciuri, singura variantă legală fiind ca municipalitatea să atragă sponsorizări suma necesară. Au revenit, însă, asupra deciziei, după ce, sesizat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a dispus achiziţionarea de cadouri din sponsorizări şi organizarea mult aşteptatului moment, la fel ca în fiecare an.

În final, potrivit lui Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, anul acesta Primăria a pregătit în total 6000 de cadouri, dintre care cea mai mare parte au fost împărţite prin grădiniţele orădene, iar la gară au fost duse 1600 cadouri. Oaie a mai spus că, anul acesta în gară au fost peste 800 copii, mai mulţi decât anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON