URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2018, 15:26

La 74 de ani de când trenurile morţii au plecat din Oradea spre Auschwitz, evreii deportaţi au fost comemoraţi la Sinagoga Ortodoxă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Sinagoga Ortodoxă Mare, recent reabilitată, au fost comemoraţi, duminică, evreii deportaţi din Oradea în urmă cu 74 de ani spre lagărul Auschwitz-Birkenau, unde celor mai mulţi li s-a aplicat soluţia finală.

În memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului, în Sinagogă au fost aprinse pe rând 6 lumânări, de către patru supravieţuitori din Oradea, o copilă şi o tânără.

Înainte de ceremonia aprinderii lumânărilor, una de altfel emoţionantă, istoricul Antonio Faur a vorbit despre prigoana evreilor începută în 1940 în Oradea şi apoi despre terorile prin care au trecut aici în anul 1944, când au fost înghesuiţi în ghetou şi apoi deportaţi cu trenuri de marfă spre Auschwitz, unde urma să li se aplice soluţia finală.

Istoricul a amintit că operaţiunea de deportare s-a făcut cu sprijinul autorităţilor maghiare, Oradea fiind la vremea aceeaşi sub ocupaţie horthystă.

Primele deportări s-au făcut din ghetoul destinat evreilor din judeţ, care fusese amenajat în Piaţa Cazărmii şi unde fuseseră duşi circa 8.000 de evrei. Apoi, pe 25 mai, au început deportările evreilor din ghetoul mare, delimitat pe străzile din jurul Sinagogii Ortodoxe, în care se aflau circa 25.000 de persoane, o treime din populaţia oraşului.

Evenimentul de comemorare a deportaţilor s-a desfăşurat în prezenţa a circa 70 de persoane. De altfel, comunitatea evreiască din Oradea este una foarte mică, formată din câteva sute de persoane, în comparaţie cu cea de dinainte de Al Doilea Război Mondial.

După aprinderea lumânărilor, corul "Gyuri Vilan" al Comunităţii Evreieşti a interpretat câteva cântece, iar apoi, la monumentul dedicat victimelor Holocaustului, situat lângă Sinagogă, s-au rostit rugăciuni.

Citeşte şi: Oradea fără evrei: Cum erau persecutaţi evreii din oraşul de pe Criş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
E tot mai "bine" moderatorule... S-a intrat in criza de timp ?
Faina "gazda" esti, tu, ca moderator... Adica celor care posteaza comentarii ale urii generalizand, insultand si injurand romanii, evreii, etc ca natiune sau in functie de zona geografica in care traiesc, nu le spui (scrii) un cuvant, idem si in cazul instigatorilor separatisto-revizionisto-fascisti instigatori la incalcarea legii sau a ordinii publice (in multe cazuri sunt unii si aceiasi), nu le adresezi un cuvant, in schimb ma cenzurezi pe mine pt ca ii intreb si uneori ii mai apostrofez cu cate un epitet gen "lepra", care, intre noi fie vorba, li se potriveste de minune.
Postat 30 Mai 2018, 01:21 de Control_Room
@Moderator
Despre ce mesaje violente vorbesti ?!? Mesajele sunt mai jos, cu exceptia unuia pe care l-ai sters, si in care i-am intrebat pe instigatorii revizionisto-separatisto-fascisti daca vor sa declanseze iar iadul in Transilvania ? Ce e violent in asta ? Aceasta este o intrebare cat se poate de serioasa. Dumneatale ti-ar place sa se intample aceste orori ? Nu pe mine ar trebui sa ma cenzurezi pt ca ii intreb, dimpotriva, ar trebui sa stergi conturile acestor instigatori la incalcarea legii si a ordinii publice. Asa ar fi normal.
Postat 29 Mai 2018, 19:48 de Control_Room
RE: @Moderator
Toate comentariile tale sună la fel, spui acelaşi lucru indiferent de subiectul discuţiei şi arunci şi cu cuvinte dure, gen "lepre" şi altele asemenea. Până una alta, noi suntem gazdele şi tu musafirul, trebuie să te porţi cuviincios. Ai un "cartonaş galben"!
Postat 30 Mai 2018, 00:43 de Moderator
....
Nu va faceti iluzii. Nu sunteti anonimi. Cei abilitati prin lege stiu cine sunteti.
Postat 29 Mai 2018, 13:57 de Control_Room
RE: ....
Control Room, potoleşte-te cu mesajele astea violente!
Postat 29 Mai 2018, 17:57 de Moderator
Cum a trecut vremea...
... citind postarile unora imi aduc aminte de Saptamana, de revista Pentru Patrie, ce mai, de tinerete! Ce mai citeam acum daca in '89 romanii spanzarau de felinare toate jegurile astea securisto-comuniste?!
Postat 29 Mai 2018, 10:38 de ili3
Control
Ai fi șocat sa afli ca si eu sunt abilitat de lege in muuulte privinte? In meseria mea ajung des la procuratura in Romania, Anglia, DA din US si multe altele. Da, lucrez si cu NSA, MI5, etc. Asa ca da, ma stie multa lume, inclusiv directorul IT de la MAI. Ce voia sa insemne comentariul tau? Daca era o amenintare eu pot afla la urmatoarele tale comentarii de pe unde scrii si se pot face corelari sa vedem exact cine esti. Ori de esti din sistem (MAI) asta nu e cod de conduita, deci o sa ai parte de consecinte. Daca nu esti, stim macar cine esti. Si nu, nu are legatura cu Bihoreanul si GDPR. Ca DPA vorbesc acuma.
Postat 29 Mai 2018, 06:49 de poiu
poiu
Toti cei care comemoreaza Holocaustul sunt Alcor si Control_Room. Toti cei care sarbatoresc: 1 Decembrie 1918 - Ziua Unirii - Ziua Nationala a Romaniei, 25 Octombrie 1944 - Ziua Eliberarii Ardealului de sub ocupatia hortista, toti cei care spun NU, separatismului si revizionismului maghiar,etc sunt toti Alcor si Control_Room. Tu esti unul din revizionistii care au spus ca trebuie facuta granita la Carpati si instaurate vize pt ceilalti romani pt a putea intra in Transilvania. Nu iti face iluzii, cei abilitati prin lege stiu cine esti, instigatorule separatisto-revizionist.
Postat 29 Mai 2018, 02:25 de Control_Room
alcor = control room
Intreb doar ca e aceeasi obsesie, lipsesc cratimele.
Postat 28 Mai 2018, 22:38 de poiu
@pinonel
De ce se comemoreaza Holocaustul si Centenarul ? Pentru ca aceste lucruri s-au intamplat. Si unul si altul au ca si cauza ocupatia ungureasca. Faptul ca aceste lucruri se cunosc si se spun ii supara pe unii. Revizionismul si separatismul unguresc nasc monstri. E bine de stiut. Cei care nu cunosc si nu inteleg istoria, poate sa ajunga inapoi in acel punct. Revzionismul si separatismul din Ardeal sunt in acelasi timp si chestiuni acuale.
Postat 28 Mai 2018, 21:14 de Alcor
Aer de epoca
Interesant este ca daca ii întrebi pe bătrânii unguri sau romani care au trăit cu evreii in oraș, ce părere au despre holo, o sa fii uimit sa auzi ca .."bine le-au făcut", "ovreu lua pielea dupa tine", s-au omorât intre ei etc. Oricum orașul a murit in primăvara aia din '44 si inca nu și-a revenit.
Postat 28 Mai 2018, 21:14 de alexcuce
?!
Ok, este politically correct sa-i plangem si sa ne aratam compasiunea fata de drama evreilor din perioada '33-'45! Dar problema evreilor din ungaria (intre '40 si '45 Oradea a fost sub ocupatie ungureasca!)nu-i treaba noastra, e a lui orban viktor, a parlamentului de la budapesta si a ungurilor, ca etnie. Nu inteleg care e rostul acestei ,,pisalogeli", nu trece o luna si iar apare un articol cu ,,drama" evreilor din Oradea in perioada ocupatiei unguresti! Presa ungureasca tot asa de plina de compasiune e?! N-as crede! Sper ca voi apuca ziua in care vi se va da voie sa publicati si despre binefacerile pe care ni le-au adus evreii! Noua, romanilor! P.S. Poate stie vreun ,,specialist" de pe aici de ce s-a retras Bratianu de la negocierile de pace din 1919 si a si demisionat din functia de Presedinte al Consiliul de Ministri (premier)?
Postat 28 Mai 2018, 21:00 de pinonel
@ "stefan"
Va numiti Stefan sau Istavan ? Ar fi trebuit sa postati cu nume si prenume. Oricum, indiferent de nickname, toti suntem usor de indentificat. Aveti un comentariu halucinogen. Incercati sa insinuati ceva. Pusca, luneta, Holocaust, Gaza, 1907, etc. Este o incercare de "justificare" a crimele facute de horthysti ?
Postat 28 Mai 2018, 21:00 de Alcor
”Cei care nu îşi amintesc trecutul sunt condamnați să îl retrăiască” - George Santayana.
I. ”Înainte de ceremonia aprinderii lumânărilor, una de altfel emoţionantă, istoricul Antonio Faur a vorbit despre prigoana evreilor începută în 1940 în Oradea şi apoi despre terorile prin care au trecut aici în anul 1944, când au fost înghesuiţi în ghetou şi apoi deportaţi cu trenuri de marfă spre Auschwitz, unde urma să li se aplice soluţia finală. Istoricul a amintit că operaţiunea de deportare s-a făcut cu sprijinul autorităţilor maghiare, Oradea fiind la vremea aceeaşi sub ocupaţie horthystă.” 1. Nu ştiu dacă supravieţuitorii Holocaustului şi urmaşii lor cunosc bine semnificaţia cuvintelor lui George Santayana: ”Cei care nu îşi amintesc trecutul sunt condamnaţi să îl retrăiască”. Se pare că politicienii noştri, cu ceva sânge de dac în ”instalaţie”, NU o cunosc! 2. Despre adevăratele cauze care au dus la Holocaust ce ne poate spune domnul profesor Antonio Faur? Întrebare/temă valabilă şi pentru celelalte cadre didactice, de certă valoare, din cadrul departamentului de Istorie a UO. II. Două întrebări pertinente (şi) pentru domnii profesori Antonio Faur şi Horga: 1. Cine au fost arendaşii, care prin abuzurile săvârşite, au provocat (şi) Răscoala de la 1907? (ex: Mochi Fischer, Berman Juster); 2. Care a fost rolul jucat de serviciile secrete ale fostului Imperiu austro-ungar în destabilizarea pe plan intern a Statului Român, la începutul sec. al XX-lea? M-aş bucura ca cetăţenii români de bună credință, să ”primească” un răspuns scris sub forma unei/unor lucrări științifice/cărţi, model …Ştefan Pascu ş.a. III. În loc de concluzii: 1. Toată compasiunea pentru victimele nevinovate ale Holocaustului; 2. Cine ucide cu pușca cu lunetă și cu rachete teleghidate (prin laser ş.a), mame şi copii nevinovaţi, ca cei din Gaza, cine practică cămătăria şi disciminarea pe criterii etnice si religioase, cine face parte din tot felul de mafii (imobiliare ş.a.), în mod cert nu respectă cele 10 porunci sfinte!; 2. Un subiect de reflecție și, de ...mare ruşinică, pentru Președinţii PSD şi PNL (noul PDL) Bihor: Comemorare Centenar vs comemorare Holocaust în jud. Bihor!
Postat 28 Mai 2018, 17:27 de stefan
Adevarul
Pe hortisto-fascisto-separatisto-revizionistii zilelor noastre ii supara adevarul !
Postat 28 Mai 2018, 07:56 de Control_Room
Xanax
Nu despre asta era articolul. Doamneee ce obsesiv compulsiv esti. Iar cu aceleasi 3 cuvinte asociate si separate de cratima. Esti penibil de obositor deja. Vezi esenta articolului care e comemorarea! Da e grele logile
Postat 28 Mai 2018, 06:45 de poiu
hortisto-fascisto-separatisto-revizionistii...
Sunt astfel lepre frustrate, care fierb in suc propriu, si la comentarii. Ii vedem postand un discurs al urii - hate speech - generalizand, injurand si insultand toti romanii in general, sau in functie de zona geografica in care traiesc. Fascisto-hortistii incearca sa izoleze Ardealul de restul tarii. Astfel l-ar fi mult mai usor sa le dea dea lovitura de gratie romanilor ardeleni si evreilor ramasi in Oradea.
Postat 28 Mai 2018, 06:27 de Control_Room
Teroarea ocupatiei unguresti, horthysto-fascista in nord-vestul Romaniei
Vedem si in zilele noastre, la comentarii, mentalitatea bolnava, a dezaxatilor revizionisti, separatisti, fascisti.
Postat 28 Mai 2018, 01:38 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON