URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2019, 17:24

Fostul primar al Oradiei, Mihai Sturza, a fost condus pe ultimul drum, pe ploaie, de circa 150 de apropiaţi şi colaboratori (FOTO / VIDEO)

Fostul edil al Oradiei, Mihai Sturza, a fost înmormântat, marţi, în Cimitirul Municipal, fiind condus pe ultimul drum de circa 150 de apropiaţi şi colaboratori.

Toţi "foştii" Oradiei

La slujba de înmormântare oficiată la capela Haşaş au participat, alături de familie, politicieni actuali, precum deputatul Ioan Cupşa şi viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, dar şi personalităţi ale vieţii publice locale de la sfârştiul anilor ’90, între care fostul prefect Ionel Ungur, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Mihai Bar, fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Florian Dacin, şi alţii.

Printre cei care au venit să îşi ia rămas bun s-au mai numărat colaboratori din Primărie, precum fosta directoare a Direcţiei Relaţii Comunicare, Livia Banu, fosta şefă a Centrului de Informaţii Publice, Mariana Crăciun, şi actuala şefă a Serviciului de Evidenţa Persoanelor, Nicoleta Cherei.

La slujba de înmormântare a mai participat Kapy Istvan, fostul viceprimar UDMR, alături de care Sturza a condus municipalitatea orădeană, fostul director al Companiei de Apă Oradea, Ioan Ciursaş, şi omul de afaceri Beniamin Rus, patronul firmei Selina.

"M-am temut că vom fi puţini"

Numărul mare de foşti "grei" ai Oradiei care au participat la înmormântare i-a surprins inclusiv pe apropiaţi. "Sincer, m-am temut că vom fi puţini. Mihai ieşise din viaţa publică, iar lumea uită repede. Mă bucur că m-am înşelat", a spus un apropiat al fostului primar.

Deschis şi popular, fostul primar Mihai Sturza a avut bune relaţii atât cu colaboratorii, cât şi cu adversarii politici.

"Valoarea unui om se vede după câte lume vine să îţi aducă un ultim omagiu ţie şi familiei tale, fără să fie aduşi cu de-a sila, cu autobuzul. Faptul că Mihai Sturza putea să iasă pe stradă, între oameni, şi în timpul mandatului, şi după, fără să aibă nevoie de protecţia Poliţiei spune multe despre genul de om care a fost", a spus părintele Grigore Andreica, fostul protopop al Vişeului, cuscru al fostul primar, în cadrul slujbei de înmormântare.

De altfel, această mărturie a fost reluată inclusiv de foştii adversari politici. "În viaţă şi în politică am întâlnit puţini oameni cu care am putut colabora cum am colaborat cu Mihai. A fost omul cu care, dacă ai vorbit un lucru, aşa rămânea. Mare păcat că nu au fost şi alţii la fel de buni ca el", a declarat pentru BIHOREANUL, după slujbă, fostul preşedinte PSD Bihor, Mihai Bar.

Liberal de modă veche

Primar al Oradiei între anii 1996 - 2000, liberalul Mihai Sturza a încetat din viaţă sâmbăta trecută, în timpul unei vizite făcute în Sălaj, în urma unui infarct. Bărbatul, în vârstă de 69 de ani, se retrăsese din viaţa publică şi avea o firmă specializată în comercializarea de instumente medicale.

Născut în aprilie 1950 în Surduc, Mihai Sturza a absolvit Colegiul Emanuil Gojdu, după care a urmat Facultatea de Cibernetică din Timişoara, unde s-a şi căsătorit încă din timpul facultăţii.

Soţia lui Sturza a decedat răpusă de o boală cruntă, lăsând în urmă doi băieţi, Sebastian şi Mihai. Cel de-al treilea fiu, Alexandru, i s-a născut din a doua căsătorie.

Fost director al fabricii de confecţii Mioriţa, Mihai Sturza a înfiinţat după revoluţia din decembrie 1989 firma Confana. După încheierea mandatului de primar, Sturza a avut mai multe mici afaceri.

Fostul edil al Oradiei era cunoscut cu antecedente medicale, dar decesul subit i-a surprins pe cei apropiaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Duca-se
La cat a facut pentru Oradea din pozitia de primar singurul lucru pe care il pot spune e: duca-se
Postat 04 Iunie 2019, 22:57 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON