URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2018, 19:14

Două tinere încarcerate şi una aruncată pe jos: Exerciţiu de descarcerare şi prim ajutor pe malul Crişului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO), echipaje de pompieri militari şi echipaje medicale SMURD au prezentat, joi după amiază, un exerciţiu complex de descarcerare şi prim ajutor în faţa a zeci de orădeni pe malul Crişului Repede, în apropierea Podului Intelectualilor.

Exerciţiul a fost prezentat în cadrul proiectului Road Safety, derulat de ASMO, asociaţia fiind sprijinită de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. La exerciţiu au participat echipajele de descarcerare din cadrul Detaşamentului 1 şi Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

Dr. Dacian Juca de la SMURD le-a spus orădenilor care s-au adunat să vadă desfăşurarea de forţe că este vorba despre un scenariu complex de accident rutier cu victime încarcerate.

"E vorba de trei victime, din care două sunt încarcerate, şofer şi pasager dreapta, în urma unui impact frontal cu un copac, şi a treia victimă neasigurată şi proiectată pe carosabil. Veţi vedea cum acţionează în astfel de cazuri echipele medicale şi cele de descarcerare", a spus acesta, explicându-le copiilor care veniseră şi ei să vadă exerciţiul că e vorba de "o joacă".

Rolul victimelor l-au jucat trei studente din ASMO, care au fost machiaje astfel încât să pară rănite. 

Doctorul Juca a subliniat că medicii şi paramedicii acţionează deodată pentru salvarea victimelor în cazul unor accidente reale. De data aceasta, însă, s-a acţionat pe etape, astfel încât spectatorii să înţeleagă cum se face intervenţia.

Astfel, medicii şi asistenţii SMURD au ridicat pe o targă prin metode specifice victima aruncată din maşină şi i-au acordat primul ajutor, iar pompierii de la descarcerare au tăiat maşina în care se aflau celelalte două victime.

Exerciţiul a durat circa 40 de minute, în tot acest timp privitorilor fiindu-le explicate etapele care trebuie parcurse. De asemenea, s-a pus accent pe faptul că orice mişcare este calculată, astfel încât să nu se agreveze starea victimelor şi ca salvatorii să nu fie puşi în pericol.

Organizatoarele din partea ASMO, Cătălina Brisc şi Andreea Taloş, au spus că scopul proiectului este acela ca oamenii să înţeleagă importanţa intervenţiei corecte în astfel de situaţii. "Am vrut ca oamenii să conştientizeze importanţa tehnicilor de prim ajutor", a spus Andreea Taloş.

După exerciţiu, orădenii prezenţi au fost invitaţi să le adreseze întrebări salvatorilor despre tehnicile corecte şi materialele specifice folosite în astfel de intervenţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON