URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2018, 19:02

"Apel către mafioţi: Căraţi-vă!". Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)

Aproximativ 100 de persoane, majoritatea tineri, s-au strâns miercuri seară în faţa clădirii Prefecturii, din Parcul Traian din Oradea, pentru a protesta faţă de modificările aduse Codului de Procedură Penală, dar şi împotriva politicienilor de la putere.

Mulţi dintre protestatari au adus cu ei drapeluri ale României şi UE, precum şi pancarte cu mesaje de genul "Nu acceptăm dictatura", "Apel către mafioţi: Căraţi-vă!", "Eşti demnitar? Fără cazier!", "Penalii, slugile lui Dragnea", dar şi deja tradiţionalul "PSD, ciuma roşie".

Oamenii au folosit boxe din care răsunau cântece precum "Imnul golanilor", "Vino Doamne", de la Valeriu Sterian, dar şi piese ale trupei Phoenix, şi au scandat mesaje precum "PSD, Ciuma roşie", "Demisia", "Vrem să muncim, nu să vă păzim" ori "Vrem să lucraţi, nu să ne furaţi!".

Protestatarilor le-au fost împărţiţi fluturaşi cu modificările adoptate, luni seară, la ora 22, de Camera Deputaţilor, la Codul de procedură penală, care îi vor afecta direct pe români. Între acestea, au scris ei, se numără aceea că procurorii nu vor mai putea publica informaţii despre dosarele aflate în faza de urmărire penală, că un violator sau un interlop va putea participa la audierea victimelor lor şi că cei suspectaţi de evaziune fiscală sau spălare de bani nu vor mai putea fi arestaţi decât în situaţii excepţionale.

Oamenii au protestat paşnic, supravegheaţi de jandarmi şi poliţişti. Dacă iniţial părea că în parc nu vor fi mai mult de 50 de persoane, numărul protestatarilor a continuat să crească, în jurul orei 19 ajungând la peste 100.

„Dacă vă pasă, nu staţi la terasă!”

Până în jurul orei 20 numărul protestatarilor s-a dublat. Orădenii s-au adunat mobilizaţi pe reţelele de socializare sau anunţându-se din om în om.

Mulţimea a prins voce. Scandările „Fără implicare nu va fi schimbare”, cu trimitere la populaţia încă inertă, sau „Cu executare, nu cu suspendare”, aluzie la procesul de corupţie în care este judecat liderul PSD Liviu Dragnea, s-au auzit până pe strada Republicii, unde clienţi de toate vârstele, încă mai mulţi decât protestatarii, îşi savurau pizza, freshurile sau cafeaua în rtimuri de jazz.

Liniştea teraselor a fost tulburată doar câteva minute mai târziu când mulţimea s-a pus în mişcare fluturând steaguri, pancarte şi fluierând în vuvuzele.

Scandări de genul „Dacă vă pasă, nu staţi la terasă” şi „Sistemul mafiot conduce peste tot”, au făcut să răsune geamurile pe Corso, spre încântarea turiştilor care filmau cu telefoanele mobile mulţimea pusă în mişcare.

Îndemnurile par să fi avut rezultat, de vreme ce la intrarea pe Podul Sfântul Ladislau alaiul, flancat de jandarmi, număra deja peste 250 de protestatari.

„Nu blocaţi circulaţia!”

După un scurt popas în Piaţa Unirii, alaiul s-a deplasat pe strada Traian Moşoiu, după care prin Parcul 1 Decembrie pentru a ajunge în faţa sediului PSD.

Mulţimea în marş a scandat „Asta e trădare, nu e guvernare”, „CCR, sluga PSD!” şi, pentru prima dată în cursul serii, „ALDE-PSD, aceeaşi mizerie” respectiv „UDMR, magyar PSD!”.

La ieşirea din parc, mulţimea s-a oprit. Jandarmii le-au cerut protestatarilor să rămână pe trotuarul staţiei de tramvai, în vreme ce voci din mulţime cereau să iasă pe şosea pentru a protesta chiar sub geamurile sediului PSD din strada Independenţei.

„Vă rog să nu blocaţi circulaţia”, au cerut jandarmii. Aceştia au argumentat că „pe trotuar e toată lumea în siguranţă”. Cererea i-a nemulţumit pe protestatari. Oamenii au început iniţial să scandeze „Vrem pe drum!”, după care s-au certat între ei. Unii ar fi acceptat cererea, alţii ar fi ieşit în şosea.

„Avem autorizaţie să ieşim pe drum. E la mine acasă”, a spus un protestatar. Acesta a fost constrazis de un jandarm. „Vă spun eu că nu aveţi nicio autorizaţie”, a spus bărbatul în uniformă. „N-ai mă nimic, hai pe trotuar!”, a cerut un alt orădean, motiv numai bun de ceartă.

„Pregătiţi-vă să fiţi alături de noi!”

Disputele au fost însă stinse rapid de protestatarii care şi-au amintit că au ieşit din case pentru a-şi vărsa oful pe PSD şi nu să se certe între ei, aşa că mulţimea s-a aliniat de-a lungul staţiei de tramvai.

Cu faţa la clădirea apărată de jandarmi, orădenii au scandat iar minute în şir „Cu executare, nu tergiversare” şi „Cu celeritate, nu tergiversate”, cu trimitere la procesul lui Dragnea.

Ulterior oamenii s-au retras în Parcul Traian unde, rămaşi deja fără voce, au început să-şi ia rămas bun unii de la alţii.

„Vom posta pe Facebook. Dacă mâine ţara va ieşi în stradă, pregătiţi-vă să fiţi alături de noi în număr mare. Ne vom vedea din nou, la 18:30”, a spus unul dintre organizatori. „Faceţi-vă provizii şi pregătiţi-vă corturile. S-ar putea să trebuiască să transformăm asta într-un miting permanent”, a avertizat o femeie.

Apoi, treptat, mulţimea a început să se risipească. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine în procesul lui Dragnea...

Zi tensionată

De altfel, ziua de miercuri a fost una agitată în special în Capitală. În jurul prânzului, 11 protestatari au reuşit să intre pe holul de la plenul reunit al Parlamentului încă din timpul discursului premierului Viorica Dăncilă (prezentă pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire pentru preluarea de către România a preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019) şi strigau "Justiţie, nu corupţie!", "Cuib de hoţi şi de mafioţi", "Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta". Protestatarii au refuzat să plece şi s-au aşezat pe covor pentru a nu fi evacuaţi de angajaţii Parlamentului.

În acelaşi timp, şi în faţa Parlamentului, în Parcul Izvor, au început să se adune protestatari, iar în boxe se auzea "Imnul golanilor" din iunie 1990. 

Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă au fost huiduiţi şi flancaţi de protestatarii furioşi pe modificările votate în Parlament la codurile de procedură penală. La ieşirea lui Dragnea, oamenii au început să strige: "Demisia, demisia", "Cuib de hoţi şi de mafioţi" şi "Ruşine". De asemenea, Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a avut nevoie de intervenția jandarmilor pentru a putea părăsi Palatul Parlamentului, după ce a fost flancat și bruscat de protestatari. El a fost escortat în siguranță până la metrou.

Miercuri seară, la ora 9.30, peste 1.000 de persoane au ieșit la protest în Piața Victoriei din Capitală, iar oamenii continuă să apară. Sunt anunțate manifestări și în alte orașe, precum Cluj, Iași și Sibiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Cuțu rau
Tu ești pe CĂI AERIENE
Postat 21 Iunie 2018, 13:40 de Sandu1201
!!!!
@voi: PE CAI PROCEDURALE! Asa da!
Postat 21 Iunie 2018, 11:28 de cainerau
ham ham
cum nu te intereseaza? ce tot latri pe-acilea ca vrei sa stii cine sunt. no ghici!
Postat 21 Iunie 2018, 10:46 de User anonimizat
Cuțu rau
Dar nu vreau. E mai bine așa decât cu PLAGIAT.
Postat 21 Iunie 2018, 10:35 de Sandu1201
!!! 5
@CHRIS: Nu mă interesează! Eu urmez procedurile! Vei răspunde ori tu, ori redacția!
Postat 21 Iunie 2018, 10:07 de cainerau
chiar așa?
@Sandu1201: Măi Sandule, pune-te la punct cu gramatica! Ești PENIBIL!
Postat 21 Iunie 2018, 10:04 de cainerau
HAM HAM
am fost la protest. nu ma vezi acolo ca sa afli cine sunt?
Postat 21 Iunie 2018, 08:43 de User anonimizat
protocoalele
protocoalele sunt o abureala caci si dracnea a semnat asemenea documente asa ca mai incet cu protocoalele!
Postat 20 Iunie 2018, 22:41 de scortosul
@coca
Sigur ti-ai luat medicamentele? Codurile penale se modifica in vafoare hotilor. Daca ai fi fost si tu ai fi auzit explicatii. Daca te-ai uita la dezbaterile televizate(inafara haznalei 3) ai sti ca stim ce se modifica! Eu m-as bucura sa stai alaturi de dracnea la bulau ca sigur esti si tu cu dosar deschis. Esti o greata donatoare de mici si bere pentru mita!
Postat 20 Iunie 2018, 22:40 de scortosul
Cuțu rau
Tocmai asta nu ai înțeles , ție ți se protejează datele, dar nu ți le protejezi TU. REDACTIA NU O SA ÎȚI DE-A NUMELE NIMĂNUI CA ASA VREI TU. Iar dacă ți-ai făcut cont cu numele tau personal , E PROBLEMA TA , că eu nu îmi fac cont cu nu îmi fac cont cu numele personal sau e-mail-ul. La solicitarea ta CARE A FOST PROTESTUL NEREUȘIT, ți-ai dat NUMELE și așa ai ajuns vedetă. Problema ta e de natura PSIHICA
Postat 20 Iunie 2018, 22:05 de Sandu1201
asta e!
@Sandu1201: 1. La DNA trebuie să vii cu niște probe...materiale! Nu le am! Nu am încheiat protocoale cu SRI SIE .... 2. Am făcut o nouă sesizare pe tema divulgarii de nume fara permisiune! De data aceasta merg până la capăt! Fara Carmen Dan! Ori se afla cine esti tu si CHRIS, ori o pățesc alții! Vedem... sănătate!
Postat 20 Iunie 2018, 21:25 de cainerau
Cuțu rau
VORBELE N-AU VALOARE, FAPTELE CONTEAZĂ. Fă o plângere la DNA că tot susții de ceva ani că ai dovezi. Apropo ce mai zice TANTI DOAMNA CARMEN DAN de solicitarea pe care i-ai făcut-o cu privire la mine????
Postat 20 Iunie 2018, 21:08 de Sandu1201
Și IO
Și eu m-aș bucura... de altcineva!
Postat 20 Iunie 2018, 20:40 de cainerau
Coca
Noi ne-am bucura să-l vedem pe Dragnea la mititica. Tu nu ??
Postat 20 Iunie 2018, 20:05 de Sandu1201
Munca in folosul comunitatii
M-as bucura sa-i vad ca aduna hartiile si chistoacele de tigari de pe Corso, ca se ocupa de copii abandonati, ca ajuta oamenii strazii sa-si gaseasca un loc de munca etc...Daca intrebi pe vreunul dintre ei care sunt modificarile la codul penal si codul de procedura penala care afecteaza „grav„ independenta justitiei iti vor spune ca ei au venit acolo pentru...pizza!
Postat 20 Iunie 2018, 19:30 de Coca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON