URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2012, 00:15

Nocturna Bibliotecilor: Orădenii au făcut zumba, au urmărit filme şi au stat de vorbă cu actorul Richard Balint (FOTO/VIDEO)

Parcarea Bibliotecii Judeţene s-a dovedit prea mică sâmbătă seară, când instituţia şi-a ţinut porţile deschise până târziu în noapte cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor, o campanie naţională în cadrul căreia bibliotecile organizează diferite acţiuni pe timp de noapte.

Sute de orădeni au vizitat biblioteca, participând la activităţile organizate. Astfel, curioşii au putut vedea o interesantă expoziţie de fotografie, "Our country", imaginile fiind realizate de fotograful Alex Levac, unul din cei mai cunoscuţi artişti fotografi ai Israelului. De asemenea, au fost prezentate publicului mai multe hărţi vechi şi au fost proiectate diferite filme documentare.

Cea mai mare înghesuială a fost în zona dedicată copiilor, unde aceştia au putut participa la un atelier de origami şi la demonstraţia de zumba, o combinaţie de fitness şi dans. În timp ce unii adulţi s-au mulţumit să privească ori cel mult să filmeze exerciţiul de zumba, alţii s-au încumetat să încerce mişcările.

Totodată, în fiecare secţie de carte deschisă publicului vizitatorii au răsfoit volumele de pe rafturi, chit că nu au putut şi să împrumute cărţi. Au profitat, însă, de faptul că au putut să-şi facă gratuit abonamente ori să-şi revizeze permisul de bibliotecă.

La Biblioteca Universităţii din Oradea n-a fost la fel de multă lume, cu toate că instituţia se află fix lângă căminele studenţeşti. Aici, cele câteva zeci de persoane prezente au putut afla de la profesorul universitar Sever Dumitraşcu despre istoria Oradiei, iar de la studentul Marius Deaconu despre istoria astronomiei orădene.

Cei care au trecut pe aici au stat de vorbă cu directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, care cu acest prilej a anunţat că actorii orădeni vor juca piese de teatru şi în Biblioteca universitară, dar şi cu celebrul actor Richard Balint. Într-o discuţie liberă, acesta a împărtăşit ce alte pasiuni are, şi anume muzica şi fotografia, şi a mărturisit că s-a simţit uşurat când a aflat că nu a trecut castingul pentru rolul principal în telenovela "Narcisa sălbatică".

Nocturna Bibliotecilor este o iniţiativă a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, menită să atragă lumea spre aceste instituţii, dar şi să arate că bibliotecile satisfac acum mai multe nevoi decât cea tradiţională de împrumut de carte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON