URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2018, 21:50

"Maşinile" lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)

45 de "maşini" pentru zbor, hidraulice, civile şi de război, realizate în mare parte din lemn după faimoasele schiţe ale lui Leonardo da Vinci au fost aduse la Oradea şi expuse, începând de vineri seară, în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române.

Între "maşinile" inventate de faimosul artist italian în urmă cu mai bine de 500 de ani şi expuse la Oradea se numără un tanc, un deltaplan, un fierestrău hidraulic, o bicicletă şi un străbunic al automobilului, maşina cu suspensie.

Vernisaj de seară

Expoziţia "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci" a fost vernisată, vineri seară, în prezenţa mai multor oficialităţi, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, şi vicepreşedintele Ioan Mang, alţi invitaţi, între care episcopul romano-catolic Böcskei László, şi jurnalişti.

De asemenea, la vernisaj a participat şi Maurizio Passerotti, consulul onorific al României în regiunea autonomă Trentino Alto Adige, care – potrivit organizatorilor – a avut un rol în aducerea expoziţiei în Oradea.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a subliniat că Leonardo da Vinci a fost un vizionar, iar cele 45 de exponate disponibile bihorenilor şi turiştilor în perioada următoare o arată pe deplin.

Aduse din Florenţa

Exponatele au fost realizate în mare parte din lemn respectând întocmai schiţele lui Leonardo da Vinci, descoperite în celebrele "Codice", adică 5.000 de pagini cu desene artistice şi tehnologice realizate de geniul italian, care astăzi au ajuns în colecţii publice sau private, precum în Biblioteca Regală de la Castelul Windsor, la British Museum, în colecţia Bill Gates ori la Institutul Francez din Paris.

Machetele expuse în noul Muzeu al Ţării Crişurilor au fost aduse de la Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa, ca parte a unei expoziţii itinerante. În muzeul din Florenţa, numărul exponatelor este mult mai mare, însă acelea fac parte dintr-o expoziţie permanentă care nu poate fi transportată.

Invitaţie la "joacă"

Între cele 45 de exponate se numără 15 interactive, care pot fi mânuite de vizitatori pentru a le înţelege mecanismul. Celelalte "maşini" nu pot fi atinse, ci doar admirate, mecanismul din spatele acestora fiind proiectat în sălile de expoziţie, prin imagini 3D, pe mai multe monitoare.

În timpul unei vizite, curioşii vor descoperi "maşină cu suspensie" (foto), o machetă de dimensiuni mari, realizată după unul dintre cele mai cunoscute desene ale lui Leonardo. Este vorba despre un vehicul automotor, pe un mecanism cu arcuri, considerat o anticipare a automobilului modern.

De asemenea, este expus un tanc, de dimensiuni mici, gândit de Leonardo da Vinci în forma unei ţestoase, dar cu tunuri de jur împrejur. Maşina a fost schiţată pentru a fi acţionată de opt bărbaţi din interior printr-un sistem de angrenaje cuplat cu roţile acesteia.

Bicicleta lui da Vinci?

Mai sunt expuse, tot la dimensiuni mici, o macara cu platformă inelară, un reflector, un "automat", adică un străbunic al roboţilor, respectiv un perspectograf folosit de artiştii plastici pentru a obţine cea mai bună perspectivă asupra obiectelor pe care le pictau.

De asemenea, este expusă şi o bicicletă (foto) după schiţele găsite după moartea lui Leonardo. Se pare, însă, că bicicleta desenată în Codice i-ar aparţine ucenicului lui da Vinci, întrucât, spre deosebire de celelate, desenul nu are detalii tehnice. E posibil ca ucenicul lui da Vinci să fi copiat bicicleta după un model din atelierul maestrului.

În noul muzeu a fost atârnat şi un deltaplan realizat după ideile lui da Vinci, care este dotat cu o cârmă ce permite reglarea zborului. De asemenea, a fost expusă şi o paraşută (foto) care arată, încă o dată, cât de futuriste au fost ideile lui Leonardo. Acesta a specificat că paraşuta trebuia construită dintr-o pânză din in, cusută sub formă de piramidă pătrată regulată, cu baza piramidei de şapte metri. Astfel, oricine ar fi putut să sară de la înălţime fără niciun risc.

Liber la vizite!

Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 iunie 2018. Muzeul Ţării Crişurilor este deschis în zilele de marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, respectiv miercuri, vineri şi duminică între orele 10 şi 18.

Grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.30. Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începînd cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON