URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2019, 09:10

Goană nocturnă: Peste 360 de sportivi au alergat la Oradea Night Run (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 360 de sportivi orădeni şi turişti au transformat centrul orașului într-o pistă de alergare, sâmbătă seara, participând la concursul Oradea Night Run, organizat de Clubul Sportiv Xterra.

Aflată la cea de-a doua ediţie, competiţia este dedicată atât profesioniştilor cât şi amatorilor, indiferent de vârstă. Mulţi au fost atraşi de ineditul competiţiei, constând în faptul că startul s-a dat la ora 21, astfel că sportivii trebuiau să alerge pe întuneric, cu banderole cu luminiţe pe cap. 

Trei trasee

Concurenţii au putut alege unul dintre cele trei trasee, şi anume Mini, de 4,2 kilometri, Cross, de 10 km, sau Semimaraton, adică 21 km. Traseul a fost acelaşi pentru toţi, diferenţa constând în numărul de ture pe care sportivii le aveau de parcurs.

După o încălzire temeinică, făcută alături de instructoare profesioniste, sportivii s-au aliniat la start, în faţa Bisericii cu Lună, şi au pornit goana pe strada Vasile Alecsandri, apoi prin Parcul 1 Decembrie şi retur în Piaţa Unirii, care a trebuit ocolită prin faţa Palatului Vulturul Negru.

Fie că au alergat două, cinci sau zece ture, sportivii au fost încurajaţi de pe margine de familii, prieteni, cunoştinţe, voluntari, sau pur şi simplu de trecători surprinşi să vadă o competiţie de atletism în centrul oraşului, la ore târzii în seară.

Cursă în familie

Printre sportivi s-au numărat şi două surori care au concurat alături de părinţii lor, la proba Mini. "Ne place mişcarea şi am zis că merită să venim aici. Am mai fost şi anul trecut, dar nu în formulă completă, pentru că fiica noastră cea mare era plecată în tabără", a povestit mama fetiţelor, Andrea Kovacs.

Concursul a atras nu doar orădeni, majoritari în rândul participanţilor, ci şi sportivi veniţi din alte oraşe şi din străinătate. "Am venit singur din Baia Mare. Am văzut anunţul pe Facebook, mi s-a părut o idee inedită şi am început să mă antrenez cu câteva zile înainte", a explicat Norbert Huszar pentru BIHOREANUL

Orădenii au demonstrat că sunt competitivi, un tânăr din urbe reușind să câștige premiul I la Cross: Daniel Copil a parcurs cei 10 kilometri în 40 de minute. La cursa Mini premiul pentru cel mai rapid sportiv a fost luat tot de un bihorean, Cristian Tăut din Sântandrei. La Semimaraton câştigător a fost timişoreanul Cristian Fitor, care a terminat cele 10 ture într-o oră şi 23 de minute. 

Competiţia s-a încheiat în jurul orei 24. Toţi sportivii au primit câte o medalie, iar ocupanţii podiumului şi premii asigurate de sponsorii concursului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON