URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2018, 12:55

Festivalul „D’ale Porcului”, la ERA Park: 17 echipe se întrec în prepararea mâncărurilor din carne de porc (FOTO/VIDEO)

A cincea ediţie a festivalului-concurs „D’ale Porcului” şi a doua din acest an a debutat sâmbătă, în parcarea centrului comercial ERA Park. 23 de echipe, majoritatea ale unor comune bihorene, se întrec în prepararea mâncărurilor din carne de porc.

Primarul „chef”

În frunte chiar cu primarii sau viceprimarii, echipele au început munca dis de dimineaţă, pregătind cârnaţi, caltaboşi, toroş, grătare şi alte bucate specifice satelor în care locuiesc. În plus, pentru vizitatorii standurilor au pregătit platouri cu şuncă, cârnaţi, slănină, ceapă.

Fireşte, n-a lipsit pălinca din diferite fructe. De pildă, la standul comunei Vadu Crişului, primarul însuşi, Dorel Cosma, i-a îmbinat pe trecători cu pălincă de prune, gutui ori cireşe.

De asemenea, pe la fiecare stand în parte a trecut şi juriul concursului, format din adevăraţi specialişti: Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Bogdan Vandici - câştigătorul "Chefi la cuţite" 2018, Dan-Teodor Găvruţa – bucătar-şef "Lotus Therm" Băile Felix, Silviu Zetea – proprietarul brandului "Zetea de Transilvania" şi Uhrin Sándor – preşedintele Clubului Cârnatului Csabai (Csabai Kolbászklub Egyesület).

Restricţii de la DSVSA

Pentru că în Bihor există mai multe focare de pestă porcină, Direcţia Sanitar Veterinară a impus organizatorilor festivalului şi anumite măsuri. Mai precis, a cerut ca fiecare kilogram de carne folosit pentru prepararea bucatelor să provină din abatoare autorizate, cu documente care să ateste starea de sănătate a porcului.

„Au fost aduşi gata sacrificaţi 23 de porci de la ferma Nutrientul, prin abatorul Tavi Bogdan. DSVSA ne-a cerut să fim atenţi ca pe perioada festivalului să nu avem produse preparate din altă carne decât cea adusă de noi, decât cu excepţia celor care au documente de la Direcţie şi de la ANAF”, a declarat Radu Silaghi, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, organizatoare a evenimentului.

Pentru că toţi porcii au provenit din abator, nici obiceiul pârjolirii porcului nu a mai fost pus în practică.

Târg de produse tradiţionale

La finalul zilei de sâmbătă, se vor acorda premii pentru cea mai bună palincă, cel mai bun cârnat, cel mai bun caltaboş, cel mai bun toroş, cel mai bun produs special. De asemenea, se vor acorda şi trei mari premii (I, II şi III) şi un premiu de popularitate, în funcţie de numărul de porţii de mâncare vândute de fiecare comună în parte.

Pe lângă standurile comunelor, festivalul mai cuprinde şi un târg de produse tradiţionale, unde doritorii pot găsi produse diverse, de la boia de ardei dulce făcută în casă, la mezeluri aduse de o firmă din Ungaria şi dulceţuri şi murături puse la borcan de localnicii din satul bihorean Coleşti, de lângă Vaşcău.

Vor caltaboş record!

Duminică, festivalul continuă cu un program artistic, dar şi cu o încercare de doborâre a unui record.

„Avem o echipă care va încerca să depăşească un record mondial, încercând să facă cel mai lung caltaboş din lume, de peste 200 de metri. Vom avea o echipă destul de mare, vreo 20 de colegi care se vor ocupa de pregătire şi va fi o tehnică aparte de îmbinare a acelui caltaboş”, a precizat Silaghi.

După ce va fi măsurat, caltaboşul va fi împărţit în bucăţi egale şi vândut doritorilor. Prepararea lui va începe la ora 11.

UPDATE: Oşorheiul, pe primul lor

Organizatorii au anunţat, sâmbătă seară, că marele trofeul al festivalulu a fost câştigat de comuna Oşorhei. Echipa condusă de viceprimarul Ioan Gligor a fost urmată, la mică distanţă, de echipa comunei Pomezeu, condusă de primarul Ioan Şora, şi de echipa „Sepsi Zoltan”, reprezentând localitatea maghiară Körösnagyharsány.

Cei mai buni cârnaţi au fost făcuţi de echipa Pomezeu, în caltaboşi a excelat echipa Körösnagyharsány, cel mai bun toroş a fost făcut de echipa Oşorhei, la cel mai bun produs local s-a impus echipa Valea lui Mihai. Şi, pentru că totul a început cu o degustare de pălincă, cea mai bună a fost cea a echipei Căuaş (judeţul satu Mare).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON