URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
17 Februarie 2018, 13:49

D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)

Pentru al patrulea an consecutiv, în parcarea complexului comercial ERA Park are loc, sâmbătă, festivalul-concurs D’ale porcului, în cadrul căruia 22 de primării din Bihor, dar şi din două judeţe maghiare vecine şi una a Ocolului Silvic Sfânta Maria, se întrec în prepararea de mâncăruri din carnea unor porci proaspăt tăiaţi.

Pălincă înainte de orice

Aşa cum se face la tăiatul porcului, munca a început de dimineaţă. De la răsăritul soarelui, echipele înscrise în concurs au pornit focurile şi au început să gătească toroşul, cârnaţii, caltaboşii şi jumările. Totodată, rapid s-a dat startul şi primului concurs al zilei: cea mai bună pălincă. Fiecare comună s-a lăudat, fireşte, că are pălinca perfectă, iar juriul, format din reprezentanţi ai organizatorilor, n-a avut o misiune uşoară.

Deşi n-a fost membru al juriului, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a recunoscut, la deschiderea oficială a evenimentului, că nici el n-a scăpat de degustări. "Am gustat de la 8 comune şi tuturor le-am spus că vor câştiga", a zis, glumind, Pásztor.

Pentru că ştiu că nu pot convinge doar prin gustul bun al preparatelor, unele echipe s-au pregătit ca de o mare sărbătoare. De pildă, standurile comunelor Sînmartin şi Sântandrei au fost atent dichisite, cu ştergare şi oale de lut. Localnicii din Sînmartin au adus în plus şi plăcinte, prăjituri şi cozonaci, bunătăţi rapid devorate de vizitatori, iar cei din Sântandrei au plusat cu răcituri în care au scris, din morcovi, numele comunei, dar şi cu un purcel de lapte pregătit la proţap, iar un altul la un cuptor improvizat. Uitându-se la ei, aproape că n-a fost vizitator care să nu "zâmbrească"...

De asemenea, la fiecare stand s-au oferit, gratuit, gustări tradiţionale: slănină, cârnaţi, jumări şi, fireşte, roşii, ceapă ori murături.

Porc... din coteţul paralel!

Ca în fiecare an, amfitrion al evenimentului este Alexandru Pop, cunoscut drept Văru’ Săndel, ajutat de orădeanca Giorgiana Zăgrean. Plin de glume, Văru’ Săndel, care s-a autointitulat "naşul festivalului", a explicat şi de ce în Bihor un concurs de tăiat porcul se ţine la două luni după Crăciun: "A fost Valentine’s Day săptămâna asta şi aşa s-a întâmplat, că românul n-a ştiut cum să sărbătorească, aşa că a tăiat porcul".

Tot cu multe glume a asezonat Văru’ Săndel şi unul din momentele aşteptate ale festivalului: pârjolirea unui porc. Îndeosebi pentru copiii care n-au văzut niciodată o astfel de scenă, primarul comunei Pomezeu, Ioan Şora, a pârjolit exclusiv cu paie un porc, arătând cum făceau, pe vremuri, bunicii ori străbunicii lor. Momentul i-a impresionat pe pici: mulţi dintre ei n-au scos o vorbă văzând cum "arde porcul"...

În acelaşi timp, spre amuzamentul adulţilor puşi la curent cu actualitatea politică, întrebat de unde are porcul pe care îl pârjoleşte, Şora a răspuns franc: "Din coteţul paralel!".

Comune prietene

La concursul din Oradea participă şi două echipe din Ungaria: Biharugra şi Körösnagyharsány, comune înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu. De altfel, edilii bihoreni şi-au invitat omologii la festival întrucât de ani buni colaborează şi sărbătoresc împreună diferite evenimente.

"Legătura dintre Körösnagyharsány şi Girişu de Criş e din 1997, în 26 august a fost prima întâlnire, am trecut frontiera şi ne-am întâlnit în satul Cheresig, atunci era comuna Toboliu. De atunci am păstrat legăturile. Acum i-am chemat pentru că avem un punct de trecere deschis în fiecare sâmbătă între Körösnagyharsány şi Cheresig şi am zis că trebuie să vină", a explicat primarul din Toboliu, Pavel Maier.

La fel, primarul Ioan Paşca, din Girişu de Criş, a precizat că vecinii de peste graniţă sunt prieteni vechi ai comunelor bihorene şi că de fiecare dată când au o sărbătoare invită şi omologii din Bihor.

"Datorită relaţiei foarte bune şi vechi cu primarii din Girişu de Criş şi din Toboliu, am zis că trebuie să venim măcar să vedem festivalul, dar până la urmă şi participăm în concurs. Este foarte important să fim apropiaţi, să ne întâlnim cât de des putem", a precizat şi primarul din Körösnagyharsány, Makra Tibor.

Şi localnicii din Körösnagyharsány prezenţi la Oradea au lăudat festivalul, dar au făcut şi comparaţii între produsele bihoreneşti şi cele ungureşti. "Unele sunt similare, dar multe produse sunt foarte diferite. La noi cârnaţii sunt mai picanţi, toroşul e foarte picant, caltaboşii au foarte multă ceapă", a spus Zoltan, un târg-mureşean stabilit de ani buni în Ungaria şi venit sâmbătă la "D’ale porcului".

Premii pentru cei mai buni

Vremea bună de sâmbătă i-a determinat şi pe orădeni să ia masa la festivalul de la ERA Park. La prânz, sute de oameni "roiau" în jurul standurilor, încercând să se decidă ce să mănânce. Orice porţie de mâncare costă 15 lei, bani pe care vizitatorii trebuie să-i plătească de la intrarea la festival.

Pe lângă mâncare şi băutură, orădenii găsesc aici şi produse precum untură la borcan, murături ori miere. În plus, întreaga zi, pe scena anume amplasată vor urca dansatori şi cântăreţi de muzică populară.

Desigur, cea mai mare întrebare la festivalul-concurs este cine va fi echipa câştigătoare. După ce doi ani la rând trofeul l-a luat Primăria Sântandrei, rămâne de văzut care va fi rezultatul din 2018. Cert este că, pe lângă premiul cel mare, se vor mai acorda premii pentru cei mai buni cârnaţi, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei din care provin.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’Art, reprezentată de Nicolae Pop, şi de Asociaţia Firmelor Bihorene. "D’ale porcului" are mai mulţi parteneri şi sponsori care asigură fie partea artistică a evenimentului, fie materia primă, adică porcii din echipele pregătesc bucatele tradiţionale. Între parteneri se numără Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Asociaţia Comunelor din România.

UPDATE:

În acest an, marele trofeu al festivalului a fost câştigat de echipa comunei Sînmartin, condusă de viceprimarul Ştefan Patroc şi de primarul Cristian Laza.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
  • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
  • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
  • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
  • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
  • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
  • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
  • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
  • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
  • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON