URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2014, 08:22

Concert cu emoţii: Festivalul Artelor Studenţeşti a început cu intervenţia SMURD, după ce unei studente i s-a făcut rău (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ediţie a Festivalului Artelor Studenţeşti Vivat Academia a debutat, marţi seară, în campusul orădean cu zeci de studenţi drept performeri, adică solişti de muzică live de toate genurile. Organizat de prorectorul Simona Trip cu scopul de a promova tinerii muzicieni ai Universităţii, indiferent de facultatea la care învaţă, evenimentul a adunat, la început, câteva zeci de tineri. Pe parcursul celor mai bine de două ore de concerte, în faţa Bibliotecii universitare s-au strâns aproximativ 200 de tineri, iar la geamurile şi balcoanele căminelor studenţeşti alte câteva zeci.

Festivalul a început însă cu întârziere. Asta pentru că, atunci când corul cânta "Gaudeamus igitur", o studentă spectator a căzut la pământ, având convulsii. Un student de la Medicină a sărit să-i acorde fetei primul ajutor, aflând imediat de la colegele ei că este bolnavă de epilepsie. În campus au venit două echipaje SMURD, care au dus-o pe studentă la spital.

Apoi, amfitrionul evenimentului şi totodată managerul festivalului, solistul Theodore Coresi a rechemat corul pe scenă pentru "Gaudeamus igitur". Invitat să ia cuvântul, rectorul Constantin Bungău a spus că este convins că, în ciuda începutului nefast al festivalului, finalul va fi foarte aplaudat. "Nu va fi o singură ediţie, sunt sigur că vor fi de acum încolo multe ediţii pentru că artiştii noştri au foarte multe lucruri de spus", a spus rectorul.

La rândul său, Coresi s-a rezumat să spună că este un festival al comunicării între studenţi şi orădeni, iar apoi a încheiat cu un citat din Emil Cioran: "Dacă nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica".

Primii care au urcat pe scenă au fost corul şi orchestra Universităţii, sub coordonarea dirijorului Tudor Ciupeiu, şi care au făcut ca în campusul studenţesc să răsune "Carmina Burana", că până şi studenţii din cămine, care până atunci vociferau, au făcut linişte. Apoi, pe scenă au urcat studenţi solişti de la Facultatea de Arte, dar şi de la Litere şi de la Medicină, care au cântat de la muzică jazz la muzică populară, dance ori pop, inclusiv melodii în vogă printre tineri. Unele momente au fost de-a dreptul reuşite, în timp ce altele, din pricina sonorizării ori a lipsei de experienţă a artiştilor, au avut şi lipsuri. La mai toate însă, studenţii spectatori au stat cuminţi, de parcă nu îndrăzneau să danseze.

Pentru cei adunaţi au cântat şi profesorii lor, inclusiv Theodore Coresi ori Oana Lianu, supranumită Prinţesa Naiului, dar şi Cvartetul Varadinum şi soprana Lucia Kim din Viena. Printre momentele "sonore" au mai avut loc şi o paradă de modă din materiale reciclabile şi un fragment de teatru a clubului de dramă al Universităţii.

Festivalul studenţesc continuă miercuri, de la ora 18, când studenţii vor concerta în Catedrala Baratok, iar joi de la ora 16.30 în Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Olosig. Vineri va avea loc un concert la Biserica Albastră, de la ora 18, iar sâmbătă de la ora 16 festivalul se va încheia cu un concert stradal, ce se va ţine fie pe Corso, lângă Liceul Ady Endre, fie în pasajul Vulturul Negru, în funcţie de condiţiile meteo. La toate concertele intrarea este liberă pentru orice orădean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON