URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2019, 17:55

Direcţia Tehnică face cum vrea ea! În dispreţ faţă de propriul regulament, Primăria Oradea taie copaci pe domeniul public, dar nu plantează alţii în locul lor (FOTO / VIDEO)

În Primăria Oradea, regulile sunt făcute ca să fie încălcate. Regulamentul privind activităţile de tăiere, transport şi valorificare a lemnului rezultat din spaţiile verzi, aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2015, prevede explicit că persoana sau instituţia care solicită tăierea unui arbore de pe domeniul public se obligă să planteze în locul lui minimum 5. De altfel, fără acest angajament semnat, cererile de tăiere nici nu pot fi depuse la Primărie.

Totuşi, instituţiile "cu pile" la Primărie nu respectă regulamentul! Ba mai mult, municipalitate le face munca, dar doar pe sfert...

Tăieri vs. plantări

Printr-un comunicat transmis luni, municipalitatea se laudă că se preocupă de spaţiile verzi ale Oradiei. "Primăria Oradea, prin Direcţia Tehnică, în data de 12.12.2019 a plantat 30 de arbori din specia platan cu dimensiunea de 4 metri înălţime, cu balot de pământ şi circumferinţa de 24 de cm pe amplasamentul situat pe strada Gh. Pop de Băseşti nr. 1-3A", se arată în comunicat.

Fraza ascunde, însă, o neregulă mare cât palatul administrativ al Oradiei: plantările nu se fac din grijă pentru a spori verdele Oradiei, ci pentru a contrabalansa nişte tăieri!

În paragraful următor al comunicatului se arată că, până marţi, 30 de arbori de pe aceeaşi stradă vor fi doborâţi. "În perioada 13-17 decembrie 2019 sunt prevăzuţi pentru a fi tăiaţi 30 de arbori - cioate de dud, aceştia prezentând defecte majore la nivelul trunchiului rămas, crăpături şi scorburi adânci, gâlme canceroase, doi dintre ei fiind uscaţi, arborii fiind situaţi pe amplasamentul mai sus menţionat", se arată în informarea Primăriei.

Tăieri avizate

Municipalitatea mai anunţă că tăierea celor 30 de copaci a fost avizată în Comisia consultativă privind lucrările de tăiere şi/sau intervenţii cu tăieri în coroana arborilor şi arbuştilor amplasaţi în spaţiile verzi de pe domeniul public din municipiul Oradea. Când anume, Primăria nu se oboseşte să precizeze.

În schimb, comunicatul dezvăluie cine a făcut cererea de doborâre a copacilor: "Menţionăm că acestă înlocuire a fost solicitată de Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" şi Biserica romano-catolică Sfânta Tereza din Oradea".

Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" este condusă de directoarea Gheorghina Bîrlădeanu, membru în PNL Bihor. De altfel, în primăvară, BIHOREANUL a mai arătat cum, pe aceeaşi stradă, municipalitatea a toaletat masiv copacii cu pricina, iar directoarea a fost cea care în ultimii ani s-a tot plâns Primăriei de arborii care înconjoară unitatea de învăţământ.

Plantări... în avans

Comunicatul Primăriei scoate la iveală, însă, două hibe. Întâi, că Primăria oferă un tratament preferenţial Şcolii "Avram Iancu" şi Bisericii romano-catolice, făcând plantări în locul lor. Apoi, că funcţionarii oraşului nici măcar nu se achită cum trebuie de această sarcină şi nu respectă raportul de plantări: în loc de 150 de arbori, sădeşte doar 30!

Întrebată de BIHOREANUL de ce Primăria nu respectă raportul de 5 copaci sădiţi la unul tăiat, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama, pretinde că de fapt obligaţia este respectată, numai că arborii au fost sădiţi... în avans. "Regulamentul nu spune că trebuie plantaţi în acelaşi amplasament. Primăria Oradea a plantat 355 de arbori în toamnă şi 350 în primăvară", a declarat Grama, pentru BIHOREANUL.

Doar că arborii de care vorbeşte au fost sădiţi în campaniile anuale de plantări pe care municipalitatea le derulează, fără ca vreodată să se fi menţionat că aceste acţiuni sunt o "compensare". De altfel, regulamentul Primăriei nu pomeneşte absolut nimic despre posibilitatea de a planta arbori "preventiv", pentru cei care vor fi tăiaţi, ci spune doar că pentru fiecare copac trebuie sădiţi alţii. Evident că, în timpul plantărilor de primăvară şi de toamnă, Primăria nici măcar nu avea de unde şti că şcoala şi biserica vor cere tăierea celor 30 de copaci...

Primăria, în locul unora

Întrebată de ce Primăria a preluat obligaţia pe care o aveau Şcoala "Avram Iancu" şi Biserica romano-catolică Sfânta Tereza, Anca Grama a spus că Direcţia Tehnică a comandat aceste plantări pentru că... sunt pe domeniul public. "Şcoala şi biserica au făcut solicitarea, dar fiind vorba de arbori de pe domeniul public, am considerat că Primăria Oradea trebuie să facă plantările", a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Când BIHOREANUL i-a precizat că tot pe domeniul public sunt şi copacii a căror tăiere o cer asociaţiile de proprietari din oraş sau orădenii care stau la case şi că, de altfel, tocmai despre copacii de pe domeniul public vorbeşte şi regulamentul Primăriei, Grama n-a mai avut nicio altă explicaţie. "Acestea sunt informaţiile pe care mi le-au comunicat colegii din Direcţia Tehnică", a spus ea.

După aceeaşi logică, indiferent că stau la bloc sau la case, orădenii n-ar mai trebui să-şi facă griji: dacă vor cere tăierea unor arbori din oraş, vor putea ignora regulamentul Primăriei. Dacă funcţionarii o fac, de ce n-ar face-o şi cetăţenii?

UPDATE:

Marţi dimineaţă, muncitorii firmei RER Vest, angajată de Primărie să taie copacii de pe strada Gheorghe Pop de Băseşti, mai aveau de doborât câţiva dintre bătrânii duzi. Rădăcinile acestora sunt bine înfipte în pământ, dovadă că utilajele nu au o misiune uşoară când trebuie să le scoată. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
stretegii si strategi
copaci, case, terenuri ce mai conteaza. stai cu frica-n tine daca ai sau vrei sa-ti cumperi o casa sau un teren in oras, ca poate le decreteaza de interes public si iti da jumate din banii pe ele
Postat 17 Decembrie 2019, 12:11 de ferfeleaga
...
Hahaahaaa, Anca Gramar! Prima grijă a soțului când o luat Bridge-ul o fost să taie plopii de la terasa de jos. O fi plantat alții în câmp unde nu-i vede nimeni.
Postat 16 Decembrie 2019, 23:24 de User anonimizat
bravo boss !
In sfrasit un articol pentru care poti fi laudata pe drept cuvant !
Postat 16 Decembrie 2019, 22:06 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON