URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2019, 11:30

Care Adrian Berinde? (VIDEO)

Care Adrian Berinde? (VIDEO) foto: Antena 1

Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.

Adrian Berinde a fost pictor, poet și muzician, unul dintre cei mai complecși artiști români contemporani. A regizat un spectacol de teatru, a scos o carte, a fost manager cultural al unui club exclusivist din București. Într-o societate cu un sistem de valori corect, ar fi fost poate la fel de cunoscut ca Leonard Cohen, un artist pe care îl respecta enorm. În Oradea, orașul în care s-a născut, Adrian Berinde a cântat o singură dată, pe la sfârșitul anilor ’90. Organizatorilor de concerte de aici nu le-a plăcut muzica lui, nici directorilor de programe de radio care fac playlistul după preferințele lor și ale caselor de discuri.

Adrian Berinde ar putea fi descris pe scurt prin titlurile câtorva dintre cele 8 albume înregistrate din 1995 încoace. A fost Absent (a emigrat în Elveția în anii '80 și s-a întors în anii '90), a fost Vertical (nu a făcut niciodată compromisuri artistice, a făcut exact ceea ce a vrut și ce a simțit), a fost Captiv În Inutil (s-a încăpățânat să trăiască în disfuncționalitățile de aici și să se lupte cu absurdul considerat firesc), a fost propriul său Arcan (după luptele cu boala din ultimii ani, ajunsese un soi de alchimist al gândurilor și filosofiei, cu o înțelegere unică și foarte complicată asupra vieții).

Nu a fost folkist, după cum au titrat multe publicații online, deși cânta la chitară acustică și își compunea singur textele și melodiile. Nu a murit într-o clinică din Germania, ci într-un spital din Brașov. (În Germania a fost la tratament de mai multe ori sperând că va reuși să învingă boala bolilor fără scăpare.) Nu a cântat în spectacolul Varekai al companiei Cirque du Soleil, deși a fost selectat împreună cu Ada Milea să facă parte din distribuție. Au plecat amândoi în Canada pentru repetiții, dar au renunțat după câteva luni, când și-au dat seama că nu li se potrivește.

Pe lângă un artist complet și un om ultra-inteligent, Adrian Berinde a mai fost un mare luptător și un mare norocos. A trecut printr-un transplant de ficat, a scăpat dintr-o septicemie și a învins temporar un cancer la prostată, care s-a întors, însă, într-o formă mult mai gravă. Respectat de toată suflarea artistică românească, Berinde a fost captiv într-o nemeritată nișă. Poate că abia acum, după ce a închis ochii, Adrian Berinde a bifat și ultima condiție pentru a deveni celebru într-o țară pe care nu a înțeles-o și care nu l-a înțeles.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON