URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2020, 13:54

Ziua Liniștii

Ziua Liniștii foto: ubudhood.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În insula indoneziană Bali, anul nou după calendarul hindus se sărbătorește într-un fel nemaiîntâlnit nicăieri în lume. Conform credinței localnicilor, în ziua respectivă, spiritele rele trec în zbor pe deasupra insulei. Iar pentru ca nu cumva să se oprească acolo, insula trebuie să pară nelocuită. Crezând asta, spiritele își vor continua zborul spre alte locuri, iar balinezii vor avea încă un an fericit, lipsit de necazuri.

Așa că, timp de 24 de ore, nimeni nu are voie să iasă din casă, nici măcar în curte! Nu se aprind focuri, nu circulă nicio motoretă, nicio mașină (cu excepția urgențelor medicale), chiar și aeroportul își întrerupe activitatea o zi și o noapte, radiourile și televiziunile locale sunt oprite, magazinele închise. Turiștii nu au voie să iasă din hoteluri, nici măcar pe plajă. Ferestrele sunt acoperite pentru a nu scăpa afară nicio fărâmă de lumină. Singurele zgomote care se aud sunt ale naturii. Pentru a se respecta toate interdicțiile veghează un fel de poliție de voluntari a comunității, pe nume Pecalang. Ziua aceasta teribilă se numește Nyepi sau Ziua Liniștii!

Mi-am amintit de sărbătoarea balinezilor vineri, în timpul unei scurte plimbări prin cartier. Era o liniște nefirească pentru miezul zilei, se auzeau mașini din când în când, am văzut puțini oameni în mișcare, semn că mulți respectă recomandarea de a sta acasă și de a intra în contact cu cât mai puțini semeni. Dar am mai simțit ceva pe stradă - un aer mai curat decât de obicei. Mi-am consultat aplicația de pe telefon și am văzut că nivelul de poluare din Oradea era la jumătate față de o zi obișnuită. ”Iată că în tot răul există și un bine”, mi-am zis.

Nu suntem o nație foarte disciplinată, avem reflexul de a încălca regulile, ceea ce se vede la tot pasul. Teama, în schimb, ne poate disciplina mai mult decât orice autoritate, la fel cum poate și să ne transforme în ființe care luptă pentru supraviețuire. Felul în care s-au golit magazinele în ultimele zile a fost un indicator destul de obiectiv. Postul în care ne aflăm a fost dat uitării, iar nația creștină a golit rafturile ca înaintea unei ierni din serialul ”Urzeala Tronurilor”.

Cu toate implicațiile economice și sociale, pauza pe care suntem forțați să o luăm de la activitățile uzuale trebuie transformată în ceva bun. Să petrecem mai mult timp cu noi înșine, să relaționăm mai puțin superficial, să redescoperim activitățile de care în ultima vreme am avut prea puțin timp - să povestim, să citim, să petrecem timp împreună cu familia, să ne ascultăm unii pe alții, să ne jucăm... Iar, cel mai important, după ce spiritele rele vor trece pe deasupra noastră fără să ne facă rău, iar viața își va relua vârtejul obișnuit, să nu uităm ce este cu adevărat important pentru noi ca ființe umane.

Însă, deocamdată, nu știm cât timp va mai trece până atunci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON