URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2018, 12:40

Vremea pulanului

Vremea pulanului (sursa foto: stirileprotv.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.

În Jandarmerie nu există dileme morale sau probleme de conştiinţă, nu se practică demisia de onoare şi nu se nesocoteşte ordinul, oricâte aspecte logice şi de bun-simţ i-ar sta împotrivă. Ordinul se execută pentru că de acolo de unde vine el vin şi toate celelalte - salarii mari şi sigure, privilegii materiale, medicaţie gratuită sau aproape gratuită, pensii cu regim special etc. Sistemul îşi protejează oamenii ca pe nişte copii cu probleme speciale, iar atunci când are nevoie de ei ştie să-i transforme în pitbuli.

Să dai într-un om paşnic cu bestialitate nu este foarte greu, după ce ai fost îndoctrinat ani la rândul că orice civil cu creier este un posibil agresor, un uneltitor la pacea socială şi un uzurpator al sistemului. Asemenea câinilor de luptă care poartă lanţuri grele de plumb la gât pentru a li se întări musculatura, şi jandarmii poartă zi de zi ochelari de cal făcuţi special pentru a le limita percepţia realităţii şi pentru a le altera puterea de a înţelege.

Relaţia jandarmilor cu românii e precum a copiilor care le cer bani părinţilor să iasă în oraş, apoi îi bat şi pleacă trântind uşa. Am crede că, după una ca asta, părinţii nu le vor mai da bani niciodată, dar ne înşelăm grav. Şi data viitoare, mâna întinsă a jandarmului va trebui să primească banii şi fluturaşul, căci salariul lunar e mai sfânt decât o icoană făcătoare de minuni. Tot ce se află dincolo de vizeta şi de scutul său de plastic este rău şi trebuie (com)bătut.

Protestele din 10 august ne-au arătat cât de uşor se poate denatura o manifestaţie democratică, cât de lejer se poate minţi în faţa publicului îmbrăcat în uniforma albăstruie a statului şi cât de simplu se poate porni un război-hibrid împotriva propriului popor. Între "apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor" şi "protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism", Jandarmeria preferă statutul de gardă de corp a statului, căci nimeni nu e mai mare terorist decât cetăţeanul.

Discursul cetăţean-autorităţi a intrat în era pulanului. Oricâte flori vor oferi doamnelor de 8 Martie şi oricâte capre şi găini vor salva din inundaţii, jandarmii vor plăti mult timp de acum înainte pentru gazele şi bătăile gratuite din august 2018. Mi-e dor de imaginea jandarmilor calmi, neînarmaţi şi nemascaţi, ronţăind seminţe de floarea soarelui, pe care îi mai văd la adunările publice. Mă simt vinovat că râdeam de ei. Abia acum realizez că imaginea jandarmului cu punga de Nutline în mână este o imagine a liniştii, a toleranţei reciproce şi a bunei înţelegeri. Pace!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
Poiu
Ponta nu-i prost și e un hot mai mic.
Postat 22 August 2018, 23:18 de Sandu1206
Incercand sa'l plagiez pe...
Incercad sa-l plagiez pe Oreste spun si eu ca sunt pe aici unii care ori trag prea mult pe nas ori ar trebui gazati...a,a,a.. cazati la ospiciu! Asa cum spunea eunucul arafat gazul face numai bine,bine asa ca pot alege intre gazare si cazare, fiecare dupa placerea lui!
Postat 22 August 2018, 19:03 de scortosul
idee
Am auzit ce logică strâmbă susţinea si sciitorul STELIAN TĂNASE că prin intervenţia jandamilor ROMÂNIA a fost trasă în jos şi alte prostii asemănătoare. Pun întrebare dacă nişte forţe străine (de care eu sunt covins )ajutate dde nişte descreieraţi şi o masă de manipulaţi ar fi fost lăsată să ocupe guvernul ţării ar fi fost mai bine privită ROMÂNIA.În ce ţări din lume se mai întâmplă asta? De d-l STELIAN TĂNASE nu mă mir că este în tabăra Iohanistă care se ştie cât bine doreşte românilor, dar de d-tale mă mir d-le LUCIAN ori numai numele este de român. Mă în 1945 afost un singur VIŞINSKI trimis de STALIN care a tăiat şi a spâzurat, dar treptat , după moartea lui Stalin huliţii comunişti au dat o demnitate românilor şi au realizat multe obiective economice dintre care nu toate vor putea fi distruse. Acuma ROMÂNIA este înconjurată de STALINI multiplii pe care îi ajută şi românii noştri.
Postat 22 August 2018, 17:30 de Iancu_Remus
cetatene, am revenit :)
Oricat imi displace psd, dar Ponta a avut puțin bun simt la faza cu Colectiv. Pe dracnea il doare fix undeva de proteste, trimite jendarii și gata. Fin pacate si jendarii aunt spalati pe creier, manca si ei o paine si asculta ordine. Nu e ca in 89 cand armata a trecut de partea oamenilor ca au inteles ca asta e cel mai bun lucru. Acuma (cu riscul de a fi iaaaaaar acuzat) la 100.000 de oameni ai 5000 de jandarmi putea sa iasa un masacru acolo. Hai sa recapitulam cazurile Pungesti unde din nou jendarii la ordine au inceput sa bata oamenii. 10 august nu e o premiera din pacate. Ori o sa se ajunga la asasinate (kill as a service, sunt si preturi listate pe deep web) ori la conflicte internationale (pana la embargo si excluderea din UE, spre bucuria unora, ajungand ca rusii sa producem doar pentru noi, fara import, fara export). Suna radical dar e plauzibil.
Postat 21 August 2018, 06:01 de poiu
Rostul protestelor
O mica precizare: mineriadele din 90+ protestele din 2018 soldate cu morti si sange varsat va sta in cjmpana Psd-ului. Nici un alt partid de la guvernare nu si-a maltratat cetatenii asa cum a facut-o Psd-ul in cel putin 3 randuri! Are sange de roman pe maini! Protestele ca si voluntariatul sunt forme ale democratiei, protestul reaminteste partidului majoritar ca populatia se-mpotriveste unor masuri, reprezinta o forma de comunicare popor-guvernanti. Ca la noi politicienii sunt mai oligofreni si surzi, asta e altceva, dar protestele au o putere de jnfluenta, vezi protestele de dupa Colectiv, cand guvernul Ponta a cazut in urma masivelor demonstratii. Un guvern nu poate guverna pana la urma fara sustinerea populara. Romanii cred ca au evoluat din perioada anilor 90 pana acum, spirutul civic fiind mult mai dezvoltat, in ciuda unei mari lehamite fata de politicienii de la guvernare
Postat 21 August 2018, 01:16 de cetateanbihorean
@FaBULA, speed
Asa cum am mai spus, solutia e mersul la vot in ciuda lehamitei fata de majoritatea politicienilor, nu actele de violenta. In situatii de haos nu ai nici un control, ca cetatean, in legatura cu cel care sare in fata, cica, sa te reprezinte. S-a vazut asta in '89. Oamenii mureau pe strazi in timp ce diversionistii preluau puterea instalandu-se la butoane ! In situatii de pace si liniste sociala, ai posibilitatea sa filtrezi pe cine alegi. Nu alegi corupti, indivizi cu probleme penale! Populatia este angajatorul politicianului si nu invers.
Postat 21 August 2018, 00:52 de Alcor
Demo
@cetateanbihorean: Cu mineriadele aș zice că a avut! Dar ianuarie 2012.....când atacau aceeași jandarmi era de Bine! Apărau democrația!
Postat 20 August 2018, 20:06 de soricel
@Alcor: Intimidatorii
Da, mersul la vot e parte a democrației. Mai adaugă "fără penali în funcții publice" și "fără traseiști politici în timpul mandatului". Plus respectarea referendumului, de exemplu: parlamentul cu 300 de parlamentari. Dar anumiți politicieni, să nu zic toți că iar mă acuzi că generalizez, nu doresc o democrație completă. Astfel recurg la masuri de intimidare a protestatarilor. Starea de până acum le convine cel mai mult. Pleacă ai voștri, vin ai voștri, iar noi rămânem ca proștii.
Postat 20 August 2018, 20:00 de FaBULA
alcor,
Ai perfecta dreptate cu mersul la votare. Atunci e momentul cand cu adevarat se poate face ceva. Nu sunt un instigator cum ai sustinut in alte postari, dar, explica-mi si mie ce s-a rezolvat pana acum cu toate protestele? Iti spun eu ce am observat...sunt aceiasi oligofreni care ne conduc tara; cele doua schimbari de guvern, nu le-am facut noi cei din tara...le-a facut liviut dupa bunul lui plac. Am ajuns de rasul lumii. Poate eu sunt mai prost, dar nu inteleg rostul protestelor cand la putere sunt aceiasi. Si inca ceva, cum spunea scortosu sau sandu...revolutia s-a facut si au profitat altii...imi e sa nu fie si acum asa...sa nu incerce alte jeguri de politicieni sa profite de pe urma oamenilor de rand
Postat 20 August 2018, 19:48 de speed
Instigatorii la violente
Cei care au instigat si au recurs la violente nu au facut altceva decat sa "sparga" demonstratia. Au compromis totul. Sunt aidoma spargatorilor de greva. Violenta atrage violenta! Pt cei care vor schimbare solutia este demonstratia pasnica si mersul la vot (in ciuda lehamitei fata de mare parte din clasa politica).
Postat 20 August 2018, 19:32 de Alcor
A spune adevarul...
A spune adevarul nu e instrigare. A afirma adevarul este o atentionare pentru a evita o mai mare degradare a situatie. A tacea e o lasitate. Unii prefer tradarea impreuna cu penalii impotriva poporului!
Postat 20 August 2018, 19:14 de scortosul
Insrigatorii la violenta au fost jandarii lui dracnea psd!
Instrigatorii la violenta au fost jandarii lui dracnea&psd! Ei, jandarii abracuiti au inceput violentele! Abacuiti ca niste bici au gazat oameni care loveau cu vorbe si "dadeau" din vuvuzele! Bici lui dracnea&psd sunt autorii si infaptuitorii violentelor. Violentele nocturne au fost parte a raspunsului unora la violentele jandarilor altii se pare a fi fost oameni cu chef de batati pe care jandarii nu au fost.... nu au vrut sa ii extraga la timp si/sau au fost adusi de sustinatorii penalului!
Postat 20 August 2018, 19:11 de scortosul
Pt cei care instiga la violente:
Am vazut si pe acest site pe unii care instigau la violente !
Postat 20 August 2018, 18:53 de Alcor
xcalix
Instigatorii la violenta au fost galeriile echipelor de fotbal
Postat 20 August 2018, 18:49 de Sandu1206
Pt cei care instiga la violente:
Solutia pt cei care vor o schimbare este demonstratia pasnica si mersul la vot. Alegerea celor mai competenti la conducere. Pe timp de pace si liniste sociala se poate filtra mult mai bine pe cine alegi sa te reprezinte. In timpul haosului nu. Violenta inseamna haos, haos cu ajutorul caruia oportunisti lipsiti de scrupule incearca sa se infiltreze in cercurile de putere pt a-si atinge scopurile (accederea la putere, bani, privilegii, etc). Exemplul cel mai bun este "lovilutia" din '89. Revolutionarii au murit pe strada, iar in haosul creat oportunistii (diversionistii) s-au infiltrat la ciolan, acaparand puterea. Haosul general a fost conditia ca ei sa acapareze puterea.
Postat 20 August 2018, 18:46 de Alcor
Soricel
Te lasam in pace pe tine, esti un tolerat.... Esti chiar simpstic cu replicile tale, ce legatura are Basescu cu mineriadele si evenim din 10 aug 2018??!!! Lasa deturnarea atentiei de la topicul nostru!! Jandarii au actionat impotriva populatiei neinarmate si pasnice, fiind inarmata pana-n dinti! O evidenta forta disproportionata! Evenimentul si urmarile seamana foarte cu cele din 89! Dezinformarea, minciuna si propaganda care sa starneasca confuzie si deruta in randul populatiei....
Postat 20 August 2018, 18:23 de cetateanbihorean
!!!
Vă amintiți ce a făcut Băsescu în ianuarie 2012? Când se duceau lupte la propriu între Teatrul Național și Unirea...mai pe Lipscani! Evident, nu! Erau "dă" dreapta ! PS: am studiat sute "dă" pagini "dă" FB! ȘI am găsit pe una celebrul "ahahahaha"! Dar eu nu dau nume!
Postat 20 August 2018, 18:01 de soricel
nici vorba
Eu zic ca e blasfemie sa-i compari pe protestatarii de azi cu eroii de la revolutie. Cei de la revolutie au stiut ce vor; au mers pana la capat cu orice risc...multi si-au pierdut viata. Oameni cu caracter care si-au asumat ceea ce au facut. Si-au dat viata ca sa traim noi bine...n-au stiut saracii ce ciuma rosie urca la putere :( Pacat ca noi cei de azi stim doar sa ne plangem :(
Postat 20 August 2018, 17:57 de speed
Vremea minciunii
A trecut xcalix.... exista internet tata, nu mai poti minti poporul cu televizorul cum s-a intamplat in 89, 90, 91, 92.... Era Tvr =televiziune s-ancheiat, exista atatea alternative Exista 2 variante: ori tii cu Jandarii din interese diverse, ori esti prost informat, spalat pe creier sau chiar refuzand evidenta, prost. Eu nu am participat acolo, spre rusinea mea, dar am prieteni care au fost pe baricade si sunt mandru de curajul si determinarea lor. Cu cei ca tine, imi manifest cel mult toleranta si ingaduinta
Postat 20 August 2018, 17:39 de cetateanbihorean
nu ma uit la nimic...
nu ma uit la nimic, eu am fot acolo si stiu ce am vazut si tait! Acum dezinformare, minciuna guvernamental-jandareasca lucreaza la dezbinare!
Postat 20 August 2018, 17:03 de scortosul
@xcalix: Eroi au fost, eroi sunt încă
După teoria ta , în 1989 nu au fost eroi ci manifestanți violenți, idioți care nu s-au delimitat de cei violenți și idioți care nu au părăsit piața când au fost somați.
Postat 20 August 2018, 17:01 de FaBULA
X
Oi fi jandarm si nu stiu eu...sau pro Rusia :)). Te asigur ca nu am nimic de-a face cu niciuna din cele 2 categorii. Spun doar din ce am vazut atat la tv cat si pe facebook in filmarile facute de persoanele de acolo. Au fost violente impotriva jandarmilor, sa nu uitam de cel care pe la spate a sarit cu picioarele pe un jandarm de i-a sarit si casca. Si mai sunt multe, le poti vedea pe facebook. Sunt filmari peste tot si voi o tineti ca nu au fost violente, doar jandarmii, ca asa au vrut ei, au dat cu gaz. Nu din cauza vuvuzelelor s-a dat cu gaz. Uita-te la filmari si iti vei da si tu seama de ce si cand s-a dat cu gaz.
Postat 20 August 2018, 16:48 de User anonimizat
http://www.zf.ro/politica/florin-citu-senator-pnl-stergerea-datoriei-de-400-de-milioane-de-dolari-a-kazmunaygas-a-fost-cel-mai-mare-jaf-din-istoria-romaniei-17448116
Postat 20 August 2018, 16:38 de scortosul
psd
Postat 20 August 2018, 16:37 de scortosul
Pentru nestiutori si postaci pro rusia!
La ora la care au inceput jandarii gazarea protestatarilor singurele arme de atac ale celor din piata au fost cateva flacoane de apa goale si vuvuzelele in care suflau de zor. Cei ce scriu si posteaza despre cokteiluri Molotov sunt jandarii lui dracnea, mincinosi si intriganti, psd-isti platiti sa posteze aiurelile lui carmen dan si acolitii lor! Noaptea a scos in strada cativa oameni infuriate de violentele de zi ale janadarilor la care se pare ca s-au alaturat ceva trupe moldovenesti controlate de catre rusia. FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE primul pas spre renasterea natiunii romane!
Postat 20 August 2018, 16:17 de scortosul
pe langa
Ca jurnalist, esti praf Luciane. Ca jurnalist ar trebui sa intelegi ceea ce se intampla si sa judeci la rece inainte de a scrie un articol. Altfel, risti sa fii penibil. Jandarmii, in cazul asta, au fost provocati. S-a aruncat spre ei cu diverse obiecte, inclusiv cu cocktail molotov. Ce trebuia sa faca, sa se fereasca de obiecte ore in sir ca sa fie cei ca tine multumiti? Ba foarte bine au facut. Indemnul lor a fost ca multimea sa se departeze de cei violenti. N-au facut asta pt ca i-a durut in c*r. Multimea si-a luat-o din cauza celor violenti, de care nu s-au delimitat. Mai uita-te prin tarile civilizate cum se procedeaza si probabil vei ramane uimit. Daca ma duc la un protest si sunt pasnic, raman pasnic pana la capat si ma delimitez de cei violenti pentru ca STIU ca altfel risc sa o patesc si eu. E foarte simplu. Pace tie!
Postat 20 August 2018, 15:59 de User anonimizat
Violenta atrage violenta
Indiferent de cine va fi la putere, fortele de ordine vor reactiona in momentul in care se va recurge la violenta. Cei care instiga la violenta sunt ori prosti ori au interese meschine(frustrati monarhisti, revizionisti, diversi infractori care spera ca datorita haosului creat vor putea sa acceada ei la putere si sa-si atinga astfel scopurile, vedem ce s-a intamplat, cine a preluat puterea in urma haosului creat in dec 1989). Demonstratiile pasnice si mersul la reprezinta solutia.
Postat 20 August 2018, 15:03 de Alcor
propaganda ieftina
Se vede ca nu te plateste prea bine daca vii cu texte de-astea. Si poeziile lui Vadim pentru Elena erau mai inspirate.
Postat 20 August 2018, 14:49 de testtest
A murit un protestatar
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22661007-medicii-din-alexandria-sesizat-poli-dup-rbat-care-sim-urma-protestului-din-10-august-din-pia-victoriei-murit-spitalul-jude-ean.htm https://adevarul.ro/news/eveniment/jandarmii-gazeaza-poligon-timp-protestatar-murit-spital-participat-protestul-diasporei-1_5b7a72f7df52022f7595db32/index.html
Postat 20 August 2018, 12:57 de scortosul
Sa stie bine...
Sa stie bine psd-ul ca el a dezgopat "securea razboiului". Pe data de 10.08.2018 ora 16.15 a gazat si nenorocit oameni de dragul hotiei lor! Nimic din ceea ce se petrecea in Piata Victorie la acea data si ora nu justifica flosirea violentei si a gazelor de lupta urbana! NIMIC! Au provocat vilentele in mod voit si asteptau sa moara tare jandar! Nu s-a intamplat cum au vrut, planuit. De murit a murit azi un proestatar gazat!
Postat 20 August 2018, 12:54 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON