URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2017, 12:31

Vânătorii de greşeli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eram primul la semafor, ziua, în amiaza mare, aşteptam verdele. Când a apărut, fatalitate! Mi-a murit motorul ca unui începător! Cu o zi înainte fusesem suficient de zăpăcit încât să pun benzină peste jumătatea de rezervor în care aveam motorină, aşa cum orice Diesel normal foloseşte. Iar motorul cald nu a mai vrut să pornească. Eram în capitală, pe unul din cele mai aglomerate bulevarde din centru. Mi s-a stâns stomacul şi eram gata să fac auto-combustie.

Culmea, nimeni nu m-a claxonat! Cei din spate m-au depăşit, amestecându-se treptat cu maşinile de pe banda cealaltă după metoda fermoarului. Iar cum maşina nu pornea nici cu rugăminţi, nici cu înjurături, am împins-o cu umărul până la marginea bulevardului. Acolo, plin de draci pentru propria-mi prostie, stors de vlagă şi lac de sudoare, am avut câteva clipe de răgaz să-mi dau seama de ce nu mă claxonase şi nu mă înjurase nimeni în gura mare. Eram în capitala Ungariei.

Îmi amintesc întâmplarea de acum câteva veri ori de câte ori am câte o ceartă în trafic. Oricât de calm şi pacifist sunt la volan, tot se găseşte câte un nervos să mă ia la 11 metri. Ultima dată când am văzut doi ochi ieşiţi din orbite eram penalizat pentru că, într-o intersecţie, ieşisem ceva mai în faţă, la vizibilitate. Deşi maşina care venea din stânga avea loc berechet să treacă, şoferul a preferat să frâneze în faţa mea, să mă claxoneze prelung, sălbatic, în timp ce mă privea ca pe un violator de copii.

Dacă i-aş fi răspuns în aceeaşi manieră aş fi regretat că nu port cască. Aşa că i-am făcut cu mâna prieteneşte, fluturând degetele şi zâmbind ca unui prieten drag. Reacţia? Omul a luat foc! Deşi dădea să plece, a dat în marşarier până mi-a blocat faţa din nou, şi-a mărit amploarea urii din priviri şi s-a pus pe urlat ca un neanderthalian ameninţat cu evacuarea din peşteră. Doar moartea mea părea să-l liniştească. În timp ce îmi căutam mintal levierul din portbagaj, eroul nostru a trecut la fapte: a scos telefonul, mi-a făcut o poză şi s-a cărat.

Câte probleme o fi avut pe suflet bietul şofer în ziua aia, nu ştiu. Am simţit doar dogoarea flăcărilor cu care s-a descărcat pe mine. Căci, odată ajuns la volan, omul devine instructor auto, poliţist de circulaţie, judecător, gardian, super-erou şi luptător de K1, deopotrivă. Strada şi traficul nu sunt decât amplificatoare naturale ale problemelor cu care se urcă la volan. Izolat în propriul habitaclu de genialitate, îi consideră proşti pe ceilalţi, le vânează greşelile şi le foloseşte ca pretext pentru răbufniri nervoase.

Recent mi-am preschimbat permisul. Aşteptând la una din cele 5 cozi consecutive la care a trebuit să stau pentru analizele medicale, îi spuneam unui tovarăş cum aş face eu testul psihologic pentru şoferi: conectaţi la aparate, i-aş claxona sălbatic pentru un minut, apoi le-aş măsura reacţiile. Colegii de la coadă au râs scurt, apoi s-a făcut linişte. În mintea sa, cred că fiecare se gândea la diverse moduri în care i-ar stâlci mutra ăluia care le-ar face aşa ceva în realitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@linux4ever
Ai dreptate! Atata doar ca si eu as ajuta orice strain (si am facut-o chiar pe vremea lui Ceausescu cand, datorita meseriei, era periculos sa ajuti strainii. Apropo de numele tau: si eu sunt pentu Linux. Am cam uitat de Windows.
Postat 04 Mai 2017, 12:21 de Salontanu
Ungurul si lectia de umanitate
Prin 2004 am ajuns in Budapesta intorcandu-ma de undeva din Austria si doream nespus de mult sa vad cladirea parlamentului. Am oprit cativa maghiari incercand sa conversez in engleza cu ei. Din pacate 1 din 20 stiu engleza pe acolo. Intr-un final am dat de un tip mai tanar care a acceptat sa discute cu mine. Am intrebat cum ajung la cladire si mi-a spus cu metroul dupa care am intrebat unde pot sa schimb euro pe forinti si m-a intrebat de ce. Pai pentru bilet. Mi-a zis sa nu schimb ca aveam de 100 si pierdeam mult la schimb. Omul m-a tras dupa el la metrou, mi-a spus cate statii si in ce directie si mi-a platit biletul dupa multe insistente si explicatii ca vreau sa mi-l platesc singur. Pe de alta parte, stia ca sunt roman. Am tinut legatura cu individul mult timp dupa aceea - dorea sa se mute in Islanda/Irlanda - nu mai retin. Ziua aceea mi-a dat o lectie grea cu privire la nationalism/sovinism/antiromanism/etc. De fapt exista doar umanitate - restul sunt doar bolnavi clinici. M-am intrebat de extrem de multe ori cine si in ce colt al lumii ar mai face acest gest pentru mine. Sau revening pe "Planeta Romania", cati romani ar plati un bilet unui maghiar pierdut in trafic care ar vrea sa vada Cetatea Oradea, sau mai stiu eu ce obiectiv turistic...? Asa ca ungurul meu a dat o lectie de omenie. Din pacate nu am asemenea exemple cu romani. Nu ca le lipsesc banii, nu ca s-ar plictisi, insa le lipseste bunul simt. Traiasca romanii ca-s mai buni decat toti! Asa ca dragii mei, Budapesta este si pentru mine cu ani lumina inaintea Romaniei. Nu sunt maghiar - sunt nascut la Oradea din familie de romani, insa in multe ungurii "ne" dau clasa. Hai noroc!
Postat 09 Martie 2017, 16:48 de linux4ever
?????????
Lulu draghe...sa fiu rau ..sa te intreb...de ce nu te muti tu la Buda?La Pesta?..Dar une peu vous avez raison moncher Lulu...!
Postat 08 Martie 2017, 16:26 de grigore
A dracu' situatie
L C, multumesc pentru sfat, nu o sa dansez cu mine, am cu cine, dar sunt sigur ca tu esti expert la dansatul singur. Zic asta pentru ca te-am vazut in poza, nu ca as fi vre-un mediu. Salontanu, imi pare rau, tot cu "u" se scrie. Oradean sunt, iar faptul ca am zis ca rahatul lor miroase mai bine, nu cred ca e nesimtire, nici macar pentru voi, astia CIVILIZATI. Am folosit bine majusculele acum?
Postat 07 Martie 2017, 23:31 de User anonimizat
Miticisme
Pe aceeaşi temă, definiţia milisecundei,în Bucureşti: timpul scurs între apariţia culorii verzi la semafor, şi momentul cînd cel din spate te claxonează...
Postat 07 Martie 2017, 11:41 de liviulupea
@danioan
Scuze! "Ca-l".
Postat 07 Martie 2017, 09:03 de Salontanu
@danioan
Pentru rautatea si sovinismul lor, nu mi-s dragi ungurii. Dar LC are dreptate! Sunt mai civilizati decat noi si daca-i compari cu bucurestenii sunt la un secol distanta. Cat despre rahatul din Ungaria (Apropo! Se scrie cu "U" nu cu "u"la noi astia mai civilizati) nu stiu ca n-am vazut. Probabil cal-mancase-i pe toti inainte de a ajunge noi. Si, pun pariu ca esti din Bucuresti sau din zona. Numai aia se cred destepti pentru ca stiu sa fie nesimtiti!
Postat 07 Martie 2017, 09:01 de Salontanu
O dedicație pentru danioan
Hai să-ți cânt o melodie, danioan, ca să-ți treacă supărarea: ”Vine trenul din Galați plin cu...”. Cunoști, da? Ce zici, o facem imn național? Gata, te-am înveselit! Spor la dans cu tine însuți și nu mai mirosi rahați când mergi prin Ungaria. Mai bine încearcă un gulaș.
Postat 07 Martie 2017, 00:55 de LucianCremeneanu
Ungaria, sigur
Am fost si eu o data in ungaria si sincer vorbind, parca si rahatul miroase mai bine acolo. Nu, L C? Parca iti vine sa-l mananci, asa bine miroase
Postat 07 Martie 2017, 00:17 de User anonimizat
Lili
soferii sofeaza soferita si-o fereste
Postat 06 Martie 2017, 19:06 de gicacontra
Lili
Hahaha!Nu pot să mă abțin să nu râd la faza cu ieșitul prea în fața in intersecție. Cât de adevărat grăiești....ce le mai știm noi pe toate când șofăm.
Postat 06 Martie 2017, 17:26 de Lili
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON