URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2010, 10:23

Universitatea Babeş-Sorbonica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Răspunde la numele de Funeriu, dar prietenii îi spun Funny, probabil pentru modul caraghios în care conduce ministerul Învăţământului. Omul are idei: şcoala generală să înceapă din stadiul intrauterin, liceul să fie de trei ani, Bac-ul să se dea zilnic, iar facultăţile să fie desfiinţate pe motive kilometrice.  

În general, prostia nu e foarte dăunătoare dacă nu e dublată de hărnicie, iar domnul Funeriu este, din păcate, stahanovist. A luat harta ţării şi, cu o monedă de 10 bani, a încercuit marile centre universitare. După care a decretat: "Pe o rază de 200 de kilometri  nici iarba nu creşte!".

Premierul Boc, şi el universitar de elită, când a văzut că Sorbonica orădeană va fi anexată Universităţii din Cluj, a zâmbit ca Horthy după dictatul de la Viena. Parcă se şi vede venind să împroaşte lumina la ţăranii din Oradea. Cum e el aşteptat în gară de oficialităţi, cum e cazat în Băi, cum are exclusivitate la piscina copiilor. Şi, mai ales, cum va povesti aventurile lui de premier, chit că a fost cel mai prost prim-ministru de la fondarea statului.

Nu-i vorbă, că şi Sorbonica a pierit pe limba ei. În vreme ce Vestul se chinuia să implementeze sistemul Bologna, aici se aplica deja modelul Husasău de Criş al clanului Maghiar...

Există universităţi celebre, excepţionale, foarte bune şi onorabile. La fel avem absolvenţi de geniu, studenţi de elită şi intelectuali oneşti. E loc pentru toată lumea. Dar oricât ai fi de ministru, diferenţa dintre bufetul gării din Cluj şi o speluncă din Oradea nu se poate măsura în kilometri.  Cred că domnul Funeriu ar trebui să fie îngrijorat mai degrabă că nicio universitate din ţară nu intră în top 1.000.

Dacă proiectul legii educaţiei se va aplica, nu ne mai rămâne decât să îl vedem pe "constituţionalistul" Boc cum intră triumfător în Aula Magna a Sorbonicii, călare pe un ponei alb cu potcoave de aur.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
de ce distruge marinarul invatamantul??
Dar ce sa zicem, daca al nostru drag conducator, tovarasul domnit Nicolae.... scuze... Traian (e deja asa de greu sa nu le confuzi....) a afrimat ca daca te intereseaza ceva cauti pe internet :-". Cred ca sentimentele negative fata de scoala a marelui si iubitul nostru conducator sunt inca tot din perioada cand picta udrele, monici si ebe pe bancile scolii (activitate posibil mai putin tolerata de profesorii lui.... ). //// Deja astept cand va publica prim hobbitul continuarea articolului din Faclia din 5.Dec.1989 unde lauda tovarasul nostru domnit de atunci pentru „tot mai bune conditii de viata si invatamant tineretului studentesc”.....
Postat 07 Aprilie 2010, 07:46 de Birdy
fumari
In esenta legea inventata de Fumeriu cat si initiativele domniei sale sunt cu putina viziune. Daca am vrea sa descriem activitatea tovarasului Funeriu ca ministru MEdCT, cred ca urmatoarea afirmatie este cea mai potrivita: "economisim, ca in viitor sa va dau si mai putin pistari". Deci nici de departe nu vorbim de aspecte calitative, numai de a economisi un banut. Asa nu vom ajunge in urmele cercetarilor britanici care saptamanal anunta la televizor ca au descoperit gaura de la macaroane. Si intr-adevar este important sa descoperi gaura de la macaroane! Politica UK este de a finanta intens educatia si cercetarea, indiferent de natura studiilor efectuate. Asa ca sa zicem sunt finantate 100 de studii, din care 99 nu descopera nimic dar 1 este de Nobel...:-" . Cred ca nu sunt singurul care la inceput a crezut ca tovarasul Fumeriu va continua initiativele Miclea, care ar fi dat peste cap invatamantul cu 180grade, dar avea viziune Europeana, moderna. Numai ca tovarasul Fumeriu a zis ca el este mai destept ca Miclea, va face si mai mult, chiar dubleaza totul pana la 360grade...: ) (...cineva a chiulit de la orele de geometrie/trigonometrie...:- " ).
Postat 06 Aprilie 2010, 23:08 de Birdy
bihorean
Nu inteleg ce legatura are Maghiar cu DESfiintarea UO. Macar el s-a chinuit dupa stiinta lui si masura timpului sa o INfiinteze. Daca aceasta se va intampla va fi si rezultatul propriilor noastre actiuni (a e-Bihorenilor). Sa ramanem asa cum suntem: un oras second hand! Bucurati-va!
Postat 06 Aprilie 2010, 20:51 de pav
intrebari de la Birdy
A pus cineva intrebarea de ce apare in lege exclusiv criteriul de 200km (initial a fost numai de 150... numai ca lipseau cativa km.. .:-"). De ce nu apar referiri si la anumite criterii calitative de evaluare? Nu vi se pare cam dubios criteriul unic de comasare de 200km... ? Nu de alta dar Fumeriu vorbeste zi de zi de evaluarea si clsaificarea domeniilor universitare... Exclusiv pe baza criteriilor internationale... Nu le vad.. Voi le vedeti? Nu este vorba cumva de frica celori de la UBB ca la mai multe domenii vor pierde lupta fata de UO? Este usor sa traiesti din glorioasa istorie, dar n-ar trebui sa fie suficient... Sa nu uitam nici de directivele UE care zic clar ca 1 universitate de stat pt. 500mii de locuitori... Apoi de ce nu apare nimic despre comasarea a mai multor universitati de stat din acelasi oras? Ma refer aici si la Cluj si la TM... La Cluj sunt o groaza de universitati de stat, dar ele nu vor fi comasate... Oare de ce? Nu vi se par interbari bune?
Postat 04 Aprilie 2010, 13:27 de preluat de la Birdy
corectie
Am uitat un "nu" ;) Nu trebuie sa te sperii de CV-l lui Fumeriu ca NU mi se pare asa de pompos.
Postat 02 Aprilie 2010, 21:29 de Birdy
nu trebuie sa te sperii
Nu trebuie sa te sperii de CV-l lui Fumeriu ca mi s epare asa de pompos. Din 1996 incoace are 15 articole ISI din care 5 ca prim autor, si cateva citari in cei 20 de ani. In esenta are un CV mediocru de cercetator. Stii cum este? Chiorul este rege in tara orbilor... :)
Postat 02 Aprilie 2010, 21:27 de Birdy
are un CV de te sperii
A terminat la Louis Pasteur, in Franta, si a fost dorit de Universitati celebre din toata lumea. CV-ul lui se gaseste usor. Deci nu e prost. Insa faptul ca e super-cercetător şi om de ştiinţă nu inseamna neaparat ca e si bun administrator. Cea mai buna masura in Invatamantul romanesc ar fi sa se intre la licee si facultati prin examen separat la fiecare institutie de invatamant. Aceea ar fi performanta, nu comunismul de admitere de acum, pe baza de dosar etc
Postat 01 Aprilie 2010, 14:46 de Funeriu e ulta-doxa
rasuflat
Ce text rasuflat. Fara pic de umor. Stai acasa un timp mai indelungat. Revino/ti , frate! Ca te pste falimentul.
Postat 31 Martie 2010, 13:41 de marin ionescu
exceptional
Exceptional acest articol. Din pacate calitatea invatzamantului romanesc lasa de dorit. Nu exista viziune, totul este imbacsit, profesorii nu sunt interesati de nou, nu exista proicte de cercetare viabile....totul este facut mai degraba pentru a ne afla in treaba.De competente nici nu mai incape vorba.....
Postat 31 Martie 2010, 13:12 de student 007
ambiguu,trist , strigator la cer!
E USOR SA CRITICAM SI SA DISTRUGEM CE AU CONSTRUIT ALTII... REFERITOR LA U.O. ROMANUL ARE O VORBA : NU MOR CAII CAND VOR CAINII ii
Postat 31 Martie 2010, 12:41 de bihorenii
misto ;)
felicitari pt. acest articol domule Chirila, sa speram ca nu se va adeveri!
Postat 31 Martie 2010, 11:42 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON