URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2013, 14:37

Unde ne plătim sănătatea?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când ministrul Sănătăţii anunţa că se gândeşte să renunţe la finanţarea spitalelor private din banii reţinuţi fiecărui cetăţean pentru asigurările sociale de sănătate (bani publici, cum ar veni), eram tentat să-i dau dreptate "din prima". Pentru că, din principiu, mi se pare corect ca o afacere privată să nu fie derulată pe banii tuturor cetăţenilor, ci doar pe cei ai investitorilor şi ai clienţilor. O excepţie aş înţelege, şi anume ca statul să susţină operatori privaţi exclusiv în domenii unde el nu asigură servicii publice, dar şi asta numai până când devine capabil să le furnizeze.

Adversarii îl acuză pe ministru că, tăind finanţarea spitalelor private, s-ar dovedi comunist. Pueril, căci dacă Nicolăescu ar fi etatist cu adevărat, ar propune naţionalizarea spitalelor private, nu s-ar mulţumi să le deconecteze de la banii CAS!

Problema nu e, aşadar, una ideologică, iar asta o ştiu şi ipocriţii care îi resping ab initio propunerea, din interese fie politice, fie economice, iar pledoariile lor pentru cheltuirea privată a banilor publici sunt bolnave. Pentru o mai bună înţelegere ne-am putea imagina cum ar fi ca statul să aibă obligaţia de a finanţa şi grădiniţele, şi universităţile private. Că accesul la educaţie, la fel precum cel la sănătate, e garantat şi el tot în Constituţie, nu? Ba da, este, dar prin sisteme publice.

Ca să nu mai lungim vorba, la o problemă practică, şi soluţia ar trebui să fie tot una strict pragmatică. Nu o putem găsi, însă, decât după ce stabilim răspunsul la întrebarea: ce ne dorim? Să finanţăm cu toţii spitalele private, chiar dacă nu are acces la serviciile lor decât o minoritate, iar majoritatea să rămână cu spitalele publice şi mai proaste? Să abolim cu totul asigurările de stat şi să ajungem ca în America, unde nu există nici noţiunea de CAS, nici cea de RCA, şi fiecare se descurcă cum poate? Sau să anulăm ori să reducem stipendiile pentru spitalele private, măcar o vreme, până când banii astfel economisiţi vor fi investiţi în modernizarea spitalelor publice, iar în paralel să cultivăm un sistem de asigurări private din care doritorii să-şi plătească sănătatea la privat?

Cred că varianta sănătoasă este cea de-a treia, şi aduc ca argument experienţa imediată. Căci, aşa cum am putut observa, după ce în ultimii doi-trei ani investiţiile în spitalele publice din Oradea au crescut spectaculos, s-au ameliorat semnificativ şi condiţiile pentru pacienţi. Ceea ce, poate nu ştiaţi, a determinat anul trecut scăderea numărului bihorencelor care au preferat să nască în Ungaria la câteva zeci faţă de câteva sute în anii precedenţi.

Sigur, ştiu că în continuare pacientul îl caută pe medicul din spitalul public tot cu plicul şi că uneori îşi cumpără pe cont propriu medicamentele, dar v-aţi gândit cum ar fi dacă reforma ar fi dusă până la capăt, iar statul ar avea voie să plătească medicii după performanţe, nu ca pe nişte funcţionari milogi? Precis nu am mai avea în spitalele publice nici asistente care să schimbe cearşaful doar pe 5 lei, nici doctori care să fugă înaintea încheierii programului la cabinetul ori clinica sa privată!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Kiss inteligentul
ca de obicei zici si tu. Cred ca n-ai facut mai nimic toata viata decat ai zis si tu. Ce ai frate cu privatii? O parte din bani, cei 10 % se duc la un spital privat in momentul in care CETATEANUL care a COTIZAT la CAS ALEGE sa se duca acolo. De ce se duce el acolo ? pentru ca beneficiaza de CURATENIE, RESPECT, SIGURANTA. Kiss, pupa tu in fund liberalii, ca de fapt asta e. Ti-ai facut boxerii maronii sa ne explici noua cat de rau e Boc. Uite frate ca astia si mai rai, Auzi tu, faci in ani de zile mici progrese sa evoluezi, sa scapi de comunism si tu ministru al sanatatii aduci lucrurile unde au fost. Sunt de acord ca trebuie atentie cum pleaca banii de la CAS la privati, dar atentie, nu taiere ab initio. Adevarul e ca fiecare ar trebui sa decida ce face cu cei 11% care ii sunt taiati din salarul sau (cumulat cu angajatorul). Atunci sa vedem... Iar despre gradinitele si scolile private e la fel EU platesc, banii mei sunt privati chiar daca mi-i ia statul. Ar trebui macar sa decid unde invata copilul meu. Dar cum am zis... domne Kiss, tre sa muncesti nu sa-ti dai cu parrerea ca si cum le-0ai sti pe toate. nu prea le stii
Postat 23 Ianuarie 2013, 11:42 de serban
XXX
Problema mare a sistemului sanitar actual,dupa parerea mea,este lipsa contributiei la asigurarile de sanatate a unor categorii de cetateni.Rromii,care in viata lor nu au muncit nicaieri,nu au platit niciodata asigurari CAS.Spitalele sint in 70 % ocupate de acesti pacienti.Nu sunt rasist dar nu mi se pare corect sistemul,din acest punct de vedere.
Postat 22 Ianuarie 2013, 19:26 de dr Hause
articol prost
As avea cateva remarci la acest asa-zis "articol": 1. Din asigurarile de sanatate, nu se finanteaza spitalele private. Se finanteaza pacientul. 2. Remarca cu nationalizarea spitalelor mi se pare o gluma. Cel putin sper ca la asta s-a gandit jurnalistul. Altfel, e grav pentru el. 3. Exemplul cu finantarea scolilor private nu are nicio legatura logica cu situatia spitalelor private. Ce e cu Constitutia? Nu platim o asigurare lunara pentru educatie. Pentru sanatate platim. 4. Plata medicilor in functie de performanta nu are nicio legatura subiectul articolului. 5. Atata timp cat asigurarile medicale la stat sunt obligatorii nu se poate vorbi atat de usor de asigurarile private. Daca ar exista optiunea renuntarii la asigurarile de sanatate la stat, atunci e alta poveste. Ca o concluzie, acest articol este slab documentat si are probleme de logica.
Postat 22 Ianuarie 2013, 16:19 de cetatean
premise false
"Pueril, căci dacă Nicolăescu ar fi etatist cu adevărat, ar propune naţionalizarea spitalelor private, nu s-ar mulţumi să le deconecteze de la banii CAS!" dupa asta nu am mai putut citi, deoarece v-ati construit o premisa totalmente falsa. ceea ce ati enuntat e dictatura si inca una violenta, militara poate si nicidecum masura socialista. pana una alta, eu nu as vrea sa mai cotizez la stat si punct, insa nu pot, sunt obligat. poate ati ajuns si d-oastra la arumentul asta, insa dupa cum va spuneam, nu v-am putut citi dupa ipotezaa flasa taman la inceput.
Postat 22 Ianuarie 2013, 15:20 de viorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON