URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2017, 11:24

Tudom or nem tudom

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stăteam, nu demult, la coadă la pui rotisat. Era frig, era foame, puii arătau tot mai ispititori, coada amintea tot mai mult de anii '80. Când, după vreo 45 de minute, am ajuns primul la tejghea, vânzătoarea a eliberat din ţeapă vreo 5 exemplare de vis. Din spate, cei 10 flămânzi ca mine priveau cu jind când la mine, când la pui.

Vânzătoarea: "Cu ce să vă servesc?". "Păi, daţi-mi-i pe toţi". Întreaga adunare a îngheţat. Am lăsat să treacă 2-3 secunde pentru efect după care am completat: "Am glumit. Daţi-mi o jumătate de pui". A izbucnit un râs general, care a disipat supărarea aşteptării într-o clipă. Am plecat lăsând în urmă bună-dispoziţie, de parcă n-am fi stat la coadă ca pe vremea lui Nea Nicu.

Săptămâna trecută, în Cetate, înainte de concertul lui Harry Tavitian, de la "Zilele Sfântului Ladislau", eram la standul de bere. Coadă scurtă, servire rapidă şi eficientă, executată de două fete şi un băiat. Ajung în faţă însetat: "Daţi-mi, vă rog, tot butoiul!". Pe feţele celor trei nicio reacţie. Mai încerc o dată, râzând: "Aş vrea să cumpăr toată berea şi să o vând la supra-preţ lângă scenă". Din nou vânzătorii s-au uitat la mine ca la un perete.

Am schimbat foaia, am cerut un pahar de Csiki Sör şi am plecat. După prima gură de bere mi-am dat seama că gluma mea semi-imbecilă nu fusese prinsă din cauză că, pur şi simplu, cuvintele din care era alcătuită nu fuseseră înţelese.

Cei trei tineri cetăţeni români de etnie maghiară de la barul improvizat abia o rupeau pe româneşte. M-am lămurit când am mers să îmi cumpăr berea numărul 2. Abia atunci m-am întristat. Nu pentru mine, ci pentru ei. Nu tricolorul sfânt şi nu stafia lui Vadim Tudor m-au împins la regrete, ci sincera compasiune pentru nişte tineri simpatici şi buni, care par condamnaţi să se poată înţelege bine cu maximum 10% din populaţia acestei ţări.

În vreme ce lumea se globalizează, iar culturile se întrepătrund, când oamenii călătoresc tot mai mult şi consumă din ce în ce mai multe resurse pentru a învăţa limbi străine, minoritatea maghiară se auto-izolează şi îşi taie sistematic liniile de comunicaţie cu exteriorul.

Să fie aceasta parte a unui plan sau o consecinţă a unor politici etnice falimentare? Cine ar avea de câştigat din aşa ceva? Categoric nu maghiarii din România, cărora li se retează o mulţime de oportunităţi pentru un trai mai bun, pentru o libertate de mişcare mai mare, pentru o perspectivă mai amplă asupra lumii.

Să-ţi ţii votanţii în ignoranţă poate avea o explicaţie din zona managementului electoral, dar să îţi "handicapezi" pe viaţă copilul spunându-i că doar o singură limbă e bună este inacceptabil.

La câteva minute după întâmplarea respectivă, Nemes István, directorul de programe al centrului cultural Posticum, spunea pe scenă (în română şi maghiară) nişte cuvinte minunate: "Muzica ne uneşte". Cu toate acestea, oricât de mult iubesc muzica, n-aş vrea ca ea să râmână singura prin care românii şi maghiarii să poată comunica pe viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru anonimul "Mesaj"
Domnu' anonim, ieșiți din ”încremenirea” gândirii și încercați să înțelegeți că rândurile mele nu relatau despre evenimentul de ”asemenea anvergură”. Povesteam o întâmplare minoră ce reflectă un fenomen major. Cât despre subiecte, mi le aleg singur. Nu primesc sfaturi și sugestii de la marii eroi anonimi lipsiți de curajul asumării propriei identități (sau le-o fi rușine de ei înșiși?). Citiți articole cu mai multe poze. S-ar putea să vă placă mai mult.
Postat 02 Iulie 2017, 17:14 de LucianCremeneanu
Ardeal
Vrem un Ardeal autonom fara miticii care fac ura intre nationalitati!
Postat 02 Iulie 2017, 10:55 de VasiMu
mesaj
Domnu Lucian Cremeneanu, e pacat, ca doar despre bere si necunoasterea limbii romane puteti relata in cazul unui eveniment de asemenea anvergura. Poate tinerii au incremenit de tupeismul tipic pe care l-ati afisat vorbindu-le ironic, adica glumind "semi-imbecil" cum va si caracterizati gluma. Norocul lor, ca n-au inteles aceasta semi-imbecilitate. Incremeniti-va linistit, dar mai incercati sa relatati si despre evenimentele culturale petrecute acolo, ca de bere stim toti...si de sti, si de nu sti romaneste, tot ai putut-o cumpara ;)
Postat 01 Iulie 2017, 08:52 de mesaj
Musai?
Roamnii din hungaria din 1918 incoace nu au avut dreptul de a vorbi limba romana in institutii, scoli,... Nu mai acasa puteau vorbi limba maicii lor. Acum nu mai pot vorbi, doar o rup pe romaneste si dupa 100 de ani au ajuns sa nici nu mai vrea sa o invete. Maghiarizarea fortata si-a facut efectul Intre 1939-1945 si in ardeal guvernarea fscista hortista a obligat romanii sa vorbeasca numai ungureste, le'a schimbat buncilor numele maghiarizandului: Ioan= Ianos, Mihai+ MyhalY, Gheorghe=GyorgY,........ astia sunt dragii de sovini care vor sa ne reproseze lipsa de toleranta si ne intreaba in Romania de ce nu vrem sa invatam noi ungureste! In hungaria lor nu ne-au lasat 100 de ani sa vorbim romaneste dar noi in Romania trebuie musai sa vorbim ungureste!
Postat 26 Iunie 2017, 17:06 de scortosul
Én tudom! Dar tu?
Nu pentru a mă da mare, dar cred că stăpânesc destul de bine limba română. Ce-i drept am terminat la Gojdu... O încurajez și pe fiica mea să cunoască și româna pe lângă măcar o limbă de circulație internațională. Să vedem cum se comportă însă o mare parte dintre concetățenii noștri? Ei sunt dispuși să fie nițel mai deschiși la minte? Să învețe puțină maghiară? Să nu-și verse aici în comentarii frustrarea și prostia? Dacă tot considerăm că ești cu atât mai mult cu cât cunoști mai multe limbi... Sau măcar să-nvețe să scrie corect în propria limbă maternă? Cu diacritice, majuscule, semne de punctuație și cât de cât coerent?
Postat 26 Iunie 2017, 16:32 de BlackCrow
Fane
... mentalitate sovina care nu isi are rostul intr-o societate asa zisa capitala art nouveau :))) in 2017 in Oradea ROMANIA! vezi salonta, carei, valea lui mihai ''tudom, nemtudom'' acelasi raspuns !!!! unde esti Gheorghiu-Dej!!! ...
Postat 26 Iunie 2017, 15:38 de User anonimizat
Ăsta-i UDMR la lucru
Își batjocoresc proprii alegători.
Postat 26 Iunie 2017, 14:08 de Oarecine
nationalizam globalizarea..
din pacate prea multi inca vad lumea lor, tara lor, felul lor ca fiind superior altor feluri, altor lumi, altor tari.. din comoditate sau din ignoranta, lumea accepta.. si uite asa jucam un joc expirat intro lume noua, intro lume amestecata, dar ne-unita. atat zic: acelasi joc.
Postat 26 Iunie 2017, 13:21 de 1dintretoti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON