URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2017, 10:09

Titlul care ar fi făcut istorie

Titlul care ar fi făcut istorie sursa foto: prisacariu.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primăvara lui '90 am văzut la cinematograf un film iugoslav din valul acela exuberant al cinemaului abia scăpat din comunism. În scena de început, lângă un individ care stă pe marginea drumului la "ia-mă nene" opreşte o ambulanţă. După ce-l întreabă unde vrea să ajungă, şoferul se întoarce spre asistentul în halat alb din dreapta: "Mai rezistă până acolo?". Era vorba despre pacient. "Mai rezistă", aprobă cadrul medical, iar autostopistul urcă în spate, pe o banchetă, având în faţă un bolnav pe targă, aflat în drumul spre spital, iar alături încă vreo patru autostopişti luaţi de pe drum.

La volanul României, deşi fără permis de conducere, Liviu Dragnea conduce în direcţia pe care o vrea el, nu cea care trebuie. Prioritatea numărul unu pare să-i fie propriul interes, nicidecum sănătatea celui semi-leşinat de pe targă. Asistentul şoferului este premierul în exerciţiu, primul prim-ministru fără portofoliu, la fel de "preocupat" de binele bolnavului ca şeful său. Ceilalţi pasageri de pe banchetă sunt colegii de partid ai şoferului, toţi cu probleme penale. Iar pacientul, aflat pe drumul tot mai lung către spital, cu şanse tot mai mici de a se face bine, este poporul român, cel care a plătit şi pentru ambulanţă, şi pentru combustibil.

Înainte de protestul de joi seară, m-am încălzit cu o bere nefiltrată în Lord's. Am stat de vorbă, printre alţii, cu un teolog, om inteligent, pe care îl respect. Neavând în faţă un habotnic, ci un tip deschis la minte, mi-am permis să-i mărturisesc o credinţă personală. Şi anume că dacă industria religioasă şi-ar mai tăia din siguranţa cu care susţine existenţa lui Dumnezeu, a acelui Dumnezeu care impregnează femei cu puterea gândului şi care îşi lasă copilul bătut în cuie pentru a sădi vina enoriaşilor, atunci religia le-ar face mult mai bine oamenilor. Căci puterea de imaginaţie este miraculoasă atunci când este liberă şi necontrolată, iar credinţa cu semnul întrebării este mult mai pozitivă în absenţa fricii.

Precum o biserică-stat fundamentalistă, nici PSD-ul nu practică credinţa, ci, mai degrabă, ştiinţa. Ştiinţa că aşa trebuie să fie. PSD nu are dubii, ci doar certitudini. PSD ştie că aşa trebuie să facă, ştie că aceasta e calea dreaptă, iar cei care îl urmează nu trebuie să aibă dubii, ci doar să le fie frică să gândească altfel. Că puterea orbeşte şi corupe s-a demonstrat prin tot ce s-a întâmplat în ultima săptămână.

Naţiunea română are nevoie din când în când de exerciţii de coeziune. Cum naţionala de fotbal nu ne mai scoate în stradă, iată că o face PSD-ul. Astfel, presa internaţională ratează un titlu care ar fi făcut istorie: "Deşi putea să se salveze de puşcărie, şeful celui mai mare partid din România a refuzat avantajele puterii şi a ajuns după gratii!". Dar astfel de gesturi-exemplu pornite din onoare şi demnitate se găsesc doar în cărţile de istorie, cărţi în care Liviu Dragnea nu va ajunge niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Opinie
Nu cunosc pe d-l autor de articol, dar ce pot spune este faptul că zicerele sale nu au darul să-i unească pe români, din contră. Mă barem românii nu ar trebui să-i dea apă la moară RÂJITORULUI DE la Cotroceni. Mă cum pot fi atât de răi oamenii, am văzut aseară pe o "reporteră" de la REALITATEA TV cum îi desconsidera pe protestatarii de la Cotroceni şi îi lăuda pe cei de la guvern, m-a scârbit, m-am gândit că ce vor să facă cu acestă ţară. Am găsit un număr pe internet 021- 5491109 să le dau telefon atunci să-i ruşinez puţin , DAR NU RĂSPUNDE NIMENI LA ACEST NUMĂR. Mă eu cred în programul PSD şi dacă bieţii protestatari nu ar fi spălaţi pe creier ROMÂNIA MEA DRAGĂ AR PUTEA AVEA UN BUN VIITOR.
Postat 10 Februarie 2017, 15:22 de Iancu_Remus
soldatii japonezi
Destui membri si simpatizanti ai PSD (vezi liderul de la Vaslui, vezi aici pe forum etc.) n-au inteles inca faptul ca au pierdul razboiul. Deci se chinuie sa nu priceapa ce se intimpla si se baricadeaza cu disperare in autismul lor tifnos si agresiv. Mesajul dat in aceste zile de sute de mii de oameni este totusi clar: nu mai vrem impunitate, privilegii, amnistii sau gratieri pentru borfasii politici si clientela lor, indiferent din ce partid ar fi si indiferent prin ce mijloace s-ar acorda ele (OUG sau lege). Nu mai acceptam netrasparenta, ciocoismul, clientelismu, arbitrariul si abuzul. Punct! E foarte simplu. Intelegeti cit mai repede, fiindca altfel o sa fiti maturati. Si sa nu va inselati: acestea nu au fost manifestatii politice in sensul de partizane (n-au iesit oamenii pentru PNL, sa nu se pacaleasca nimeni! poate nici macar pentru USR), ci pentru a pune capat modului de a guverna pe care PSD l-a ilustrat in trecut si il ilustreaza si azi in toata puritatea sa dezgustatoare. Aviz pentru PNL: daca se multumeste sa ramina in destule privinte doar un PSD mai timid, nu va supravietui prea mult.
Postat 06 Februarie 2017, 12:35 de poli
@TDS
decizia CCR 225 / 2016 invocata in justificarea OUG 13: "CURTEA CONSTITUŢIONALĂ, În numele legii, DECIDE: 1. Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bica Alina Mihaela în Dosarul nr.4397/1/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, de (..........) şi constată că dispoziţiile art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”." Deci, atat trebuia sa modifice: in loc de "in mod defectuos" sa scrie "prin incalcarea legii".
Postat 06 Februarie 2017, 12:11 de mitru
CINE NU SARE NU VREA SCHIMBARE ! CE SCHIMBARE ?
@suporter_oradean: Ce treabă putea avea Voiculescu cu OUG 13 / 2017 ? Încurci rău de tot lucrurile ! Cam la fel cum a făcut-o ieri Dan Nicușor Daniel CARE HABAR NU AVEA ce e cu proiectul de lege privind grațierea !
Postat 06 Februarie 2017, 11:47 de TDS
nici Dragnea,nici Tds
corect,nu ai cum sa-l treci in cartile de istorie pe Dragnea,omul e un mega impostor. Dar pe Tds il putem trece in cartea de istorie a trustului Impact,asa sa fie de impact stirea.Lozinca e celebra " este fraieri multi,totul e sa ii gasesti",unul il stim... Tds... Dragnea e impostor,care cred ca se gandea sa ajunga chiar presedinte,doar ca strada a luat-o inainte. Era ceva primul presedinte cu dosar penal (cica condamnare injusta,hai lasa vrajeala ca nu tine..... )Inteleg ca Voiculescu e putin suparat,nu a mers nici cu Dragea,via Iordache. Alta intrebare ?
Postat 06 Februarie 2017, 11:30 de suporter_oradean
ATUNCI A FOST OK !
Guvernul a desecretizat stenograma sedintei conduse de fostul premier Dacian Ciolos in care a fost aprobata ordonanta de urgenta provocata de Raluca Pruna si care opera modificari in Codul penal si Codul de procedura penala pentru a le pune in acord cu 15 decizii ale Curtii Constitutionale. Aceasta ordonanta de urgenta, aprobata in mai 2016, a fost deseori invocata in discursul PSD in sprijinul OUG 13 promovata de Florin Iordache. In acea sedinta, Raluca Pruna a argumentat necesitatea promovarii unei OUG prin faptul ca un text declarat neconstitutional trebuie adus in conformitate cu cerintele Curtii Constitutionale in 45 de zile. "De ce ordonanta de urgenta acum? Pentru ca suntem la doi ani de cand s-a adoptat acest Cod si suntem dincolo de cele 45 de zile in care trebuia sa punem in acord numeroase texte Avem peste 20 de decizii ale Curtii Constitutionale cu impact semnificativ asupra Codului de procedura penala si care impun interventii importante asupra unor institutii legislative", spunea atunci Raluca Pruna,
Postat 06 Februarie 2017, 10:45 de TDS
CARE E DIRECTIA BUNA ?
Deci ce spune Comisia de la Veneţia nu e bine. S-a abrogat OUG ! Tot nu e bine ! Care este până la urmă direcția bună ? Înțeleg că abuzurile D-nei Lascu sunt OK: Ce să vezi, de când nu mai e Coldea au prins și judecătorii curaj. Tot mai multe dosare se întorc la DNA ! Procurorii ăia or fi săvârșit și ei un abuz în serviciu ? În sensul că au lucrat defectuos prin încălcarea legislației penale. Zic.....
Postat 06 Februarie 2017, 10:25 de TDS
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
“Comisia susține că asemenea prevederi penale generale sunt foarte problematice, atât cu privire la cerințele calitative ale articolului 7 al CEDO, cât și la alte cerințe fundamentale conform principiului suveranității legislative, precum previzibilitatea și acuratețea juridică și susține, de asemenea, că acestea sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive (conform Liivik v. Estonia, 25 iunie 2009) […] 102. Pe această bază, Comisia de la Veneția consideră prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu, excesul de autoritate și expresii similare trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparțialității administrației publice, șamd.“
Postat 06 Februarie 2017, 10:19 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON