URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
01 Aprilie 2019, 16:21

Tipologia studentului care eşuează

Tipologia studentului care eşuează foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Învăţământul universitar din România a fost deseori criticat. Taberele sunt împărţite în general în două: cei care blamează "sistemul" şi cei care blamează noile generaţii. De vină ar fi sistemul pentru că nu e adaptat nevoilor pieţii sau nivelului studenţilor. Sau de vină sunt studenţii deoarece sunt delăsători şi dezinteresaţi.

Adevărul este undeva pe la mijloc. Da - învăţământul universitar din ţară e prin multe locuri şubred, dar dacă e să privim în trecut la cum se preda pe vremuri - cu patru ore de dictare la foc rapid, fără pauză, şi manuale din 1968 - şi ne uităm apoi în prezent, evoluţia e clară. Nu un germene perfect, dar un germene care a încolţit.

Nu acelaşi lucru îl putem spune însă despre studenţi. Studenţia era în preajma Revoluţiei apanajul celor care rezistau psihic la examenele tăioase şi grele de intrare în universitate, la cei minimum patru ani obligatorii de studii premergători sistemului Bologna şi unei probe de foc continue lipsite de surse de informare precum internetul, metode de predare inovatoare ori condiţii de bază precum hârtia de WC sau clanţa curată în toaleta facultăţii. În 2019 însă oricine poate fi student. Bani să ai, că restul vine de la sine. Comparativ cu 1997 când am intrat eu la prima facultate, în ultimii ani numărul celor dornici de o diplomă a explodat pur şi simplu. Dacă eu am dat examen din trei materii şi-am concurat cu alţi patru-cinci oameni pentru unul din cele 20 de locuri exclusiv bugetare, azi găseşti loc aproape la orice facultate, cu intrare pe bază de dosar, eventual un test de abilităţi în rare ocazii.

Şi tocmai acest nou "sistem" a dus la ceea ce numesc în titlu "tipologia studentului care eşuează". Deoarece atunci când ceva nu necesită efort, acel ceva îşi pierde din valoare şi gradul de atracţie. Devine comun, ca respiratul. Nu e de mirare, deci, că e plină piaţa muncii de absolvenţi de Litere care ştiu vreo 300 de cuvinte de bază în engleză sau germană şi care n-au citit nici strictul necesar din programa universitară. Ori de absolvenţi de Informatică care ştiu să pornească un joc sau să reinstaleze un Windows dar care se poticnesc în termeni precum "ARP", "POSIX", sau "decompilare".

Studentul care eşuează nu are de obicei un scop bine definit. A venit pentru diplomă. Orice diplomă. I-o cer părinţii sau i-o impune societatea. Lucrează ca vânzător undeva şi nu vrea mai mult. Pe la cursuri îl vezi rar, iar când vine e cu degetele pe telefon şi niciodată ridicate ca să dea un răspuns la seminarii. Studentul care eşuează bâlbâie subiectele la examenele orale şi se milogeşte pentru o notă de trecere. În majoritatea cazurilor nu-şi lasă anul universitar nepiperat cu restanţe. Materiile predate îl depăşesc, expresiile folosite de cadrele didactice îl depăşesc, iar dacă-l întrebi când se apucă de lucrarea de licenţă sau dizertaţie răspunsul variază între "mai am vreme" sau "o las pe toamnă".

Studentul care eşuează termină cumva facultatea, îşi obţine diploma, îşi face poze îmbrăcat în togă neagră şi cu chipiul de absolvent pe cap după care ia o pauză. A studiat trei ani, e vremea vacanţei. Îşi va căuta de lucru peste un an, rareori în domeniul pe care l-a absolvit şi în marea parte a cazurilor revenind la job-ul din studenţie: băiat la benzinărie, secretară, angajat în supermarket. Peste alţi cinci ani va fi tot acolo, cu acelaşi salariu şi aceeaşi diplomă de studii în sertar. Cunoscuţilor le spune că a terminat "Relaţii Europene" sau "Dreptul", se făleşte cu asta - are diplomă; lucrează la benzinărie.

Studentul care eşuează va încerca în unele situaţii să-şi găsească loc de muncă în domeniul în care a fost pregătit să activeze. Va dori să se facă programator sau jurist sau asistent social. Unii îl vor şi angaja, că doar are diplomă. Problema e că în trei ani el n-a prea fost la cursuri, iar când a fost a stat pe Instagram, YouTube sau Facebook. Nu ştie ce e o variabilă, care e diferenţa dintre "penal" şi "civil" sau cum să lucreze cu persoanele defavorizate. Nimic din ceea ce i s-a predat i-a rămas întipărit în minte. Cumva a făcut slalom printre restanţe vreme de şase semestre, a luat notă de trecere la examenul final şi acum - când a venit vremea să se folosească de acei ani de studiu - constată că totul îi e străin. Va fi dat afară şi se va angaja taximetrist. În serile fără clienţi va sta aplecat pe geamul maşinii şi le va povesti colegilor din parcare despre cât de hain e fostul lui şef. Despre cum n-a fost înţeles. Societatea nu i-a acordat şanse, taxele sunt mari, partidele sunt de vină. Are deja peste 30 de ani şi încă locuieşte cu părinţii. Visează să ajungă patron. Dar s-a învăţat să nu mai spună nimănui ce specializare a absolvit. Pentru că are o ancoră care-l jenează, iar ancora e sub forma unei hârtii oficiale dintr-un sertar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Stefan131
Nu au semnat studenții petiție ca să se facă 3 ani în loc de 4. Reglementarea e la nivel european; ține de sistemul Bologna și e în folosul studentului. Asta deoarece cu acea diplomă poți merge să lucrezi în alte țări asimilate în conglomeratul Bologna, deoarece diploma e recunoscută de ele. Se fac 3 ani în loc de 4 deoarece sistemul Bologna prevede studiu individual, acasă; așa că a elimint un an în ideea că studentul îl va recupera în timpul din afara orelor de curs, prin studiu individual. Că studentul român nu înțelege asta și preferă să stea pe Facebook în acel timp e o cu totul altă mâncare de pește. Legat de elevi - eu nu cunosc nici măcar unul care să lucreze. Asta deoarece e interzis să angajezi persoane sub 18 ani iar elev presupune în 99% din cazuri să ai vârsta sub cea a majoratului. Deci cade și teoria elevului obligat de împrejurări să care saci cu var. Paralela Kaufland/ONG e ciudată; nu te obligă nimeni să te angajezi nici la Kaufland, nici la un ONG. Faci studii superioare tocmai pentru că vrei o displomă CU AJUTORUL CĂREIA să te poți angaja. Până o obții nu ai cum lucra nici ca psiholog, nici ca medic, nici ca preot. Nu e o tragedie nedreaptă, e mersul normal al lucrurilor. Așa că da - n-ai studiile superioare finalizate - te angajezi undeva unde nu se cer, cât ești student. Ca s-o scurtăm: lucrez de la 18 ani. Am lucrat mereu în paralel cu cursurile, pe salarii de mizerie, cu șefi fără chef. E nasol - știu - dar n-ai ce face. Nu e o situație limitată la România ci e valabilă oriunde în lume: n-ai studiile superioare finalizate - vinzi cafea la Starbucks sau cureți mese la KFC. După ce ai diploma te poți angaja ca programator sau jurist sau ce vrei tu, pe ce salariu crezi tu că e în concordanță cu statutul tău social și sistemul de valori meritocratice propriu. Legat de motivație: spui că da - aveți manuale, Internet, condiții, săli curate, suporturi de curs în format electronic, DAR ”sa stii ca nici manualele nici internetul nu te motiveaza sa-ti misti curul”. Păi să nu ne fie cu supărare - dar din moment ce voi aveți toate condițiile și NICI ASTA nu vă motivează, ce altceva ar face-o? Zici că e treaba profesorilor să vă motiveze? Eu zic că treaba lor e să vă educe; motivația vine intrinsec și se presupune că o ai din momentul în care ai aplicat la ciclul de licență cutare. Ai dat la facultate - vrei deci să faci o facultate. De unde atunci nevoia profesorilor de a te ”motiva” să o faci? Nu depinde asta de tine și doar de tine? Hai să nu mai dăm vina pe profesori pentru că alții n-au pur și simplu chef să învețe. Vorba ta: ”ce semeni, aia culegi”. Cât despre ce simplu e să iei bacalaureatul, cifrele te cam contrazic: în 2018 rata de promovare a bacalaureatului a fost de 67,7% dintr-un total de 136.866 de candidaţi înscrişi. Asta în condițiile în care în învățământul liceal au fost înscriși 673.615 de elevi (fără a-i mai socoti pe cei care au ales să nu mai facă liceul). Calculează tu cu aproximație atunci procentul tinerilor cu vârste între 14 și 18 ani, români, care au promovat bacul în 2018. Tu zici că e ușor. O fi. Eu zic că pur și simplu e plină țara de adolescenți fără diplome.
Postat 20 Aprilie 2019, 08:47 de Razvan_T_Coloja
nu
Nu cred ca au semnat studentii petitie sa se faca 3 ani in loc de 4 si sa se elimine examenele de admitere grele. Nici nu cred ca le convine ca la multe examene oricine e capabil sa isi arunce ochii pe niste slideuri timp de cateva ore obtine nota de trecere si va concura cu el pe postul pe care si-l doreste. Nici nu cred ca le convine ca exista 10 sesiuni de restante, asa incat oricine, indiferent cat de prost sa isi ia examenele si sa treaca in anul urmator. Nu poti sa judeci pietrisul ca trece prin sita rupta. Da, multi elevi muncesc, pentru ca ghici ce, trebuie sa se intretina din ceva, iar majoritatea facultatilor nu ii invata sa faca nimic concret, practic. Nu te poti duce sa practici teologia, medicina, psihologia, dreptul fara un atestat de libera practica. ,,DARRRR exista ONG-uri in care poti sa te anagajezi si sa practici, cine te opreste mai? Cineeeeeee?!!!'' poate faptul ca la Kaufland se plateste mai bine decat sa lucrezi intr-un ONG? Zic si eu... Practica inseamna de multe ori: ,,Gasiti o persoana in domeniu care sa va dea o semnatura ca ati facut voluntariat'', nu conteaza ca persoana aia te invata ceva concret, te pune sa faci si tu acel lucru, iti ofera feedback, ori te pune sa ii faci cafeaua si sa faci curat si sa dai cu mopul. Dar despre asta nu se vorbeste... Eu cred doar ca unii oameni au vazut o oportunitate sa transforme facultatile in fabrici de diplome si au profitat.
Postat 03 Aprilie 2019, 00:23 de Stefan131
nu
Totul e legat de sistemul de invatamant care e dezastruos din foarte multe puncte de vedere. Eu am dat bacalaureatul acum 2 ani si o sa iti dau exemplu cum a decurs pregatirea oferita de profesori pentru mine. Profesoara de limba si literatura romana nu a parcurs cu noi nici macar un singur model de examen pana la capat si de cele mai multe ori nici nu venea la ora. Nu pot spune ca nu a facut nimic totusi, ne povestea romanele la ora si cam atat.Eu le citisem inainte si ma uitam fie pe tavan fie pe telefon. Facea asta ca sa se asigure ca toti stiu despre ce e vorba si toti vor putea sa scrie ceva in lucrarea de bac. E ca un fel de comunism implementat in scoala. Nu am facut nicio ora de engleza timp de 2 ani, din clasa a X-a. Profesoara venea si ne povestea ce face acasa, ce nu ii convine, cum se intelege cu sotul ei. Nu a stiut cum sa se impuna. Colegii puneau manele la maxim cu boxa portabila si isi bateau joc de ea(la fiecare ora). La istorie primeam test in fiecare saptamana. Indiferent de ce scriam primeam nota patru, iar profesorul punea presiune pe parinti la sedinta cu parintii sa isi dea copiii la meditatii ca altfel nu trec. Materia optionala la care am ales sa dau bacalaureatul a fost psihologia. Nu am facut o ora de psihologie, nu am vazut cum arata manualul pana in clasa a XII-a. Acelasi profesor preda si economie, filozofie, sociologie, logica, nici din astea nu am facut nici macar o singura ora. Omul se certa cu elevii, de ce nu vor sa invete, de ce nu mai sunt ca generatiile celelalte care erau de zece ori mai bune si isi dadeau interesul si erau harnici. Tie ti se pare ,,subred''? Mie mi se pare o bataie de joc, sub orice critica, mi se pare o mizerie. Da, avem internet, avem manuale, dar sa stii ca nici manualele nici internetul nu te motiveaza sa-ti misti curul si sa inveti un limbaj de programare, o limba straina, sa intelegi luceafarul. Fara ajutor si fara motivatie 90% din elevi trec prin liceu ca gasca prin apa. Degeaba au elevii manuale daca atunci cand profesorul cere sa deschida la pagina 40, vezi ca din clasa il au 3 copii din 31 si restul il lasa acasa. Si chiar exemplul asta real spune ceva despre profesor mai mult decat spune despre elevi. E de ajuns sa ne uitam la examenul de bacalaureat si sa vedem ca e facut sa il ia oricine, indiferent de capacitatile lui reale. Examenul de bacalaureat care ar trebui sa ii separe pe care care vor sa invete cu adevarat carte si cei care nu vor. In realitate poti lua lejer peste 8 la romana stand cu capul pe banca la ora si ascultand ce povesteste profesoara, mai scrii un antonim, mai explici o cratima, mai scrii un text argumentativ si aia e. Situatia nu sta diferit la alte discipline cum ar fi istoria, examen la care iei nota de trecere daca stii in ce secol traiesti, ce e ala secol si sa copiezi dintr-o parte in alta cu ghilimele. La psihologie examenul a fost cel mai usor dintre toate disciplinele. Grila aia poate fi rezolvata perfect de o persoana care nu a citit manualul, pentru ca sunt intrebari logice si simple. Daca ii dau mamei mele testul pe care l-am avut eu la bacalaureat ia peste 5 in conditiile in care ea nu a studiat niciodata o astfel de disciplina si nu are habar nici ce e. Exista o zicala simpla, ce semeni aia culegi.
Postat 02 Aprilie 2019, 22:39 de Stefan131
Cat de mult adevar
Este o radiografie a tinerilor, elevi sau studenti, din zilele noastre.Va apreciem pentru articolele interesante si actuale si asteptam cu interes solutiile la toate aceste probleme expuse de dumneavoastra.Poate asa, tara aceasta va avea un viitor mai bun.
Postat 02 Aprilie 2019, 08:25 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON