URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2019, 16:21

Tipologia studentului care eşuează

Tipologia studentului care eşuează foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Învăţământul universitar din România a fost deseori criticat. Taberele sunt împărţite în general în două: cei care blamează "sistemul" şi cei care blamează noile generaţii. De vină ar fi sistemul pentru că nu e adaptat nevoilor pieţii sau nivelului studenţilor. Sau de vină sunt studenţii deoarece sunt delăsători şi dezinteresaţi.

Adevărul este undeva pe la mijloc. Da - învăţământul universitar din ţară e prin multe locuri şubred, dar dacă e să privim în trecut la cum se preda pe vremuri - cu patru ore de dictare la foc rapid, fără pauză, şi manuale din 1968 - şi ne uităm apoi în prezent, evoluţia e clară. Nu un germene perfect, dar un germene care a încolţit.

Nu acelaşi lucru îl putem spune însă despre studenţi. Studenţia era în preajma Revoluţiei apanajul celor care rezistau psihic la examenele tăioase şi grele de intrare în universitate, la cei minimum patru ani obligatorii de studii premergători sistemului Bologna şi unei probe de foc continue lipsite de surse de informare precum internetul, metode de predare inovatoare ori condiţii de bază precum hârtia de WC sau clanţa curată în toaleta facultăţii. În 2019 însă oricine poate fi student. Bani să ai, că restul vine de la sine. Comparativ cu 1997 când am intrat eu la prima facultate, în ultimii ani numărul celor dornici de o diplomă a explodat pur şi simplu. Dacă eu am dat examen din trei materii şi-am concurat cu alţi patru-cinci oameni pentru unul din cele 20 de locuri exclusiv bugetare, azi găseşti loc aproape la orice facultate, cu intrare pe bază de dosar, eventual un test de abilităţi în rare ocazii.

Şi tocmai acest nou "sistem" a dus la ceea ce numesc în titlu "tipologia studentului care eşuează". Deoarece atunci când ceva nu necesită efort, acel ceva îşi pierde din valoare şi gradul de atracţie. Devine comun, ca respiratul. Nu e de mirare, deci, că e plină piaţa muncii de absolvenţi de Litere care ştiu vreo 300 de cuvinte de bază în engleză sau germană şi care n-au citit nici strictul necesar din programa universitară. Ori de absolvenţi de Informatică care ştiu să pornească un joc sau să reinstaleze un Windows dar care se poticnesc în termeni precum "ARP", "POSIX", sau "decompilare".

Studentul care eşuează nu are de obicei un scop bine definit. A venit pentru diplomă. Orice diplomă. I-o cer părinţii sau i-o impune societatea. Lucrează ca vânzător undeva şi nu vrea mai mult. Pe la cursuri îl vezi rar, iar când vine e cu degetele pe telefon şi niciodată ridicate ca să dea un răspuns la seminarii. Studentul care eşuează bâlbâie subiectele la examenele orale şi se milogeşte pentru o notă de trecere. În majoritatea cazurilor nu-şi lasă anul universitar nepiperat cu restanţe. Materiile predate îl depăşesc, expresiile folosite de cadrele didactice îl depăşesc, iar dacă-l întrebi când se apucă de lucrarea de licenţă sau dizertaţie răspunsul variază între "mai am vreme" sau "o las pe toamnă".

Studentul care eşuează termină cumva facultatea, îşi obţine diploma, îşi face poze îmbrăcat în togă neagră şi cu chipiul de absolvent pe cap după care ia o pauză. A studiat trei ani, e vremea vacanţei. Îşi va căuta de lucru peste un an, rareori în domeniul pe care l-a absolvit şi în marea parte a cazurilor revenind la job-ul din studenţie: băiat la benzinărie, secretară, angajat în supermarket. Peste alţi cinci ani va fi tot acolo, cu acelaşi salariu şi aceeaşi diplomă de studii în sertar. Cunoscuţilor le spune că a terminat "Relaţii Europene" sau "Dreptul", se făleşte cu asta - are diplomă; lucrează la benzinărie.

Studentul care eşuează va încerca în unele situaţii să-şi găsească loc de muncă în domeniul în care a fost pregătit să activeze. Va dori să se facă programator sau jurist sau asistent social. Unii îl vor şi angaja, că doar are diplomă. Problema e că în trei ani el n-a prea fost la cursuri, iar când a fost a stat pe Instagram, YouTube sau Facebook. Nu ştie ce e o variabilă, care e diferenţa dintre "penal" şi "civil" sau cum să lucreze cu persoanele defavorizate. Nimic din ceea ce i s-a predat i-a rămas întipărit în minte. Cumva a făcut slalom printre restanţe vreme de şase semestre, a luat notă de trecere la examenul final şi acum - când a venit vremea să se folosească de acei ani de studiu - constată că totul îi e străin. Va fi dat afară şi se va angaja taximetrist. În serile fără clienţi va sta aplecat pe geamul maşinii şi le va povesti colegilor din parcare despre cât de hain e fostul lui şef. Despre cum n-a fost înţeles. Societatea nu i-a acordat şanse, taxele sunt mari, partidele sunt de vină. Are deja peste 30 de ani şi încă locuieşte cu părinţii. Visează să ajungă patron. Dar s-a învăţat să nu mai spună nimănui ce specializare a absolvit. Pentru că are o ancoră care-l jenează, iar ancora e sub forma unei hârtii oficiale dintr-un sertar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
.
Știi ce nu e peste tot în lume și în România este? Căminele universităților! Stau câte 5 STUDENȚI într-o camera de cămin de câțiva metri pătrați. Nimănui nu-i pasă că sunt celule în închisoare care arată FIX la fel. Tu ești ceva de genul, eu nu am avut problema asta pentru că am studiat în orașul meu, restul sunt niște proști care stau cu carasu în sus și de asta eșuează, haha. Nu e chiar așa... Nu ai idee ce înseamnă să încerci să înveți când mai stai cu încă 4 oameni în cameră(care mai cheamă și prieteni non stop) Unu vrea să asculte muzică, unu își usucă părul cu uscătorul , unu își taie unghiile, unu se uită la un film pe calculator cu volum dat tare. Baftă prietene la învățat, să te văd. Nu e normal din nou, dacă cineva din străinătate vede în ce condiții trebuie să stea studenții români ar spune că nu e adevărat și fac mișto de el. În cămine în care înca 2 persoane sunt îngrămădiți ca sardinele 5 oameni. Măcar pe hârtie să îndeplinească... Seara se repetă. La 8 jumate seara unu vrea să doarmă cu lumina stinsă că oricum are 8 restanțe și o să repete anul, altul abia a ajuns de la cursuri și vrea să învețe pentru testul de mâine, altul vrea să cheme niște prieteni cu care să bea în cameră, altul vrea să cânte la chitară, altul să vorbească pe skype cu cineva. Înțelegi? Știi ce nu e la fel în toată lumea? Practica! În alte țării există practică... cum să îți spun... practică adevărată. Nu o oră la jumătatea semestrului în care ești înștiințat că facultatea nu îți poate oferi un loc de practică și că dacă nu o să faci nu știu câte ore te alegi cu restanță. Say what? Da, cam ăsta e adevărul. În România te duci și faci cafele ori speli cu mopul pe jos pentru o semnătură ca ai făcut nu știu câte ore și îți dă omul ăla sociolog, asistent social, psiholog sau ce e semătura. Sunt studenți psihologi care termină masterul în psihologie clinică și nu au văzut în viața lor un om cu o tulburare, dar ei sunt masteranzi în psihologie clinică. Vor eșua fix cum ai spus tu, pentru că nu și-au format aptitudinile necesare pentru a lucra în domeniul ăsta. Dar universitatea unde era atunci când trebuia să îi pregătească și să le ofere ore de practică adevărate și nu caca maca ce se face la noi? Dar despre asta să nu vorbim că nu dă bine... https://www.romaniatv.net/cum-arata-celula-in-care-si-a-petrecut-noaptea-elena-udrea-foto_201608.html#n
Postat 11 Septembrie 2019, 00:10 de Stefan131
Vrei sa vorbim despre educație?
Vrei sa vorbim de adevar undeva la mijloc? https://m.monitorulsv.ro/Local/2019-01-24/Elev-fugarit-cu-mopul-prin-clasa-de-profesorul-de-franceza-la-scoala-din-Gramesti https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6-5/epidemie-de-mita-profesoara-de-la-facultatea-de-medicina-arestata-vindea-examene-pe-bani-si-parfum-132194.html Cand iti mai vine boss sa scoti un porumbel de genu :,,adevarul este undeva la mijloc" încearca sa locuiesti si sa inveti vreo 6 ani cu inca 3 tipi si iubitele lor (pentru ca desi exista reguli si camere de supraveghere, ele nu se respecta decat daca dai si tu ceva cui trebuie) . Nu te oftica cand vezi ca doi din colegii tai sunt repetenti si regulamentul nu le permite sa primeasca loc. Ti se va spune ca e o greseala si daca insisti vei fi exmatriculat cu tot cu figurile tale. Ce bucatarie prietene, nu vei avea unde sa pui o masã. O sa iti faci temele in pat cand vor dori repetentii sa te lase sa inveti, ori sa dormi. Încearca, apoi vorbim noi despre adevaruri care sunt undeva la mijloc. Vei avea apa caldã cu țârâita (inclusiv iarna cum eu nu am avut doua saptamani) si vei avea de ales sa te îmbolnavesti (si sa dai o gramada de bani pe pastile ori sa ajungi la spital asa cum au ajuns o colega) ori sa faci baie la alt camin riscand exmatricularea. Hai boss incearca experimentu asta si vorbim dupa de adevaruri undeva la mijloc.
Postat 01 Septembrie 2019, 14:34 de Stefan131
Vrei sa vorbim despre educație?
Vrei https://www.google.com/amp/s/m.stirileprotv.ro/lbin/amp/index.php%3farticle_id=3799891 Sã https://www.fanatik.ro/inregistrari-revoltatoare-la-gradinita-in-iasi-gatu-matii-porcule-asa-vorbesc-educatoarele-cu-copiii-de-nici-5-ani-18880701 Vorbim https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/elev-batut-crunt-la-un-liceu-din-giurgiu-ancheta-dupa-cinci-luni-de-la-agresiune-997134 Despre https://observator.tv/social/plosnitele-invadat-caminele-studentesti-bucuresti-307306.html Educația https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cu-sobolanii-in-camin-un-student-al-universitatii-bucuresti-a-publicat-conditiile-in-care-traieste-1059947 Din http://m.ziare.com/scoala/student-la-arhitectura-exmatriculat-dupa-ce-s-a-plans-ministerului-de-conditiile-din-facultate-1344463 România https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/in-genunchi-pentru-o-nota-mai-mare-acuzatii-grave-la-adresa-unui-profesor-de-matematica-de-la-colegiul-tudor-vianu-483909 ?????
Postat 01 Septembrie 2019, 14:05 de Stefan131
.
Vrei sa vorbim despre educația din România? https://www.b1.ro/stiri/eveniment/elevi-de-la-licee-de-top-din-capitala-umiliti-de-o-profesoara-de-istorie-esti-grasa-de-nu-incapi-in-oglinda-ai-programare-la-doctor-ma-doare-la-basca-audio-264934.html https://www.presasm.ro/foto-revoltator-elev-umilita-la-carei-tunsa-in-fata-clasei-in-rasetele-colegilor/ ,https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/sticla-cu-alcool-cazuta-din-buzunarul-unui-profesor-la-ore-era-telefonul-se-apara-el-1004467 https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-16/profesorul-de-betie-un-dascal-al-universitatii-din-oradea-s-a-dus-beat-la-facultate-si-a-cazut-pe-scari-126325.html https://observator.tv/educatie/profesoara-matematica-eleva-nicolae-balcescu-constanta-287287.html https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/scandal-la-scoala-profesoara-acuzata-ca-isi-terorizeaza-elevii-1023711 https://m.adevarul.ro/locale/buzau/video-victorie-instanta-elevului-hasdeu-sanctionat-facut-haz-indecenta-profesoarei-desen-1_5cfe934e892c0bb0c63880ce/index.html https://www.google.com/amp/s/www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/un-profesor-din-caracal-condamnat-la-inchisoare-cu-suspendare-dupa-ce-i-a-spart-buza-unui-elev-1107112 https://m.mediafax.ro/social/profesor-de-sport-din-bistrita-nasaud-condamnat-la-4-luni-de-inchisoare-dupa-ce-a-lovit-doi-elevi-totul-a-pornit-de-la-o-minge-17945073 https://www.libertatea.ro/stiri/o-profesoara-fost-condamnata-la-inchisoare-cu-suspendare-si-la-munca-folosul-comunitatii-luase-spaga-400-de-euro-2153574 https://m.mediafax.ro/social/rele-tratamente-la-scoala-o-invatatoare-din-botosani-este-acuzata-ca-a-batut-un-elev-de-7-ani-pana-l-a-invinetit-18168239 https://m.mediafax.ro/social/sentinta-pentru-cuvinte-dure-la-scoala-invatatoare-condamnata-in-prima-instanta-pentru-ca-a-jignit-elevii-18091441 https://a1.ro/xtranightshow/video/fiul-marei-banica-de-sapte-ani-a-fost-batut-de-invatatoarea-de-70-de-ani-orice-iar-fi-facut-nu-avea-niciun-drept-sa-dea-in-copilul-meu-id816261.html http://m.ziare.com/scoala/teleorman-mai-multi-parinti-isi-retrag-copiii-de-la-scoala-din-cauza-unei-invatatoare-1533729 https://m.realitatea.net/copii-terorizati-de-invatatoare-la-o-scoala-din-bacau_1947511.html https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3750046 Vrei https://youtu.be/nLP3rSJUBs4 Sã https://www.voceavalcii.ro/24839-bataie-cu-conotatii-sexuale-intre-profesori-la-cn-lahovari.html Vorbim https://m.adevarul.ro/locale/constanta/profesor-universitar-condamnat-definitiv-inchisoare-suspendare-continua-predea-tolereaza-invatamantul-romanesc-situatii-1_5c2c79b2df52022f7524425c/index.html Despre https://m.adevarul.ro/locale/iasi/parinti-copii-revolta-comuna-dirigintelui-profesor-colegiu-renumit-acuzat-tortura-psihologica-Sase-colege-ajuns-psiholog-1_5c87a464445219c57e28e05f/index.html Educatie https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-35/un-copil-de-trei-ani-a-murit-in-fosa-septica-a-scolii-presedintele-klaus-iohannis-moartea-baiatului-este-revoltatoare-148326.html Din https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/exclusiv-eleva-umilita-de-profesor-in-sala-de-judecata-a-eram-hiperexcitata--218234.html România https://observator.tv/social/invatatoare-braila-condamnata-penal-elevi-rahati-va-primi-salariu-de-merit-305468.html ?
Postat 01 Septembrie 2019, 02:07 de Stefan131
.
Nu cred că e indicat să spui că ,,adevărul este undeva la mijloc''. Acum 2 ani un elev minor s-a sinucis după ce profesoara cu care întreținuse relații sexuale, și care-i purta în pântece fiul, s-a despărțit de el.https://www.libertatea.ro/stiri/profesoara-din-neamt-retinuta-pentru-act-sexual-cu-un-minor-elevul-s-sinucis-1745175 O să spui că e un caz izolat, doar că nu e. https://www.youtube.com/watch?v=zj3XbREyWFc&t=3s https://www.youtube.com/watch?v=WUUbTZ_PxtM Data viitoare când spui că adevărul este undeva pe la mijloc gândește-te că un copil a ajuns cu comoție cerebrală la spital din cauză că nu a vrut să-și facă rugăciunea la ora de religie pentru că are o credință diferită. https://www.youtube.com/watch?v=IUnMgpKzILI&t=134s Și din nou nu este un caz izolat https://www.youtube.com/watch?v=kVgYIZYchWE&t=53s https://www.youtube.com/watch?v=JNOR15d1FBw https://www.youtube.com/watch?v=kVgYIZYchWE&t=59s Când îți vine să spui că sistemul nu e atât de rău gândește-te la faptul că o profesoara care spune că are un cuțit în geantă și că oricine se pune cu ea va fi mâncat de viermi predă în continuare. Just think about it... https://www.youtube.com/watch?v=but-3j-hqnA Și nu e singurul caz de profesoară cu probleme psihice, aptă pe hârtie. https://www.youtube.com/watch?v=Y5eGehU0whY https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/profesorul-criminal-din-mioveni-trimis-in-judecata-dec-i-e-bolnav-psihic.html Înainte să spui că adevărul e undeva pe la mijloc, fă un exercițiu de empatie și pune-te în piele unui părinte al cărui copil învață cu un astfel de profesor. Așa se vorbește cu un copil de clasa întâi, adică anul ăla în care învață să scrie și să țină un stilou cum trebuie în mână. Și mai sunt cazuri https://www.youtube.com/watch?v=Uy0X3WT1PV0 Gândește-te la faptul că elevii nu au voie măcar cu telefoane la oră. Există sute de cazuri de copii ale căror telefoane sunt confiscate dacă încearcă să înregistreze un profesor abuziv, înregistrările sunt șterse și nimeni nu află. Vrei să vorbim despre sistemul de educație? Asta e prietene definiția sistemului de educație, titlul ăsta e definiția sistemului ăsta infect din toate punctele de vedere. https://adevarul.ro/educatie/scoala/ni-s-a-cerut-luam-handicapatul-plecam-scoala-confesiunea-mamei-unui-copil-adhd-1_5c65b146445219c57e26252c/index.html. Dacă vrei exemple de la școlile la care am învățat eu și despre care s-au făcut știri îți dau și din alea. Dar cred că deja nu mai are rost să mai demonstrez nimic. Eu zic că orice schimbare începe prin conștientizare. Hai să conștintizăm că am rămas în anii 1800 cu sistemul de educație și să plecăm de acolo. 15% din profesorii din bucuresti sunt bolnavi psihic și tot ce primesc e o recomandare să meargă la medic, ATÂT. Să conștientizăm zic.
Postat 31 August 2019, 04:06 de Stefan131
.
Deci de fapt nu contează că într-un liceu în clasa a XII-a profesoara de limba și literatura română nu venea nici măcar la jumătate din orele la care ar fi trebuit să fie prezentă, nu contează că 2 ani nu am făcut engleză pentru că profesoara nu avea habar cum să se impună și nu accepta să ia nicio măsură disciplinară împotriva celor care o deranjau, nu contează că nu am făcut o oră la școală din disciplinele logică, psihologie, sociologie, filozofie, economie, nu contează că la istorie o clasă întreagă a fost ținută în note de 4 și 5 un an întreg și profesorul punea presiuni pe părinți la ședințe să fie dați la meditații elevii, nu contează că timp de 2 ani nu am făcut matematică ci am fost puși să copiem de la pagina x la pagina y în timp ce profesoara își făcea temele cu fiica ei care era în clasa a II-a sau a III-a și toată lumea avea media 10, nu contează că dirigintele le permitea elevilor să-și motiveze singuri absențele în timpul orei de dirigenție(și nu am făcut nicio oră de dirigenție), nu contează că la sport nu aveam nici măcar teren, ci o cămăruță cu două bănci pe care nici măcar nu încăpeam toată clasa și doua saltele mizerabile de îți era scârbă să le atingi. Și acum cred că te întrebi: ,,bine mă dar ce treabă are asta cu facultatea și cu articolul meu. ''.ASTA este fundația, baza pe care o au foarte mulți studenți care intră la facultate, atât din punct de vedere al informațiilor, aptitudinilor exersate, dar mai ales din punctul de vedere al atitudinii față de învățământ, învățat. În articolul tău ai scris doar despre faptul că unor studenți le place să stea cu mătărânga în sus și că asta e cauza pentru care eșuează. Poate stau cu mătărânga în sus pentru că timp de ani întregi au fost ,,educați'' că așa merg lucrurile, că își pot motiva singuri absențele, că profesor poate să fie orice prost care nici măcar nu vrea să-și predea materia, că nu e nevoie de efort pentru a trece peste un ciclu de învățământ. Poate stau cu mătărânga în sus pentru că au lacune uriașe și își dau seama că nu mai pot face nimic acum, că ar trebui să renunțe la facultate și doi ani să învețe fundamentele alea care nu le-au fost predate și explicate. Poate stau cu mătărânga în sus pentru că profesoara de matematică a considerat că nu e greșit să le spună că vor ajunge să mănânce din gunoi dacă merg pe filologie în loc de mate-info și și-au ales o facultate care nu are nicio legătură cu disciplinele pe care le-au studiat ei în liceu.(și aici cunosc multe cazuri) Nu exagerez deloc când spun asta dar 80% din profesorii din România nu ar fi primiți într-o școală din Olanda nici măcar să spele podelele cu mopul ori să ducă gunoiul. Am cunoștințe care au învățat acolo și am înțeles ce înseamnă educația adevărată, nu caca-maca ce se face în școlile din România. Am înțeles ce înseamnă un profesionist, ce înseamnă un cadru didactic capabil să învețe inclusiv elevi cu ADHD sau alte tulburări( nu ca în România unde un coleg din generală diagnosticat cu ADHD a fost bătut de profesoara de română până a făcut pe el pentru ca psiholoaga a aflat de la mama copilului că este bătut din cauză că este agitat la oră și îi deranjează pe ceilalți și a încercat să discute cu profesoara).
Postat 26 August 2019, 18:39 de Stefan131
@Stefan131
Nu au semnat studenții petiție ca să se facă 3 ani în loc de 4. Reglementarea e la nivel european; ține de sistemul Bologna și e în folosul studentului. Asta deoarece cu acea diplomă poți merge să lucrezi în alte țări asimilate în conglomeratul Bologna, deoarece diploma e recunoscută de ele. Se fac 3 ani în loc de 4 deoarece sistemul Bologna prevede studiu individual, acasă; așa că a elimint un an în ideea că studentul îl va recupera în timpul din afara orelor de curs, prin studiu individual. Că studentul român nu înțelege asta și preferă să stea pe Facebook în acel timp e o cu totul altă mâncare de pește. Legat de elevi - eu nu cunosc nici măcar unul care să lucreze. Asta deoarece e interzis să angajezi persoane sub 18 ani iar elev presupune în 99% din cazuri să ai vârsta sub cea a majoratului. Deci cade și teoria elevului obligat de împrejurări să care saci cu var. Paralela Kaufland/ONG e ciudată; nu te obligă nimeni să te angajezi nici la Kaufland, nici la un ONG. Faci studii superioare tocmai pentru că vrei o displomă CU AJUTORUL CĂREIA să te poți angaja. Până o obții nu ai cum lucra nici ca psiholog, nici ca medic, nici ca preot. Nu e o tragedie nedreaptă, e mersul normal al lucrurilor. Așa că da - n-ai studiile superioare finalizate - te angajezi undeva unde nu se cer, cât ești student. Ca s-o scurtăm: lucrez de la 18 ani. Am lucrat mereu în paralel cu cursurile, pe salarii de mizerie, cu șefi fără chef. E nasol - știu - dar n-ai ce face. Nu e o situație limitată la România ci e valabilă oriunde în lume: n-ai studiile superioare finalizate - vinzi cafea la Starbucks sau cureți mese la KFC. După ce ai diploma te poți angaja ca programator sau jurist sau ce vrei tu, pe ce salariu crezi tu că e în concordanță cu statutul tău social și sistemul de valori meritocratice propriu. Legat de motivație: spui că da - aveți manuale, Internet, condiții, săli curate, suporturi de curs în format electronic, DAR ”sa stii ca nici manualele nici internetul nu te motiveaza sa-ti misti curul”. Păi să nu ne fie cu supărare - dar din moment ce voi aveți toate condițiile și NICI ASTA nu vă motivează, ce altceva ar face-o? Zici că e treaba profesorilor să vă motiveze? Eu zic că treaba lor e să vă educe; motivația vine intrinsec și se presupune că o ai din momentul în care ai aplicat la ciclul de licență cutare. Ai dat la facultate - vrei deci să faci o facultate. De unde atunci nevoia profesorilor de a te ”motiva” să o faci? Nu depinde asta de tine și doar de tine? Hai să nu mai dăm vina pe profesori pentru că alții n-au pur și simplu chef să învețe. Vorba ta: ”ce semeni, aia culegi”. Cât despre ce simplu e să iei bacalaureatul, cifrele te cam contrazic: în 2018 rata de promovare a bacalaureatului a fost de 67,7% dintr-un total de 136.866 de candidaţi înscrişi. Asta în condițiile în care în învățământul liceal au fost înscriși 673.615 de elevi (fără a-i mai socoti pe cei care au ales să nu mai facă liceul). Calculează tu cu aproximație atunci procentul tinerilor cu vârste între 14 și 18 ani, români, care au promovat bacul în 2018. Tu zici că e ușor. O fi. Eu zic că pur și simplu e plină țara de adolescenți fără diplome.
Postat 20 Aprilie 2019, 08:47 de Razvan_T_Coloja
nu
Nu cred ca au semnat studentii petitie sa se faca 3 ani in loc de 4 si sa se elimine examenele de admitere grele. Nici nu cred ca le convine ca la multe examene oricine e capabil sa isi arunce ochii pe niste slideuri timp de cateva ore obtine nota de trecere si va concura cu el pe postul pe care si-l doreste. Nici nu cred ca le convine ca exista 10 sesiuni de restante, asa incat oricine, indiferent cat de prost sa isi ia examenele si sa treaca in anul urmator. Nu poti sa judeci pietrisul ca trece prin sita rupta. Da, multi elevi muncesc, pentru ca ghici ce, trebuie sa se intretina din ceva, iar majoritatea facultatilor nu ii invata sa faca nimic concret, practic. Nu te poti duce sa practici teologia, medicina, psihologia, dreptul fara un atestat de libera practica. ,,DARRRR exista ONG-uri in care poti sa te anagajezi si sa practici, cine te opreste mai? Cineeeeeee?!!!'' poate faptul ca la Kaufland se plateste mai bine decat sa lucrezi intr-un ONG? Zic si eu... Practica inseamna de multe ori: ,,Gasiti o persoana in domeniu care sa va dea o semnatura ca ati facut voluntariat'', nu conteaza ca persoana aia te invata ceva concret, te pune sa faci si tu acel lucru, iti ofera feedback, ori te pune sa ii faci cafeaua si sa faci curat si sa dai cu mopul. Dar despre asta nu se vorbeste... Eu cred doar ca unii oameni au vazut o oportunitate sa transforme facultatile in fabrici de diplome si au profitat.
Postat 03 Aprilie 2019, 00:23 de Stefan131
nu
Totul e legat de sistemul de invatamant care e dezastruos din foarte multe puncte de vedere. Eu am dat bacalaureatul acum 2 ani si o sa iti dau exemplu cum a decurs pregatirea oferita de profesori pentru mine. Profesoara de limba si literatura romana nu a parcurs cu noi nici macar un singur model de examen pana la capat si de cele mai multe ori nici nu venea la ora. Nu pot spune ca nu a facut nimic totusi, ne povestea romanele la ora si cam atat.Eu le citisem inainte si ma uitam fie pe tavan fie pe telefon. Facea asta ca sa se asigure ca toti stiu despre ce e vorba si toti vor putea sa scrie ceva in lucrarea de bac. E ca un fel de comunism implementat in scoala. Nu am facut nicio ora de engleza timp de 2 ani, din clasa a X-a. Profesoara venea si ne povestea ce face acasa, ce nu ii convine, cum se intelege cu sotul ei. Nu a stiut cum sa se impuna. Colegii puneau manele la maxim cu boxa portabila si isi bateau joc de ea(la fiecare ora). La istorie primeam test in fiecare saptamana. Indiferent de ce scriam primeam nota patru, iar profesorul punea presiune pe parinti la sedinta cu parintii sa isi dea copiii la meditatii ca altfel nu trec. Materia optionala la care am ales sa dau bacalaureatul a fost psihologia. Nu am facut o ora de psihologie, nu am vazut cum arata manualul pana in clasa a XII-a. Acelasi profesor preda si economie, filozofie, sociologie, logica, nici din astea nu am facut nici macar o singura ora. Omul se certa cu elevii, de ce nu vor sa invete, de ce nu mai sunt ca generatiile celelalte care erau de zece ori mai bune si isi dadeau interesul si erau harnici. Tie ti se pare ,,subred''? Mie mi se pare o bataie de joc, sub orice critica, mi se pare o mizerie. Da, avem internet, avem manuale, dar sa stii ca nici manualele nici internetul nu te motiveaza sa-ti misti curul si sa inveti un limbaj de programare, o limba straina, sa intelegi luceafarul. Fara ajutor si fara motivatie 90% din elevi trec prin liceu ca gasca prin apa. Degeaba au elevii manuale daca atunci cand profesorul cere sa deschida la pagina 40, vezi ca din clasa il au 3 copii din 31 si restul il lasa acasa. Si chiar exemplul asta real spune ceva despre profesor mai mult decat spune despre elevi. E de ajuns sa ne uitam la examenul de bacalaureat si sa vedem ca e facut sa il ia oricine, indiferent de capacitatile lui reale. Examenul de bacalaureat care ar trebui sa ii separe pe care care vor sa invete cu adevarat carte si cei care nu vor. In realitate poti lua lejer peste 8 la romana stand cu capul pe banca la ora si ascultand ce povesteste profesoara, mai scrii un antonim, mai explici o cratima, mai scrii un text argumentativ si aia e. Situatia nu sta diferit la alte discipline cum ar fi istoria, examen la care iei nota de trecere daca stii in ce secol traiesti, ce e ala secol si sa copiezi dintr-o parte in alta cu ghilimele. La psihologie examenul a fost cel mai usor dintre toate disciplinele. Grila aia poate fi rezolvata perfect de o persoana care nu a citit manualul, pentru ca sunt intrebari logice si simple. Daca ii dau mamei mele testul pe care l-am avut eu la bacalaureat ia peste 5 in conditiile in care ea nu a studiat niciodata o astfel de disciplina si nu are habar nici ce e. Exista o zicala simpla, ce semeni aia culegi.
Postat 02 Aprilie 2019, 22:39 de Stefan131
Cat de mult adevar
Este o radiografie a tinerilor, elevi sau studenti, din zilele noastre.Va apreciem pentru articolele interesante si actuale si asteptam cu interes solutiile la toate aceste probleme expuse de dumneavoastra.Poate asa, tara aceasta va avea un viitor mai bun.
Postat 02 Aprilie 2019, 08:25 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON