URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2015, 11:47

Teroriştii de lângă noi

Teroriştii de lângă noi foto: ziarharghita.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la SRI am aflat că iredentiştii au stabilit la o pizza strategia de acţiune în Covasna. Ce nu s-a spus în comunicat este câte halbe cu pălincă de cartofi au băut secuii când au decis să pună bombe de Ziua României.

Nu ştiu exact cum stă treaba în Secuime dar noi, orădenii, am cam uitat să trăim împreună. Asistăm la o segregare ce nu face cinste unui oraş multietnic şi multiconfesional. Oradea nu a reuşit să-i integreze pe toţi concetăţenii veniţi de prin împrejurimi. Ţăranii maghiari sau români n-au deprinderea de a trăi amestecaţi, satele fiind îndeobşte pure etnic. Nici nu-i de mirare că auzi expresii de genul: "ungur-ungur, dar să ştii că-i băiat bun". Adică se porneşte de la premisa că străinul e rău.

Avem apoi conaţionali care se ghidează după principiul că dacă trăieşti în România eşti obligat să ştii limba română. Dar eu cred că nu doar pentru ungurime ar trebui să fie valabil acest îndemn, ci şi pentru români. Ca să nu mai spun că ar fi, poate, de bun simţ să ştim cu toţii câteva cuvinte în maghiară, având asemenea vecini.

Nu în ultimul rând, presa de limbă română ar trebui să fie o alternativă viabilă pentru informarea minorităţii maghiare. Există maghiari care se uită doar la televiziunile din Budapesta şi citesc exclusiv presă locală maghiară, obedientă liderilor udemerişti. Iar atunci când alde Sanyi Kiss e inculpat, unii dintre ei sunt convinşi că omu’ a păţit-o pentru că-i ungur, nu hoţ. La fel cum cred şi manifestanţii din Secuime că Beke e un simplu băiat care umblă cu artificii, nicidecum un terorist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Poate cineva să mi zică?
Io provin din străbunici,bunici,părinţi români curaţi,unguri curaţi,slovaci curaţi poate ucrainieni curaţi şi după câte ţin minte...poate chiar şi evrei curaţi.Cu cine ar trebui să votez?Dar siiiigur tentative teroriste n oi face.
Postat 08 Decembrie 2015, 18:41 de crisan
Neseriosi
Orasul Salonta-NagySzalonta, detine in institutiile de invatamant scoala ungureasca, gradinita ungureasca, biserica ungureasca...Primaria are ca primar un ungur care a segregat scolile, impreuna cu popa lor, in cea ungureasca (in centrul orasului, si cladire noua)si restul lumii. Slovacii si celelalte etnii (inclusiv romaneasca) sunt in scolile ramase. Nu e ciudat? Ungurii intentionat s-au separat, vezi Doamne, ei simtindu-se ofuscati ca nu au drepturi.Colac peste pupaza au construit un liceu cu predare in lb lor, care v-a fi dat in folosinta in curand. Nasol, ha?
Postat 08 Decembrie 2015, 14:53 de Maricel
FAIRYLAND
A fost odată o grădiniță! Pe actuala Iuliu Maniu. Frecventată de mulți copii. Unul dintre ei eram eu. Funcționau două secții : română și maghiară. Dar în pauze eram toți împreună, fără etnie, fără probleme de proveniență socială. Doar noi și joaca noastră comună. La sfârșitul celor trei ani copiii cu origini maghiare își perfecționaseră limba română iar eu stăpâneam bine limba maghiară. Această povestioară o avea vreun tâlc? Eu zic că da !
Postat 08 Decembrie 2015, 13:27 de TDS
Mirceo, Mirceo... cum faci tu pe miratul !
Iti dau cateva indicatii ca sa stii cui sa i te adresezi pt. explicatii in legatura cu segregarea pe baze etnice care este tot mai evidenta in Oradea. In mandatul cui s-au pus ,,bazele" unuiteatru pt. unguri, a unei filarmonici pt. unguri, a unor crese/gradinite pt. unguri?! Spun pt. unuri si nu in ungureste pt. ca, spre deosebire de scolile/liceele cu predare in limba germana unde nemtii nu incap de romani, la cele in ungureste merg DOAR unguri. In mandatul cui s-au fircalit masinile boctărilor de la locala in ungureste?! In mandatul cui s-au tradus (si s-au si afisat!) toate denumirile de institutii publice in ungureste?! Nu mai continui... mi-e scarba de atatea minciuni, de atata ipocriziei dar mai ales de atata inconstienta! Stam cu dusmanii la masa, ne sinucidem pt. ca asa e ,,politically correct"! Ne indreptam spre autodistrugere ca tara/popor, cam cum fac occidentalii cu musulmanii...
Postat 08 Decembrie 2015, 13:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON