URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2010, 12:03

Teamă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-ar fi cuvenit, de Sărbători, ca din acest colţ - unde mereu am spus că cei care ne conduc nu merită nicio cruţare - să fiu mai optimist şi mai înţelegător. Realitatea ne spune, însă, că nu e cazul, că am fi ipocriţi, din simplul motiv că nu avem motive de speranţă.

Recenta tragedie din Parlament, cu bărbatul care şi-a dedicat tentativa de suicid premierului Emil Boc, este - în opinia mea - similară gestului artistului Liviu Babeş, care înainte de 1989 s-a incendiat şi şi-a dat drumul pe pârtie la Poiana Braşov, ca protest împotriva regimului comunist.

Vi se pare, poate, aiurea ca un jurnalist din provincie să comenteze o tragedie petrecută la atâta distanţă, în Capitală, la care, în plus, nici n-a fost martor direct. Veţi fi tentaţi să credeţi, poate, ceea ce deja guvernanţii insinuează, şi anume că o fi un deraiat psihic, care nu merită prea multă atenţie, ci doar internarea la ospiciu. Veţi socoti, probabil, că nu se cădea ca în Ajun de Crăciun un nimeni să-i tulbure pe diriguitorii care şi-au sacrificat sărbătorile ca să ne dea buget.

Fals! Tragedia acelui bărbat putea fi a oricărui român ajuns la capătul răbdărilor, sătul de cinismul guvernanţilor şi deplin deznădăjduit de câinoşenia cu care aceştia ne anunţă să strângem cureaua şi la anul. Era, aşadar, o chestiune de timp ca cineva, la Bucureşti sau Botoşani, la Constanţa sau la Oradea, să recurgă la un asemenea gest extrem. Pe de altă parte, e clar că omul, întrerupându-i premierului discursul, nu poate fi un nebun de vreme ce şi-a pregătit protestul. În fine, prin alegerea Parlamentului ca loc de manifestare, la fel de limpede e că şi-a gândit fapta şi i-a dat încărcătură de simbol, ca să fie lecţie de trezie.

În timp ce îngrozitoarele imagini curgeau la televizor, un coleg se întreba la ce folos acest protest, mai ales că, dacă murea, omul îşi lăsa orfani copiii pe care a simţit că nu-i mai poate creşte după ce Boc i-a tăiat unuia îndemnizaţia de handicapat. Dar se nasc alte întrebări. În logica asta, mai aveam o revoltă anticomunistă în '89? Iar după acea revoltă mai e normal să acceptăm tăierile cu capul plecat sau - dimpotrivă - raţional e să te opui ticăloşiei?

Nu drama şi nici gestul omului sunt de analizat, ci nepăsarea înspăimântătoare care i-a determinat pe parlamentarii puterii să nu reacţioneze la tragedie, văzându-şi de "ordinea de zi" ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ca nişte buldozere care nu se împiedică de-un ciot. Ei sunt adevăraţii autişti, mai desprinşi de lumea reală decât copilul bolnav al bărbatului ce s-a aruncat în gol.

E încă un semn că nu avem a ne aştepta la nimic omenesc de la cei aflaţi în fruntea bucatelor. Ştiu că cei mai mulţi dintre noi vom ignora "incidentul", mulţumiţi cu ce avem pe masă de Crăciun, dar mă tem pentru ce urmează. Mi-e, pur şi simplu, teamă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
asist
adi koros, pe tine cind te vedem ca sari in gura ? hai acuma de sf ion hai sus pe pervaz te rugam.... asistatule care esti
Postat 05 Ianuarie 2011, 08:30 de vio
Partidul
Nu ma pot abtine sa vomit cand vad optimismul fortat al unor postaci pedelisti. Vom avea atata productie la hectar, vom avea jde miide vaci care vor da jde mii de tonede lapte de 3.5% grasime, fabricile si uzinele vor duduii....|Cat de penibili...
Postat 04 Ianuarie 2011, 09:47 de daisycutter
snow
crisule, ai intuit bine. locul tau e la "veseli". vezi cat costa halatu'.
Postat 03 Ianuarie 2011, 03:14 de sigur
tristete
si chiar nu pricep de ce esti atat de trist. e anul nou draga walk. curaj. maine poate fi mai bine. cu falsi eroi gen superman sau fara ei noi mergem inainte. fiecare cu zborul lui. iar faza cu consolarea lui adrian cris, pseudojurnalist de provincie m-ai dat gata. hai ca a fost buna. asa ca mergem inainte. sa ai un an bun.
Postat 02 Ianuarie 2011, 21:28 de @walk
nu sunt de acord
de lupi moralisti pe forumuri m-am cam saturat. nu, nu sunt de acord cu saltul in capul parlamentarilor a acelui individ. gestul tradeaza o afectiune medicala care, zau, ar trebui diagnosticata si tratata. la 30 de ani nu te arunci in cap si te plangi ca nu ai ce sa manaci tu si copilul tau. la 30 ani un om integru mintal cauta solutii. un om mai putin integru primeste ajutor de la stat adica de la mine. walk, alege in ce categorie se afla tanarul nostru superman. in caz contrar va fi un val care bineinteles va trece...... si va veni altul. dar nu unul suficient de mare care sa ne faca sa ne aruncam ca nebunii in cap in palatul parlamentului. orisicat....
Postat 02 Ianuarie 2011, 21:21 de @walk
Poporul are conducatorii pe care-i merita!
Citind comentariile conchid cu tristete ca nu suntem mai breji decat parlamentarii puterii care si-au vazut de "ordinea de zi" impasibili la tragedia ce se consumase sub ochii lor. @eucumine: gestul lui Sobaru nu este justificat deoarece nu e somer, olog sau fara adapost? Cum ar veni, n-avem voie sa ne plangem de batatura din talpa pentru ca sunt altii care sufera de cancer? Fiecare are nivelul sau de suportabilitate si modul propriu de a reactiona. @anca: esti varza! @pacient: "zburatorul" (cum malitios si rautacios il numiti) si-a platit la randul sau contributiile la sanatate, asa ca fii linistit ca nu platesti mata spitalizarea lui. Pentru cei care, neavand nimic de spus despre articol (si in general despre nimic) se leaga de autor, va spun ca dispretuiti ceea ce nu puteti fi /avea. @Florian Pavel: Aveti dreptate: ne lipseste cultura civica si bunul simt. Si, din pacate, inca multe altele. @Adi Cris: Nu spera si nu ai teama. Ce e val...
Postat 02 Ianuarie 2011, 14:41 de Walk
Trista realitate!
Neputinta opozitiei civice, sindicale si politice de a amenda legal puterea ne-a paralizat simtul impotrivirii cat si pe cel al bunului simt fata de cei care sunt in stare de sacrificii supreme.
Postat 02 Ianuarie 2011, 10:35 de Florian PAVEL
lu' "pacient"
precum zici "pacient"-ule, enervarea poate strica la ten...Depinde ce ti-l sifoneaza: asfaltul, cizma vre-unuia, pumnul altuia...Nimic nou sub soare! Ai dreptate,ne dezmortim, ne defulam dup' o sapt agitata, o viata cu Stiri de la ora 5.Dar totusi 1 si1 fac ce pot! Mai tre' un pic de decenta.An nou fericit la toata lumea!
Postat 31 Decembrie 2010, 17:32 de doctor
sa traiti bine
in prag de an nou nu ma apuc sa plang de mila lui cris si a lui superman ca nu pot, nu au, nu vor. eu am avut cel mai bun an din viata pentru ca am muncit mai mult si am reusit sa si pun deoparte cate ceva. asa ca va doresc in noul an sa munciti mai mult si o sa traiti mai bine. si daca o sa traiti mai bine nu o sa mai aveti timp sa zburati de pe la balcoane sau sa scrieti bazaconii prin ziare. la multi si bogati ani!
Postat 31 Decembrie 2010, 13:31 de om bogat
@eucumine
corect! tre\' sa fii tare-n... bile sa accepti si lucrurile care nu-ti convin, iar daca acestea deranjeaza atat de tare, mai bine taci... ipotetic vorbind... la multi ani tuturor, scriitori :) si cititori deopotriva...
Postat 31 Decembrie 2010, 09:33 de shadow
usurel
@doctor, usurel dragule. ai grija. supararea iti poate pricinui si tie un zbor deasupra unui cuib de cuci. si sa-ti platesc si tie cheltuielile de spitalizare deja ar fi prea mult. usurel doctore cu mobila pe scari. coboara ea si singura..... @eucumine, chiar nu vezi ca pe forumul asta nu se intampla nimic? ne-am dezmortit si noi un pic in prag de an nou si hop si tu cu saritura. la multi ani!
Postat 30 Decembrie 2010, 21:07 de pacient
pai da
pai da "shadow",cum sa nu se ascute lupta in comentarii,vine cate unul si isi da cu parerea la parerea altora,daca nu suntem de partea pareri lui ii suntem inamic,nu toata lumea gandeste intr-o singura directie,trebuie un minim respect fata de parerea unora fata de articol si nu crticati numai pt. ca nu au aceeasi parere.fiecare cu parerea lui,atfel pierdem din vedere esentialul si problema si ne criticam doar pentru ca nu suntem de acord asupra subiectului.
Postat 30 Decembrie 2010, 20:55 de eucumine
wow...
... se-ascute lupta comentariilor... :)
Postat 30 Decembrie 2010, 20:00 de shadow
lui "pacient", "anca" si altora ca ei
bah, "pacientule", probabil esti pacient cu adevaratelea la spit 6. si membru de onoare la gradina zoo la specii rare! Nu ai un pic de decenta fata de un OM? Sint bani platiti de CAS pentru betivi satanisti la operatii prin viena(Iris) si alte scursuri ale societatii prite care te numeri si tu se pare.Lu' "anca", cu un oarecare respect pe care il am fata de femei,in cazul asta, cred ca uit de asta.Esti o timpa patentata! Sa dea D-zeu sa nu ajungi la capatul dispaerarii , sa "gusti" din armonia "zborului de la balcon in fata unor nemernici sfidatori!
Postat 30 Decembrie 2010, 18:53 de doctor
incorect
nu sunt de acord ca zburatorului sa-i fie platite cheltuielile de spitalizare.orice aterizare partial ratata a cate unui individ dezaxat nu trebuie achitate din fondul de sanatate. daca se crede superman sa-si plateasca isprava din buzunarul propriu. in cel mai rau caz din buzunarul deontologului cu scoala de sorbonica, ady criss.
Postat 30 Decembrie 2010, 18:26 de pacient
imi plac comentariile
deci avem parte de un tratament DEMAGOGIC in presa locala le plangeti de mila "saracilor orpositi" cand defapt traiesc BOIERESTE, de toata jena esti ADRIANE tu nu vrei sa faci un protest maine doneaza i titi banii tai omului si PARLAMENTUL sa te faca eriu natonal sa opresca tot programul sa ti slavesca fapta, esti de neinlocuit RATATULE in cariera:)) nu i pot numara pe degetele cati te vor putea inlocui
Postat 30 Decembrie 2010, 15:41 de anca
mentalitate comunista
domnule adrian cris, ai o mentalitate tipic comunista desi aparent aperi tot ce inseamna dreapta, adica strict pe liberali. acel angajat al televiziunii romane relativ binisor platit cu vreo 25 -30 milioane pe luna poate fi un bun subaltern al domniei voastre. decat vorbe si lacrimi de crocodil in care oricum nu crede nimeni mai bine l-ai angaja la firma ta pe 40- 50 milioane. atunci te-as mai crede. nu-ti place la stat pleci in alt loc mai bun. asta se intampla peste tot in lume. dar ca sa intelegi asta trebuie sa fi facut ceva plimbari prin europa si nu pana la coltul primariei sa vedem ce barfe mai putem afla. asa ca domnule cris, si asa esti singur, trist si melancolic, go west!
Postat 30 Decembrie 2010, 14:27 de bugetar
hmm
daca ala cu un loc de munca recurge la un asemenea gest si este ridicat la rang de "erou",atuncia un somer sau unul fara loc de munca fara venituri..ce ar trebui sa faca?nu e singurul cu probleme financiare in romania,in lume..sunt multi altii cu probleme poate mai grave sau mai putin,dar nu recurg la asemenea gesturi,cauta alternative si nu isi socheaza familia traumatizata acum din cauza unui gest,cred eu nebunesc si fara noima.Adrian Criş poate ar trebui sa iesi pe strada sa intervievezi lumea si iti vei da seama ca TOTI au probleme financiare,sau vor fi cativa care iti vor ascunde asta,nu ridica prostia la rang de eroism.
Postat 30 Decembrie 2010, 13:11 de eucumine
in al doilea razboi mondial
multi luptatori isi doreau sa aiba parte de o lupta si o moarte ONORABILA dar din pacate au avut altii grija sa i trimita in bataia gloantelor doar pentru a fi sacrificati \"SUICID OBLIGATORIU\" de asta imi aminteste acest OM. Altii au avut grija sa i pregatesca sacrificiul OBLIGATORIU, am inteles ca si a cerut scuze de la familie deci nu a avut incotro altfel nu o facea niciodata, nici un OM nu se sacrifica VOLUNTAR fara lupta . Asa a fost si marea revolutie din 89 multi oameni sacrificati obligatoriu ca sa se nasca revolutia nicidecum impuscati la ordinele lui Ceausescu.
Postat 30 Decembrie 2010, 12:32 de andrada
suicidul este un santaj nicidecum o bravura eroica
Nu drama şi nici gestul omului sunt de analizat, ci nepăsarea înspăimântătoare care i-a determinat pe parlamentarii puterii să nu reacţioneze la tragedie, văzându-şi de "ordinea de zi" sincer constat ca ADRIAN CRIS si a gresit vocatia de gazetar , cati oameni mor inghetati, cati oamenii mor in DURERI asta e nepasare SUFLETEASACA nu POLITICA, demisioneaza ai ajuns o masina tehnica de scris, reparati sufletul, nu ti dai viata pentru POLITICA, iti dai viata ca nu mi vrei sa traiesti singur fara mama decedata, fara copilul mort dar niciodata pentru POLITICA, santaj manifestat prin SUICID.
Postat 30 Decembrie 2010, 12:21 de cetateanul roman
ce motivatie de EROISM sa ne dam viata pentru niste pramatii politice!
"Tragedia acelui bărbat putea fi a oricărui român ajuns la capătul răbdărilor, sătul de cinismul guvernanţilor şi deplin deznădăjduit de câinoşenia cu care aceştia ne anunţă să strângem cureaua şi la anul" ar vrea primarul asta? sa ne aruncam cu totii de la etaj pentru el, never :))
Postat 30 Decembrie 2010, 12:16 de un roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON