URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2013, 10:11

Ţară mică, mize mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care s-au plimbat prin parcuri în ultima perioadă au observat, probabil, cum se cutremură copacii din cauza nicotinei care-i acoperă. Nu poţi intra în parc de mormanele de chiştoace, iar copiii din locurile de joacă sunt de-a dreptul sufocaţi de fumul înecăcios produs de sutele de fumători care înfruntă frigul pentru a polua plămânul verde al oraşului.

Asta trebuie să fie imaginea pe care o au guvernanţii despre ţara pe care o conduc, din moment ce au decis că începând cu 1 ianuarie fumatul să fie interzis în parcuri. Ca de obicei când se iau decizii idioate, apare explicaţia de serviciu: aşa ne cere Uniunea Europeană. Aşa este, interzicerea fumatului în parcuri este o decizie luată la nivel european, iar când e vorba să ne racordăm la cerinţele lui tanti UE vrem să arătăm că suntem cei mai silitori elevi.

Numai că aceeaşi tanti UE a interzis de mult şi complet fumatul în localuri, ceea ce noi nu ne învrednicim să o facem. Şi nici n-o să o facem câtă vreme mulţi dintre cei care ne conduc destinele se înfruptă din beneficiile contrabandei cu ţigări.

Dacă mergi într-un local, după două ore poţi să-ţi distrugi hainele fiindcă nu mai iese din ele mirosul de tutun, nemaivorbind că trebuie să-ţi întorci şi plămânii pe dos şi să-i speli cu detergent. Nu ştiu să trebuiască să-ţi aplici acelaşi tratament la ieşirea din parcuri!

Orice om normal ar fi început prin interzicerea fumatului în locuri închise, nicidecum în mijlocul naturii. Dar aşa suntem noi, campioni mondiali la mize mici şi idioate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Mize(rii)
Mize mici,mizerii mari,mizerabili multi...Miza si remiza!
Postat 11 Ianuarie 2013, 08:59 de gyorgy tozser
chirila ramolitul
ramolitul asta de chirila crede ca toata lumea e la fel ca el. sau vrea sa extrapoleze ingustimea mintii si conceptiilor lor lui, asupra lumii in general.
Postat 11 Ianuarie 2013, 07:43 de demerit points
Fumul CET-ului ???
CET-ul = fumeaza cat totzi pufaitorii din Romania si restul din Europa de Sud Est.Pun pariu cu oricine ca dupa 2 saptamani de Cernobil de carbune,pe o suprafatza de 200 de mp aduni o 1/2 galeata de dispersit. Ca \"premium\" mai primesti si o putoare de parca au ars chilotzii Pirandei. Car priveste slagarul cu fumatul,nu mai este de mirare. Este moneda care se bate de contzopistii de la Bruxelles,birocratzii \"cinstitzi\" care intre atatea bube cu care se confrunta HUE (cititzi ungureste) nu au avut alta urgentza decat sa taie ACCIZELE la,la,.....produsele.....no...no....nu alimentare ci cele de,de ...LUX. De ce sa plateasca Abramovici 300 miliane pe hardughia lui de yaht,mai bine da numai 150 din care mai cumpara inca unul,cu care umple porturile lumii.Deci fratzilor sa ne intzelem. Fumatul nu este bun. Am pufait peste 50 de ani. Da,\"ajuta\" la bolile de inima,plamani,cancer. Dar proportzia lui in aceste \"probleme\" reprezinta o vina de ca. 10 - 15 % din cauzele acestora. Si pe acest % se face multa tevatura. In schimb nu se discuta ceilaltzi 85-90 %. E-urile se discuta,nu se face nimic. (De fapt nici nu au solutzii impotriva lor si nici nu pot fi inlocuite in totalitate,ca se impute toa
Postat 10 Ianuarie 2013, 23:53 de TITI TABACU
@pistike
:)..... piticotul reciclat... cuminecat de catolici. asta e escroc. bine, e si prost dar in primul rand, escroc.
Postat 10 Ianuarie 2013, 16:54 de bun asa
:/
Dupa zecile de articole pro Bolojan, a aparut si primul articol pro fumat. Ce urmeaza?!
Postat 10 Ianuarie 2013, 14:31 de AB
EROARE
Bai , cretinilor care scrieti acest articol, mai bine ati vedea cum fumeaza CET-ul in fiecare zi, cum seara nu poti respira in oras din cauza focului facut cu lemne in gospodarii, masinile care sunt exagerat de multe. Eu nu am vazut niciodata sute de oameni in parc, in total darmite sa si fumeze toti odata! Sunteti imbecili!
Postat 09 Ianuarie 2013, 20:49 de europa
fumuri
Din capul locului ţin să precizez că nu sunt fumător şi nu-mi place fumul. Însă, fiecare face ce vrea cu organele proprii şi personale cu care a fost dotat. Mă doare în spate de ce zice tanti UE şi toţi paraziţii corecţi politic.... Da' ce vrei de la un ziar local subţirel, cu jurnalişti paraziţi şi piticoţi, reeşapaţi din căuaci, care trăiesc din părerisme şi horoscoape ca mostra de mai sus. Ce spui de generalizarea asta? Dacă matale nea Chirilă, te simţi campion la mize mici şi idioate e treaba dumitale. Însă e cel puţin incorect să presupui că toţi ceilalţi ar fi în aceiaşi oală cu scârnăvii. Eşti un mic recidivist fără stimă de sine, care nu s-a mai cuminecat de mult. Du-te domle la un popă catolic să te scape de povara care te apasă atât de tare. Chiar dacă e mai scump ca la ortodocşi, da măcar ăştia fac slujbă şi la gura cuptorului ....Primeşti şi chitanţă s-o bagi pe cheltuieli la ziar.
Postat 09 Ianuarie 2013, 11:52 de pistike
...
Mda...Nu mai bine ar fii ca fumatorii sa-si regaseasca caracterul pierdut sau niciodata avut si sa se lase de fumat?Cind intrii intr-un local esti constient ca te umplii de fum dar cand alergi pe malul Crisului te poti lipsi de "pescarii" veniti la o bere si o pipa care polueaza ca o Dacie 110...apoi cand te pui pe o banca se te odihnesti vine frustratul sau frustrata se aseaza fara sa intrebe si isi aprind linistit tigara...ce placere...
Postat 09 Ianuarie 2013, 11:21 de cln tdr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON