URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2019, 15:41

Statul Paralel la nivel local

Statul Paralel la nivel local foto generic, dragomirdaniel.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2017 România avea 19,64 milioane locuitori, peste 44% din ei în mediul rural. Dacă ţinem cont că vreo 4 milioane, deşi "prinşi" în statisticile naţionale, sunt în afara graniţelor, rezultă că în ţară au rămas 15,6 milioane, din care 7 milioane la sate.

În 1990 populaţia era de 22,8 milioane locuitori, din care 10,8 milioane în rural şi 12 milioane în oraşe. Acum, populaţia e mai puţină, deci, dar unităţile administrativ-teritoriale mai multe: 3.228, din care 2.862 comune şi 216 oraşe, faţă de 2.235 comune şi 167 oraşe în ’90.

În medie (punem la socoteală şi comunele, chiar dacă unele au ajuns artificial oraşe, din pixurile politicienilor), cifrele arată că populaţia medie este de 2.445 locuitori pentru o primărie.

Concomitent cu scăderea demografică şi proliferarea oraşelor şi comunelor, s-a mai produs o aberaţie: înmulţirea angajaţilor la stat. În 1990 erau sub 500.000, în 2009 au ajuns 800.000, iar în 2019 sunt 1,4 milioane, de unde rezultă că dacă până în 1989 aveam un bugetar la 11,14 cetăţeni, acum avem unul la 4,56 locuitori.  

Efectul e logic: 40% din comune nu se pot finanţa singure, putându-şi plăti cel mult angajaţii, nu şi dezvoltarea (aducţiuni de apă, sisteme de canalizare, asfalt etc). În rarele cazuri când aleşii locali încearcă acest lucru, depind de banii "de la centru", adică de la consiliile judeţene şi de la Guvern, de fapt de la celelalte comune şi de la oraşe.

Dezechilibrele sunt, aşadar, gravisime, mai ales că în continuare românii pleacă din România, în continuare politicienii încurajează fărâmiţarea administrativ-teritorială, în continuare clientela bugetară creşte, la fel şi plata acesteia, în tot mai multe forme: bani, vouchere de vacanţă, normă de hrană, diurne, maşini şi telefoane de serviciu etc.

În loc să le stopeze, înlăturând una câte una cauzele, aşa cum au procedat alte state din Estul Europei, făcând o reorganizare administrativ-teritorială sănătoasă şi o reducere drastică a aparatului bugetar, ce fac, însă, guvernanţii noştri?

Ultima ispravă este un Cod administrativ care le imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...

După amputarea Codurilor penale, România e sufocată realmente, pe mute, cu un Cod administrativ criminal, care întăreşte adevăratul Stat Paralel. Cel pe care o majoritate tot mai împuţinată va trebui să-l întreţină cu taxe şi impozite pentru ca o minoritate tot mai mare şi mai lacomă să se lăfăie apărată de "lege".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
In 1990
4 milioane de români nu cred că aveau acte
Postat 17 Iulie 2019, 23:06 de Sandu1206
Ups.. am gresit un
Am gresit un zero dar ce e un zero ca 600.000 la noi e cam 6000000 la altii.... sau viceversa?
Postat 17 Iulie 2019, 21:50 de scortosul
cam asta
cam asta comentam pe aici acu cateva saptamani si supneam ca daca facem un calcul usor cu regula de trei simpla la actualul numar al populatie tot ce depaseste numarul de 6000000 de bugetari este in plus ca si asa au acum sisteme informatice in care s-au bagat miliarde de euroi din taxele si impozitele noastre. Berlinul spun unii la primarie sunt 300 de bugetari la Bucuresti se pare ca sunt doar 46000, la Oradea........ ma leg si eu de un satuc la berlinul in loc sa dau exemplu metropola Birtin, acolo da, sunt mai putini....asa o fi? !
Postat 17 Iulie 2019, 21:47 de scortosul
Prea la obiect "disertația" asta ...
... ca să fie "opera" lui Criș Abrudan Traian Adrian !?! De unde ai copiat-o "elevule" ?!? Nu de alta dar, neîndoielnic, ar fi util să citim și originalul !?! Altfel ... foarte bun subiectul, mai ales că "umpluturile bugetare" sunt de regulă suplimentați politic - iar Oradea e un exemplu în acest sens în ultimul deceniu - fiind vorba nu numai de "paraleli" ci și de niște "neterminați", ca funcționari ori contractuali ai bugetelor locale mai ales !?!
Postat 17 Iulie 2019, 21:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON