URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2015, 10:33

Star Wars. Forţa vine luptând...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Forţa a fost destul de bună cu noi. Episodul VII din Star Wars e pe gustul tuturor - şi al fanilor înrăiţi, şi al fanilor de duminică, şi al celor care văd pentru prima dată Războiul Stelelor. Chiar şi pe gustul puştiului de 6 ani de lângă mine, venit la film cu bunicul, care a vorbit întruna de la început până la sfârşit. Mai puţin în cele două rânduri cât a fost plecat la pipi.

Regizorul J.J. Abrams a reuşit un cocktail care i-a salvat viaţa profesională. A împănat povestea standard, biblie pentru generaţii întregi de fani, cu câteva unghiuri de abordare noi, a respectat trendurile cinematografice (femei eroine mai tari decât bărbaţii, anti-eroi seducători, fiinţe la limita dintre realitate şi ficţiune, întunecime cât cuprinde, tehnologie 3D), a înghesuit în aceleaşi cadre vechii şi noii eroi fără ca aceştia să-şi scoată ochii, a reuşit să nu distrugă visul iniţial al lui George Lucas şi nici să dezamăgească mega-corporaţia Disney, stăpâna de acum a poveştii Star Wars.

Magia primelor episoade s-a diluat puţin, poate şi din cauză că fanii s-au maturizat. Personajele clasice sunt introduse în poveste într-un mod entuziasmant, în momente cheie, excelent alese, adevărate tributuri individuale. Umorul specific animaţiilor Disney, de care mă temeam ca Vader de tămâie, a fost minimal, nederanjant, uşor de ignorat. Iar faptul că Mark Hamill nu are replici îl trec la categoria fineţurilor cinematografice. Singurul care ar trebui să sufere este răposatul Darth Vader, al cărui urmaş într-ale relelor poate face carieră şi în seriale coreene sau turceşti.

În noul Star Wars, relaţia tinerilor Jedi cu Forţa este uşor superficială. Eroina feminină se iniţiază singură în domeniu, fără niciun ajutor, sărind etape ca un politician ţinut în braţe de şeful de partid. Un fel de calificare la locul de muncă. O face rapid şi bine, iar în finala individuală de sabie laser obţine un scor peste aşteptări. Bătălia ultimă, din pădure, îi va face să viseze frumos pe hoţii de lemne - cu astfel de săbii laser pe post de drujbe pădurile ar dispărea mult mai rapid.

Forţa a fost puternică şi în mine. Am ştiut cu 5 secunde înainte ce se va întâmpla pe ecran, cine apare şi cine moare. Asta pentru că puştiul de alături vedea filmul a doua oară şi ne anunţa pe toţi din jur ce urmează. La scenele de luptă mânuia pistoale invizibile împuşcând din degete duşmanii, iar la contraatacurile rebelilor chiuia ca la un concert Rednex. Curând am realizat că nu bunicul îl adusese pe el la film, ci el îşi adusese bunicul ca să-i citească subtitrarea. Noua generaţie duce povestea mai departe.

Nu m-am supărat deloc pe micuţ, deşi aşteptam filmul cu acelaşi entuziasm. Am înţeles că aşa a aranjat Forţa lucrurile: să văd filmul alături de... mine, băieţelul de aceeaşi vârstă care, la începutul anilor ’80, se holba cu ochii cât farfuriile la primul episod visându-se eroul galaxiei. Şi pe care miticul an 2000 l-a trădat oribil, neaducându-i sabia laser pe care şi-o dorea. Poate la anu’. La anu’ şi la mulţi ani!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Replica la @TanarSiNelinistit
BAH @TinarSiNelinistit mai trebuie ca sa vezi multa pelicula de celuloid in cinema norm,al si 3D pana sa afirmi ceea ce ai afirmat despre mine un roman simplu `Romanul-Prea _Simplu... prea ca la tara ` lasa sa fie asa cum zici tu@TanarSiNelinistit si fii tu cocalarul de la oras care merge la cinema 3D sa se indoape de Coca Cola si popcorn si nu intelege NIMIC din actiunea filmului de pe ecran!:))=).Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 30 Decembrie 2015, 15:17 de Romanul_Simplu
Romanul_Prea_Simplu
Romanul_Prea_Simplu... Prea ca la țară...
Postat 30 Decembrie 2015, 12:28 de TanarSiNelinistit
REPLICA
....888 de afisari ... Un novice s-a gasit sa faca cronica de film necunoscand nici celelate serii din Star Wars si intre care dintre seriile trecute s-a plasat actiunea filmului marca Disney!:))=)) Am fost la premiera filmului , am vizionat filmul 3D, o mare dezamagire pentru ca nu se poate fotografia 3D ca imaginea sa fie clara doar contururi neclare si imagine neclara, un mare KKT marca Disney ca sa-l salveze pe regizorul actual , era mai bine cu viziunea lui George Lucas despre Star Wars si vizionarea normala in cinema pentru ca se putea fotografia mai bine si imaginea era clara . Reporterule ...Pofta de cinema vine vizionand mai multe filme ... SForta(rea) sa fie cu tine reporterule care scrii la 10 zile dupa premiera !:))=))Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 30 Decembrie 2015, 11:00 de Romanul_Simplu
...in timp ce in realitate....
....pofta vine mancand.
Postat 29 Decembrie 2015, 13:24 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON