URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2016, 19:42

Spovedanii în viteză

Spovedanii în viteză foto generic, adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe la sfârşitul anilor 90, pe vremea când făceam autostopul în ploaie sau vânt, bătut de soare ori ninsoare, înjurându-i în gând pe toţi cei care treceau nepăsători fără să oprească, mi-am făcut o promisiune: ca atunci când voi avea maşină să nu fac la fel. De atunci, mi-au trecut prin maşini sute de oameni. Aş putea scrie o carte întreagă despre poveştile pe care le-am adunat de-a lungul şi de-a latul ţării. Poveşti amuzante, absurde, triste sau chiar tragice.

Cei mai mulţi oameni sunt recunoscători că sunt primiţi la bord şi îşi deschid sufletul fără să-i întrebi nimic, mai ceva ca la spovedanie. Aşa am aflat multe lucruri pe care nu mi le doream: detalii intime, drame personale şi familiale, gânduri şi planuri de viitor, frustrări şi nemulţumiri despre viaţa în România, poveşti din exil, analize politice şi sportive demne de orice birt, ba chiar şi cum se dă şpagă la examenul de conducere fără să te prindă nimeni.

Pe cel mai recent călător de ocazie, un pensionar pe la 70 de ani, încă în putere, l-am dus vreo 10 kilometri, până într-un sat. Era singur într-un capăt de oraş şi făcea cu mâinile gesturi mai ample decât băieţii ăia care dirijează avioanele la sol cu bastoane luminoase. "O, deie-ţi Dumniezo noroc, fătu' mio!", m-a alduit de cum s-a aşezat în dreapta. Mi-a mulţumit de vreo trei ori şi, de cum am luat-o din loc, m-a rugat să nu conduc cu viteză ca să nu păţim ceva şi să ajungem la televizor.

"Că în fiecare dimineaţă mă uit la ştiri şi nu este zi să nu moară câte unu'", a zis cu amărăciune. "Dar de ce vă uitaţi?", am încercat să aflu, în timp ce încercam să-l conving să-şi pună centura de siguranţă. N-am primit un răspuns. Apoi şi-a început confesiunea: "30 de ani am fost şofer pe camion. Am lucrat la început la sonde şi mi-o mers bine. Apoi m-am mutat la PECO, pe cisternă. Şi acolo mi-o mers bine. Am furat muuult! Pe vremea aia se putea. Apoi m-am mutat la pădure. Nici acolo n-o fost rău. După ce am plecat de la benzină, o venit Poliţia şi pe toţi i-o arestat. Pe toţi! Numa' io şi încă unu' am scăpat".

Aveam lângă mine un om iubitor de patrie şi neam, care îşi trăise anii de glorie în preajma resurselor naturale ale solului şi subsolului. Îşi povestea trecutul amuzat şi cu mândrie, nu părea să facă diferenţa dintre bine şi rău. Era mulţumit de viaţa lui şi îl pomenea des pe Dumnezeu. Dacă drumul împreună ne-ar fi fost mai lung, sunt sigur că mai aflam şi altele: fapte de vitejie, mărturisiri despre femei sau cu cine urmează să voteze. Dar a ajuns curând la destinaţie.

La coborâre a vrut să-mi dea bani, "de-o cafă măcar". L-am refuzat. Nu i-a venit să creadă. "Uite, dom'le, că mai există şi oameni de-ăştia!". Am dat mâna şi ne-am despărţit. Rămas singur, am condus câţiva kilometri cu un zâmbet nesigur pe buze încercând să-mi dau seama la ce fel de oameni s-o fi referit: la ăia buni sau la ăia fraieri?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fapte demne de respect
Bascami iti este la picioare pentru asemenea gesturi, meriti totul ! RESPECT, RESPECT, RESPECT !!!
Postat 17 Decembrie 2016, 13:49 de Omul
saracia
"Uite, dom'le, că mai există şi oameni de-ăştia!" Cred că omul avea în minte prima categorie. Dar cred de asemenea că astfel de gesturi nu ne fac nici buni, nici fraieri. Ele sunt benefice pentru sofer deoarece îl fac pur şi simplu mulţumit şi sunt benefice pentru "client" din acelaşi motiv. Dar să mă explic: nu cred că un şofer care nu ia bani de la clientul de ocazie este neapărat un om bun atâta vreme cât banii respectivi nu înseamnă mare lucru pentru el. Dar ţinând cont că diferenţele de potenţial financiar între români, sunt foarte mari, cred că a nu lua bani de la anumite categorii sociale (printre care şi bătrânul nostru) îl plasează pe şofer într-o direcţie corectă pe lungul şi anevoiosul drum al devenirii către bunătate.
Postat 14 Decembrie 2016, 15:23 de bihoreanul2016
Da...
Si eu iau de obicei oameni cu masina. Tot pentru am avut nevoie sa ma ia cu masina, si a fost de mare folos cand am puttut ajunge unde voiam. Bineinteles, aflu povesti de viata. Si, de doua ori in ultimul timp, niste oameni saraci, mi-au spus la sfarsit sa le dau si niste bani, ca parea ca am mai multi decat ei. :) Aveau dreptate, m-am conformat.
Postat 13 Decembrie 2016, 11:51 de Iolanda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON