URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2011, 08:57

Şpaga de la Universitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eu cred că Universitatea noastră, pe lângă că-i cam Sorbonică de felul ei, nici n-are noroc în viaţă. Nu ştiu cum de toate ni se întâmplă numai nouă. Sunt şi alte centre universitare unde numărul de studenţi este îngroşat. La multe alte facultăţi din ţară se dau diplome pe daiboj şi nu doar la Oradea se cumpără examene. Şi, totuşi, ca grad de încredere suntem sub fabrica Spiru Haret, de pildă.

Unchiul Maghiar a făcut o gaură de 25 milioane euro, dascălii iau 500 de euro pe un examen, dar celebră devine o profesoară inconştientă care primea broşe din aur de numai câteva sute de lei. Nu pot pricepe în ruptul capului de ce cadrele acceptă să treacă studenţi cu semne clare de retard. Prin astfel de malversaţii, practic îşi bat joc de propria meserie, pentru că ajung colegi cu nişte doctori care ştiu tot atâta meserie cât un brancardier.

Dar Universitatea e doar încununarea unui sistem de învăţământ falimentar. La grădiniţă educatoarea primeşte cadouri pentru a da copilului un rol mai important la serbarea de Crăciun. În şcoala generală învăţătoarea dă părinţilor liste cu electrocasnicele pe care şi le doreşte. La terminarea celor 8 clase se fac banchete şi cadouri drept suvenir, iar la Bac examinatorii sunt ghiftuiţi cu prânzuri princiare şi copleşiţi de atenţii.

La facultate favorurile se diversifică. Unele sunt de natură sexuală, altele de natură pecuniară. Şi nebunia continuă. Pentru un loc de muncă cotizezi, dacă te îmbolnăveşti şi n-ai bani mori cu zile, iar popa îţi lasă sicriul pe marginea gropii dacă rudele nu marcă banul. Vai de ţara asta nefericită în care şpaga începe la maternitate şi se termină la cimitir...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
de acord cu Stefan
Doar ca pe linga Ovidiu mai sint cca o treime de impostori intelectuali pe care mafia lui Georgel nu numai ca o tolereaza dar o mai si promoveaza. Cu astia vor laudacii de mai jos sa prospere universitatea si Oradea? Continuarea in acest ritm aduce mai multe deservicii orasului. Statutul de absolvent al Institutului din Oradea nu era deloc rusinos spre deosebire de cel actual de sorbonel... Pina cind?
Postat 14 Iulie 2011, 09:04 de observator
@Comentariu. ”George”, ”Unchiu” sr./jr.&co ≠ U.O.!
1. Faptul că Oradea şi Bihorul/Ţara Crişurilor merită o Universitate de stat de prestigiu, care să fie poreclită ”Sorbona” şi nu ”Sorbonica”, nu cred că a fost contestat, de vreun comentator cu ”scaun” la cap! Şi un tăntălău care citeşte (şi) acest articol, dar şi comentariile la acesta, înţelege că nu existenţa U.O. este problema, ci managementul ei. A confuna pe ”George” şi sistemul care l-a pus pe ”tron”, cu U.O., este o mare eroare! 2. O condiţie necesară pentru ca (şi) Universitatea de stat din Oradea să fie clasificată la ”educaţie şi cercetare avansată”: un Rector competent, intelectual 100%, bun manager şi cetăţean român, model Spiru Haret! 3. Promovarea unor nulităţi `telectuale la catedră, dar fidele ”sistemului”, în unele cazuri cu studii făcute după modelul tov. Elena Ceauşescu, dăunează grav societăţii! Aici este marea ”bubă” la ”Sorbonicile” patriei (private, sau de stat). 4. Când ne va anunţa Biroul de Comunicare al U.O. că dl. rector Cornel Antal şi viitoarea Comisie de Etică (a U.O.), s-au sesizat şi în cazul celor semnalate în articolul: ”Premii impertinente” - ”Informaţia de Bihor”, din 12 mai 2008? Când instituţiile abilitate ale statului, se vor autosesiza şi în asemenea cazuri demne de ”La piovra”? PS. Sistemul ”PCR&Secu&sons” bine restaurat (şi) la ”Sorbonica”, ştie de ce! Nu-i aşa ...”George”?
Postat 13 Iulie 2011, 15:17 de stefan
Pt. toti
Auziti, multi dati cu pietre in" Universitatea noastra", ca sa-l citez pe d-nul Chirila. 1. Sa nu dea Domnul sa vedem cu arata orasul Oradea, fara ea. Unde cluburi pline, chirii pe apartamente, magazine pt. tineri etc? 2. Ce mai scrie d-nul Cris, daca-si pierde obiectul muncii, sau altii ca el care tot la Sorbonica au terminat si apoi comenteaza de zor? 3. Cu ce o sa fie ocupati atatia "comentatori" daca articolele cu Sorbonica dispar? 4. Ce se va alege de atatia parinti de absolventi de licee care nu-si pot trimite copiii la studii in alta parte, pe locuri cu taxa, cand aici sint acasa? Asa cum e ea, Sorbonica aduce un venit urias orasului. Iar daca la alegeri politica se schimba, se va pupa Bihoreanul cu Sorbonica? Ar mai fi niste puncte, dar probabil niste oameni cu raspundere, asemeni celor ce dau cu bata, le vor deduce si singuri.
Postat 13 Iulie 2011, 11:00 de Comentariu
@ dan justitiarul
Si din ce sa traiasca farmacistii? Din banii pe care Casa de Asigurari ii da inapoi dupa sase luni? din retetele compensate/gratuie atat de limitate? Din banii bietilor bolnavi care cand vad preturile medicamentelor li se mai face rau o data, dupa ce li s-a facut rau prima data la medic?
Postat 13 Iulie 2011, 10:22 de observator
@ dan justitiarul
Tot pomeniti de farmacisti plecati in excursii pe banii de "sponsorizare", de bani dati in farmacii pt. examene, profesorilor ce predau la Farmacie. De ce nu dati nume? Va e frica? sau de fapt nu aveti ce spune, gura-i libera sa spuna orice, lumea citeste si uite asa trece timpul.
Postat 13 Iulie 2011, 10:20 de observator
dodo
Tu cate cunostinte de specialitate ai? Pentru toti cei pe care-i criticati, CV-urile sunt afisate, Listele de lucrari la fel, iar posibilitatea de a da din gura ca \"nimeni in drum\" o au toti <nimeni>, pentru ca este sub semnatura anonimatului. Ce bine ca sintem romani si putem critica. Doar e pe gratis. Mergeti si vedeti daca aceasta conducere pe care o blamati atat, unii sau altii, caci fiecare se leaga de cine-l doare, va rezolva problemele si daca in afara de ei mai este cineva caruia sa-i pese de facultatea aia. Va legati de moralitatea lor, de hartuirea studentelor, de merite deosebite fata de decan pt. a promova. Ar trebui sa va fie rusine, pt. ca toti cei de la decanat - BBBBM - sunt mult mai seriosi decat veti fi cei cu critica oricand, Mai bine ati pune mana la treaba si ati invata sau v-ati ocupa cu lucruri mai serioase decit acela de a va erija in judecatori ai celor ce si-au asumat MUNCA. ARACISUL va doare? Sau ca cei 5 fac o echipa, asa cum e ea, dar care e acolo pt. a evita concedieri si care se straduie din rasputeri pt. a scoate FMF la liman?
Postat 13 Iulie 2011, 10:14 de cadru didactic
noi am avut noroc
Am terminat la o facultate mai mica, dar tot la "Sorbonica" voastra. Am avut doi profesori exceptionali, de la care am invatat multe. Nu numai ca nu se punea la ei problema de spaga (cu toate ca nu pareau/erau bogati), dar nici macar o bucata de ciocolata nu au servit de la studenti. Cu profesori de calibrul lor ar fi si invatamantul superior diferit.
Postat 10 Iulie 2011, 18:59 de fost student
de ce?
@dodo: OK, dar de ce ai postat omentariul de 6(sase)ori? PAROL, am priceput din prima!
Postat 10 Iulie 2011, 13:45 de dan justitiarul
rusine
daca tot blamati cadrele didactice de la Medicina,macar scrieti despre grangurii cei mai mari nu despre spagutele nesemnificative,vad ca pe cei mai importanti ii ocoliti asa cum si DNA-ul o face iar ei se lafaie pe banii studentilor ,ba pe deasupra ocuoa si functii de conducere ca si prof Bungau care sfideaza pe toti studentii si chiar si pe colegii ei si CINE? o femeie de o moralitate indoielnica si cunostinte de specialitate idem,care este lasata sa faca orice doreste in aceasta facultate.
Postat 10 Iulie 2011, 13:21 de dodo
debandada
udmr (si actiunile lor), reprezinta un exemplu (cel mai bun) cu ce se intampla in Oradea si in Romania, dupa anul 1989.
Postat 09 Iulie 2011, 19:28 de neapisti prabusitu
Care or fi "turele" şi "reginele" de ”Sorbonica”?
1. ”Eu cred că Universitatea noastră, pe lângă că-i cam Sorbonică de felul ei, nici n-are noroc în viaţă. Nu ştiu cum de toate ni se întâmplă numai nouă.” - Sistemul ”PCR&Secu&sons” local, ştie bine de ce! 2. Pe când nişte comisari model: Corrado Cattani, Moldovan, Eliot Ness, respectivi magistraţi, fără studii pe la ”Sorbonicile” patriei şi nedependenţi de acestea, care să se ocupe în mod conform de ”taxele neoficiale” din sistemul educaţional? Organelor abilitate le este aşa de greu să infiltreze nişte ”studenţi” sub acoperire? 3. În atenţia viitorului ministru USL al educaţiei şi cercetării: Combaterea eficientă a şpăgii din sistemul educaţional = reducere semnificativă a numărului de absolvenţi nepregătiţi. Şi tov. Elena Ceauşescu ştia de ce! O comparaţie între calitatea învăţământului din ”Epoca de aur”, cu a celui din ”Epoca portocalie” spune multe!
Postat 09 Iulie 2011, 11:52 de stefan
penibil
Bihoru va intra in A cand va fi antrenat de Chirila, cel atoate stiuitor.
Postat 09 Iulie 2011, 01:13 de neapisti distrusu
si medicina
@Farmacist: sigur ca si pentru medicina este valabil. Eu am vorbit mai mult despre farmacie pentru ca aici au ajuns studenti foarte multi "neaveniti". la medicina eu stiu un singur caz: bodog. dar poate sunt si pe acolo. farmacistii isi rezolva insa altfel "cresterea nivelului de trai". excursiile in strainatate paltite de companiile de medicamnete ca stimulent pntru promovarea medicamentelor lor iti spun ceva?
Postat 08 Iulie 2011, 20:21 de dan justitiarul
Medicina
Aveti ce aveti cu farmacia. dar medicina? Mitele date de zor in spital, la cabinete si la facultate? Macar in farmacie nu dai mita pentru retete. Poate pentru examene. Dar miile de euro din sanatate, nu in farmacii sint.
Postat 08 Iulie 2011, 18:12 de Farmacist
presa rahitica
sunt de acord! si media? presa? presa unde e in toata aceasta ecuatie? se complace intr-o situatie jenanta, de promovare a prost gustului, de superficialitate, de mediocritate, de tabloidizare crunta "pentru ca asta se vinde".
Postat 08 Iulie 2011, 16:15 de nimeni
solutii
@farmacista: iti dau eu solutii a) din sumele primite de la bolnavi(pic cu pic se face mare) b) dintr-un credit considerat investitie si care se va amortiza rapid dupa terminarea facultatii. lasand gluma la o parte, eu stiu cateva asistente(femei ceva mai trecute!)care au facut farmacia la oradea! daca erau atat de destepte de ce nu au facut-o la vremea potrivita? iti spun eu, pentru ca in epoca si in primii ani dupa '90 admiterea la farmacie(cluj, spre exemplu) era ADMITERE
Postat 08 Iulie 2011, 07:55 de dan justitiarul
Mermeze
Am terminat Farmacia la Oradea. Fiind femeie de servici sau asistenta la judetean, din ce sa dau spaga la Mermeze, sau oricare altul. Abia am ce manca
Postat 07 Iulie 2011, 20:59 de farmacista
Mermeze
Ce aveti cu dl farmacist Mermeze? Faptul ca stie legislatie mai multa decat toata facultatea la un loc? Si ce daca fiica-sa e unde e? E pe meritul ei. Care-i dilema voastra? De ce nu sunteti voi prodecan? Cati si-au pus timpul in joc pentru facultate, cum si l-a pus el? Cati au stat acolo, cand a fost nevoie? Daca v-ati prezentat atat de <frumos>, de ce n-ati sesizat DNA-ul? Flagrant? Ceva? Pentru ca asa cum acuzele curg catre medicina, toti inamicii <ajuta> la desfiintarea ei. Asta-i interesul. Sa cada conducerea. Sa vina de-alde Muresan, Lajosi, Straciuc etc. Atunci sa vezi
Postat 07 Iulie 2011, 20:56 de @dan justitiarul
raspuns
Toate angajatele din Judetean si mai nou si din Municipal au facut Fac. de Farmacie in Oradea pentru ca Mermeze nu doarme nici el si nici fiica-sa(mai nou), cu cat ii cauti mai des(ca si student vorbind) cu atat se bucura mai tare, si iti rezolva orice examen, doar sa stii sa te prezinti "frumos".
Postat 06 Iulie 2011, 16:41 de @dan justitiarul
@dan justitiarul
simplu, Dane, exact asa cum banuiesti... (sau stii?!). Sunt multe exemple de loaze in facultate care acum s-au ajuns datorita proptelor...
Postat 06 Iulie 2011, 10:07 de shadow
@gordan
n-ai tu vacanta cata facultate are Chirila...
Postat 06 Iulie 2011, 10:04 de shadow
spagi si spagute
situatia cea mai grava cu privire la trecerea examenelor este la medicina. un medicinist care trece prea lejer prin facultate nu stiu cum se va descurca atunci cand va fi pus sa trateze un bolnav. de fapt stiu, numai ca viata unor oameni va depinde de greselile pe care le va savarsi. cum se face ca facultatea de farmacie a fost absolvita in ultimii ani de cam toate asistentele de la judetean(poate vreo femeie de serviciu sa nu fi fost atrasa de tentatia de a avea si ea o diploma...)! si care apoi si-au deschis puncte farmaceutice prin satele judetului! cum naiba a ajuns bodog medic, apoi director de spital si acum e mare functionar prin minister? si exemplele pot continua.
Postat 06 Iulie 2011, 09:43 de dan justitiarul
penibil
sunteti nefericit ca nu aveti facultate domnul Chirila? lamentabil...
Postat 06 Iulie 2011, 09:23 de gordan
Cadru - neutru
Frumos spus, Mircea ! Touche' ! Daca n-ar fi atat de tragic, as zice ca ai surprins, genial, in putine cuvinte, morisca asta in care suntem prinsi cu totii. Chiar sa nu fie cale de iesire ? Alta decat lumea de apoi... Infiinteaza dom'le partidul lui MChirila si eu sunt primul care te votez, mai intai primar, apoi prim ministru, si la senectute presedinte. Nu te putem cumva clona ? Da sa si faci, nu numai sa zici. Oricum, daca intamplator ajung inaintea ta, Presedinte, ai un post de consilier asigurat !
Postat 06 Iulie 2011, 09:23 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON