URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2019, 13:22

Sfântu’ Ilie, Jolly Joker?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cota primarului Oradiei a cunoscut o nouă creştere săptămâna trecută, după ce două personaje de la vârful politicii şi respectiv presei autohtone au afirmat că dacă preşedintele Klaus Iohannis l-ar fi desemnat pe el premier, nu pe Ludovic Orban, Ilie Bolojan ar fi putut asigura voturile pentru învestirea noului Guvern, ceea ce nu-i exclus la a doua încercare, după ce prima, cea cu Orban, eşuează.

Legitimaţi prin faptul că-s orădeni născuţi, iar nu făcuţi, unii cârcotaşi de pe Criş au lansat ideea că introducerea în ecuaţie a numelui lui Bolojan face parte dintr-o campanie de PR aşa de subtilă încât nici nu trebuie demonstrată. Dat naibii, Ilie ăsta! Cum i-a pus el pe Victor Viorel Ponta şi pe Cristian Tudor Popescu să-i facă „imagine”!

Realitatea, fireşte, nu are de-a face cu conspiraţii ioşiote sau rogeriusene, cei doi pomenindu-l pe edilul Oradiei din pricini diferite. Creditat ca mare câştigător al moţiunii de cenzură reuşite pe 10 octombrie contra Guvernului Dăncilă, fostul premier l-a invocat ca să bage niţică zâzanie în PNL, pentru a-şi face sieşi spaţii de manevră mai largi. Dar cum să-l fi preferat Iohannis preşedintelui PNL, care a urcat partidul pe primul loc şi a adunat vot cu vot la moţiune, pe şeful unei filiale din marginea ţării, autoexilat din proprie voinţă din politica „mare”?

În ce-l priveşte pe CTP, am senzaţia că nu cunoaşte situaţia la firul ierbii, că nu-l ştie cu adevărat pe Bolojan, ci doar legendele despre acesta, din care acum spicuieşte doar partea utilă propriei teze. Mai mult, avem motive să credem că odată ce ipoteticul premier Bolojan ar pronunţa primul cuvânt în engleză, Crucişătorul l-ar ridiculiza în ultimul hal, iar la adoptarea celor dintâi decizii, oricare ar fi ele, l-ar face chisăliţă.

Amestecarea primarului Oradiei în ciorba aflată în fierbere la Bucureşti zilele astea e semn, de fapt, că încă se caută un Tătuc, iar supoziţia că el ar putea fi Bolojan porneşte doar de la premisa că omul este o figură specială, singulară, în politica şi administraţia românească. Asta din nefericire.

Un tip sobru, deloc amator de circării, tenace, stabilindu-şi un scop şi urmărindu-l chiar dacă publicul care îl aproba azi-dimineaţă îl va înjura diseară, ferm, insensibil atât la flegme, cât şi la aplauze, raţional, ahtiat nu după pupături, ci obsedat de rezultate. Pe scurt, nimic din profilul de Mesia mioritic, care trebuie să fie „empatic” (cu reflexe de soră de Cruce Roşie), „carismatic” (aţi mai văzut Salvator cu chelie şi veşnic încruntat?), „comunicativ” (la hotar de Balcani se cere chiar flecar).

Bolojan e la ani lumină de asemenea „calităţi”, care, de altfel, nu i-ar fi folosit nici la Prefectura Bihor, nici la Secretariatul General al Guvernului şi nici la Primăria Oradea. Ba nici la Consiliul Judeţean Bihor, unde se spune - cu infinit mai mult temei decât în zvonurile „guvernamentale” - că va candida, de fapt, vara viitoare. Cum ar veni, deşi nu-i sigur că ţara tocmai ratează un premier, mult mai credibil e că Bihorul poate câştiga la anul un preşedinte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ariel
Nici vorba! Debretinul arata mai naspa decat Oradea. Nu poti sa te minti nici macar pe tine. Inclusiv aeroportul oradean este unul mult mai modern decat cel din debretin asa ca... Altfel, in momentul in care Bolo a fost propus prim-ministru, se dilatase ficatul in separatistii locali vazand ca () confratii lor seperatistii din Catalonia sunt umflati de autoritati, separatisti sustinuti de marele urs de la rasarit, urs iubitor de separatisti atunci cand vine vorba de separatism pe teritoriul altor state europene. Cand vine vorba de separatistii din propria ograda, Rusia, in 24 de ore secesionistii sunt istorie.
Postat 29 Octombrie 2019, 21:34 de 1011010
Aferim
Erau mai buni predecesorii... Nimeni nu trebuie idolatrizat ,dar nici sā combati de-amorul artei. Cunoasteti pe vreunul care sa faca bine si sa i se multumeasca ? Oradea arata asa cum aratā datorita lui ; nu e mai bine datorita prostilor de care n'are cum sa scape si care-l inconjoara zāmbindu-i tembel si injurandu-l pe la spate . Cineva , intreba retoric acum ceva vreme , dacā stim de ce Debrecen-ul aratā mai bine ca Oradea ? Si tot el dadea raspunsul , cu un zambet mucalit : pentru ca au un primar maghiar . E drept atunci aveam si noi un vice maghiar . Iata ca nu prea mai e asa o diferenta . Debrecen are tot primar maghiar
Postat 25 Octombrie 2019, 22:51 de Ariel
Multilingv sau multilimbi
Exista riscul sa fie doar un episod de iubire sincera,declarata.Nu episod, e foileton.Trebuie balansate elementelele rebele(datorita virstei) Dan S sau Lucian C. care incep sa aiba probleme de perceptie."Un tip sobru, deloc amator de circării, tenace, ... ferm, insensibil atât la flegme, cât şi la aplauze, raţional, ahtiat nu după pupături, ci obsedat de rezultate".Cu un asemenea exemplar in posesiune,toti ceilalti masculi potemtiali ar trebui emasculati.Oradea are MASCULUL ALFA.Oradea doreste sa fie penetrata corespunzator,fecundata,gestata si doreste sa faca Copii.CÓPII nu copii.Un program lebensborn al vremurilor noastre.Un oras cit o tara.Romania il merita pe deplin.
Postat 21 Octombrie 2019, 17:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON