URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2019, 12:00

Scumpa mea gigacalorie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea s-a scandalizat pentru că facturile de încălzire din ianuarie au fost neruşinat de mari. Lăsând la o parte inabilitatea celor de la Termoficare, care au întârziat cu citirile, problema cu subvenţionarea căldurii este o temă arzătoare pentru toţi orădenii.

Oradea produce cea mai ieftină gigacalorie şi subvenţionează cel mai puţin costul acesteia. Bolojan preferă ca banii astfel economisiţi să-i bage în investiţii decât să uşureze povara financiară a locuitorilor.

Subvenţionarea orădenilor captivi în sistemul centralizat mai are o hibă. Există şi alţi orădeni, nebranşaţi, care nu beneficiază de subvenţie, deşi şi ei se încălzesc, iar lemnele şi gazul sunt şi ele foarte scumpe. Apoi, e oare corect să dai subvenţie tuturor locatarilor de la bloc? Şi fostei doctoriţe de 85 de ani care are o pensie de 1.600 lei, şi pensionarului militar de 47 de ani, cu pensie de 7.000 lei?

Cel mai echitabil ar fi să se dea un ajutor de încălzire în funcţie de venitul pe familie, dar nu numai clienţilor sistemului de termoficare, ci tuturor orădenilor aflaţi în situaţii financiare grele.

Dacă tot s-a pus la punct termoficarea, un fond de solidaritate ar demonstra că investiţiile nu sunt doar nişte noţiuni abstracte, ci chiar ne uşurează şi ne îmbunătăţesc viaţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Eu cred
Că 506 Ron pe ianuarie , nu e mult și sa facturat 35 de zile. Bineînțeles pt cei care votează pt o coaja de pâine e mult. La muncă, nu la întins mâna
Postat 06 Martie 2019, 01:30 de Sandu1206
Subventia in Oradea
este un qaqat electoral marca PMO. Pai scoateti naibii subventia aia, oricum nu valoreaza nimic. Va tot ascundeti dupa ea ori de cate ori se scumpeste gigacaloria, de parca e mare lucru sa adaugi din pix 50 de lei la pretul final, ca sa te bati apoi cu caramida in piept ca-i oferi fraierilor ca subventie. Nu vrem subventie dar vrem sa stim exact pentru ce platim! Reabilitatrea sistemului s-a facut pe bani europeni, pierderile au scazut, centrala e noua si performanta, ba mai produce si curent, adica bani dar noi tot mult platim, cu promisiunea de a plati si mai mult in viitorul nu foarte indepartat! Pai nu era mai friendly pentru oradeni sa retehnologizati doar punctele termice? Adica cate o centrala pe gaz sau geotermal in fiecare cartier sau chiar de bloc daca se revine la varianta cu Nufarul geotermal.. nu mai trebuia spart tot orasul.. fiecare platea ce consuma.. dispareau capusele de pe langa cet...
Postat 05 Martie 2019, 18:23 de oradeanbihor
Mirceo, daca taceai....
Un exemplu care a fost dat de ,,n" ori: se da ajutor tuturor celor care au un venit pe membru de familie mai mic sau egal cu X lei. Bun, dar cel care are un venit de X+1 leu sau cel cu X+10 lei, aia sunt mai avuti?! Daca vorbim de principiul echitatii, nu merge varianta asta! Am ceva propuneri, dar nu e treaba mea sa dau idei altora, mai ales acelora platiti sa rezolve acest gen de inechitati sociale.
Postat 05 Martie 2019, 14:58 de pinonel
Prea multe inechitati!
Prea multe inechitati pentru oradenii nelocuitori a blocurilor ceusiste. Imediat dupa revolutie apartamentele celor ce locuiau la bloc au fost vandute pe nimic locatarilor iar cei ce nu stateau in chirie la bloc au primit kk. Acum tot proprietarii acelor apartamente sunt subventionati la diferite cheltuieli personale, individuale, familiale... restul kk. Termoficare in frunte cu falimentatorul de cet-uri si bolovanul birtinez nu sunt capabili cu toate fondurile europene atrase sa produca si gestioneze o energie termica pe care sa o livreze locarilor de la bloc fara subventii vadit partinitoare. Tot blocarul se bucura de subventii de la guver si primarie la reabailitarea termica lucru de care nu se bucura ceteanul de rand care nu si-a cumparat moaca apartament la bloc de la stat(fratele meu a platit ani la rand 5 lei rata la creditul de cumparare a apartamentului pe care l-a preluat de la stat in 1990-91). In fapt indirect se sustine functionarea dezastruoasa a unui sistem comunistoid de furnizare a unui serviciu centralizat de tip monopol gestionat de incompetenti, de falimentatori ai sistemelor de incalzire centralizata in alte localitati si preluati ca "menajeri" de bolovan. TOTI, dar absolut toti angajatii de la termoficare si marea majoritate din pmo nu au lucrat nici un minut in sistemul privat si nici nu ar face fata profesional, fizic unui regim de functionare competent in regim concurential. Astept sa ne spuna pe cai oficiale birtinezul cine l-a "recomandat" si pe ce cai a ajuns un falimentator de firme din celalat capat de tara la conducerea termiei orasului! Care au fost competentele profesionale si menegeriale care l-au recomandat pe acest fost falimentator de cet-turi(singurele merite menegeriale cunoscute de catre mine sunt falimentarea unui cet si a unei firme private)? Care este filiera statului parallel(se pare ca sunt mai multe...), si care stat paralel l-a inscaunat pe falimentator? Rezultatele "menajerului" le vom sismti bine peste cativa ani.
Postat 05 Martie 2019, 13:49 de scortosul
Iată de ce sunt destui tineri care strigă în zilele noastre "Jos Comunismul", chiar dacă nu au trăit în acea perioadă !?!
În primul rând că "subvenția" este o făcătură bolșevică, ca să egalizeze tot omul harnic cu cel puturos !?! În al doilea rând, o primărie cum e cea orădeană, are printre atribuții să coreleze corespunzător confortul propriu al contribuabilului cu toate costurile aferente tuturor locuitorilor pe care îi "păstorește" !?! Încălzirea ar trebui să fie după chipul și asemănarea fiecăruia, individual ... ceea ce municipalitatea noastră nu pricepe pentru că e de sorginte "comunistă" de când s-a reinventat în stil neaoș liberal !?!
Postat 05 Martie 2019, 12:55 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON