URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
25 Aprilie 2017, 10:38

Şcoală şi meserie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.

Ambasadorul Germaniei a venit la Oradea să ne explice că diplomele nu ţin loc de  creier şi nici titlurile de foame. În Germania nu e nicio ruşine să faci o şcoală profesională, de acolo poţi avansa în carieră cât meriţi. Ciudat este că la noi de reînfiinţarea şcolilor profesionale se ocupă Primăria şi, mai nou, Consiliul Judeţean.

Toate acestea ar ţine de Ministerul Educaţiei, care ar avea ocazia de a recunoaşte că ideea doamnei Abramburica Andronescu de desfiinţare a şcolilor profesionale a fost o catastrofă. Aleşii noştri preferă, însă, cu puţine excepţii, să-şi piardă timpul prin Parlament cu salvarea şefilor şi amantelor lor din ghearele justiţiei.

Pentru Oradea este vital să-şi califice forţa de muncă, altfel salariile nu au nicio şansă să crească. Sigur, mai apare câte un plăvan roşu să reproşeze primarului că nu şcolile profesionale sunt soluţia, ci un hub IT, de parcă informaticieni poţi face la apelul de seară, cum au făcut facultăţile rurale economişti şi jurişti cu toptanul.

Parcă-l şi văd pe rectorul Bungău, cu iconiţa sa de argint făcătoare de minuni, cum îi adună pe cei 20.000 de studenţi şi le zice: "De azi toţi sunteţi aitişti, dragii mei. Să vină hub-ul!"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
arond pioniel
treaba cu agricultura ar fi mai complicată la noi.În ţările dezvoltate,unele lucrări din agricultură sunt efectuate cu ajutorul computerelor,dar...personal nu cred că toate din agricultură vor putea fi făcute cu computerul cel puţin aici,unde multe din meteahnele ceauşiste ezistă ,unele îmbunătăţite mult,precum corupţia.Probabil că vor exista mai mulţi dejtepţi ,adică fiind dejtept,de ce să muncec eu?când pot alţii.Din păcate tot mai puţinei:)))))
Postat 30 Aprilie 2017, 14:51 de crisan
@pinonel
“Pentru Oradea este vital să-şi califice forţa de muncă, altfel salariile nu au nicio şansă să crească” Democreţia liberală (că liberalism democratic nu este) ar drept principală însuşire migraţia după profit. Ca urmare, atunci când „calificarea” muncitorilor îi va obliga să plătească mai mult, „se vor reloca”. Abolirea sclaviei acum 184 de ani în Regatul Unit a generat capitalul pentru dezvoltarea industrializării. După desecretizarea documentelor prin care acum ni se dezvăluie că nişte parveniţi care şi-au investit rodul furtului în „noua” afacere, descoperim originile sănătoase ale capitalului, respectiv capitalismului. Rafinarea a dus la rebotezarea lui drept liberalism. Etimologic, liberalismul izvorăşte din atitudinea de îngăduință excesivă față de greșelile altora, semn că încă de la adoptarea termenului ca simbol al curentului politic, reprezentanţii îmbogăţiţi în sistemul precedent nu erau dispuşi să-şi asume greşelile trecutului. Au inventat iertarea politică, predecesoarea corectitudinii politice de azi. Noii politicieni (la acea vreme) şi-au programat viitorul prin bursa „ de valori” dobândite ca despăgubire pentru „pierderile” produse de legea abolirii sclaviei. Despăgubiri achitate tot din banii „strânşi” de la cei exploataţi ca animalele. După acelaşi model, birtinezul, ştiind că se apropie ziua în care sclavii multinaţionalelor pregătiţi după programa impusă ele, nu vor mai putea fi ţinuţi în „rezervaţii industriale”, dă unul dintre ultimele tunuri pe piaţa „asistaţilor cu salariu minim” – similarii sclavilor de din anii 1800. Având la îndemână bursa, redevenţa încasată poate lua multiple forme. Acţiuni, bani, funcţii. Dintre toate aceste posibilităţi, deocamdată, la vedere sunt doar funcţiile. Primar, secretar, preşedinte de filială, de AGA, de tot felul de asociaţii, membru şi organ în tot felul de bresle fără meserii. Despre acţiuni şi bani urmează să aflăm după rechemarea din colonie, când „ar putea, datorită rezultatelor, să ocupe aproape orice post”. La RDS e doar o posibilitate. La Distrigaz, alta. (Nu mai e nimic de cercetat în privinţa exploatării geotermale). Mă îndoiesc că ar putea ajunge conţopist în campusul „Lumina” unde, după cum ni se prezintă multinaţionala, nu e suficient să fii pocăit. Finanţarea fiind turcească, are la bază meritocraţia. Împletitura dintre şcoală şi meserie l-a făcut făcut pe ţăran (în sens peiorativ) să se asigure cu două diplome obţinute simultan, semn că nu cunoştea nici atunci succesiunea şcoală – meserie. La şcoală n-a profesat, meserie n-are. A ales să devină un ales fiind singurul domeniu în care, la fel ca vecinii de stâlp de pe vremea în el care cumpăra certificate de proprietate şi ei vindeau facturi, se aplică zicala: meserie, te halesc!
Postat 30 Aprilie 2017, 14:32 de eutanasiu
om avea
...ciobani cu doctorate,altfel nu vor primi atestat pentru creşterea oilor.Educatoare,învăţătoare,lucrătoare pe la ghişee cu doctorate în domenii...:))))
Postat 30 Aprilie 2017, 14:27 de crisan
Meseria catusa de aur
Cu fiecare innoire a guvernului, fiecare nou ministru ce a urmat sa se ocupe de invatamant s-a simtit dator, fireste, sa aduca ceva nou. Doar ca toata noutatea se rezuma de fiecare data la modul de evaluare a elevului. Intre noi fie vorba, cred ca mai potrivit ar fi sa nu se mai numeasca ministrul educatiei ci ministrul bacalaureatului. Cat despre meserii, fereasca-ne sfantul ca de DNA!
Postat 28 Aprilie 2017, 17:30 de FaBULA
Mirceo, priveste spre viitor, nu spre trecut!
Istoria se repetă, dacă nu identic, atunci în tipare care revin după o anumită vreme şi reiau cicluri de evenimente şi relaţii între cauze şi efecte care par asemănătoare, deşi formele lor sunt diferite, în funcţie de contextul istoric. Unul dintre aceste fenomene pare a se petrece în ultimii ani, în care revoluţia tehnologică digitală are efecte sociale care amintesc multe dintre caracteristicile revoluţiei industriale care avea loc în ţările avansate în urmă cu două secole. Că şi atunci, evoluţia tehnologică are implicaţii dramatice, unele mai aşteptate, altele mai puţin previzibile asupra economiei şi a vieţii celor aflaţi pe piaţă muncii, şi atunci – că şi acum –răspunsurile nu întârzie să apară din partea celor afectaţi. Aşa că a te întoarce la strungul sau la freza mânuite de om e o prostie. Pregăteşti acum nişte tineri în meserii care în cel mult 10-15 ani vor fi atributul exclusiv al roboţilor. Aşa că Mirceo şi tu şi birtinezul care te inspiră, aşezaţi-va liniştiţi pe cur*rile voastre şi exprimaţi-va opiniile asupra unor subiecte pe care le stăpâniţi! Dacă stăpâniţi ceva!
Postat 26 Aprilie 2017, 19:16 de pinonel
Industry 4.0
Fac pariu ca autorul inca isi imagineaza acei meseriasi care lucrau la Infratirea, UAMT sau Metalica si care erau strungari, frezori, sudori, etc. Intr-adevar e o criza pe aceste meserii dar hai sa vedem de cati specialisti din astia are nevoie parcul industrial? 10, 100, 1000? Cu restul tinerilor oradeni ce facem? Le ingradim sansa de a face o facultate care le poate deschide porti macar in alte orase sau tari, daca nu acasa? Si daca nu vrem IT-isti, cine o sa programeze robotii viitorului care pana la urma vor inlocui munca din fabricile care se plang de lipsa meseriasilor? Atunci ne vom plange ca nu avem absolveti de studii superioare.. Nu-i asa Mirciulica?
Postat 26 Aprilie 2017, 16:51 de bihoreanoradean
Pace voua !
Domnilor, ce vreti ? Iar sa ne intoarcem la "clasa muncitoare ", "proletariat ' si de-astea ? Pai pentru ce ne-am scremut atata de 25 de ani, nu ca sa eliminam "lupta de clasa "?! Nu-i mai bine asa : ca luptam cu defrisarile, luptam cu poluarea,luptam cu vaccinurile, luptam cu stihiile naturii decat sa ne luptam intre noi care are cu care n-are facultate ? Personal consider ideile , TOATE, ale onor doamnei Ministru Andronescu (ET.CO) nu numai de un anticomunism genuin cat si eclatante.
Postat 25 Aprilie 2017, 17:28 de SM
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON