URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2017, 10:38

Şcoală şi meserie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.

Ambasadorul Germaniei a venit la Oradea să ne explice că diplomele nu ţin loc de  creier şi nici titlurile de foame. În Germania nu e nicio ruşine să faci o şcoală profesională, de acolo poţi avansa în carieră cât meriţi. Ciudat este că la noi de reînfiinţarea şcolilor profesionale se ocupă Primăria şi, mai nou, Consiliul Judeţean.

Toate acestea ar ţine de Ministerul Educaţiei, care ar avea ocazia de a recunoaşte că ideea doamnei Abramburica Andronescu de desfiinţare a şcolilor profesionale a fost o catastrofă. Aleşii noştri preferă, însă, cu puţine excepţii, să-şi piardă timpul prin Parlament cu salvarea şefilor şi amantelor lor din ghearele justiţiei.

Pentru Oradea este vital să-şi califice forţa de muncă, altfel salariile nu au nicio şansă să crească. Sigur, mai apare câte un plăvan roşu să reproşeze primarului că nu şcolile profesionale sunt soluţia, ci un hub IT, de parcă informaticieni poţi face la apelul de seară, cum au făcut facultăţile rurale economişti şi jurişti cu toptanul.

Parcă-l şi văd pe rectorul Bungău, cu iconiţa sa de argint făcătoare de minuni, cum îi adună pe cei 20.000 de studenţi şi le zice: "De azi toţi sunteţi aitişti, dragii mei. Să vină hub-ul!"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
arond pioniel
treaba cu agricultura ar fi mai complicată la noi.În ţările dezvoltate,unele lucrări din agricultură sunt efectuate cu ajutorul computerelor,dar...personal nu cred că toate din agricultură vor putea fi făcute cu computerul cel puţin aici,unde multe din meteahnele ceauşiste ezistă ,unele îmbunătăţite mult,precum corupţia.Probabil că vor exista mai mulţi dejtepţi ,adică fiind dejtept,de ce să muncec eu?când pot alţii.Din păcate tot mai puţinei:)))))
Postat 30 Aprilie 2017, 14:51 de crisan
@pinonel
“Pentru Oradea este vital să-şi califice forţa de muncă, altfel salariile nu au nicio şansă să crească” Democreţia liberală (că liberalism democratic nu este) ar drept principală însuşire migraţia după profit. Ca urmare, atunci când „calificarea” muncitorilor îi va obliga să plătească mai mult, „se vor reloca”. Abolirea sclaviei acum 184 de ani în Regatul Unit a generat capitalul pentru dezvoltarea industrializării. După desecretizarea documentelor prin care acum ni se dezvăluie că nişte parveniţi care şi-au investit rodul furtului în „noua” afacere, descoperim originile sănătoase ale capitalului, respectiv capitalismului. Rafinarea a dus la rebotezarea lui drept liberalism. Etimologic, liberalismul izvorăşte din atitudinea de îngăduință excesivă față de greșelile altora, semn că încă de la adoptarea termenului ca simbol al curentului politic, reprezentanţii îmbogăţiţi în sistemul precedent nu erau dispuşi să-şi asume greşelile trecutului. Au inventat iertarea politică, predecesoarea corectitudinii politice de azi. Noii politicieni (la acea vreme) şi-au programat viitorul prin bursa „ de valori” dobândite ca despăgubire pentru „pierderile” produse de legea abolirii sclaviei. Despăgubiri achitate tot din banii „strânşi” de la cei exploataţi ca animalele. După acelaşi model, birtinezul, ştiind că se apropie ziua în care sclavii multinaţionalelor pregătiţi după programa impusă ele, nu vor mai putea fi ţinuţi în „rezervaţii industriale”, dă unul dintre ultimele tunuri pe piaţa „asistaţilor cu salariu minim” – similarii sclavilor de din anii 1800. Având la îndemână bursa, redevenţa încasată poate lua multiple forme. Acţiuni, bani, funcţii. Dintre toate aceste posibilităţi, deocamdată, la vedere sunt doar funcţiile. Primar, secretar, preşedinte de filială, de AGA, de tot felul de asociaţii, membru şi organ în tot felul de bresle fără meserii. Despre acţiuni şi bani urmează să aflăm după rechemarea din colonie, când „ar putea, datorită rezultatelor, să ocupe aproape orice post”. La RDS e doar o posibilitate. La Distrigaz, alta. (Nu mai e nimic de cercetat în privinţa exploatării geotermale). Mă îndoiesc că ar putea ajunge conţopist în campusul „Lumina” unde, după cum ni se prezintă multinaţionala, nu e suficient să fii pocăit. Finanţarea fiind turcească, are la bază meritocraţia. Împletitura dintre şcoală şi meserie l-a făcut făcut pe ţăran (în sens peiorativ) să se asigure cu două diplome obţinute simultan, semn că nu cunoştea nici atunci succesiunea şcoală – meserie. La şcoală n-a profesat, meserie n-are. A ales să devină un ales fiind singurul domeniu în care, la fel ca vecinii de stâlp de pe vremea în el care cumpăra certificate de proprietate şi ei vindeau facturi, se aplică zicala: meserie, te halesc!
Postat 30 Aprilie 2017, 14:32 de eutanasiu
om avea
...ciobani cu doctorate,altfel nu vor primi atestat pentru creşterea oilor.Educatoare,învăţătoare,lucrătoare pe la ghişee cu doctorate în domenii...:))))
Postat 30 Aprilie 2017, 14:27 de crisan
Meseria catusa de aur
Cu fiecare innoire a guvernului, fiecare nou ministru ce a urmat sa se ocupe de invatamant s-a simtit dator, fireste, sa aduca ceva nou. Doar ca toata noutatea se rezuma de fiecare data la modul de evaluare a elevului. Intre noi fie vorba, cred ca mai potrivit ar fi sa nu se mai numeasca ministrul educatiei ci ministrul bacalaureatului. Cat despre meserii, fereasca-ne sfantul ca de DNA!
Postat 28 Aprilie 2017, 17:30 de FaBULA
Mirceo, priveste spre viitor, nu spre trecut!
Istoria se repetă, dacă nu identic, atunci în tipare care revin după o anumită vreme şi reiau cicluri de evenimente şi relaţii între cauze şi efecte care par asemănătoare, deşi formele lor sunt diferite, în funcţie de contextul istoric. Unul dintre aceste fenomene pare a se petrece în ultimii ani, în care revoluţia tehnologică digitală are efecte sociale care amintesc multe dintre caracteristicile revoluţiei industriale care avea loc în ţările avansate în urmă cu două secole. Că şi atunci, evoluţia tehnologică are implicaţii dramatice, unele mai aşteptate, altele mai puţin previzibile asupra economiei şi a vieţii celor aflaţi pe piaţă muncii, şi atunci – că şi acum –răspunsurile nu întârzie să apară din partea celor afectaţi. Aşa că a te întoarce la strungul sau la freza mânuite de om e o prostie. Pregăteşti acum nişte tineri în meserii care în cel mult 10-15 ani vor fi atributul exclusiv al roboţilor. Aşa că Mirceo şi tu şi birtinezul care te inspiră, aşezaţi-va liniştiţi pe cur*rile voastre şi exprimaţi-va opiniile asupra unor subiecte pe care le stăpâniţi! Dacă stăpâniţi ceva!
Postat 26 Aprilie 2017, 19:16 de pinonel
Industry 4.0
Fac pariu ca autorul inca isi imagineaza acei meseriasi care lucrau la Infratirea, UAMT sau Metalica si care erau strungari, frezori, sudori, etc. Intr-adevar e o criza pe aceste meserii dar hai sa vedem de cati specialisti din astia are nevoie parcul industrial? 10, 100, 1000? Cu restul tinerilor oradeni ce facem? Le ingradim sansa de a face o facultate care le poate deschide porti macar in alte orase sau tari, daca nu acasa? Si daca nu vrem IT-isti, cine o sa programeze robotii viitorului care pana la urma vor inlocui munca din fabricile care se plang de lipsa meseriasilor? Atunci ne vom plange ca nu avem absolveti de studii superioare.. Nu-i asa Mirciulica?
Postat 26 Aprilie 2017, 16:51 de User anonimizat
Pace voua !
Domnilor, ce vreti ? Iar sa ne intoarcem la "clasa muncitoare ", "proletariat ' si de-astea ? Pai pentru ce ne-am scremut atata de 25 de ani, nu ca sa eliminam "lupta de clasa "?! Nu-i mai bine asa : ca luptam cu defrisarile, luptam cu poluarea,luptam cu vaccinurile, luptam cu stihiile naturii decat sa ne luptam intre noi care are cu care n-are facultate ? Personal consider ideile , TOATE, ale onor doamnei Ministru Andronescu (ET.CO) nu numai de un anticomunism genuin cat si eclatante.
Postat 25 Aprilie 2017, 17:28 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON