URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2018, 18:11

Sărbătoarea Sfântului Ladislau e pentru toţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor.

Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii. Mai ales pentru cei care sunt orădeni prin adopţie sau neasimilaţi, şi nu mă refer neapărat doar la românii veniţi cu miile în perioada industrializării. La ţară, satele sunt în general omogene din punct de vedere etnic. Aşa că nici ţăranul român, nici cel maghiar nu are ştiinţa convieţuirii într-un mediu cosmopolit. Pentru ei e foarte greu să înţeleagă că în Oradea există o populaţie care trăieşte în armonie, care vorbeşte bine ambele limbi şi că familiile mixte nu sunt rare excepţii.

Deşi întemeietorul oraşului este indiscutabil maghiar, cred că orice orădean, indiferent de etnie, trebuie să-i poarte respect. Pentru că Sfântul Ladislau a avut formidabila intuiţie să întemeieze o urbe într-un loc binecuvântat. Singurele nenorociri ce s-au abătut asupra Oradiei au fost din pricina oamenilor, nicidecum a catastrofelor naturale.

Aşezat pe două ape remarcabile, dintre care una cu proprietăţi tămăduitoare, cu dealuri line şi câmpii suficient de mari ca oraşul să se poată extinde fără a fi sufocat, Oradea a fost şi continuă să fie un paradis pentru toţii copiii săi.

Mă bucur că începe să se înfiripe ideea ca în perioada Zilelor Sfântului Ladislau să revină acasă fiii acestui oraş, pe care soarta i-a împrăştiat în cele patru zări. Ar fi fabulos să-i avem aici, chiar şi numai pentru câteva zile, pe evreii plecaţi prin anii 60-70, pe maghiarii care s-au stabilit în Ungaria imediat după Revoluţie sau pe românii care, mai apoi, s-au refugiat economic pe tot mapamondul. Şi ce loc mai potrivit poate fi pentru asemenea serbări decât Cetatea Oradea, cetate care i-a adăpostit osemintele?

Avem triste exemple de oraşe care riscă să-şi piardă identitatea. În Timişoara mai auzi nemţeşte doar la liceul german. În Sibiu accentul de bază este mai degrabă oltenesc decât săsesc. Nici Oradea nu se poate lăuda că a scăpat intactă în decursul vremilor. Prospera şi inventiva comunitate evreiască a fost spulberată de război şi de comunism.

Spre norocul nostru, însă, încă ne mai putem lăuda că suntem un oraş multietnic, iar Ladislau trebuie cinstit de toţi orădenii, indiferent ce limbă vorbesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oare?
Domnule profesor, sunteţi inventatorul primului cuvânt din limba română cu 4 i. (...fiii acestui oraş...).
Postat 19 Iunie 2018, 12:06 de eutanasiu
Hahaha...
Pe langa "primarul" sef, "arhitectul sef", "planificatorul urbanistic sef", "doctorul sef", "universitarul sef", "sportivul sef", "transportatorul sef", si orice ar mai putea fi "sef', acum editorialistul este si "istoricul sef" al orasului. Nu mira pe nimeni afirmatia ca: "intemeietorul orasului este indiscutabil maghiar", vine de la unul care i-ar vrea instalati pe udemeristi in fruntea bucatelor, in fotoliul de primar al orasului. E ca si cum ai pune ursul de paza la stana. In alta ordine de idei, pe teritoriul actualului oras Oradea, exista deja o localitate dacica, cu multe mii de ani inaite ca ungurii sa aiba idee ca exista Europa si Transilvania pe Pamant. Come on... :)
Postat 18 Iunie 2018, 13:38 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON