URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2016, 10:44

Salariile pe care le merităm

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când a apărut clasamentul care ne pune pe locul 4 în România la oportunităţi de afaceri, lumea a intrat în fibrilaţie. Dacă Primăria se laudă că a creat numai în parcurile industriale peste 3.000 de locuri de muncă, contestatarii spun că e degeaba, din moment ce oamenii sunt plătiţi cu minimumul pe economie.

Nemulţumiţii zic că nu se poate trăi din salariul minim, şi poate au dreptate. Dar nu cred că există un patron atât de tâmpit încât, dacă are nevoie de un meseriaş, să nu-i dea un salariu corespunzător. În schimb, niciun patron nu va da bani în plus angajaţilor numai pentru că aşa i-ar spune Primăria.

Cei care se plâng de salariile mici trebuie să fie conştienţi că o slabă calificare duce la o salarizare pe măsură. Deocamdată aducem, pe bani buni, frezori şi sudori de la Baia Mare, sculeri matriţeri din Arad, şi totuşi mulţi tineri se încăpăţânează să facă Relaţii Internaţionale şi alte facultăţi fantasmagorice, care nu le asigură niciun job. Cândva, a avut şi Oradea fabrici de maşini unelte unde se cerea calificare. Acum se produc pantofi şi confecţii, un fel de lohn mascat în care valoarea adăugată este minimă.

Salariile mari vor putea fi câştigate numai la firme cu nivel tehnologic ridicat. Dar investitorii nu vin aici dacă nu au forţă de muncă înalt calificată. Cercul vicios va fi spart atunci când şcolile, de la cele profesionale la universităţi, îşi vor adapta programele de învăţământ spre folosul elevilor şi studenţilor, nu pentru a păstra locurile de muncă ale profesorilor.

Ne place sau nu, avem salariile pe care le merităm.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
da? și ce mai poți patrona azi în Oradea ca sa îți permiți chestiile astea pt salariați?
Vă aștept cu exemple de domenii antreprenoriale de succes pentru patroni!!! sper ca se înțelege ce propun: PROPUNEȚI DOMENII CU SALARII MARI !!! VA ROG!!!
Postat 16 Februarie 2016, 18:39 de ADINA
Nemultumiri
Încă o problemă este faptul că oamenii cu experiență nu sunt apreciați la valoarea lor justă și dacă ai trecut de 40 de ani nu te cheamă nimeni la un interviu. Toți vor să lucreze cu tineri, să tragă de ei cum pot pe bani puțini, dar aceștia nu rămân prea mult timp la un loc de muncă și în aceste condiții patronii tot nu sunt interesați de o forță de muncă de vârstă mijlocie care de cele mai multe ori ar fi mai calificată decât cei tineri și ar lucra mai precis dar fiindcă poate au familie nu pot să tragă de wi Cum vor unii patroni. Toată lumea se plânge că nu este forță de muncă calificată, poate organiza și patronul cursuri și în urma lor își poate asigura un personal calificat cu un salariu decent pe o perioadă de timp îndelungată. Dar la noi nu e moda, cu toate că un angajat mulțumim lucrează cu mai mult spor!
Postat 16 Februarie 2016, 16:35 de Rika
Angajatii pe care-i "meritati"
Bolojan si Chirila sunt usor pe langa realitatea din parcul industrial: salariile sunt mici, chiar si la meseriasi sau daca sunt cat decat decente (oricum sub 2000 ron net), e pentru ca se munceste in conditii foarte grele si de periculozitate. Fluctuatia de personal in aceste firme e foarte mare, asa ca nu tine scuza cu patronul dispus sa plateasca ca sa-si pastreze un angajat. Faptul ca se aduc specialisti din alte orase e adevarat partial (nu stau foarte mult pe aici oricum). Trist este (trist pentru Oradea) ca tinerii, chiar si cu diploma de la Univ. Oradea, sunt vanati pe capete de firmele de recrutare din Cluj si Timisoara unde chiar sunt platiti decent fara sa fie tratati ca niste mediocri. Singurii care nu se duc (inca) sunt cei care au deja familii. Asa ca Oradea va ramane doar cu angajatii cu studii medii sau fara studii dar nici astia nu mai au de gand sa stea prea mult: dintre fostii mei colegi de scoala, facultate si de la primele job-uri, o mare parte sunt plecati in Germania, Italia sau Franta iar cei cu studii superioare s-au relocat la Cluj, Tm sau Bucuresti, in conditiile in care acum 15 ani cand am terminat eu facultatea, nu era tipic un astfel de exod printre oradeni.
Postat 16 Februarie 2016, 14:20 de User anonimizat
@Excalibur
Angajatul european mediu nu e mai calificat decat cel roman, decat paote cu anumite exceptii. Ceea ce tu omiti din argumentul tau e ca acel angajat european e angajat pe o piata a muncii mai competitiva, mai dezvoltata si ca el lucreaza mai aproape de "capital" ca sa zic asa. Aici intervine si chestiunea globalizarii ca doar nu vin in Romania sa te plateasca ca si in Germania. Specializarea conteaza totusi si ea, sa stii. De aceea un zootehnist cu experienta intr-o ferma din Austria face pe putin 1500 EUR net. Pentru ca pe acel domeniu nu se inghesuie lumea pe acolo. Exact cu la noi lumea fuge de matematica, fizica, inginerie in general. Iar Oradea, datorita prostului management al Universitatii si a faptului ca nu se investeste in R&D, a faptului ca pana la Bolojan (haideti sa fim sinceri) toti au dormit sau mai rau, indepartau eventualii investotori prin spagile cerute, normal ca au venit destui lohn...aka cantite nu calitate. Mostenirea cu industirile usoare a fost prost gestionata TIMP de 10 ani (1990-2000)!!! Ca sa nu mai vb de faptul ca, in zona noastra concurenta e maricica: Debrecen, Arad, Satu Mare, si mai aruncam si Cluj si Timisoara in mix. Si peste toate astea a venit si criza. Ma rog, putea fi mai rau. Eu zic ca s-au facut progrese, dar fara o Universitate adusa la zi care sa scoata capul si sa isi asume o reforma, nu stiu ce sa zic...Plus intarzierea cu aeroportul...
Postat 16 Februarie 2016, 11:24 de OradeaCivitas
Pardon
Cam subreda teoria ca musai sa fim superspecializati ca sa putem aspira la un venit decent.Nu cred ca amploaiatul mediu european e mai inzestrat decit cel autohton.Pur si simplu oradea e victima anilor de lohn(autentic, nu mascat),condamnata sa ramina un lagar de munca ,la cheremul unor firme care nu vor decit acest lucru.
Postat 16 Februarie 2016, 11:06 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON