URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2011, 09:52

Românii şi hamsterii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiaţi că în 2009 Aeroportul Oradea devenea primul din ţară care depunea un proiect de modernizare integrală, nu doar a aerogării, ci şi a pistei şi platformelor, în cadrul unui program pentru reabilitarea infrastructurii aeroportuare din România pentru care UE ne-a alocat 120 milioane de euro?

Ştiaţi că nici până în ziua de azi Unitatea de Management a Proiectelor din Ministerul Transporturilor nu a dat un răspuns, dacă proiectul e bun sau nu? Şi, în caz că nu era, să spună cum să fie corectat pentru ca el să nu rămână doar pe hârtie? Ştiaţi că în acest timp cele 120 de milioane de euro stau nefolosite şi că după 2013 trebuie înapoiate? Ştiaţi că, în ultimii trei ani, Aeroportul Cluj e singurul care a fost modernizat, dar pe bani din bugetul ţării?

Ştiaţi că în 2008 Guvernul de atunci mai avea puţin până să perfecteze actele pentru a da în proprietatea Oradiei CET II, cu tot cu cele 200 de hectare din zona dintre Metro şi Selgros? Ştiaţi că, în primăvara lui 2009, când proaspătul primar încerca să convingă noul Guvern să nu blocheze transferul, terenurile aveau o valoare mai mare decât tot bugetul oraşului? Ştiaţi că acel Guvern a refuzat să-l predea oraşului, motivând că-l scoate la licitaţie?

Ştiaţi că nici până acum Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor nu l-au vândut? Ştiaţi că, de atunci, muntele de fier abandonat a ruginit, transformându-se din nou în minereu, în timp ce România ţine nefolosite peste 20 milioane de euro alocate de UE pentru dezafectarea întreprinderilor abandonate? Ştiaţi că şi aceşti bani vor trebui returnaţi Uniunii Europene, la fel ca sumele rezervate modernizării aeroporturilor?

În ambele situaţii avem de-a face cu încercarea unor autorităţi locale de a rezolva probleme locale cu bani de la UE şi despre blocarea proiectelor nu de către preşedinţi de consilii judeţene sau primari, ci de către miniştri care mai nou sunt gata să întoarcă ţara cu fundu-n sus, minţind fără a clipi că în caz contrar nu mai pupăm fonduri europene. E încă un indiciu clar, actual şi local, al uriaşei mistificări care ni se pregăteşte pentru la anul, când falsificatorii ne vor povesti cum era cât pe ce să ne facă atât de mult bine, dar n-au fost lăsaţi.

Am auzit zilele trecute o zicală, nu ştiu din înţelepciunea cărui popor, dar care mi se pare perfect potrivită situaţiei în care am ajuns: nu putem lăsa trecutul fără sicriu şi nici viitorul fără leagăn. Cred, deci, tocmai fiindcă vine anul electoral, că prima condiţie, dacă ne dorim pe viitor mai mult sau altceva decât avem acum, e să le ţinem pe toate minte şi să le plătim, la urne, aşa cum se cuvine.

Altfel, dacă vom uita sau dacă n-o să ne pese, dacă o să ne vindem iarăşi pe câte-o găleată celor care ne-au băgat în cofă, o să semănăm cu bieţii hamsteri care aleargă întruna pe butucii din propriile colivii. Nu ajung nicăieri, dar mor de epuizare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Viitorul incepe ieri
Dle CRIS, am sa va spun ceea ce era normal sa stiti ca jurnalist, inainte de a srie despre un subect de acest gen. Clasificarea aeroporturilor se face pe trei niveluri: 1. internationale, 2. regionale si 3. cu regim limitat international. Spre exemplu 1. Coanda, 2. Timisoara si 3. Oradea. Fondurile la care faceti referire sunt alocate pentru 1 si 2, respectiv partial pentru cele din cat. 3, cu conditia sa depaseasca un bregim de 500.000 pasageri anual. Urmare unui amplu program, initial prezentat la Bruxelles (ghiciti de cine) in 2007, ae3roportul Oradea trebuia sa se mute mai la nord, pentru a absorbi un regim marit de calatori din zonele Oradea, Debrecen si Nyreghaza. In acest context UE viza acordarea a 30 milioane euro pentru acest proiect. Bolojan nu a dus ideea mai departe, dupa iunie 2008, iar impreuna cu Tirle chiar isi facusera campanie electorala pe ideea mentinerii aeorprotului pe actualul amplasament. Asa ca de aceea nu vin bani la Oradea, atita timp cit exista inca alti trei dobitoci, pe linga multi altii, in Bihor: 1. Bolojan, 2. Tirle, 3. Cris.
Postat 27 Iunie 2011, 20:49 de Rece
datorii
bai ovidiu de ce nu mergi tu undeva
Postat 24 Iunie 2011, 17:00 de 2:15
oare,
pe cand o sa apara in presa centrala subiectul dezbatut in articolul asta? sa fim si noi auziti la bucuresti, bagati in seama. ca altfel, parca nu existam. transilvania tv, si national tv, promovati bihorul, ca alta influenta, media oradeana nu are la niv.national!
Postat 23 Iunie 2011, 01:00 de unu
Bine punctat
Un articol bine argumentat, cu date clare, care demonstreaza ca adevarata problema in Romania nu este la nivel local ci la nivel central.Asa ca toata cacialmaua asta a presedintelui cu cele 8 megajudete este de fapt o strategie de a pune mana pe putere cu orice pret.Tara asta are nevoi urgenta de descentralizare nu reorganizare.
Postat 22 Iunie 2011, 23:56 de Boom
salb articol !
fara suparare ! razbate de la o posta "orientarea" politica ! nici macar nu stiti sa "mascati" cat de cat. au scos la licitatie terenurile din zona "parcului industrial" ?
Postat 22 Iunie 2011, 19:38 de com
wsm
nu stiu de ce nu ma mai mira nimic din toate scrise mai sus.Tot timpul am sustinut ca PDL-ul are cei mai slabi oamenii dintre toate partidele existente in Romania.Lucru care se reflecta actualei guvernari.Ce e foarte dureros e faptul ca inca mai aud oameni care sunt sustinatori a lui Basescu si teapla lui de prosti si idioti.Singurul om de valoare din flegma aia de partid e Vasile Blaga.Din pacate,zicala "cu o floare nu se face primavara " se adevereste din nou.Sa traiti bine!!!
Postat 22 Iunie 2011, 18:50 de 192.14.547
cugetare
acest articol deja da startul alegerilor anticipate; e foarte clara intentia PDL de a da un sut in spate celor ce nu joaca dupa cum cinta ei, cu toate ca mai au timp sa-si spele pacatele (lucru ce nu l-a facut nici macar Filip, numai fortat de justitie hahaha) - probabil ca e momentul in care sa fie denuntate in mod masiv toate abuzurile guvernului (sa nu uitam ca si UDMR e parte din acest joc, de fapt ei tot la guvernare se afla de ani buni, urmarindu-si scopurile, cu toate ca si lor BASE le cam da un sut in fund cu regionalizarea asta,teoretic vorbind,ca practic...), si in final sa nu uitam ca datorita PD se afla Oradea asa de mult in urma in comparatie cu orasele vecine - una e lipsa de resurse si alta este sabotarea intereselor unei natiuni sau a unei parti din aceasta si aici nu mai conteaza etnia, rasa sau preferintele politice - dupa mine, guvernul nu ar trebui sa fie administratorul banilor la nivel national, doar supraveghetor, mai degraba am ramine cu administratiile locale care ar finanta cu un procentaj TRANTORII din capitala , doar atunci ar fugi toti de politica
Postat 22 Iunie 2011, 15:15 de nicu
cauze multiple
important e ca Basescu si poate si Boc au iesit eroi ai neamului in fata pretentiilor autonomiste ale UDMR! de ce sa ne mai enervam, oameni buni, intr-o tara populata cu atat de multi prostalăi? nu era oarecum clar ce se urmareste si prin gluma asta cu 8 județe? strict la problema cu aeroportul: aici este și măsura mediocrității lui radu țârle. asteptam de 2 ani un raspuns de la minister iar noi stam cu mainile in sân...aeroportul se poate concesiona unui operator low-cost, se poate coopta Primaria in actionariat si apoi sa vina fiecare cu ceva bani pt modernizare. dar stam...si ne certam cu marele Beni pt receptia muzeului de 3 ani de zile. si platim intre timp chirie frumoasa la popii catolici
Postat 22 Iunie 2011, 14:52 de fartescu
Noi am ales
Vina este a oradenilor care au votat la locale invers decat a iesit pe tara. Este blestemul nostru de foarte multi ani. De ce Filip s-a descurcat avand guvernare PSD? Sa se descurce si Bolojan. Si asta e un rol al primarului, sa faca situatia de asa natura sa fie bine orasului. Sa nu mai punem ca PDL-ul local, a simpatizat cu Blaga, si a castigat Boc in PDL, deci ce mai asteptam? Sa fim mai inteligenti pe viitor.
Postat 22 Iunie 2011, 12:19 de Ciprik
Pfh...
Waisamar... Ce oameni inteligenti mai umbla p`aci... Mie imi place articolul, si cred ca Bihoreanul este cel mai tare ziar !!! Cine spune altceva, poate sa-mi faca o favoare...
Postat 22 Iunie 2011, 11:42 de az
ziaristu' lu peste
ti-am tot explicat ca nu te califici sa ceri socoteala nimanui, ziarist de 2 craitzari ce esti. tot ce scrii tu, mai baiatule, se regaseste in caietul de sarcini pe care ti l-a predat soany chis cind ti-a angajat ultima (adica actuala) nevasta. de ce nu sufli nimic despre criminalii de pe sosele ?????. ti-ai deschis un club impreuna cu paprika & vuscan al celor care-si bat nevestele cu brelocul de la cheile beamveurilor audiurilor & etc. ??? cind o sa te dea afara de la bihoreanul promit sa ma imbat cu sampanie buna romaneasca (zarea) , nu torley ca'n filmele porno in care toate zdremtele au accent hun. piei drace' ..............
Postat 22 Iunie 2011, 11:08 de OVIDIU
Pentru Oradea!
Un mare mare pacat legat de ceea ce se intampla, mai ales cu aeroportul. Articolul e extrem de binevenit! Regulat ar trebui scris pe aceasta tema. Poate cineva candva va putea citi despre aceast subiect extrem de important. Referitor la tema aeroportului, am scris si eu de multe ori, nutrind speranta ca odata aeroportul Oradea va fi real "International", ca acum DE-ABIA e doar national. ****
Postat 22 Iunie 2011, 10:34 de Pentru Oradea
bravooo
strategia aplicata e importanta nu CUTUMA asta nu intelegeti daca respecti o cutuma MORI e invechita, noi progresam avem nevoie de caliatate nu FRICA de moarte, Frica de a vorbi, remediem ce nu e bun dar ne atingem SCOPUL : viata traita cu calitate nu cu BOLI , nu cu Foame siu mai ales INVIDIE si URA, cel mai bun sa castige!
Postat 22 Iunie 2011, 10:30 de anca
da e cutremurator ce spuneti Cimitirul e rai.
proaspatul primar trebuia sa treaca la PDL daca asa e filmul, dar incapatanare duce la ESEC, sa fie sanatos, ii aud pe totii ca PDL are privilegi de ce nu s a sacrificat? ajungea unde isi facuse planurile asa ce ne incalzeste pe noi ca se lupta cu vantul, serios ca copii ganditi, urmariti stategia Presedintelui:"TE FACI FRATE cu dracul pana treci puntea " sau nu o mai treci simplu daca nu sti sa adaptezi MORI, maine unn cutremur cine va fi de vina ca ai murit ? asa e si cu politica important este sa nu ti vinzi tara.
Postat 22 Iunie 2011, 10:21 de dan Bihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON