URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2019, 15:43

Românii cei toleranţi

Românii cei toleranţi foto: captura Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a petrecut o bătaie între doi băieţi, un român şi un străin de culoare, săptămâna trecută în pasajul Vulturul Negru. După spusele celui care a filmat, cearta ar fi pornit de la o fată şi probabil că la mijloc era şi un pic de alcool. Bătălia s-a încheiat destul de repede, după ce străinul a fost trântit la pământ şi bumbăcit destul de tare. Dar efectele ei în spaţiul public au fost mult mai puternice.

S-a ajuns să se pomenească despre pericolul imigraţiei şi chiar de islamizarea României. Dacă eroul român s-ar fi luptat cu un maghiar, tema ar fi fost ungurii, Ardealul şi tendinţele lor teritoriale.

Dacă era un evreu cu perciuni lungi, s-ar fi deschis un alt fir narativ la fel de generos. Nici un asiatic nu cred că ar fi scăpat cu bine fără să-i fie târât tot poporul în discuţie. Că aşa suntem noi, românii, avem baiuri cu toţi.

Când populaţii mari de imigranţi vor veni în România, şi probabil că vor veni în următorii ani în căutarea unui trai mai bun, va cădea definitiv şi mitul îndelung promovat al ospitalităţii româneşti.

Teama de cei diferiţi, de cei altfel, se va transforma în ostilitate şi naţionalism de subzistenţă. Când străinii vor veni să ceară, nu să ne ofere, ne vom întuneca la faţă şi vom mai pune un lacăt la uşă.

Plătim bir deceniilor de izolare între propriile graniţe ce au ajuns să se transforme în ziduri ale minţii. Deschiderea spre Europa şi lume funcţionează doar într-un singur sens - ne place să mergem la ei, dar nu vrem să vină şi ei la noi.

E drept, mişcările de populaţie şi schimbările demografice din ultimele decenii s-au petrecut parcă prea repede ca să le putem înţelege în tihnă. Ne place viteza doar pe şosele şi pe internet, nu şi în privinţa schimbărilor din jurul nostru.

Reacţionăm cumva surprinzător, având în vedere că de secole multe trăim amestecaţi unii cu alţii în această parte de Europă în care lumea s-a intersectat dintotdeauna. Ne încăpăţânăm să aplicăm clivaje pe bază de culoare, limbă şi naţionalitate.

Ne răzbunăm pentru izolarea pe care am simţit-o la meciurile din deplasare şi îi vom toca mărunt pe ceilalţi când vom juca acasă, fără nicio urmă de fair-play.

Bărbaţii s-au bătut mereu pentru femei şi o vor mai face şi în viitor. Dar atunci când provin din două popoare diferite, zarva lor poate căpăta proporţii naţionale şi religioase.

Nu se mai bat Vasile şi Abdul, ci creştinii cu musulmanii, fiindcă celălalt trebuie băgat musai într-o nişă antagonică pentru ca ura să devină legală. Ne amestecăm într-un ritm prea accelerat, iar tradiţionalismul şi naţionalismul nu ajută la deschiderea orizonturilor.

Iar ospitalitatea, ca orice minune, ţine doar 3 zile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON