URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2010, 10:44

România zoologică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum nu reacţionează când se trezesc că pierd jumate din venituri deşi însuşi preşedintele le-a promis că le taie "doar" un sfert din salarii, locatarii acestei ţări bizare nici măcar nu mai tresar că din asemenea motive le pleacă medicii şi, mai nou, profesorii. Exodul doctorilor a ajuns să fie perceput chiar ca un fapt perfect normal încă înainte ca şeful statului să decreteze că bine fac transfugii de tip nou, şi că nu-i cazul ca populaţia rămasă să facă din asta un capăt de ţară. Migrarea profesorilor stârneşte încă şi mai puţin interes, chit că ne prelungeşte condamnarea la sărăcie.

BIHOREANUL a arătat săptămâna trecută că din sistemul şcolar al judeţului au evadat deja aproape o zecime din cadrele calificate, disperate că au ajuns să primească salarii chiar şi de 500 de lei pe lună, ceea ce urcă la catedre fie picaţii de la examenele de titularizare şi de suplinire, fie necalificaţii care au terminat doar liceul. Asta în condiţiile în care, să recunoaştem, până şi absolvenţii de facultăţi au de mulţi ani carenţe grave în pregătire, după ce au trecut prin şcoală ca gâsca prin apă.

Şi, totuşi, "opinia publică" nu are nici cea mai mică preocupare. Mai multă audienţă iscă vestea că o piţipoancă a devenit Miss Ioşia sau că nu ştiu care ţigan face scandal în nu ştiu ce crâşmă.

Cel mai bun indicator al indiferenţei cu care tratăm "educaţia" a fost săptămâna trecută, zic eu, nu chiulul de la proteste (şi din faţa Parlamentului, la moţiune, şi din Parcul Traian, dedicat învăţătoarei care făcea greva foamei), ci faptul că angajaţii din sistem au continuat să meargă la ore ca la normă, ca şi cum nu i-ar atinge samavolnica Lege Funeriu, cea care nu ţine cont nici de tradiţie, nici de necesităţi, nici de profesori, nici de elevi, nici de părinţi.

Pe nesimţite, societatea noastră s-a transformat într-o populaţie zoologică, care rabdă orice atâta vreme cât încă mai are cu ce se furaja şi un cât de mic motiv de divertisment. Dacă se poate unul care să nu ne obosească prea mult la creier sau, cum spune româna stradală, să nu ne f... la cap, că facem migrene!

Roadele indiferenţei de azi se vor vedea însă peste puţini ani. Atunci, ca nişte beţivi treziţi din somn, vom descoperi că nu mai avem medici cărora să le spunem ce ne doare şi dascăli care să ne pregătească odraslele suficient de bine pentru ca din munca lor să avem bani de pensii.

În Franţa, unde preşedintele vrea o nouă lege a pensiilor, la fiecare protest ies în stradă zeci de mii de oameni, majoritatea nu bătrâni în pragul retragerii, ci tineri şi adolescenţi. Ei se gândesc de pe acum la viitor, ca totdeauna.

La noi, nepăsarea prezentă devine garanţia şi mai marii sărăcii viitoare. OK, citiţi mai departe Cancan şi mutaţi pe Happy Hour!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
romania
multumesc pt. acest articol Adriane ! Sincer. Dar te intreb : Bihoreanul in ansamblul lui face pt. ,, desteptarea neamului " ceea ce trebuie ?
Postat 08 Noiembrie 2010, 08:34 de suparatul
tic tac
"In 2010 iesim din criza" ___Traian Basescu :\
Postat 03 Noiembrie 2010, 13:30 de parabellum
tic tac
Voi nu stiti ca Romania e in faliment? Inca va mai lasati amagiti de vorbele (porci)lor? Priviti Romania ca pe o firma care ofera servicii cetatenilor ei, sectorului privat. Ei bine, firma asta isi plateste angajatii din credite. Plus ca ARE PREA MULTI ANGAJATI, furnizeaza servicii proaste pe care are si monopol. E IN FALIMENT! Nu e nici gluma, nici exagerare....e sec, precum un banc prost!! Nu conteaza cine va fi la guvernare, Romania e pe derdelus, nu exista revers! Totusi, oamenii cu mintea acasa nu se sperie de falimentul tarii. De ce s-ar speria? Pt ca nu va mai avea cine incasa birurile impovaratoare? Cu sau fara Politie e totuna, niste spagari in uniforma! Spitale? CAre? Unde? Scoli? Cu profesori carpiti in fund si aruncati la coada societatii? Toata scarnavia aia din Ministere care nu va avea salarii! Ura!!! Singura necunoscuta e CAND? Cert e ca iarna care vine, va fi crunta!
Postat 03 Noiembrie 2010, 13:28 de parabellum
Touché
Adevar graiesti Adi... Stii tu, vorba aceea, fiecare tara isi are politicienii care si-i merita. Stii ideea cu migratia medicilor, profesorilor sau a oricarui alt cetatean ar putea sa fie o idee buna daca dupa ce ar sta suficient timp in strainatate sa se intoarca inapoi in tara cu mentalitatile din occident. Sa invete de la francezi cum se face o greva din aia sanatoasa, sa invete ce inseamna simt civic si sa constientizeze ca nu putem fi o tara capitalista cu principii comuniste.
Postat 03 Noiembrie 2010, 11:41 de Montesquieu
viceversa
Nu inteleg de ce trebuie sa ne inchinam in fata profesorilor sau sa le plangem de mila, atat timp cat in 2008 - 2009, in timp ce negociau cu guvernul mariri de salar, la privat se inchideau firme pe capete si se trimiteau oameni in somaj. Nu am auzit atunci nici un profesor sa le planga de mila parintilor ajunsi in somaj care nu mai aveau ce pune copiilor pe masa. Intr-adevar, au salarii mici, dar ar trebui sa inteleaga ca asta e economia in Romania. Daca nu le convine, nu au decat sa mearga la privat, sa vada acolo cat primesc.. Vai si amar de tara in care traim..
Postat 03 Noiembrie 2010, 11:21 de vasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON